Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૭. ધનપાલસેટ્ઠિપેતવત્થુ

    7. Dhanapālaseṭṭhipetavatthu

    ૨૨૭.

    227.

    ‘‘નગ્ગો દુબ્બણ્ણરૂપોસિ, કિસો ધમનિસન્થતો;

    ‘‘Naggo dubbaṇṇarūposi, kiso dhamanisanthato;

    ઉપ્ફાસુલિકો કિસિકો, કો નુ ત્વમસિ મારિસ’’.

    Upphāsuliko kisiko, ko nu tvamasi mārisa’’.

    ૨૨૮.

    228.

    ‘‘અહં ભદન્તે પેતોમ્હિ, દુગ્ગતો યમલોકિકો;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petomhi, duggato yamalokiko;

    પાપકમ્મં કરિત્વાન, પેતલોકં ઇતો ગતો’’.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gato’’.

    ૨૨૯.

    229.

    ‘‘કિં નુ કાયેન વાચાય, મનસા દુક્કટં કતં;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    કિસ્સ કમ્મવિપાકેન, પેતલોકં ઇતો ગતો’’.

    Kissa kammavipākena, petalokaṃ ito gato’’.

    ૨૩૦.

    230.

    ‘‘નગરં અત્થિ પણ્ણાનં 1, એરકચ્છન્તિ વિસ્સુતં;

    ‘‘Nagaraṃ atthi paṇṇānaṃ 2, erakacchanti vissutaṃ;

    તત્થ સેટ્ઠિ પુરે આસિં, ધનપાલોતિ મં વિદૂ.

    Tattha seṭṭhi pure āsiṃ, dhanapāloti maṃ vidū.

    ૨૩૧.

    231.

    ‘‘અસીતિ સકટવાહાનં, હિરઞ્ઞસ્સ અહોસિ મે;

    ‘‘Asīti sakaṭavāhānaṃ, hiraññassa ahosi me;

    પહૂતં મે જાતરૂપં, મુત્તા વેળુરિયા બહૂ.

    Pahūtaṃ me jātarūpaṃ, muttā veḷuriyā bahū.

    ૨૩૨.

    232.

    ‘‘તાવ મહદ્ધનસ્સાપિ, ન મે દાતું પિયં અહુ;

    ‘‘Tāva mahaddhanassāpi, na me dātuṃ piyaṃ ahu;

    પિદહિત્વા દ્વારં ભુઞ્જિં 3, મા મં યાચનકાદ્દસું.

    Pidahitvā dvāraṃ bhuñjiṃ 4, mā maṃ yācanakāddasuṃ.

    ૨૩૩.

    233.

    ‘‘અસ્સદ્ધો મચ્છરી ચાસિં, કદરિયો પરિભાસકો;

    ‘‘Assaddho maccharī cāsiṃ, kadariyo paribhāsako;

    દદન્તાનં કરોન્તાનં, વારયિસ્સં બહુ જને 5.

    Dadantānaṃ karontānaṃ, vārayissaṃ bahu jane 6.

    ૨૩૪.

    234.

    ‘‘વિપાકો નત્થિ દાનસ્સ, સંયમસ્સ કુતો ફલં;

    ‘‘Vipāko natthi dānassa, saṃyamassa kuto phalaṃ;

    પોક્ખરઞ્ઞોદપાનાનિ, આરામાનિ ચ રોપિતે;

    Pokkharaññodapānāni, ārāmāni ca ropite;

    પપાયો ચ વિનાસેસિં, દુગ્ગે સઙ્કમનાનિ ચ.

    Papāyo ca vināsesiṃ, dugge saṅkamanāni ca.

    ૨૩૫.

    235.

    ‘‘સ્વાહં અકતકલ્યાણો, કતપાપો તતો ચુતો;

    ‘‘Svāhaṃ akatakalyāṇo, katapāpo tato cuto;

    ઉપપન્નો પેત્તિવિસયં, ખુપ્પિપાસસમપ્પિતો.

    Upapanno pettivisayaṃ, khuppipāsasamappito.

    ૨૩૬.

    236.

    ‘‘પઞ્ચપણ્ણાસવસ્સાનિ, યતો કાલઙ્કતો અહં;

    ‘‘Pañcapaṇṇāsavassāni, yato kālaṅkato ahaṃ;

    નાભિજાનામિ ભુત્તં વા, પીતં વા પન પાનિયં.

    Nābhijānāmi bhuttaṃ vā, pītaṃ vā pana pāniyaṃ.

    ૨૩૭.

    237.

    ‘‘યો સંયમો સો વિનાસો,યો વિનાસો સો સંયમો;

    ‘‘Yo saṃyamo so vināso,yo vināso so saṃyamo;

    પેતા હિ કિર જાનન્તિ, યો સંયમો સો વિનાસો.

    Petā hi kira jānanti, yo saṃyamo so vināso.

    ૨૩૮.

    238.

    ‘‘અહં પુરે સંયમિસ્સં, નાદાસિં બહુકે ધને;

    ‘‘Ahaṃ pure saṃyamissaṃ, nādāsiṃ bahuke dhane;

    સન્તેસુ દેય્યધમ્મેસુ, દીપં નાકાસિમત્તનો;

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākāsimattano;

    સ્વાહં પચ્છાનુતપ્પામિ, અત્તકમ્મફલૂપગો.

    Svāhaṃ pacchānutappāmi, attakammaphalūpago.

    ૨૩૯.

    239.

    7 ‘‘ઉદ્ધં ચતૂહિ માસેહિ, કાલંકિરિયા ભવિસ્સતિ;

    8 ‘‘Uddhaṃ catūhi māsehi, kālaṃkiriyā bhavissati;

    એકન્તકટુકં ઘોરં, નિરયં પપતિસ્સહં.

    Ekantakaṭukaṃ ghoraṃ, nirayaṃ papatissahaṃ.

    ૨૪૦.

    240.

    9 ‘‘ચતુક્કણ્ણં ચતુદ્વારં, વિભત્તં ભાગસો મિતં;

    10 ‘‘Catukkaṇṇaṃ catudvāraṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;

    અયોપાકારપરિયન્તં, અયસા પટિકુજ્જિતં.

    Ayopākārapariyantaṃ, ayasā paṭikujjitaṃ.

    ૨૪૧.

    241.

    11 ‘‘તસ્સ અયોમયા ભૂમિ, જલિતા તેજસા યુતા;

    12 ‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;

    સમન્તા યોજનસતં, ફરિત્વા તિટ્ઠતિ સબ્બદા.

    Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā.

    ૨૪૨.

    242.

    13 ‘‘તત્થાહં દીઘમદ્ધાનં, દુક્ખં વેદિસ્સ વેદનં;

    14 ‘‘Tatthāhaṃ dīghamaddhānaṃ, dukkhaṃ vedissa vedanaṃ;

    ફલં પાપસ્સ કમ્મસ્સ, તસ્મા સોચામહં ભુસં.

    Phalaṃ pāpassa kammassa, tasmā socāmahaṃ bhusaṃ.

    ૨૪૩.

    243.

    ‘‘તં વો વદામિ ભદ્દં વો, યાવન્તેત્થ સમાગતા;

    ‘‘Taṃ vo vadāmi bhaddaṃ vo, yāvantettha samāgatā;

    માકત્થ પાપકં કમ્મં, આવિ વા યદિ વા રહો.

    Mākattha pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho.

    ૨૪૪.

    244.

    ‘‘સચે તં પાપકં કમ્મં, કરિસ્સથ કરોથ વા;

    ‘‘Sace taṃ pāpakaṃ kammaṃ, karissatha karotha vā;

    ન વો દુક્ખા પમુત્યત્થિ 15, ઉપ્પચ્ચાપિ 16 પલાયતં.

    Na vo dukkhā pamutyatthi 17, uppaccāpi 18 palāyataṃ.

    ૨૪૫.

    245.

    ‘‘મત્તેય્યા હોથ પેત્તેય્યા, કુલે જેટ્ઠાપચાયિકા;

    ‘‘Matteyyā hotha petteyyā, kule jeṭṭhāpacāyikā;

    સામઞ્ઞા હોથ બ્રહ્મઞ્ઞા, એવં સગ્ગં ગમિસ્સથા’’તિ.

    Sāmaññā hotha brahmaññā, evaṃ saggaṃ gamissathā’’ti.

    ધનપાલસેટ્ઠિપેતવત્થુ સત્તમં.

    Dhanapālaseṭṭhipetavatthu sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. દસન્નાનં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. dasannānaṃ (sī. syā. pī.)
    3. ભુઞ્જામિ (સી॰ સ્યા॰)
    4. bhuñjāmi (sī. syā.)
    5. બહુજ્જનં (સી॰ સ્યા॰)
    6. bahujjanaṃ (sī. syā.)
    7. પે॰ વ॰ ૬૯
    8. pe. va. 69
    9. પે॰ વ॰ ૭૦
    10. pe. va. 70
    11. પે॰ વ॰ ૭૧
    12. pe. va. 71
    13. પે॰ વ॰ ૭૨
    14. pe. va. 72
    15. પમુત્તત્થિ (સબ્બત્થ) ઉદા॰ ૪૪ પસ્સિતબ્બં
    16. ઉપેચ્ચાપિ (સ્યા॰ ક॰)
    17. pamuttatthi (sabbattha) udā. 44 passitabbaṃ
    18. upeccāpi (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૭. ધનપાલસેટ્ઠિપેતવત્થુવણ્ણના • 7. Dhanapālaseṭṭhipetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact