Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૧૨. ધમ્મિકસુત્તં
12. Dhammikasuttaṃ
૫૪. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ ગિજ્ઝકૂટે પબ્બતે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા ધમ્મિકો જાતિભૂમિયં આવાસિકો હોતિ સબ્બસો જાતિભૂમિયં સત્તસુ આવાસેસુ. તત્ર સુદં આયસ્મા ધમ્મિકો આગન્તુકે ભિક્ખૂ અક્કોસતિ પરિભાસતિ વિહિંસતિ વિતુદતિ રોસેતિ વાચાય. તે ચ આગન્તુકા ભિક્ખૂ આયસ્મતા ધમ્મિકેન અક્કોસિયમાના પરિભાસિયમાના વિહેસિયમાના વિતુદિયમાના રોસિયમાના વાચાય પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ 1, રિઞ્ચન્તિ આવાસં.
54. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati gijjhakūṭe pabbate. Tena kho pana samayena āyasmā dhammiko jātibhūmiyaṃ āvāsiko hoti sabbaso jātibhūmiyaṃ sattasu āvāsesu. Tatra sudaṃ āyasmā dhammiko āgantuke bhikkhū akkosati paribhāsati vihiṃsati vitudati roseti vācāya. Te ca āgantukā bhikkhū āyasmatā dhammikena akkosiyamānā paribhāsiyamānā vihesiyamānā vitudiyamānā rosiyamānā vācāya pakkamanti, na saṇṭhanti 2, riñcanti āvāsaṃ.
અથ ખો જાતિભૂમકાનં 3 ઉપાસકાનં એતદહોસિ – ‘‘મયં ખો ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતા ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેન. અથ ચ પન આગન્તુકા ભિક્ખૂ પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસં. કો નુ ખો હેતુ કો પચ્ચયો યેન આગન્તુકા ભિક્ખૂ પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસ’’ન્તિ? અથ ખો જાતિભૂમકાનં ઉપાસકાનં એતદહોસિ – ‘‘અયં ખો આયસ્મા ધમ્મિકો આગન્તુકે ભિક્ખૂ અક્કોસતિ પરિભાસતિ વિહિંસતિ વિતુદતિ રોસેતિ વાચાય. તે ચ આગન્તુકા ભિક્ખૂ આયસ્મતા ધમ્મિકેન અક્કોસિયમાના પરિભાસિયમાના વિહેસિયમાના વિતુદિયમાના રોસિયમાના વાચાય પક્કમન્તિ , ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસં. યંનૂન મયં આયસ્મન્તં ધમ્મિકં પબ્બાજેય્યામા’’તિ.
Atha kho jātibhūmakānaṃ 4 upāsakānaṃ etadahosi – ‘‘mayaṃ kho bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhitā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārena. Atha ca pana āgantukā bhikkhū pakkamanti, na saṇṭhanti, riñcanti āvāsaṃ. Ko nu kho hetu ko paccayo yena āgantukā bhikkhū pakkamanti, na saṇṭhanti, riñcanti āvāsa’’nti? Atha kho jātibhūmakānaṃ upāsakānaṃ etadahosi – ‘‘ayaṃ kho āyasmā dhammiko āgantuke bhikkhū akkosati paribhāsati vihiṃsati vitudati roseti vācāya. Te ca āgantukā bhikkhū āyasmatā dhammikena akkosiyamānā paribhāsiyamānā vihesiyamānā vitudiyamānā rosiyamānā vācāya pakkamanti , na saṇṭhanti, riñcanti āvāsaṃ. Yaṃnūna mayaṃ āyasmantaṃ dhammikaṃ pabbājeyyāmā’’ti.
અથ ખો જાતિભૂમકા ઉપાસકા યેન આયસ્મા ધમ્મિકો તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં ધમ્મિકં એતદવોચું – ‘‘પક્કમતુ, ભન્તે, આયસ્મા ધમ્મિકો ઇમમ્હા આવાસા; અલં તે ઇધ વાસેના’’તિ. અથ ખો આયસ્મા ધમ્મિકો તમ્હા આવાસા અઞ્ઞં આવાસં અગમાસિ. તત્રપિ સુદં આયસ્મા ધમ્મિકો આગન્તુકે ભિક્ખૂ અક્કોસતિ પરિભાસતિ વિહિંસતિ વિતુદતિ રોસેતિ વાચાય. તે ચ આગન્તુકા ભિક્ખૂ આયસ્મતા ધમ્મિકેન અક્કોસિયમાના પરિભાસિયમાના વિહેસિયમાના વિતુદિયમાના રોસિયમાના વાચાય પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસં.
Atha kho jātibhūmakā upāsakā yena āyasmā dhammiko tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ dhammikaṃ etadavocuṃ – ‘‘pakkamatu, bhante, āyasmā dhammiko imamhā āvāsā; alaṃ te idha vāsenā’’ti. Atha kho āyasmā dhammiko tamhā āvāsā aññaṃ āvāsaṃ agamāsi. Tatrapi sudaṃ āyasmā dhammiko āgantuke bhikkhū akkosati paribhāsati vihiṃsati vitudati roseti vācāya. Te ca āgantukā bhikkhū āyasmatā dhammikena akkosiyamānā paribhāsiyamānā vihesiyamānā vitudiyamānā rosiyamānā vācāya pakkamanti, na saṇṭhanti, riñcanti āvāsaṃ.
અથ ખો જાતિભૂમકાનં ઉપાસકાનં એતદહોસિ – ‘‘મયં ખો ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતા ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેન. અથ ચ પન આગન્તુકા ભિક્ખૂ પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસં. કો નુ ખો હેતુ કો પચ્ચયો યેન આગન્તુકા ભિક્ખૂ પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસ’’ન્તિ? અથ ખો જાતિભૂમકાનં ઉપાસકાનં એતદહોસિ – ‘‘અયં ખો આયસ્મા ધમ્મિકો આગન્તુકે ભિક્ખૂ અક્કોસતિ પરિભાસતિ વિહિંસતિ વિતુદતિ રોસેતિ વાચાય. તે ચ આગન્તુકા ભિક્ખૂ આયસ્મતા ધમ્મિકેન અક્કોસિયમાના પરિભાસિયમાના વિહેસિયમાના વિતુદિયમાના રોસિયમાના વાચાય પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસં. યંનૂન મયં આયસ્મન્તં ધમ્મિકં પબ્બાજેય્યામા’’તિ.
Atha kho jātibhūmakānaṃ upāsakānaṃ etadahosi – ‘‘mayaṃ kho bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhitā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārena. Atha ca pana āgantukā bhikkhū pakkamanti, na saṇṭhanti, riñcanti āvāsaṃ. Ko nu kho hetu ko paccayo yena āgantukā bhikkhū pakkamanti, na saṇṭhanti, riñcanti āvāsa’’nti? Atha kho jātibhūmakānaṃ upāsakānaṃ etadahosi – ‘‘ayaṃ kho āyasmā dhammiko āgantuke bhikkhū akkosati paribhāsati vihiṃsati vitudati roseti vācāya. Te ca āgantukā bhikkhū āyasmatā dhammikena akkosiyamānā paribhāsiyamānā vihesiyamānā vitudiyamānā rosiyamānā vācāya pakkamanti, na saṇṭhanti, riñcanti āvāsaṃ. Yaṃnūna mayaṃ āyasmantaṃ dhammikaṃ pabbājeyyāmā’’ti.
અથ ખો જાતિભૂમકા ઉપાસકા યેનાયસ્મા ધમ્મિકો તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં ધમ્મિકં એતદવોચું – ‘‘પક્કમતુ, ભન્તે, આયસ્મા ધમ્મિકો ઇમમ્હાપિ આવાસા; અલં તે ઇધ વાસેના’’તિ. અથ ખો આયસ્મા ધમ્મિકો તમ્હાપિ આવાસા અઞ્ઞં આવાસં અગમાસિ . તત્રપિ સુદં આયસ્મા ધમ્મિકો આગન્તુકે ભિક્ખૂ અક્કોસતિ પરિભાસતિ વિહિંસતિ વિતુદતિ રોસેતિ વાચાય. તે ચ આગન્તુકા ભિક્ખૂ આયસ્મતા ધમ્મિકેન અક્કોસિયમાના પરિભાસિયમાના વિહેસિયમાના વિતુદિયમાના રોસિયમાના વાચાય પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસં.
Atha kho jātibhūmakā upāsakā yenāyasmā dhammiko tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ dhammikaṃ etadavocuṃ – ‘‘pakkamatu, bhante, āyasmā dhammiko imamhāpi āvāsā; alaṃ te idha vāsenā’’ti. Atha kho āyasmā dhammiko tamhāpi āvāsā aññaṃ āvāsaṃ agamāsi . Tatrapi sudaṃ āyasmā dhammiko āgantuke bhikkhū akkosati paribhāsati vihiṃsati vitudati roseti vācāya. Te ca āgantukā bhikkhū āyasmatā dhammikena akkosiyamānā paribhāsiyamānā vihesiyamānā vitudiyamānā rosiyamānā vācāya pakkamanti, na saṇṭhanti, riñcanti āvāsaṃ.
અથ ખો જાતિભૂમકાનં ઉપાસકાનં એતદહોસિ – ‘‘મયં ખો ભિક્ખુસઙ્ઘં પચ્ચુપટ્ઠિતા ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેન. અથ ચ પન આગન્તુકા ભિક્ખૂ પક્કમન્તિ , ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસં. કો નુ ખો હેતુ કો પચ્ચયો યેન આગન્તુકા ભિક્ખૂ પક્કમન્તિ, ન સણ્ઠન્તિ, રિઞ્ચન્તિ આવાસ’’ન્તિ? અથ ખો જાતિભૂમકાનં ઉપાસકાનં એતદહોસિ – ‘‘અયં ખો આયસ્મા ધમ્મિકો આગન્તુકે ભિક્ખૂ અક્કોસતિ…પે॰… . યંનૂન મયં આયસ્મન્તં ધમ્મિકં પબ્બાજેય્યામ સબ્બસો જાતિભૂમિયં સત્તહિ આવાસેહી’’તિ. અથ ખો જાતિભૂમકા ઉપાસકા યેનાયસ્મા ધમ્મિકો તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં ધમ્મિકં એતદવોચું – ‘‘પક્કમતુ, ભન્તે, આયસ્મા ધમ્મિકો સબ્બસો જાતિભૂમિયં સત્તહિ આવાસેહી’’તિ. અથ ખો આયસ્મતો ધમ્મિકસ્સ એતદહોસિ – ‘‘પબ્બાજિતો ખોમ્હિ જાતિભૂમકેહિ ઉપાસકેહિ સબ્બસો જાતિભૂમિયં સત્તહિ આવાસેહિ. કહં નુ ખો દાનિ ગચ્છામી’’તિ? અથ ખો આયસ્મતો ધમ્મિકસ્સ એતદહોસિ – ‘‘યંનૂનાહં યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમેય્ય’’ન્તિ.
Atha kho jātibhūmakānaṃ upāsakānaṃ etadahosi – ‘‘mayaṃ kho bhikkhusaṅghaṃ paccupaṭṭhitā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārena. Atha ca pana āgantukā bhikkhū pakkamanti , na saṇṭhanti, riñcanti āvāsaṃ. Ko nu kho hetu ko paccayo yena āgantukā bhikkhū pakkamanti, na saṇṭhanti, riñcanti āvāsa’’nti? Atha kho jātibhūmakānaṃ upāsakānaṃ etadahosi – ‘‘ayaṃ kho āyasmā dhammiko āgantuke bhikkhū akkosati…pe… . Yaṃnūna mayaṃ āyasmantaṃ dhammikaṃ pabbājeyyāma sabbaso jātibhūmiyaṃ sattahi āvāsehī’’ti. Atha kho jātibhūmakā upāsakā yenāyasmā dhammiko tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ dhammikaṃ etadavocuṃ – ‘‘pakkamatu, bhante, āyasmā dhammiko sabbaso jātibhūmiyaṃ sattahi āvāsehī’’ti. Atha kho āyasmato dhammikassa etadahosi – ‘‘pabbājito khomhi jātibhūmakehi upāsakehi sabbaso jātibhūmiyaṃ sattahi āvāsehi. Kahaṃ nu kho dāni gacchāmī’’ti? Atha kho āyasmato dhammikassa etadahosi – ‘‘yaṃnūnāhaṃ yena bhagavā tenupasaṅkameyya’’nti.
અથ ખો આયસ્મા ધમ્મિકો પત્તચીવરમાદાય યેન રાજગહં તેન પક્કામિ. અનુપુબ્બેન યેન રાજગહં ગિજ્ઝકૂટો પબ્બતો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો આયસ્મન્તં ધમ્મિકં ભગવા એતદવોચ – ‘‘હન્દ કુતો નુ ત્વં, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, આગચ્છસી’’તિ? ‘‘પબ્બાજિતો અહં, ભન્તે, જાતિભૂમકેહિ ઉપાસકેહિ સબ્બસો જાતિભૂમિયં સત્તહિ આવાસેહી’’તિ. ‘‘અલં, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, કિં તે ઇમિના, યં તં તતો તતો પબ્બાજેન્તિ, સો ત્વં તતો તતો પબ્બાજિતો મમેવ સન્તિકે આગચ્છસિ’’.
Atha kho āyasmā dhammiko pattacīvaramādāya yena rājagahaṃ tena pakkāmi. Anupubbena yena rājagahaṃ gijjhakūṭo pabbato yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ dhammikaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘handa kuto nu tvaṃ, brāhmaṇa dhammika, āgacchasī’’ti? ‘‘Pabbājito ahaṃ, bhante, jātibhūmakehi upāsakehi sabbaso jātibhūmiyaṃ sattahi āvāsehī’’ti. ‘‘Alaṃ, brāhmaṇa dhammika, kiṃ te iminā, yaṃ taṃ tato tato pabbājenti, so tvaṃ tato tato pabbājito mameva santike āgacchasi’’.
‘‘ભૂતપુબ્બં, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સામુદ્દિકા વાણિજા તીરદસ્સિં સકુણં ગહેત્વા નાવાય સમુદ્દં અજ્ઝોગાહન્તિ. તે અતીરદક્ખિણિયા 5 નાવાય તીરદસ્સિં સકુણં મુઞ્ચન્તિ. સો ગચ્છતેવ પુરત્થિમં દિસં, ગચ્છતિ પચ્છિમં દિસં, ગચ્છતિ ઉત્તરં દિસં, ગચ્છતિ દક્ખિણં દિસં, ગચ્છતિ ઉદ્ધં, ગચ્છતિ અનુદિસં. સચે સો સમન્તા તીરં પસ્સતિ, તથાગતકોવ 6 હોતિ. સચે પન સો સમન્તા તીરં ન પસ્સતિ તમેવ નાવં પચ્ચાગચ્છતિ. એવમેવં ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, યં તં તતો તતો પબ્બાજેન્તિ સો ત્વં તતો તતો પબ્બાજિતો મમેવ સન્તિકે આગચ્છસિ.
‘‘Bhūtapubbaṃ, brāhmaṇa dhammika, sāmuddikā vāṇijā tīradassiṃ sakuṇaṃ gahetvā nāvāya samuddaṃ ajjhogāhanti. Te atīradakkhiṇiyā 7 nāvāya tīradassiṃ sakuṇaṃ muñcanti. So gacchateva puratthimaṃ disaṃ, gacchati pacchimaṃ disaṃ, gacchati uttaraṃ disaṃ, gacchati dakkhiṇaṃ disaṃ, gacchati uddhaṃ, gacchati anudisaṃ. Sace so samantā tīraṃ passati, tathāgatakova 8 hoti. Sace pana so samantā tīraṃ na passati tameva nāvaṃ paccāgacchati. Evamevaṃ kho, brāhmaṇa dhammika, yaṃ taṃ tato tato pabbājenti so tvaṃ tato tato pabbājito mameva santike āgacchasi.
‘‘ભૂતપુબ્બં , બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, રઞ્ઞો કોરબ્યસ્સ સુપ્પતિટ્ઠો નામ નિગ્રોધરાજા અહોસિ પઞ્ચસાખો સીતચ્છાયો મનોરમો. સુપ્પતિટ્ઠસ્સ ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, નિગ્રોધરાજસ્સ દ્વાદસયોજનાનિ અભિનિવેસો અહોસિ, પઞ્ચ યોજનાનિ મૂલસન્તાનકાનં. સુપ્પતિટ્ઠસ્સ ખો પન , બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, નિગ્રોધરાજસ્સ તાવ મહન્તાનિ ફલાનિ અહેસું; સેય્યથાપિ નામ આળ્હકથાલિકા. એવમસ્સ સાદૂનિ ફલાનિ અહેસું; સેય્યથાપિ નામ ખુદ્દં મધું અનેલકં. સુપ્પતિટ્ઠસ્સ ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, નિગ્રોધરાજસ્સ એકં ખન્ધં રાજા પરિભુઞ્જતિ સદ્ધિં ઇત્થાગારેન, એકં ખન્ધં બલકાયો પરિભુઞ્જતિ, એકં ખન્ધં નેગમજાનપદા પરિભુઞ્જન્તિ, એકં ખન્ધં સમણબ્રાહ્મણા પરિભુઞ્જન્તિ, એકં ખન્ધં મિગા 9 પરિભુઞ્જન્તિ. સુપ્પતિટ્ઠસ્સ ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, નિગ્રોધરાજસ્સ ન કોચિ ફલાનિ રક્ખતિ, ન ચ સુદં 10 અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ ફલાનિ હિંસન્તિ.
‘‘Bhūtapubbaṃ , brāhmaṇa dhammika, rañño korabyassa suppatiṭṭho nāma nigrodharājā ahosi pañcasākho sītacchāyo manoramo. Suppatiṭṭhassa kho pana, brāhmaṇa dhammika, nigrodharājassa dvādasayojanāni abhiniveso ahosi, pañca yojanāni mūlasantānakānaṃ. Suppatiṭṭhassa kho pana , brāhmaṇa dhammika, nigrodharājassa tāva mahantāni phalāni ahesuṃ; seyyathāpi nāma āḷhakathālikā. Evamassa sādūni phalāni ahesuṃ; seyyathāpi nāma khuddaṃ madhuṃ anelakaṃ. Suppatiṭṭhassa kho pana, brāhmaṇa dhammika, nigrodharājassa ekaṃ khandhaṃ rājā paribhuñjati saddhiṃ itthāgārena, ekaṃ khandhaṃ balakāyo paribhuñjati, ekaṃ khandhaṃ negamajānapadā paribhuñjanti, ekaṃ khandhaṃ samaṇabrāhmaṇā paribhuñjanti, ekaṃ khandhaṃ migā 11 paribhuñjanti. Suppatiṭṭhassa kho pana, brāhmaṇa dhammika, nigrodharājassa na koci phalāni rakkhati, na ca sudaṃ 12 aññamaññassa phalāni hiṃsanti.
‘‘અથ ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, અઞ્ઞતરો પુરિસો સુપ્પતિટ્ઠસ્સ નિગ્રોધરાજસ્સ યાવદત્થં ફલાનિ ભક્ખિત્વા સાખં ભઞ્જિત્વા પક્કામિ. અથ ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સુપ્પતિટ્ઠે નિગ્રોધરાજે અધિવત્થાય દેવતાય એતદહોસિ – ‘અચ્છરિયં વત, ભો, અબ્ભુતં વત, ભો! યાવ પાપો મનુસ્સો 13, યત્ર હિ નામ સુપ્પતિટ્ઠસ્સ નિગ્રોધરાજસ્સ યાવદત્થં ફલાનિ ભક્ખિત્વા સાખં ભઞ્જિત્વા પક્કમિસ્સતિ, યંનૂન સુપ્પતિટ્ઠો નિગ્રોધરાજા આયતિં ફલં ન દદેય્યા’તિ. અથ ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સુપ્પતિટ્ઠો નિગ્રોધરાજા આયતિં ફલં ન અદાસિ.
‘‘Atha kho, brāhmaṇa dhammika, aññataro puriso suppatiṭṭhassa nigrodharājassa yāvadatthaṃ phalāni bhakkhitvā sākhaṃ bhañjitvā pakkāmi. Atha kho, brāhmaṇa dhammika, suppatiṭṭhe nigrodharāje adhivatthāya devatāya etadahosi – ‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho! Yāva pāpo manusso 14, yatra hi nāma suppatiṭṭhassa nigrodharājassa yāvadatthaṃ phalāni bhakkhitvā sākhaṃ bhañjitvā pakkamissati, yaṃnūna suppatiṭṭho nigrodharājā āyatiṃ phalaṃ na dadeyyā’ti. Atha kho, brāhmaṇa dhammika, suppatiṭṭho nigrodharājā āyatiṃ phalaṃ na adāsi.
‘‘અથ ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, રાજા કોરબ્યો યેન સક્કો દેવાનમિન્દો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા સક્કં દેવાનમિન્દં એતદવોચ – ‘યગ્ઘે, મારિસ, જાનેય્યાસિ સુપ્પતિટ્ઠો નિગ્રોધરાજા ફલં ન દેતી’તિ? અથ ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સક્કો દેવાનમિન્દો તથારૂપં ઇદ્ધાભિસઙ્ખારં અભિસઙ્ખાસિ 15, યથા ભુસા વાતવુટ્ઠિ આગન્ત્વા સુપ્પતિટ્ઠં નિગ્રોધરાજં પવત્તેસિ 16 ઉમ્મૂલમકાસિ. અથ ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સુપ્પતિટ્ઠે નિગ્રોધરાજે અધિવત્થા દેવતા દુક્ખી દુમ્મના અસ્સુમુખી રુદમાના એકમન્તં અટ્ઠાસિ.
‘‘Atha kho, brāhmaṇa dhammika, rājā korabyo yena sakko devānamindo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā sakkaṃ devānamindaṃ etadavoca – ‘yagghe, mārisa, jāneyyāsi suppatiṭṭho nigrodharājā phalaṃ na detī’ti? Atha kho, brāhmaṇa dhammika, sakko devānamindo tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkhāsi 17, yathā bhusā vātavuṭṭhi āgantvā suppatiṭṭhaṃ nigrodharājaṃ pavattesi 18 ummūlamakāsi. Atha kho, brāhmaṇa dhammika, suppatiṭṭhe nigrodharāje adhivatthā devatā dukkhī dummanā assumukhī rudamānā ekamantaṃ aṭṭhāsi.
‘‘અથ ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સક્કો દેવાનમિન્દો યેન સુપ્પતિટ્ઠે નિગ્રોધરાજે અધિવત્થા દેવતા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા સુપ્પતિટ્ઠે નિગ્રોધરાજે અધિવત્થં દેવતં એતદવોચ – ‘કિં નુ ત્વં, દેવતે, દુક્ખી દુમ્મના અસ્સુમુખી રુદમાના એકમન્તં ઠિતા’તિ? ‘તથા હિ પન મે, મારિસ, ભુસા વાતવુટ્ઠિ આગન્ત્વા ભવનં પવત્તેસિ ઉમ્મૂલમકાસી’તિ. ‘અપિ નુ ત્વં, દેવતે, રુક્ખધમ્મે ઠિતાય ભુસા વાતવુટ્ઠિ આગન્ત્વા ભવનં પવત્તેસિ ઉમ્મૂલમકાસી’તિ? ‘કથં પન, મારિસ , રુક્ખો રુક્ખધમ્મે ઠિતો હોતી’તિ? ‘ઇધ, દેવતે, રુક્ખસ્સ મૂલં મૂલત્થિકા હરન્તિ, તચં તચત્થિકા હરન્તિ, પત્તં પત્તત્થિકા હરન્તિ, પુપ્ફં પુપ્ફત્થિકા હરન્તિ, ફલં ફલત્થિકા હરન્તિ. ન ચ તેન દેવતાય અનત્તમનતા વા અનભિનન્દિ 19 વા કરણીયા. એવં ખો, દેવતે, રુક્ખો રુક્ખધમ્મે ઠિતો હોતી’તિ. ‘અટ્ઠિતાયેવ ખો મે, મારિસ, રુક્ખધમ્મે ભુસા વાતવુટ્ઠિ આગન્ત્વા ભવનં પવત્તેસિ ઉમ્મૂલમકાસી’તિ. ‘સચે ખો ત્વં, દેવતે, રુક્ખધમ્મે તિટ્ઠેય્યાસિ, સિયા 20 તે ભવનં યથાપુરે’તિ? ‘ઠસ્સામહં, 21 મારિસ , રુક્ખધમ્મે, હોતુ મે ભવનં યથાપુરે’’’તિ.
‘‘Atha kho, brāhmaṇa dhammika, sakko devānamindo yena suppatiṭṭhe nigrodharāje adhivatthā devatā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā suppatiṭṭhe nigrodharāje adhivatthaṃ devataṃ etadavoca – ‘kiṃ nu tvaṃ, devate, dukkhī dummanā assumukhī rudamānā ekamantaṃ ṭhitā’ti? ‘Tathā hi pana me, mārisa, bhusā vātavuṭṭhi āgantvā bhavanaṃ pavattesi ummūlamakāsī’ti. ‘Api nu tvaṃ, devate, rukkhadhamme ṭhitāya bhusā vātavuṭṭhi āgantvā bhavanaṃ pavattesi ummūlamakāsī’ti? ‘Kathaṃ pana, mārisa , rukkho rukkhadhamme ṭhito hotī’ti? ‘Idha, devate, rukkhassa mūlaṃ mūlatthikā haranti, tacaṃ tacatthikā haranti, pattaṃ pattatthikā haranti, pupphaṃ pupphatthikā haranti, phalaṃ phalatthikā haranti. Na ca tena devatāya anattamanatā vā anabhinandi 22 vā karaṇīyā. Evaṃ kho, devate, rukkho rukkhadhamme ṭhito hotī’ti. ‘Aṭṭhitāyeva kho me, mārisa, rukkhadhamme bhusā vātavuṭṭhi āgantvā bhavanaṃ pavattesi ummūlamakāsī’ti. ‘Sace kho tvaṃ, devate, rukkhadhamme tiṭṭheyyāsi, siyā 23 te bhavanaṃ yathāpure’ti? ‘Ṭhassāmahaṃ, 24 mārisa , rukkhadhamme, hotu me bhavanaṃ yathāpure’’’ti.
‘‘અથ ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સક્કો દેવાનમિન્દો તથારૂપં ઇદ્ધાભિસઙ્ખારં અભિસઙ્ખાસિ 25, યથા ભુસા વાતવુટ્ઠિ આગન્ત્વા સુપ્પતિટ્ઠં નિગ્રોધરાજં ઉસ્સાપેસિ, સચ્છવીનિ મૂલાનિ અહેસું. એવમેવં ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, અપિ નુ તં સમણધમ્મે ઠિતં જાતિભૂમકા ઉપાસકા પબ્બાજેસું સબ્બસો જાતિભૂમિયં સત્તહિ આવાસેહી’’તિ? ‘‘કથં પન, ભન્તે, સમણો સમણધમ્મે ઠિતો હોતી’’તિ? ‘‘ઇધ, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સમણો અક્કોસન્તં ન પચ્ચક્કોસતિ, રોસન્તં ન પટિરોસતિ, ભણ્ડન્તં ન પટિભણ્ડતિ. એવં ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સમણો સમણધમ્મે ઠિતો હોતી’’તિ. ‘‘અટ્ઠિતંયેવ મં, ભન્તે, સમણધમ્મે જાતિભૂમકા ઉપાસકા પબ્બાજેસું સબ્બસો જાતિભૂમિયં સત્તહિ આવાસેહી’’તિ.
‘‘Atha kho, brāhmaṇa dhammika, sakko devānamindo tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkhāsi 26, yathā bhusā vātavuṭṭhi āgantvā suppatiṭṭhaṃ nigrodharājaṃ ussāpesi, sacchavīni mūlāni ahesuṃ. Evamevaṃ kho, brāhmaṇa dhammika, api nu taṃ samaṇadhamme ṭhitaṃ jātibhūmakā upāsakā pabbājesuṃ sabbaso jātibhūmiyaṃ sattahi āvāsehī’’ti? ‘‘Kathaṃ pana, bhante, samaṇo samaṇadhamme ṭhito hotī’’ti? ‘‘Idha, brāhmaṇa dhammika, samaṇo akkosantaṃ na paccakkosati, rosantaṃ na paṭirosati, bhaṇḍantaṃ na paṭibhaṇḍati. Evaṃ kho, brāhmaṇa dhammika, samaṇo samaṇadhamme ṭhito hotī’’ti. ‘‘Aṭṭhitaṃyeva maṃ, bhante, samaṇadhamme jātibhūmakā upāsakā pabbājesuṃ sabbaso jātibhūmiyaṃ sattahi āvāsehī’’ti.
27 ‘‘ભૂતપુબ્બં , બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સુનેત્તો નામ સત્થા અહોસિ તિત્થકરો કામેસુ વીતરાગો. સુનેત્તસ્સ ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સત્થુનો અનેકાનિ સાવકસતાનિ અહેસું. સુનેત્તો સત્થા સાવકાનં બ્રહ્મલોકસહબ્યતાય ધમ્મં દેસેસિ. યે ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સુનેત્તસ્સ સત્થુનો બ્રહ્મલોકસહબ્યતાય ધમ્મં દેસેન્તસ્સ ચિત્તાનિ ન પસાદેસું તે કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જિંસુ. યે ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સુનેત્તસ્સ સત્થુનો બ્રહ્મલોકસહબ્યતાય ધમ્મં દેસેન્તસ્સ ચિત્તાનિ પસાદેસું તે કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જિંસુ.
28 ‘‘Bhūtapubbaṃ , brāhmaṇa dhammika, sunetto nāma satthā ahosi titthakaro kāmesu vītarāgo. Sunettassa kho pana, brāhmaṇa dhammika, satthuno anekāni sāvakasatāni ahesuṃ. Sunetto satthā sāvakānaṃ brahmalokasahabyatāya dhammaṃ desesi. Ye kho pana, brāhmaṇa dhammika, sunettassa satthuno brahmalokasahabyatāya dhammaṃ desentassa cittāni na pasādesuṃ te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjiṃsu. Ye kho pana, brāhmaṇa dhammika, sunettassa satthuno brahmalokasahabyatāya dhammaṃ desentassa cittāni pasādesuṃ te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjiṃsu.
‘‘ભૂતપુબ્બં, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, મૂગપક્ખો નામ સત્થા અહોસિ…પે॰… અરનેમિ નામ સત્થા અહોસિ… કુદ્દાલકો નામ સત્થા અહોસિ… હત્થિપાલો નામ સત્થા અહોસિ… જોતિપાલો નામ સત્થા અહોસિ તિત્થકરો કામેસુ વીતરાગો. જોતિપાલસ્સ ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સત્થુનો અનેકાનિ સાવકસતાનિ અહેસું. જોતિપાલો સત્થા સાવકાનં બ્રહ્મલોકસહબ્યતાય ધમ્મં દેસેસિ. યે ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, જોતિપાલસ્સ સત્થુનો બ્રહ્મલોકસહબ્યતાય ધમ્મં દેસેન્તસ્સ ચિત્તાનિ ન પસાદેસું તે કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા અપાયં દુગ્ગતિં વિનિપાતં નિરયં ઉપપજ્જિંસુ. યે ખો પન, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, જોતિપાલસ્સ સત્થુનો બ્રહ્મલોકસહબ્યતાય ધમ્મં દેસેન્તસ્સ ચિત્તાનિ પસાદેસું તે કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જિંસુ.
‘‘Bhūtapubbaṃ, brāhmaṇa dhammika, mūgapakkho nāma satthā ahosi…pe… aranemi nāma satthā ahosi… kuddālako nāma satthā ahosi… hatthipālo nāma satthā ahosi… jotipālo nāma satthā ahosi titthakaro kāmesu vītarāgo. Jotipālassa kho pana, brāhmaṇa dhammika, satthuno anekāni sāvakasatāni ahesuṃ. Jotipālo satthā sāvakānaṃ brahmalokasahabyatāya dhammaṃ desesi. Ye kho pana, brāhmaṇa dhammika, jotipālassa satthuno brahmalokasahabyatāya dhammaṃ desentassa cittāni na pasādesuṃ te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjiṃsu. Ye kho pana, brāhmaṇa dhammika, jotipālassa satthuno brahmalokasahabyatāya dhammaṃ desentassa cittāni pasādesuṃ te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjiṃsu.
‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, યો ઇમે છ સત્થારે તિત્થકરે કામેસુ વીતરાગે, અનેકસતપરિવારે સસાવકસઙ્ઘે પદુટ્ઠચિત્તો અક્કોસેય્ય પરિભાસેય્ય, બહું સો અપુઞ્ઞં પસવેય્યા’’તિ? ‘‘એવં, ભન્તે’’. ‘‘યો ખો, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, ઇમે છ સત્થારે તિત્થકરે કામેસુ વીતરાગે અનેકસતપરિવારે સસાવકસઙ્ઘે પદુટ્ઠચિત્તો અક્કોસેય્ય પરિભાસેય્ય, બહું સો અપુઞ્ઞં પસવેય્ય. યો એકં દિટ્ઠિસમ્પન્નં પુગ્ગલં પદુટ્ઠચિત્તો અક્કોસતિ પરિભાસતિ, અયં તતો બહુતરં અપુઞ્ઞં પસવતિ. તં કિસ્સ હેતુ? નાહં, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, ઇતો બહિદ્ધા એવરૂપિં ખન્તિં 29 વદામિ, યથામં સબ્રહ્મચારીસુ. તસ્માતિહ, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક , એવં સિક્ખિતબ્બં – ‘ન નો સમસબ્રહ્મચારીસુ 30 ચિત્તાનિ પદુટ્ઠાનિ ભવિસ્સન્તી’’’તિ. એવઞ્હિ તે, બ્રાહ્મણ ધમ્મિક, સિક્ખિતબ્બન્તિ.
‘‘Taṃ kiṃ maññasi, brāhmaṇa dhammika, yo ime cha satthāre titthakare kāmesu vītarāge, anekasataparivāre sasāvakasaṅghe paduṭṭhacitto akkoseyya paribhāseyya, bahuṃ so apuññaṃ pasaveyyā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Yo kho, brāhmaṇa dhammika, ime cha satthāre titthakare kāmesu vītarāge anekasataparivāre sasāvakasaṅghe paduṭṭhacitto akkoseyya paribhāseyya, bahuṃ so apuññaṃ pasaveyya. Yo ekaṃ diṭṭhisampannaṃ puggalaṃ paduṭṭhacitto akkosati paribhāsati, ayaṃ tato bahutaraṃ apuññaṃ pasavati. Taṃ kissa hetu? Nāhaṃ, brāhmaṇa dhammika, ito bahiddhā evarūpiṃ khantiṃ 31 vadāmi, yathāmaṃ sabrahmacārīsu. Tasmātiha, brāhmaṇa dhammika , evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘na no samasabrahmacārīsu 32 cittāni paduṭṭhāni bhavissantī’’’ti. Evañhi te, brāhmaṇa dhammika, sikkhitabbanti.
‘‘સુનેત્તો મૂગપક્ખો ચ, અરનેમિ ચ બ્રાહ્મણો;
‘‘Sunetto mūgapakkho ca, aranemi ca brāhmaṇo;
કુદ્દાલકો અહુ સત્થા, હત્થિપાલો ચ માણવો.
Kuddālako ahu satthā, hatthipālo ca māṇavo.
‘‘જોતિપાલો ચ ગોવિન્દો, અહુ સત્તપુરોહિતો;
‘‘Jotipālo ca govindo, ahu sattapurohito;
‘‘અહેસું સાવકા તેસં, અનેકાનિ સતાનિપિ;
‘‘Ahesuṃ sāvakā tesaṃ, anekāni satānipi;
નિરામગન્ધા કરુણેધિમુત્તા, કામસંયોજનાતિગા;
Nirāmagandhā karuṇedhimuttā, kāmasaṃyojanātigā;
‘‘યેતે ઇસી બાહિરકે, વીતરાગે સમાહિતે;
‘‘Yete isī bāhirake, vītarāge samāhite;
પદુટ્ઠમનસઙ્કપ્પો, યો નરો પરિભાસતિ;
Paduṭṭhamanasaṅkappo, yo naro paribhāsati;
બહુઞ્ચ સો પસવતિ, અપુઞ્ઞં તાદિસો નરો.
Bahuñca so pasavati, apuññaṃ tādiso naro.
‘‘યો ચેકં દિટ્ઠિસમ્પન્નં, ભિક્ખું બુદ્ધસ્સ સાવકં;
‘‘Yo cekaṃ diṭṭhisampannaṃ, bhikkhuṃ buddhassa sāvakaṃ;
પદુટ્ઠમનસઙ્કપ્પો , યો નરો પરિભાસતિ;
Paduṭṭhamanasaṅkappo , yo naro paribhāsati;
અયં તતો બહુતરં, અપુઞ્ઞં પસવે નરો.
Ayaṃ tato bahutaraṃ, apuññaṃ pasave naro.
‘‘ન સાધુરૂપં આસીદે, દિટ્ઠિટ્ઠાનપ્પહાયિનં;
‘‘Na sādhurūpaṃ āsīde, diṭṭhiṭṭhānappahāyinaṃ;
સત્તમો પુગ્ગલો એસો, અરિયસઙ્ઘસ્સ વુચ્ચતિ.
Sattamo puggalo eso, ariyasaṅghassa vuccati.
‘‘અવીતરાગો કામેસુ, યસ્સ પઞ્ચિન્દ્રિયા મુદૂ;
‘‘Avītarāgo kāmesu, yassa pañcindriyā mudū;
સદ્ધા સતિ ચ વીરિયં, સમથો ચ વિપસ્સના.
Saddhā sati ca vīriyaṃ, samatho ca vipassanā.
‘‘તાદિસં ભિક્ખુમાસજ્જ, પુબ્બેવ ઉપહઞ્ઞતિ;
‘‘Tādisaṃ bhikkhumāsajja, pubbeva upahaññati;
અત્તાનં ઉપહન્ત્વાન, પચ્છા અઞ્ઞં વિહિંસતિ.
Attānaṃ upahantvāna, pacchā aññaṃ vihiṃsati.
‘‘યો ચ રક્ખતિ અત્તાનં, રક્ખિતો તસ્સ બાહિરો;
‘‘Yo ca rakkhati attānaṃ, rakkhito tassa bāhiro;
તસ્મા રક્ખેય્ય અત્તાનં, અક્ખતો પણ્ડિતો સદા’’તિ. દ્વાદસમં;
Tasmā rakkheyya attānaṃ, akkhato paṇḍito sadā’’ti. dvādasamaṃ;
ધમ્મિકવગ્ગો પઞ્ચમો.
Dhammikavaggo pañcamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
નાગમિગસાલા ઇણં, ચુન્દં દ્વે સન્દિટ્ઠિકા દુવે;
Nāgamigasālā iṇaṃ, cundaṃ dve sandiṭṭhikā duve;
ખેમઇન્દ્રિય આનન્દ, ખત્તિયા અપ્પમાદેન ધમ્મિકોતિ.
Khemaindriya ānanda, khattiyā appamādena dhammikoti.
પઠમપણ્ણાસકં સમત્તં.
Paṭhamapaṇṇāsakaṃ samattaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૨. ધમ્મિકસુત્તવણ્ણના • 12. Dhammikasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૨. ધમ્મિકસુત્તવણ્ણના • 12. Dhammikasuttavaṇṇanā