Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૧૦. ધમ્મિકત્થેરગાથા

    10. Dhammikattheragāthā

    ૩૦૩.

    303.

    1 ‘‘ધમ્મો હવે રક્ખતિ ધમ્મચારિં, ધમ્મો સુચિણ્ણો સુખમાવહતિ;

    2 ‘‘Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, dhammo suciṇṇo sukhamāvahati;

    એસાનિસંસો ધમ્મે સુચિણ્ણે, ન દુગ્ગતિં ગચ્છતિ ધમ્મચારી.

    Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī.

    ૩૦૪.

    304.

    3 ‘‘નહિ ધમ્મો અધમ્મો ચ, ઉભો સમવિપાકિનો;

    4 ‘‘Nahi dhammo adhammo ca, ubho samavipākino;

    અધમ્મો નિરયં નેતિ, ધમ્મો પાપેતિ સુગ્ગતિં.

    Adhammo nirayaṃ neti, dhammo pāpeti suggatiṃ.

    ૩૦૫.

    305.

    ‘‘તસ્મા હિ ધમ્મેસુ કરેય્ય છન્દં, ઇતિ મોદમાનો સુગતેન તાદિના;

    ‘‘Tasmā hi dhammesu kareyya chandaṃ, iti modamāno sugatena tādinā;

    ધમ્મે ઠિતા સુગતવરસ્સ સાવકા, નીયન્તિ ધીરા સરણવરગ્ગગામિનો.

    Dhamme ṭhitā sugatavarassa sāvakā, nīyanti dhīrā saraṇavaraggagāmino.

    ૩૦૬.

    306.

    ‘‘વિપ્ફોટિતો ગણ્ડમૂલો, તણ્હાજાલો સમૂહતો;

    ‘‘Vipphoṭito gaṇḍamūlo, taṇhājālo samūhato;

    સો ખીણસંસારો ન ચત્થિ કિઞ્ચનં,

    So khīṇasaṃsāro na catthi kiñcanaṃ,

    ચન્દો યથા દોસિના પુણ્ણમાસિય’’ન્તિ.

    Cando yathā dosinā puṇṇamāsiya’’nti.

    … ધમ્મિકો થેરો….

    … Dhammiko thero….







    Footnotes:
    1. જા॰ ૧.૧૦.૧૦૨ જાતકેપિ
    2. jā. 1.10.102 jātakepi
    3. જા॰ ૧.૧૫.૩૮૫
    4. jā. 1.15.385



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧૦. ધમ્મિકત્થેરગાથાવણ્ણના • 10. Dhammikattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact