Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૨. ધનિયસુત્તં

    2. Dhaniyasuttaṃ

    ૧૮.

    18.

    ‘‘પક્કોદનો દુદ્ધખીરોહમસ્મિ, (ઇતિ ધનિયો ગોપો)

    ‘‘Pakkodano duddhakhīrohamasmi, (iti dhaniyo gopo)

    અનુતીરે મહિયા સમાનવાસો;

    Anutīre mahiyā samānavāso;

    છન્ના કુટિ આહિતો ગિનિ, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Channā kuṭi āhito gini, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘અક્કોધનો વિગતખિલોહમસ્મિ 1, (ઇતિ ભગવા)

    ‘‘Akkodhano vigatakhilohamasmi 2, (iti bhagavā)

    અનુતીરે મહિયેકરત્તિવાસો;

    Anutīre mahiyekarattivāso;

    વિવટા કુટિ નિબ્બુતો ગિનિ, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Vivaṭā kuṭi nibbuto gini, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘અન્ધકમકસા ન વિજ્જરે, (ઇતિ ધનિયો ગોપો)

    ‘‘Andhakamakasā na vijjare, (iti dhaniyo gopo)

    કચ્છે રૂળ્હતિણે ચરન્તિ ગાવો;

    Kacche rūḷhatiṇe caranti gāvo;

    વુટ્ઠિમ્પિ સહેય્યુમાગતં, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Vuṭṭhimpi saheyyumāgataṃ, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘બદ્ધાસિ ભિસી સુસઙ્ખતા, (ઇતિ ભગવા)

    ‘‘Baddhāsi bhisī susaṅkhatā, (iti bhagavā)

    તિણ્ણો પારગતો વિનેય્ય ઓઘં;

    Tiṇṇo pāragato vineyya oghaṃ;

    અત્થો ભિસિયા ન વિજ્જતિ, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Attho bhisiyā na vijjati, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘ગોપી મમ અસ્સવા અલોલા, (ઇતિ ધનિયો ગોપો)

    ‘‘Gopī mama assavā alolā, (iti dhaniyo gopo)

    દીઘરત્તં 3 સંવાસિયા મનાપા;

    Dīgharattaṃ 4 saṃvāsiyā manāpā;

    તસ્સા ન સુણામિ કિઞ્ચિ પાપં, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Tassā na suṇāmi kiñci pāpaṃ, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘ચિત્તં મમ અસ્સવં વિમુત્તં, (ઇતિ ભગવા)

    ‘‘Cittaṃ mama assavaṃ vimuttaṃ, (iti bhagavā)

    દીઘરત્તં પરિભાવિતં સુદન્તં;

    Dīgharattaṃ paribhāvitaṃ sudantaṃ;

    પાપં પન મે ન વિજ્જતિ, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Pāpaṃ pana me na vijjati, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘અત્તવેતનભતોહમસ્મિ , (ઇતિ ધનિયો ગોપો)

    ‘‘Attavetanabhatohamasmi , (iti dhaniyo gopo)

    પુત્તા ચ મે સમાનિયા અરોગા;

    Puttā ca me samāniyā arogā;

    તેસં ન સુણામિ કિઞ્ચિ પાપં, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Tesaṃ na suṇāmi kiñci pāpaṃ, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘નાહં ભતકોસ્મિ કસ્સચિ, (ઇતિ ભગવા)

    ‘‘Nāhaṃ bhatakosmi kassaci, (iti bhagavā)

    નિબ્બિટ્ઠેન ચરામિ સબ્બલોકે;

    Nibbiṭṭhena carāmi sabbaloke;

    અત્થો ભતિયા ન વિજ્જતિ, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Attho bhatiyā na vijjati, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘અત્થિ વસા અત્થિ ધેનુપા, (ઇતિ ધનિયો ગોપો)

    ‘‘Atthi vasā atthi dhenupā, (iti dhaniyo gopo)

    ગોધરણિયો પવેણિયોપિ અત્થિ;

    Godharaṇiyo paveṇiyopi atthi;

    ઉસભોપિ ગવમ્પતીધ અત્થિ, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Usabhopi gavampatīdha atthi, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘નત્થિ વસા નત્થિ ધેનુપા, (ઇતિ ભગવા)

    ‘‘Natthi vasā natthi dhenupā, (iti bhagavā)

    ગોધરણિયો પવેણિયોપિ નત્થિ;

    Godharaṇiyo paveṇiyopi natthi;

    ઉસભોપિ ગવમ્પતીધ નત્થિ, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Usabhopi gavampatīdha natthi, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘ખિલા નિખાતા અસમ્પવેધી, (ઇતિ ધનિયો ગોપો)

    ‘‘Khilā nikhātā asampavedhī, (iti dhaniyo gopo)

    દામા મુઞ્જમયા નવા સુસણ્ઠાના;

    Dāmā muñjamayā navā susaṇṭhānā;

    ન હિ સક્ખિન્તિ ધેનુપાપિ છેત્તું 5, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Na hi sakkhinti dhenupāpi chettuṃ 6, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘ઉસભોરિવ છેત્વ 7 બન્ધનાનિ, (ઇતિ ભગવા)

    ‘‘Usabhoriva chetva 8 bandhanāni, (iti bhagavā)

    નાગો પૂતિલતંવ દાલયિત્વા 9;

    Nāgo pūtilataṃva dālayitvā 10;

    નાહં પુનુપેસ્સં 11 ગબ્ભસેય્યં, અથ ચે પત્થયસી પવસ્સ દેવ’’.

    Nāhaṃ punupessaṃ 12 gabbhaseyyaṃ, atha ce patthayasī pavassa deva’’.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘નિન્નઞ્ચ થલઞ્ચ પૂરયન્તો, મહામેઘો પવસ્સિ તાવદેવ;

    ‘‘Ninnañca thalañca pūrayanto, mahāmegho pavassi tāvadeva;

    સુત્વા દેવસ્સ વસ્સતો, ઇમમત્થં ધનિયો અભાસથ.

    Sutvā devassa vassato, imamatthaṃ dhaniyo abhāsatha.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘લાભા વત નો અનપ્પકા, યે મયં ભગવન્તં અદ્દસામ;

    ‘‘Lābhā vata no anappakā, ye mayaṃ bhagavantaṃ addasāma;

    સરણં તં ઉપેમ ચક્ખુમ, સત્થા નો હોહિ તુવં મહામુનિ.

    Saraṇaṃ taṃ upema cakkhuma, satthā no hohi tuvaṃ mahāmuni.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘ગોપી ચ અહઞ્ચ અસ્સવા, બ્રહ્મચરિયં 13 સુગતે ચરામસે;

    ‘‘Gopī ca ahañca assavā, brahmacariyaṃ 14 sugate carāmase;

    જાતિમરણસ્સ પારગૂ 15, દુક્ખસ્સન્તકરા ભવામસે’’.

    Jātimaraṇassa pāragū 16, dukkhassantakarā bhavāmase’’.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘નન્દતિ પુત્તેહિ પુત્તિમા, (ઇતિ મારો પાપિમા)

    ‘‘Nandati puttehi puttimā, (iti māro pāpimā)

    ગોમા 17 ગોહિ તથેવ નન્દતિ;

    Gomā 18 gohi tatheva nandati;

    ઉપધી હિ નરસ્સ નન્દના, ન હિ સો નન્દતિ યો નિરૂપધિ’’.

    Upadhī hi narassa nandanā, na hi so nandati yo nirūpadhi’’.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘સોચતિ પુત્તેહિ પુત્તિમા, (ઇતિ ભગવા)

    ‘‘Socati puttehi puttimā, (iti bhagavā)

    ગોપિયો ગોહિ તથેવ સોચતિ;

    Gopiyo gohi tatheva socati;

    ઉપધી હિ નરસ્સ સોચના, ન હિ સો સોચતિ યો નિરૂપધી’’તિ.

    Upadhī hi narassa socanā, na hi so socati yo nirūpadhī’’ti.

    ધનિયસુત્તં દુતિયં નિટ્ઠિતં.

    Dhaniyasuttaṃ dutiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. વિગતખીલોહમસ્મિ (સી॰ પી॰)
    2. vigatakhīlohamasmi (sī. pī.)
    3. દીઘરત્ત (ક॰)
    4. dīgharatta (ka.)
    5. છેતું (ક॰)
    6. chetuṃ (ka.)
    7. છેત્વા (સ્યા॰ ક॰)
    8. chetvā (syā. ka.)
    9. પૂતિલતં પદાલયિત્વા (સ્યા॰ ક॰)
    10. pūtilataṃ padālayitvā (syā. ka.)
    11. પુન ઉપેસ્સં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰), પુનુપેય્ય (ક॰)
    12. puna upessaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.), punupeyya (ka.)
    13. બ્રહ્મચરિય (ક॰)
    14. brahmacariya (ka.)
    15. પારગા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    16. pāragā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    17. ગોમિકો (સી॰ પી॰), ગોપિકો (સ્યા॰ કં॰), ગોપિયો (ક॰)
    18. gomiko (sī. pī.), gopiko (syā. kaṃ.), gopiyo (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૨. ધનિયસુત્તવણ્ણના • 2. Dhaniyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact