Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
த⁴ம்மிகாத⁴ம்மிகபாதிமொக்க²ட்ட²பனகதா²
Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanakathā
387. அமூலிகாய ஸீலவிபத்தியா பாதிமொக்க²ங் ட²பேதி அகதாயாதி தேன புக்³க³லேன ஸா விபத்தி கதா வா ஹோது அகதா வா, பாதிமொக்க²ட்ட²பனகஸ்ஸ ஸஞ்ஞாஅமூலிகவஸேன அமூலிகா ஹோதி. கதாகதாயாதி கதஞ்ச அகதஞ்ச உப⁴யங் க³ஹெத்வா வுத்தங்.
387.Amūlikāyasīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāyāti tena puggalena sā vipatti katā vā hotu akatā vā, pātimokkhaṭṭhapanakassa saññāamūlikavasena amūlikā hoti. Katākatāyāti katañca akatañca ubhayaṃ gahetvā vuttaṃ.
த⁴ம்மிகங் ஸாமக்³கி³ங் ந உபேதீதி கம்மங் கோபேதுகாமதாய ஸங்க⁴ஸ்ஸ கம்மே கரீயமானே நேவ ஆக³ச்ச²தி, ந ச²ந்த³ங் தே³தி, ஸம்முகீ²பூ⁴தோவ படிக்கோஸதி, தேன து³க்கடங் ஆபஜ்ஜதி. இச்சஸ்ஸாபி ஸாபத்திகஸ்ஸேவ பாதிமொக்க²ங் ட²பிதங் ஹோதி. பச்சாதி³யதீதி ‘‘புன காதப்³ப³ங் கம்ம’’ந்தி பச்சாதி³யதி, தேன உக்கோடனகேன பாசித்தியங் ஆபஜ்ஜதி. இச்சஸ்ஸாபி ஸாபத்திகஸ்ஸேவ பாதிமொக்க²ங் ட²பிதங் ஹோதி.
Dhammikaṃ sāmaggiṃ na upetīti kammaṃ kopetukāmatāya saṅghassa kamme karīyamāne neva āgacchati, na chandaṃ deti, sammukhībhūtova paṭikkosati, tena dukkaṭaṃ āpajjati. Iccassāpi sāpattikasseva pātimokkhaṃ ṭhapitaṃ hoti. Paccādiyatīti ‘‘puna kātabbaṃ kamma’’nti paccādiyati, tena ukkoṭanakena pācittiyaṃ āpajjati. Iccassāpi sāpattikasseva pātimokkhaṃ ṭhapitaṃ hoti.
த⁴ம்மிகாத⁴ம்மிகபாதிமொக்க²ட்ட²பனகதா² நிட்டி²தா.
Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 5. த⁴ம்மிகாத⁴ம்மிகபாதிமொக்க²ட்ட²பனங் • 5. Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / த⁴ம்மிகாத⁴ம்மிகபாதிமொக்க²ட்ட²பனகதா²வண்ணனா • Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாதிமொக்க²ஸவனாரஹகதா²தி³வண்ணனா • Pātimokkhasavanārahakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 5. த⁴ம்மிகாத⁴ம்மிகபாதிமொக்க²ட்ட²பனகதா² • 5. Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanakathā