Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
9. த⁴ம்மட்டி²ததாகதா²வண்ணனா
9. Dhammaṭṭhitatākathāvaṇṇanā
627. இதா³னி த⁴ம்மட்டி²ததாகதா² நாம ஹோதி. தத்த² ‘‘டி²தாவ ஸா தா⁴தூ’’தி வசனங் நிஸ்ஸாய ‘‘படிச்சஸமுப்பாத³ஸங்கா²தா த⁴ம்மட்டி²ததா நாம ஏகா அத்தி², ஸா ச பரினிப்ப²ன்னா’’தி யேஸங் லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி அந்த⁴கானங்; தே ஸந்தா⁴ய புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. அத² நங் ‘‘யதி³ பரினிப்ப²ன்னானங் அவிஜ்ஜாதீ³னங் அஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²ததா நாம பரினிப்ப²ன்னா அத்தி², தாயபி ச தே த⁴ம்மட்டி²ததாய அஞ்ஞா டி²ததா பரினிப்ப²ன்னா ஆபஜ்ஜதீ’’தி சோதே³துங் தாய டி²ததாதிஆதி³மாஹ. பரவாதீ³ ஏவரூபாய லத்³தி⁴யா அபா⁴வேன படிக்கி²பதி. து³தியங் புட்டோ² அனந்தரபச்சயதஞ்சேவ அஞ்ஞமஞ்ஞபச்சயதஞ்ச ஸந்தா⁴ய படிஜானாதி. ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா உத்தானத்த²மேவாதி.
627. Idāni dhammaṭṭhitatākathā nāma hoti. Tattha ‘‘ṭhitāva sā dhātū’’ti vacanaṃ nissāya ‘‘paṭiccasamuppādasaṅkhātā dhammaṭṭhitatā nāma ekā atthi, sā ca parinipphannā’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yadi parinipphannānaṃ avijjādīnaṃ aññā dhammaṭṭhitatā nāma parinipphannā atthi, tāyapi ca te dhammaṭṭhitatāya aññā ṭhitatā parinipphannā āpajjatī’’ti codetuṃ tāya ṭhitatātiādimāha. Paravādī evarūpāya laddhiyā abhāvena paṭikkhipati. Dutiyaṃ puṭṭho anantarapaccayatañceva aññamaññapaccayatañca sandhāya paṭijānāti. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānatthamevāti.
த⁴ம்மட்டி²ததாகதா²வண்ணனா.
Dhammaṭṭhitatākathāvaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (114) 9. த⁴ம்மட்டி²ததாகதா² • (114) 9. Dhammaṭṭhitatākathā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 9. த⁴ம்மட்டி²ததாகதா²வண்ணனா • 9. Dhammaṭṭhitatākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 9. த⁴ம்மட்டி²ததாகதா²வண்ணனா • 9. Dhammaṭṭhitatākathāvaṇṇanā