Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³பாளி • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
4. த⁴ம்மட்டி²திஞாணனித்³தே³ஸோ
4. Dhammaṭṭhitiñāṇaniddeso
45. கத²ங் பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்? அவிஜ்ஜா ஸங்கா²ரானங் உப்பாத³ட்டி²தி ச பவத்தட்டி²தி ச நிமித்தட்டி²தி ச ஆயூஹனட்டி²தி ச ஸஞ்ஞோக³ட்டி²தி ச பலிபோ³த⁴ட்டி²தி ச ஸமுத³யட்டி²தி ச ஹேதுட்டி²தி ச பச்சயட்டி²தி ச. இமேஹி நவஹாகாரேஹி அவிஜ்ஜா பச்சயோ, ஸங்கா²ரா பச்சயஸமுப்பன்னா. உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா பச்சயஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங். அதீதம்பி அத்³தா⁴னங்… அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் அவிஜ்ஜா ஸங்கா²ரானங் உப்பாத³ட்டி²தி ச பவத்தட்டி²தி ச நிமித்தட்டி²தி ச ஆயூஹனட்டி²தி ச ஸஞ்ஞோக³ட்டி²தி ச பலிபோ³த⁴ட்டி²தி ச ஸமுத³யட்டி²தி ச ஹேதுட்டி²தி ச பச்சயட்டி²தி ச. இமேஹி நவஹாகாரேஹி அவிஜ்ஜா பச்சயோ, ஸங்கா²ரா பச்சயஸமுப்பன்னா. உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா பச்சயஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்.
45. Kathaṃ paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ? Avijjā saṅkhārānaṃ uppādaṭṭhiti ca pavattaṭṭhiti ca nimittaṭṭhiti ca āyūhanaṭṭhiti ca saññogaṭṭhiti ca palibodhaṭṭhiti ca samudayaṭṭhiti ca hetuṭṭhiti ca paccayaṭṭhiti ca. Imehi navahākārehi avijjā paccayo, saṅkhārā paccayasamuppannā. Ubhopete dhammā paccayasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ… anāgatampi addhānaṃ avijjā saṅkhārānaṃ uppādaṭṭhiti ca pavattaṭṭhiti ca nimittaṭṭhiti ca āyūhanaṭṭhiti ca saññogaṭṭhiti ca palibodhaṭṭhiti ca samudayaṭṭhiti ca hetuṭṭhiti ca paccayaṭṭhiti ca. Imehi navahākārehi avijjā paccayo, saṅkhārā paccayasamuppannā. Ubhopete dhammā paccayasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.
ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணஸ்ஸ…பே॰… விஞ்ஞாணங் நாமரூபஸ்ஸ… நாமரூபங் ஸளாயதனஸ்ஸ… ஸளாயதனங் ப²ஸ்ஸஸ்ஸ… ப²ஸ்ஸோ வேத³னாய… வேத³னா தண்ஹாய… தண்ஹா உபாதா³னஸ்ஸ… உபாதா³னங் ப⁴வஸ்ஸ… ப⁴வோ ஜாதியா… ஜாதி ஜராமரணஸ்ஸ உப்பாத³ட்டி²தி ச பவத்தட்டி²தி ச நிமித்தட்டி²தி ச ஆயூஹனட்டி²தி ச ஸஞ்ஞோக³ட்டி²தி ச பலிபோ³த⁴ட்டி²தி ச ஸமுத³யட்டி²தி ச ஹேதுட்டி²தி ச பச்சயட்டி²தி ச. இமேஹி நவஹாகாரேஹி ஜாதி பச்சயோ, ஜராமரணங் பச்சயஸமுப்பன்னங். உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா பச்சயஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங். அதீதம்பி அத்³தா⁴னங்… அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் ஜாதி ஜராமரணஸ்ஸ உப்பாத³ட்டி²தி ச பவத்தட்டி²தி ச நிமித்தட்டி²தி ச ஆயூஹனட்டி²தி ச ஸஞ்ஞோக³ட்டி²தி ச பலிபோ³த⁴ட்டி²தி ச ஸமுத³யட்டி²தி ச ஹேதுட்டி²தி ச பச்சயட்டி²தி ச. இமேஹி நவஹாகாரேஹி ஜாதி பச்சயோ, ஜராமரணங் பச்சயஸமுப்பன்னங். உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா பச்சயஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்.
Saṅkhārā viññāṇassa…pe… viññāṇaṃ nāmarūpassa… nāmarūpaṃ saḷāyatanassa… saḷāyatanaṃ phassassa… phasso vedanāya… vedanā taṇhāya… taṇhā upādānassa… upādānaṃ bhavassa… bhavo jātiyā… jāti jarāmaraṇassa uppādaṭṭhiti ca pavattaṭṭhiti ca nimittaṭṭhiti ca āyūhanaṭṭhiti ca saññogaṭṭhiti ca palibodhaṭṭhiti ca samudayaṭṭhiti ca hetuṭṭhiti ca paccayaṭṭhiti ca. Imehi navahākārehi jāti paccayo, jarāmaraṇaṃ paccayasamuppannaṃ. Ubhopete dhammā paccayasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ… anāgatampi addhānaṃ jāti jarāmaraṇassa uppādaṭṭhiti ca pavattaṭṭhiti ca nimittaṭṭhiti ca āyūhanaṭṭhiti ca saññogaṭṭhiti ca palibodhaṭṭhiti ca samudayaṭṭhiti ca hetuṭṭhiti ca paccayaṭṭhiti ca. Imehi navahākārehi jāti paccayo, jarāmaraṇaṃ paccayasamuppannaṃ. Ubhopete dhammā paccayasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.
46. அவிஜ்ஜா ஹேது, ஸங்கா²ரா ஹேதுஸமுப்பன்னா. உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா ஹேதுஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங். அதீதம்பி அத்³தா⁴னங்… அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் அவிஜ்ஜா ஹேது, ஸங்கா²ரா ஹேதுஸமுப்பன்னா. உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா ஹேதுஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்.
46. Avijjā hetu, saṅkhārā hetusamuppannā. Ubhopete dhammā hetusamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ… anāgatampi addhānaṃ avijjā hetu, saṅkhārā hetusamuppannā. Ubhopete dhammā hetusamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.
ஸங்கா²ரா ஹேது, விஞ்ஞாணங் ஹேதுஸமுப்பன்னங்…பே॰… விஞ்ஞாணங் ஹேது, நாமரூபங் ஹேதுஸமுப்பன்னங்… நாமரூபங் ஹேது, ஸளாயதனங் ஹேதுஸமுப்பன்னங்… ஸளாயதனங் ஹேது, ப²ஸ்ஸோ ஹேதுஸமுப்பன்னோ… ப²ஸ்ஸோ ஹேது, வேத³னா ஹேதுஸமுப்பன்னா… வேத³னா ஹேது, தண்ஹா ஹேதுஸமுப்பன்னா… தண்ஹா ஹேது, உபாதா³னங் ஹேதுஸமுப்பன்னங்… உபாதா³னங் ஹேது, ப⁴வோ ஹேதுஸமுப்பன்னோ… ப⁴வோ ஹேது, ஜாதி ஹேதுஸமுப்பன்னா… ஜாதி ஹேது, ஜராமரணங் ஹேதுஸமுப்பன்னங். உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா ஹேதுஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங். அதீதம்பி அத்³தா⁴னங்… அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் ஜாதி ஹேது, ஜராமரணங் ஹேதுஸமுப்பன்னங். உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா ஹேதுஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்.
Saṅkhārā hetu, viññāṇaṃ hetusamuppannaṃ…pe… viññāṇaṃ hetu, nāmarūpaṃ hetusamuppannaṃ… nāmarūpaṃ hetu, saḷāyatanaṃ hetusamuppannaṃ… saḷāyatanaṃ hetu, phasso hetusamuppanno… phasso hetu, vedanā hetusamuppannā… vedanā hetu, taṇhā hetusamuppannā… taṇhā hetu, upādānaṃ hetusamuppannaṃ… upādānaṃ hetu, bhavo hetusamuppanno… bhavo hetu, jāti hetusamuppannā… jāti hetu, jarāmaraṇaṃ hetusamuppannaṃ. Ubhopete dhammā hetusamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ… anāgatampi addhānaṃ jāti hetu, jarāmaraṇaṃ hetusamuppannaṃ. Ubhopete dhammā hetusamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.
அவிஜ்ஜா படிச்சா, ஸங்கா²ரா படிச்சஸமுப்பன்னா. உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா படிச்சஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங். அதீதம்பி அத்³தா⁴னங்… அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் அவிஜ்ஜா படிச்சா, ஸங்கா²ரா படிச்சஸமுப்பன்னா. உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா படிச்சஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்.
Avijjā paṭiccā, saṅkhārā paṭiccasamuppannā. Ubhopete dhammā paṭiccasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ… anāgatampi addhānaṃ avijjā paṭiccā, saṅkhārā paṭiccasamuppannā. Ubhopete dhammā paṭiccasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.
ஸங்கா²ரா படிச்சா, விஞ்ஞாணங் படிச்சஸமுப்பன்னங்…பே॰… விஞ்ஞாணங் படிச்சா, நாமரூபங் படிச்சஸமுப்பன்னங்… நாமரூபங் படிச்சா, ஸளாயதனங் படிச்சஸமுப்பன்னங்… ஸளாயதனங் படிச்சா, ப²ஸ்ஸோ படிச்சஸமுப்பன்னோ… ப²ஸ்ஸோ படிச்சா, வேத³னா படிச்சஸமுப்பன்னா… வேத³னா படிச்சா, தண்ஹா படிச்சஸமுப்பன்னா… தண்ஹா படிச்சா, உபாதா³னங் படிச்சஸமுப்பன்னங்… உபாதா³னங் படிச்சா, ப⁴வோ படிச்சஸமுப்பன்னோ… ப⁴வோ படிச்சா, ஜாதி படிச்சஸமுப்பன்னா… ஜாதி படிச்சா, ஜராமரணங் படிச்சஸமுப்பன்னங். உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா படிச்சஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங். அதீதம்பி அத்³தா⁴னங்… அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் ஜாதி படிச்சா, ஜராமரணங் படிச்சஸமுப்பன்னங். உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா படிச்சஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்.
Saṅkhārā paṭiccā, viññāṇaṃ paṭiccasamuppannaṃ…pe… viññāṇaṃ paṭiccā, nāmarūpaṃ paṭiccasamuppannaṃ… nāmarūpaṃ paṭiccā, saḷāyatanaṃ paṭiccasamuppannaṃ… saḷāyatanaṃ paṭiccā, phasso paṭiccasamuppanno… phasso paṭiccā, vedanā paṭiccasamuppannā… vedanā paṭiccā, taṇhā paṭiccasamuppannā… taṇhā paṭiccā, upādānaṃ paṭiccasamuppannaṃ… upādānaṃ paṭiccā, bhavo paṭiccasamuppanno… bhavo paṭiccā, jāti paṭiccasamuppannā… jāti paṭiccā, jarāmaraṇaṃ paṭiccasamuppannaṃ. Ubhopete dhammā paṭiccasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ… anāgatampi addhānaṃ jāti paṭiccā, jarāmaraṇaṃ paṭiccasamuppannaṃ. Ubhopete dhammā paṭiccasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.
அவிஜ்ஜா பச்சயோ, ஸங்கா²ரா பச்சயஸமுப்பன்னா. உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா பச்சயஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங் . அதீதம்பி அத்³தா⁴னங்… அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் அவிஜ்ஜா பச்சயோ, ஸங்கா²ரா பச்சயஸமுப்பன்னா. உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா பச்சயஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்.
Avijjā paccayo, saṅkhārā paccayasamuppannā. Ubhopete dhammā paccayasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ . Atītampi addhānaṃ… anāgatampi addhānaṃ avijjā paccayo, saṅkhārā paccayasamuppannā. Ubhopete dhammā paccayasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.
ஸங்கா²ரா பச்சயா, விஞ்ஞாணங் பச்சயஸமுப்பன்னங்…பே॰… விஞ்ஞாணங் பச்சயோ, நாமரூபங் பச்சயஸமுப்பன்னங்… நாமரூபங் பச்சயோ, ஸளாயதனங் பச்சயஸமுப்பன்னங்… ஸளாயதனங் பச்சயோ, ப²ஸ்ஸோ பச்சயஸமுப்பன்னோ… ப²ஸ்ஸோ பச்சயோ, வேத³னா பச்சயஸமுப்பன்னா… வேத³னா பச்சயோ, தண்ஹா பச்சயஸமுப்பன்னா… தண்ஹா பச்சயோ, உபாதா³னங் பச்சயஸமுப்பன்னங்… உபாதா³னங் பச்சயோ, ப⁴வோ பச்சயஸமுப்பன்னோ… ப⁴வோ பச்சயோ, ஜாதி பச்சயஸமுப்பன்னா… ஜாதி பச்சயோ, ஜராமரணங் பச்சயஸமுப்பன்னங். உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா பச்சயஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங். அதீதம்பி அத்³தா⁴னங்… அனாக³தம்பி அத்³தா⁴னங் ஜாதி பச்சயோ, ஜராமரணங் பச்சயஸமுப்பன்னங். உபோ⁴பேதே த⁴ம்மா பச்சயஸமுப்பன்னாதி – பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்.
Saṅkhārā paccayā, viññāṇaṃ paccayasamuppannaṃ…pe… viññāṇaṃ paccayo, nāmarūpaṃ paccayasamuppannaṃ… nāmarūpaṃ paccayo, saḷāyatanaṃ paccayasamuppannaṃ… saḷāyatanaṃ paccayo, phasso paccayasamuppanno… phasso paccayo, vedanā paccayasamuppannā… vedanā paccayo, taṇhā paccayasamuppannā… taṇhā paccayo, upādānaṃ paccayasamuppannaṃ… upādānaṃ paccayo, bhavo paccayasamuppanno… bhavo paccayo, jāti paccayasamuppannā… jāti paccayo, jarāmaraṇaṃ paccayasamuppannaṃ. Ubhopete dhammā paccayasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ. Atītampi addhānaṃ… anāgatampi addhānaṃ jāti paccayo, jarāmaraṇaṃ paccayasamuppannaṃ. Ubhopete dhammā paccayasamuppannāti – paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.
47. புரிமகம்மப⁴வஸ்மிங் மோஹோ அவிஜ்ஜா, ஆயூஹனா ஸங்கா²ரா, நிகந்தி தண்ஹா, உபக³மனங் உபாதா³னங், சேதனா ப⁴வோ. இமே பஞ்ச த⁴ம்மா புரிமகம்மப⁴வஸ்மிங் இத⁴ படிஸந்தி⁴யா பச்சயா. இத⁴ படிஸந்தி⁴ விஞ்ஞாணங், ஓக்கந்தி நாமரூபங், பஸாதோ³ ஆயதனங், பு²ட்டோ² ப²ஸ்ஸோ, வேத³யிதங் வேத³னா. இமே பஞ்ச த⁴ம்மா இது⁴பபத்திப⁴வஸ்மிங் புரேகதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பச்சயா. இத⁴ பரிபக்கத்தா ஆயதனானங் மோஹோ அவிஜ்ஜா, ஆயூஹனா ஸங்கா²ரா, நிகந்தி தண்ஹா உபக³மனங் உபாதா³னங், சேதனா ப⁴வோ. இமே பஞ்ச த⁴ம்மா இத⁴ கம்மப⁴வஸ்மிங் ஆயதிங் படிஸந்தி⁴யா பச்சயா. ஆயதிங் படிஸந்தி⁴ விஞ்ஞாணங், ஓக்கந்தி நாமரூபங், பஸாதோ³ ஆயதனங், பு²ட்டோ² ப²ஸ்ஸோ, வேத³யிதங் வேத³னா. இமே பஞ்ச த⁴ம்மா ஆயதிங் உபபத்திப⁴வஸ்மிங் இத⁴ கதஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பச்சயா. இதிமே சதுஸங்கே²பே தயோ அத்³தே⁴ திஸந்தி⁴ங் வீஸதியா ஆகாரேஹி படிச்சஸமுப்பாத³ங் ஜானாதி பஸ்ஸதி அஞ்ஞாதி படிவிஜ்ஜ²தி. தங் ஞாதட்டே²ன ஞாணங், பஜானநட்டே²ன பஞ்ஞா. தேன வுச்சதி – ‘‘பச்சயபரிக்³க³ஹே பஞ்ஞா த⁴ம்மட்டி²திஞாணங்’’.
47. Purimakammabhavasmiṃ moho avijjā, āyūhanā saṅkhārā, nikanti taṇhā, upagamanaṃ upādānaṃ, cetanā bhavo. Ime pañca dhammā purimakammabhavasmiṃ idha paṭisandhiyā paccayā. Idha paṭisandhi viññāṇaṃ, okkanti nāmarūpaṃ, pasādo āyatanaṃ, phuṭṭho phasso, vedayitaṃ vedanā. Ime pañca dhammā idhupapattibhavasmiṃ purekatassa kammassa paccayā. Idha paripakkattā āyatanānaṃ moho avijjā, āyūhanā saṅkhārā, nikanti taṇhā upagamanaṃ upādānaṃ, cetanā bhavo. Ime pañca dhammā idha kammabhavasmiṃ āyatiṃ paṭisandhiyā paccayā. Āyatiṃ paṭisandhi viññāṇaṃ, okkanti nāmarūpaṃ, pasādo āyatanaṃ, phuṭṭho phasso, vedayitaṃ vedanā. Ime pañca dhammā āyatiṃ upapattibhavasmiṃ idha katassa kammassa paccayā. Itime catusaṅkhepe tayo addhe tisandhiṃ vīsatiyā ākārehi paṭiccasamuppādaṃ jānāti passati aññāti paṭivijjhati. Taṃ ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññā. Tena vuccati – ‘‘paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ’’.
த⁴ம்மட்டி²திஞாணனித்³தே³ஸோ சதுத்தோ².
Dhammaṭṭhitiñāṇaniddeso catuttho.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / படிஸம்பி⁴தா³மக்³க³-அட்ட²கதா² • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / 4. த⁴ம்மட்டி²திஞாணனித்³தே³ஸவண்ணனா • 4. Dhammaṭṭhitiñāṇaniddesavaṇṇanā