Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    ૨. દુતિયપારાજિકં

    2. Dutiyapārājikaṃ

    અદુતિયેન જિનેન યં દુતિયં પારાજિકં પકાસિતં, તસ્સ ઇદાનિ યસ્મા સંવણ્ણનાક્કમો પત્તો, તસ્મા યં સુવિઞ્ઞેય્યં, યઞ્ચ પુબ્બે પકાસિતં, તં સબ્બં વજ્જયિત્વા અસ્સ દુતિયસ્સ અયં સંવણ્ણના હોતીતિ સમ્બન્ધો.

    Adutiyena jinena yaṃ dutiyaṃ pārājikaṃ pakāsitaṃ, tassa idāni yasmā saṃvaṇṇanākkamo patto, tasmā yaṃ suviññeyyaṃ, yañca pubbe pakāsitaṃ, taṃ sabbaṃ vajjayitvā assa dutiyassa ayaṃ saṃvaṇṇanā hotīti sambandho.

    ધનિયવત્થુવણ્ણના

    Dhaniyavatthuvaṇṇanā

    ૮૪. રાજગહેતિ એત્થ દુગ્ગજનપદટ્ઠાનવિસેસસમ્પદાદિયોગતો પધાનભાવેન રાજૂહિ ગહિતં પરિગ્ગહિતન્તિ રાજગહન્તિ આહ ‘‘મન્ધાતુ…પે॰… વુચ્ચતી’’તિ. તત્થ મહાગોવિન્દેન મહાસત્તેન પરિગ્ગહિતં રેણુના પરિગ્ગહિતમેવ હોતીતિ મહાગોવિન્દગ્ગહણં. મહાગોવિન્દપઅગ્ગહિતતાકિત્તનઞ્હિ તદા રેણુના મગધરાજેન પરિગ્ગહિતભાવૂપલક્ખણં. તસ્સ હિ સો પુરોહિતો. ‘‘મહાગોવિન્દોતિ મહાનુભાવો પુરાતનો એકો મગધરાજા’’તિ કેચિ. પરિગ્ગહિતત્તાતિ રાજધાનીભાવેન પરિગ્ગહિતત્તા. ગય્હતીતિ ગહો, રાજૂનં ગહોતિ રાજગહં, નગરસદ્દાપેક્ખાય નપુંસકનિદ્દેસો. અઞ્ઞેપેત્થ પકારેતિ ‘‘નગરમાપનેન રઞ્ઞા કારિતસબ્બગહત્તા રાજગહં, ગિજ્ઝકૂટાદીહિ પરિક્ખિત્તત્તા પબ્બતરાજેહિ પરિક્ખિત્તગેહસદિસન્તિપિ રાજગહં, સમ્પન્નભવનતાય રાજમાનં ગેહન્તિપિ રાજગહં, સુવિહિતારક્ખતાય અનત્થાવહભાવેન ઉપગતાનં પટિરાજૂનં ગહં ગેહભૂતન્તિપિ રાજગહં, રાજૂહિ દિસ્વા સમ્મા પતિટ્ઠાપિતત્તા તેસં ગહં ગેહભૂતન્તિપિ રાજગહં. આરામરામણેય્યકાદીહિ રાજતે, નિવાસસુખતાદિના સત્તેહિ મમત્તવસેન ગય્હતિ પરિગ્ગય્હતીતિ વા રાજગહ’’ન્તિ એદિસે પકારે. સો પદેસો ઠાનવિસેસભાવેન ઉળારસત્તપરિભોગોતિ આહ ‘‘તં પનેત’’ન્તિઆદિ. તત્થ બુદ્ધકાલે ચક્કવત્તિકાલે ચાતિ ઇદં યેભુય્યવસેન વુત્તં. તેસન્તિ યક્ખાનં. વસનવનન્તિ આપાનભૂમિભૂતં ઉપવનં. ગિજ્ઝા એત્થ સન્તીતિ ગિજ્ઝં, કૂટં. તં એતસ્સાતિ ગિજ્ઝકૂટો. ગિજ્ઝો વિયાતિ વા ગિજ્ઝં, કૂટં. તં એતસ્સાતિ ગિજ્ઝકૂટો, પબ્બતો. ગિજ્ઝસદિસકૂટોતિ ગિજ્ઝકૂટોતિ વા મજ્ઝેપદલોપીસમાસો યથા ‘‘સાકપત્થવો’’તિ, તસ્મિં ગિજ્ઝકૂટે. તેનાહ ‘‘ગિજ્ઝા’’તિઆદિ.

    84.Rājagaheti ettha duggajanapadaṭṭhānavisesasampadādiyogato padhānabhāvena rājūhi gahitaṃ pariggahitanti rājagahanti āha ‘‘mandhātu…pe… vuccatī’’ti. Tattha mahāgovindena mahāsattena pariggahitaṃ reṇunā pariggahitameva hotīti mahāgovindaggahaṇaṃ. Mahāgovindapaaggahitatākittanañhi tadā reṇunā magadharājena pariggahitabhāvūpalakkhaṇaṃ. Tassa hi so purohito. ‘‘Mahāgovindoti mahānubhāvo purātano eko magadharājā’’ti keci. Pariggahitattāti rājadhānībhāvena pariggahitattā. Gayhatīti gaho, rājūnaṃ gahoti rājagahaṃ, nagarasaddāpekkhāya napuṃsakaniddeso. Aññepettha pakāreti ‘‘nagaramāpanena raññā kāritasabbagahattā rājagahaṃ, gijjhakūṭādīhi parikkhittattā pabbatarājehi parikkhittagehasadisantipi rājagahaṃ, sampannabhavanatāya rājamānaṃ gehantipi rājagahaṃ, suvihitārakkhatāya anatthāvahabhāvena upagatānaṃ paṭirājūnaṃ gahaṃ gehabhūtantipi rājagahaṃ, rājūhi disvā sammā patiṭṭhāpitattā tesaṃ gahaṃ gehabhūtantipi rājagahaṃ. Ārāmarāmaṇeyyakādīhi rājate, nivāsasukhatādinā sattehi mamattavasena gayhati pariggayhatīti vā rājagaha’’nti edise pakāre. So padeso ṭhānavisesabhāvena uḷārasattaparibhogoti āha ‘‘taṃ paneta’’ntiādi. Tattha buddhakāle cakkavattikāle cāti idaṃ yebhuyyavasena vuttaṃ. Tesanti yakkhānaṃ. Vasanavananti āpānabhūmibhūtaṃ upavanaṃ. Gijjhā ettha santīti gijjhaṃ, kūṭaṃ. Taṃ etassāti gijjhakūṭo. Gijjho viyāti vā gijjhaṃ, kūṭaṃ. Taṃ etassāti gijjhakūṭo, pabbato. Gijjhasadisakūṭoti gijjhakūṭoti vā majjhepadalopīsamāso yathā ‘‘sākapatthavo’’ti, tasmiṃ gijjhakūṭe. Tenāha ‘‘gijjhā’’tiādi.

    તતો પરં સઙ્ઘોતિ તિણ્ણં જનાનં ઉપરિ સઙ્ઘો ચતુવગ્ગકરણીયાદિકમ્મપ્પત્તત્તા. તસ્મિં પબ્બતે સન્નિપતિત્વા સમાપત્તિયા વીતિનામેન્તીતિ યથાફાસુકટ્ઠાને પિણ્ડાય ચરિત્વા કતભત્તકિચ્ચા આગન્ત્વા ચેતિયગબ્ભે યમકમહાદ્વારં વિવરન્તા વિય તં પબ્બતં દ્વિધા કત્વા અન્તો પવિસિત્વા રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાનિ માપેત્વા તત્થ સમાપત્તિયા વીતિનામેન્તિ.

    Tatoparaṃ saṅghoti tiṇṇaṃ janānaṃ upari saṅgho catuvaggakaraṇīyādikammappattattā. Tasmiṃ pabbate sannipatitvā samāpattiyā vītināmentīti yathāphāsukaṭṭhāne piṇḍāya caritvā katabhattakiccā āgantvā cetiyagabbhe yamakamahādvāraṃ vivarantā viya taṃ pabbataṃ dvidhā katvā anto pavisitvā rattiṭṭhānadivāṭṭhānāni māpetvā tattha samāpattiyā vītināmenti.

    કદા પનેતે તત્થ વસિંસુ? અતીતે કિર અનુપ્પન્ને તથાગતે બારાણસિં ઉપનિસ્સાય એકસ્મિં ગામકે એકા કુલધીતા ખેત્તં રક્ખતિ, તસ્સા ખેત્તકુટિયા વીહયો ભજ્જન્તિયા તત્થ મહાકરઞ્જપુપ્ફપ્પમાણા મહન્તમહન્તા મનોહરા પઞ્ચસતમત્તા લાજા જાયિંસુ. સા તે ગહેત્વા મહતિ પદુમિનિપત્તે ઠપેસિ. તસ્મિઞ્ચ સમયે એકો પચ્ચેકસમ્બુદ્ધો તસ્સા અનુગ્ગહત્થં અવિદૂરે ખેત્તપાળિયા ગચ્છતિ. સા તં દિસ્વા પસન્નમાનસા સુપુપ્ફિતં મહન્તં એકં પદુમં ગહેત્વા તત્થ લાજે પક્ખિપિત્વા પચ્ચેકબુદ્ધં ઉપસઙ્કમિત્વા પઞ્ચહિ લાજસતેહિ સદ્ધિં તં પદુમપુપ્ફં દત્વા પઞ્ચપતિટ્ઠિતેન વન્દિત્વા ‘‘ઇમસ્સ, ભન્તે, પુઞ્ઞસ્સ આનુભાવેન આનુભાવસમ્પન્ને પઞ્ચસતપુત્તે લભેય્ય’’ન્તિ પઞ્ચ પુત્તસતાનિ પત્થેસિ. તસ્મિંયેવ ખણે પઞ્ચસતા મિગલુદ્દકા સમ્ભતસમ્ભારા પરિપક્કપચ્ચેકબોધિઞાણા તસ્સેવ પચ્ચેકબુદ્ધસ્સ મધુરમંસં દત્વા ‘‘એતિસ્સા પુત્તા ભવેય્યામા’’તિ પત્થયિંસુ. અતીતાસુ અનેકાસુ જાતીસુ તસ્સા પુત્તભાવેન આગતત્તા તથા તેસં અહોસિ. સા યાવતાયુકં ઠત્વા દેવલોકે નિબ્બત્તિ, તતો ચુતા જાતસ્સરે પદુમગબ્ભે નિબ્બત્તિ. તમેકો તાપસો દિસ્વા પટિજગ્ગિ. તસ્સા પદસા વિચરન્તિયા પદુદ્ધારે પદુદ્ધારે ભૂમિતો પદુમાનિ ઉટ્ઠહન્તિ. એકો વનચરકો દિસ્વા બારાણસિરઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા તં આનેત્વા અગ્ગમહેસિં અકાસિ, તસ્સા ગબ્ભો સણ્ઠાતિ. મહાપદુમકુમારો માતુકુચ્છિયં વસિ, સેસા બહિ નિક્ખન્તં ગબ્ભમલં નિસ્સાય સંસેદજભાવેન નિબ્બત્તા. ‘‘ઓપપાતિકભાવેના’’તિ કેચિ. તે વયપ્પત્તા ઉય્યાને પદુમસ્સરે કીળન્તા એકેકસ્મિં પદુમે નિસીદિત્વા ખયવયં પટ્ઠપેત્વા પચ્ચેકબોધિઞાણં નિબ્બત્તયિંસુ. અયં તેસં બ્યાકરણગાથા અહોસિ –

    Kadā panete tattha vasiṃsu? Atīte kira anuppanne tathāgate bārāṇasiṃ upanissāya ekasmiṃ gāmake ekā kuladhītā khettaṃ rakkhati, tassā khettakuṭiyā vīhayo bhajjantiyā tattha mahākarañjapupphappamāṇā mahantamahantā manoharā pañcasatamattā lājā jāyiṃsu. Sā te gahetvā mahati paduminipatte ṭhapesi. Tasmiñca samaye eko paccekasambuddho tassā anuggahatthaṃ avidūre khettapāḷiyā gacchati. Sā taṃ disvā pasannamānasā supupphitaṃ mahantaṃ ekaṃ padumaṃ gahetvā tattha lāje pakkhipitvā paccekabuddhaṃ upasaṅkamitvā pañcahi lājasatehi saddhiṃ taṃ padumapupphaṃ datvā pañcapatiṭṭhitena vanditvā ‘‘imassa, bhante, puññassa ānubhāvena ānubhāvasampanne pañcasataputte labheyya’’nti pañca puttasatāni patthesi. Tasmiṃyeva khaṇe pañcasatā migaluddakā sambhatasambhārā paripakkapaccekabodhiñāṇā tasseva paccekabuddhassa madhuramaṃsaṃ datvā ‘‘etissā puttā bhaveyyāmā’’ti patthayiṃsu. Atītāsu anekāsu jātīsu tassā puttabhāvena āgatattā tathā tesaṃ ahosi. Sā yāvatāyukaṃ ṭhatvā devaloke nibbatti, tato cutā jātassare padumagabbhe nibbatti. Tameko tāpaso disvā paṭijaggi. Tassā padasā vicarantiyā paduddhāre paduddhāre bhūmito padumāni uṭṭhahanti. Eko vanacarako disvā bārāṇasirañño ārocesi. Rājā taṃ ānetvā aggamahesiṃ akāsi, tassā gabbho saṇṭhāti. Mahāpadumakumāro mātukucchiyaṃ vasi, sesā bahi nikkhantaṃ gabbhamalaṃ nissāya saṃsedajabhāvena nibbattā. ‘‘Opapātikabhāvenā’’ti keci. Te vayappattā uyyāne padumassare kīḷantā ekekasmiṃ padume nisīditvā khayavayaṃ paṭṭhapetvā paccekabodhiñāṇaṃ nibbattayiṃsu. Ayaṃ tesaṃ byākaraṇagāthā ahosi –

    ‘‘સરોરુહં પદુમપલાસમત્રજં, સુપુપ્ફિતં ભમરગણાનુચિણ્ણં;

    ‘‘Saroruhaṃ padumapalāsamatrajaṃ, supupphitaṃ bhamaragaṇānuciṇṇaṃ;

    અનિચ્ચતાયં વયતં વિદિત્વા, એકો ચરે ખગ્ગવિસાણકપ્પો’’તિ. –

    Aniccatāyaṃ vayataṃ viditvā, eko care khaggavisāṇakappo’’ti. –

    તસ્મિં કાલે તે તત્થ વસિંસુ. તદા ચસ્સ પબ્બતસ્સ ‘‘ઇસિગિલી’’તિ સમઞ્ઞા ઉદપાદિ. ઇમે ઇસયોતિ ઇમે પચ્ચેકબુદ્ધઇસી. સમા ઞાયતિ એતાયાતિ સમઞ્ઞા, નામન્તિ અત્થો.

    Tasmiṃ kāle te tattha vasiṃsu. Tadā cassa pabbatassa ‘‘isigilī’’ti samaññā udapādi. Ime isayoti ime paccekabuddhaisī. Samā ñāyati etāyāti samaññā, nāmanti attho.

    તિણચ્છદના કુટિયો મજ્ઝેપદલોપીસમાસં કત્વા, એકદેસે વા સમુદાયવોહારવસેન ‘‘તિણકુટિયો’’તિ વુત્તા. ‘‘વસ્સં ઉપગચ્છિંસૂ’’તિ વચનતો વસ્સૂપગમનારહા સદ્વારબન્ધા એવ વેદિતબ્બાતિ આહ ‘‘તિણચ્છદના સદ્વારબન્ધા કુટિયો’’તિ. વસ્સં ઉપગચ્છન્તેનાતિ વસ્સાવાસં ઉપગચ્છન્તેન. નાલકપટિપદન્તિ ‘‘મોનેય્યં તે ઉપઞ્ઞિસ્સ’’ન્તિઆદિના (સુ॰ નિ॰ ૭૨૧) સત્થારા નાલકત્થેરસ્સ દેસિતં પુથુજ્જનકાલતો પભુતિ કિલેસચિત્તં અનુપ્પાદેત્વા પટિપજ્જિતબ્બં મોનેય્યપટિપદં. તં પન પટિપદં સુત્વા નાલકત્થેરો તીસુ ઠાનેસુ અપ્પિચ્છો અહોસિ દસ્સને સવને પુચ્છાયાતિ. સો હિ દેસનાપરિયોસાને પસન્નચિત્તો ભગવન્તં વન્દિત્વા વનં પવિટ્ઠો. પુન ‘‘અહો વતાહં ભગવન્તં પસ્સેય્ય’’ન્તિ લોલભાવં ન જનેસિ, અયમસ્સ દસ્સને અપ્પિચ્છતા. તથા ‘‘અહો વતાહં પુન ધમ્મદેસનં સુણેય્ય’’ન્તિ લોલભાવં ન જનેસિ, અયમસ્સ સવને અપ્પિચ્છતા. તથા ‘‘અહો વતાહં પુન મોનેય્યપટિપદં પુચ્છેય્ય’’ન્તિ લોલભાવં ન જનેસિ, અયમસ્સ પુચ્છાય અપ્પિચ્છતા.

    Tiṇacchadanā kuṭiyo majjhepadalopīsamāsaṃ katvā, ekadese vā samudāyavohāravasena ‘‘tiṇakuṭiyo’’ti vuttā. ‘‘Vassaṃ upagacchiṃsū’’ti vacanato vassūpagamanārahā sadvārabandhā eva veditabbāti āha ‘‘tiṇacchadanā sadvārabandhā kuṭiyo’’ti. Vassaṃ upagacchantenāti vassāvāsaṃ upagacchantena. Nālakapaṭipadanti ‘‘moneyyaṃ te upaññissa’’ntiādinā (su. ni. 721) satthārā nālakattherassa desitaṃ puthujjanakālato pabhuti kilesacittaṃ anuppādetvā paṭipajjitabbaṃ moneyyapaṭipadaṃ. Taṃ pana paṭipadaṃ sutvā nālakatthero tīsu ṭhānesu appiccho ahosi dassane savane pucchāyāti. So hi desanāpariyosāne pasannacitto bhagavantaṃ vanditvā vanaṃ paviṭṭho. Puna ‘‘aho vatāhaṃ bhagavantaṃ passeyya’’nti lolabhāvaṃ na janesi, ayamassa dassane appicchatā. Tathā ‘‘aho vatāhaṃ puna dhammadesanaṃ suṇeyya’’nti lolabhāvaṃ na janesi, ayamassa savane appicchatā. Tathā ‘‘aho vatāhaṃ puna moneyyapaṭipadaṃ puccheyya’’nti lolabhāvaṃ na janesi, ayamassa pucchāya appicchatā.

    સો એવં અપ્પિચ્છો સમાનો પબ્બતપાદં પવિસિત્વા એકવનસણ્ડે દ્વે દિવસાનિ ન વસિ, એકરુક્ખમૂલે દ્વે દિવસાનિ ન નિસીદિ, એકસ્મિં ગામે દ્વે દિવસાનિ પિણ્ડાય ન પાવિસિ. ઇતિ વનતો વનં, રુક્ખતો રુક્ખં, ગામતો ગામં આહિણ્ડન્તો અનુરૂપપટિપદં પટિપજ્જિત્વા અગ્ગફલે પતિટ્ઠાસિ. એકસ્સ ભગવતો કાલે એકોયેવ નં પૂરેતિ. ઇમઞ્હિ મોનેય્યપટિપદં ઉક્કટ્ઠં કત્વા પૂરેન્તો ભિક્ખુ સત્તેવ માસાનિ જીવતિ, મજ્ઝિમં કત્વા પૂરેન્તો સત્ત વસ્સાનિ, મુદુકં કત્વા પૂરેન્તો સોળસ વસ્સાનિ. અયં પન થેરો ઉક્કટ્ઠં કત્વા પૂરેસિ, તસ્મા સત્ત માસે ઠત્વા અત્તનો આયુસઙ્ખારસ્સ પરિક્ખયં ઞત્વા નહાયિત્વા નિવાસેત્વા કાયબન્ધનં બન્ધિત્વા દિગુણં સઙ્ઘાટિં પારુપિત્વા દસબલાભિમુખો પઞ્ચપતિટ્ઠિતેન તં વન્દિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા હિઙ્ગુલકપબ્બતં નિસ્સાય ઠિતકોવ અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયા પરિનિબ્બાયિ. તસ્સ પરિનિબ્બુતભાવં ઞત્વા ભગવા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં તત્થ ગન્ત્વા સરીરકિચ્ચં કત્વા ધાતુયો ગાહાપેત્વા ચેતિયં પતિટ્ઠાપેત્વા અગમાસિ. એવરૂપં પટિપદં પટિપન્નેનપિ વસ્સં ઉપગચ્છન્તેન છન્ને સદ્વારબન્ધેયેવ ઠાને ઉપગન્તબ્બં. અપ્પિચ્છતં નિસ્સાયપિ સિક્ખાપદસ્સ અનતિક્કમનીયત્તં દસ્સેતું ‘‘નાલકપટિપદં પટિપન્નેનપી’’તિ વુત્તં.

    So evaṃ appiccho samāno pabbatapādaṃ pavisitvā ekavanasaṇḍe dve divasāni na vasi, ekarukkhamūle dve divasāni na nisīdi, ekasmiṃ gāme dve divasāni piṇḍāya na pāvisi. Iti vanato vanaṃ, rukkhato rukkhaṃ, gāmato gāmaṃ āhiṇḍanto anurūpapaṭipadaṃ paṭipajjitvā aggaphale patiṭṭhāsi. Ekassa bhagavato kāle ekoyeva naṃ pūreti. Imañhi moneyyapaṭipadaṃ ukkaṭṭhaṃ katvā pūrento bhikkhu satteva māsāni jīvati, majjhimaṃ katvā pūrento satta vassāni, mudukaṃ katvā pūrento soḷasa vassāni. Ayaṃ pana thero ukkaṭṭhaṃ katvā pūresi, tasmā satta māse ṭhatvā attano āyusaṅkhārassa parikkhayaṃ ñatvā nahāyitvā nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā diguṇaṃ saṅghāṭiṃ pārupitvā dasabalābhimukho pañcapatiṭṭhitena taṃ vanditvā añjaliṃ paggahetvā hiṅgulakapabbataṃ nissāya ṭhitakova anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyi. Tassa parinibbutabhāvaṃ ñatvā bhagavā bhikkhusaṅghena saddhiṃ tattha gantvā sarīrakiccaṃ katvā dhātuyo gāhāpetvā cetiyaṃ patiṭṭhāpetvā agamāsi. Evarūpaṃ paṭipadaṃ paṭipannenapi vassaṃ upagacchantena channe sadvārabandheyeva ṭhāne upagantabbaṃ. Appicchataṃ nissāyapi sikkhāpadassa anatikkamanīyattaṃ dassetuṃ ‘‘nālakapaṭipadaṃ paṭipannenapī’’ti vuttaṃ.

    પઞ્ચન્નં છદનાનન્તિ તિણપણ્ણઇટ્ઠકસિલાસુધાસઙ્ખાતાનં પઞ્ચન્નં છદનાનં. ‘‘ન, ભિક્ખવે, અસેનાસનિકેન વસ્સં ઉપગન્તબ્બન્તિ (મહાવ॰ ૨૦૪) વચીભેદં કત્વા વસ્સૂપગમનં સન્ધાયેવ પટિક્ખેપો, ન આલયકરણવસેન ઉપગમનં સન્ધાયા’’તિ વદન્તિ. પાળિયં પન અવિસેસત્તા અટ્ઠકથાયઞ્ચ ‘‘નાલકપટિપદં પટિપન્નેનપી’’તિઆદિના અવિસેસેનેવ દળ્હં કત્વા વુત્તત્તા અસેનાસનિકસ્સ નાવાદિં વિના અઞ્ઞત્થ આલયો ન વટ્ટતીતિ અમ્હાકં ખન્તિ. નાવાસત્થવજેસુયેવ હિ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, નાવાયં વસ્સં ઉપગન્તુ’’ન્તિઆદિના (મહાવ॰ ૨૦૩) સતિ અસતિ વા સેનાસને વસ્સૂપગમનસ્સ વિસું અનુઞ્ઞાતત્તા ‘‘ન, ભિક્ખવે, અસેનાસનિકેન વસ્સં ઉપગન્તબ્બ’’ન્તિ અયં પટિક્ખેપો તત્થ ન લબ્ભતીતિ અસતિ સેનાસને આલયવસેનપિ નાવાદીસુ ઉપગમનં વુત્તં. અનુધમ્મતાતિ વત્તં. રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાદીનીતિ આદિ-સદ્દેન વચ્ચકુટિપસ્સાવટ્ઠાનાદિં સઙ્ગણ્હાતિ.

    Pañcannaṃ chadanānanti tiṇapaṇṇaiṭṭhakasilāsudhāsaṅkhātānaṃ pañcannaṃ chadanānaṃ. ‘‘Na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabbanti (mahāva. 204) vacībhedaṃ katvā vassūpagamanaṃ sandhāyeva paṭikkhepo, na ālayakaraṇavasena upagamanaṃ sandhāyā’’ti vadanti. Pāḷiyaṃ pana avisesattā aṭṭhakathāyañca ‘‘nālakapaṭipadaṃ paṭipannenapī’’tiādinā aviseseneva daḷhaṃ katvā vuttattā asenāsanikassa nāvādiṃ vinā aññattha ālayo na vaṭṭatīti amhākaṃ khanti. Nāvāsatthavajesuyeva hi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, nāvāyaṃ vassaṃ upagantu’’ntiādinā (mahāva. 203) sati asati vā senāsane vassūpagamanassa visuṃ anuññātattā ‘‘na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabba’’nti ayaṃ paṭikkhepo tattha na labbhatīti asati senāsane ālayavasenapi nāvādīsu upagamanaṃ vuttaṃ. Anudhammatāti vattaṃ. Rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīnīti ādi-saddena vaccakuṭipassāvaṭṭhānādiṃ saṅgaṇhāti.

    કતિકવત્તાનિ ચ ખન્ધકવત્તાનિ ચ અધિટ્ઠાયાતિ પરિયત્તિધમ્મો નામ તિવિધમ્પિ સદ્ધમ્મં પતિટ્ઠાપેતિ, તસ્મા સક્કચ્ચં ઉદ્દિસથ ઉદ્દિસાપેથ, સજ્ઝાયં કરોથ, પધાનઘરે વસન્તાનં સઙ્ઘટ્ટનં અકત્વા અન્તોવિહારે નિસીદિત્વા ઉદ્દિસથ ઉદ્દિસાપેથ, સજ્ઝાયં કરોથ, ધમ્મસ્સવનં સમિદ્ધં કરોથ, પબ્બાજેન્તા સોધેત્વા પબ્બાજેથ, સોધેત્વા ઉપસમ્પાદેથ, સોધેત્વા નિસ્સયં દેથ. એકોપિ હિ કુલપુત્તો પબ્બજ્જઞ્ચ ઉપસમ્પદઞ્ચ લભિત્વા સકલં સાસનં પતિટ્ઠાપેતિ. અત્તનો થામેન યત્તકાનિ સક્કોથ, તત્તકાનિ ધુતઙ્ગાનિ સમાદિયથ, અન્તોવસ્સં નામેતં સકલદિવસં રત્તિયા ચ પઠમપચ્છિમયામેસુ અપ્પમત્તેહિ ભવિતબ્બં, વીરિયં આરભિતબ્બં . પોરાણકમહઆથેરાપિ સબ્બપલિબોધે છિન્દિત્વા અન્તોવસ્સે એકચરિયવત્તં પૂરયિંસુ. ભસ્સે મત્તં જાનિત્વા દસવત્થુકકથં દસઅસુભદસાનુસ્સતિઅટ્ઠતિંસારમ્મણકથં કાતું વટ્ટતિ. આગન્તુકાનં વત્તં કાતું, સત્તાહકરણીયેન ગતાનં અપલોકેત્વા દાતું વટ્ટતિ. વિગ્ગાહિકપિસુણફરુસવચનાનિ મા વદથ, દિવસે દિવસે સીલાનિ આવજ્જેન્તા ચતુરારક્ખં અહાપેન્તા મનસિકારબહુલા વિહરથ, ચેતિયં વા બોધિં વા વન્દન્તેન ગન્ધમાલં વા પૂજેન્તેન પત્તં વા થવિકાય પક્ખિપન્તેન ન કથેતબ્બં, અન્તોગામે મનુસ્સેહિ સદ્ધિં પચ્ચયસંયુત્તકથા વા વિસભાગકથા વા ન કથેતબ્બા, રક્ખિતિન્દ્રિયેહિ ભવિતબ્બં, ખન્ધકવત્તઞ્ચ સેખિયવત્તઞ્ચ પૂરેતબ્બન્તિ એવમાદિના કતિકવત્તાનિ ખન્ધકવત્તાનિ ચ અધિટ્ઠહિત્વા.

    Katikavattāni ca khandhakavattāni ca adhiṭṭhāyāti pariyattidhammo nāma tividhampi saddhammaṃ patiṭṭhāpeti, tasmā sakkaccaṃ uddisatha uddisāpetha, sajjhāyaṃ karotha, padhānaghare vasantānaṃ saṅghaṭṭanaṃ akatvā antovihāre nisīditvā uddisatha uddisāpetha, sajjhāyaṃ karotha, dhammassavanaṃ samiddhaṃ karotha, pabbājentā sodhetvā pabbājetha, sodhetvā upasampādetha, sodhetvā nissayaṃ detha. Ekopi hi kulaputto pabbajjañca upasampadañca labhitvā sakalaṃ sāsanaṃ patiṭṭhāpeti. Attano thāmena yattakāni sakkotha, tattakāni dhutaṅgāni samādiyatha, antovassaṃ nāmetaṃ sakaladivasaṃ rattiyā ca paṭhamapacchimayāmesu appamattehi bhavitabbaṃ, vīriyaṃ ārabhitabbaṃ . Porāṇakamahaātherāpi sabbapalibodhe chinditvā antovasse ekacariyavattaṃ pūrayiṃsu. Bhasse mattaṃ jānitvā dasavatthukakathaṃ dasaasubhadasānussatiaṭṭhatiṃsārammaṇakathaṃ kātuṃ vaṭṭati. Āgantukānaṃ vattaṃ kātuṃ, sattāhakaraṇīyena gatānaṃ apaloketvā dātuṃ vaṭṭati. Viggāhikapisuṇapharusavacanāni mā vadatha, divase divase sīlāni āvajjentā caturārakkhaṃ ahāpentā manasikārabahulā viharatha, cetiyaṃ vā bodhiṃ vā vandantena gandhamālaṃ vā pūjentena pattaṃ vā thavikāya pakkhipantena na kathetabbaṃ, antogāme manussehi saddhiṃ paccayasaṃyuttakathā vā visabhāgakathā vā na kathetabbā, rakkhitindriyehi bhavitabbaṃ, khandhakavattañca sekhiyavattañca pūretabbanti evamādinā katikavattāni khandhakavattāni ca adhiṭṭhahitvā.

    ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, વસ્સંવુટ્ઠાનં તીહિ ઠાનેહિ પવારેતુ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૨૦૯) વુટ્ઠવસ્સાનં પવારણાય અનુઞ્ઞાતત્તા ઇમસ્સ સુત્તસ્સ વસેન પવારણાદિવસસ્સ અરુણુગ્ગમનતો પટ્ઠાય અપ્પવારિતાપિ ‘‘વુટ્ઠવસ્સા’’તિ વુચ્ચન્તિ. કિઞ્ચાપિ ‘‘ઇમં તેમાસં વસ્સં ઉપેમી’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૮૪) વચનતો પવારણાદિવસસ્સ તેમાસન્તોગધત્તા તં દિવસં યાવ ન પવારેન્તિ , તાવ વસ્સં વસન્તા નામ હોન્તિ, તથાપિ એકદેસેન અવુટ્ઠમ્પિ તં દિવસં વુટ્ઠભાગાપેક્ખાય વુટ્ઠમેવ હોતીતિ કત્વા એવં વુત્તં કતાકતભાગાપેક્ખાય સમુદાયે પવત્તકતાકતવોહારો વિય. વિપ્પકતઞ્હિ યં કિઞ્ચિ ‘‘કતાકત’’ન્તિ વુચ્ચતિ. ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, વસ્સંવુટ્ઠાનં કથિનં અત્થરિતુ’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૦૬) ઇમસ્સ પન સુત્તસ્સ વસેન નિપ્પરિયાયતો મહાપવારણાય પવારિતા પાટિપદદિવસતો પટ્ઠાય ‘‘વુટ્ઠવસ્સા’’તિ વુચ્ચન્તીતિ દસ્સેતું ‘‘મહાપવારણાય પવારિતા’’તિઆદિ વુત્તં. પાટિપદદિવસતો પટ્ઠાય હિ વસ્સાનસ્સ પચ્છિમે માસે કથિનત્થારો અનુઞ્ઞાતો પરિવારે ‘‘કથિનસ્સ અત્થારમાસો જાનિતબ્બોતિ વસ્સાનસ્સ પચ્છિમો માસો જાનિતબ્બો’’તિ (પરિ॰ ૪૧૨) વુત્તત્તા. ‘‘મહાપવારણાય પવારિતા’’તિ ઇદઞ્ચ પુરિમિકાય વસ્સૂપગતાનં સભાવદસ્સનમત્તં, કેનચિ અન્તરાયેન અપ્પવારિતાપિ ‘‘વુટ્ઠવસ્સા’’ઇચ્ચેવ વુચ્ચન્તિ.

    ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vassaṃvuṭṭhānaṃ tīhi ṭhānehi pavāretu’’nti (mahāva. 209) vuṭṭhavassānaṃ pavāraṇāya anuññātattā imassa suttassa vasena pavāraṇādivasassa aruṇuggamanato paṭṭhāya appavāritāpi ‘‘vuṭṭhavassā’’ti vuccanti. Kiñcāpi ‘‘imaṃ temāsaṃ vassaṃ upemī’’ti (mahāva. aṭṭha. 184) vacanato pavāraṇādivasassa temāsantogadhattā taṃ divasaṃ yāva na pavārenti , tāva vassaṃ vasantā nāma honti, tathāpi ekadesena avuṭṭhampi taṃ divasaṃ vuṭṭhabhāgāpekkhāya vuṭṭhameva hotīti katvā evaṃ vuttaṃ katākatabhāgāpekkhāya samudāye pavattakatākatavohāro viya. Vippakatañhi yaṃ kiñci ‘‘katākata’’nti vuccati. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, vassaṃvuṭṭhānaṃ kathinaṃ attharitu’’nti (mahāva. 306) imassa pana suttassa vasena nippariyāyato mahāpavāraṇāya pavāritā pāṭipadadivasato paṭṭhāya ‘‘vuṭṭhavassā’’ti vuccantīti dassetuṃ ‘‘mahāpavāraṇāya pavāritā’’tiādi vuttaṃ. Pāṭipadadivasato paṭṭhāya hi vassānassa pacchime māse kathinatthāro anuññāto parivāre ‘‘kathinassa atthāramāso jānitabboti vassānassa pacchimo māso jānitabbo’’ti (pari. 412) vuttattā. ‘‘Mahāpavāraṇāya pavāritā’’ti idañca purimikāya vassūpagatānaṃ sabhāvadassanamattaṃ, kenaci antarāyena appavāritāpi ‘‘vuṭṭhavassā’’icceva vuccanti.

    ‘‘આપુચ્છિતબ્બા’’તિ વત્વા ઇદાનિ આપુચ્છનવિધિં દસ્સેન્તો ‘‘સચે ઇમં કુટિ’’ન્તિઆદિમાહ. પટિજગ્ગનકં વા ન લભતીતિ વિહારપચ્ચન્તે કતે પટિજગ્ગનકં ન લભતિ. તે પન ભિક્ખૂ જનપદચારિકં પક્કમિંસૂતિ સમ્બન્ધો. અદ્ધાનગમને ચારિકાવોહારો સાસને નિરુળ્હો. કિઞ્ચાપિ અયં ચારિકા નામ મહાજનસઙ્ગહત્થં બુદ્ધાનંયેવ લબ્ભતિ, બુદ્ધે ઉપાદાય પન રુળ્હીસદ્દવસેન સાવકાનમ્પિ વુચ્ચતિ કિલઞ્જાદીહિ કતબીજનીનમ્પિ તાલવણ્ટવોહારો વિય. સઙ્ગોપેત્વાતિ એકસ્મિં પદેસે રાસિં કત્વા. ઇદાનિ તમેવ સઙ્ગોપનવિધિં દસ્સેન્તો ‘‘યથા ચ ઠપિત’’ન્તિઆદિમાહ. ન ઓવસ્સીયતીતિ અનોવસ્સકં, કમ્મનિ અક-સદ્દો દટ્ઠબ્બો. યથા ચ ઠપિતં ન ઓવસ્સીયતિ ન તેમીયતીતિ અત્થો.

    ‘‘Āpucchitabbā’’ti vatvā idāni āpucchanavidhiṃ dassento ‘‘sace imaṃ kuṭi’’ntiādimāha. Paṭijagganakaṃ vā na labhatīti vihārapaccante kate paṭijagganakaṃ na labhati. Te pana bhikkhū janapadacārikaṃ pakkamiṃsūti sambandho. Addhānagamane cārikāvohāro sāsane niruḷho. Kiñcāpi ayaṃ cārikā nāma mahājanasaṅgahatthaṃ buddhānaṃyeva labbhati, buddhe upādāya pana ruḷhīsaddavasena sāvakānampi vuccati kilañjādīhi katabījanīnampi tālavaṇṭavohāro viya. Saṅgopetvāti ekasmiṃ padese rāsiṃ katvā. Idāni tameva saṅgopanavidhiṃ dassento ‘‘yathā ca ṭhapita’’ntiādimāha. Na ovassīyatīti anovassakaṃ, kammani aka-saddo daṭṭhabbo. Yathā ca ṭhapitaṃ na ovassīyati na temīyatīti attho.

    અનવયોતિ એત્થ વયોતિ હાનિ ‘‘આયવયો’’તિઆદીસુ વિય. નત્થિ એતસ્સ અત્તનો સિપ્પે વયો ઊનતાતિ અવયોતિ આહ ‘‘અનૂનો પરિપુણ્ણસિપ્પો’’તિ. આચરિયસ્સ કમ્મં આચરિયકન્તિ આહ ‘‘આચરિયકમ્મે’’તિ. પિટ્ઠસઙ્ઘાટો દ્વારબાહા, કટ્ઠકમ્મં થમ્ભાદિ. તેલતમ્બમત્તિકાયાતિ તેલમિસ્સતમ્બમત્તિકાય.

    Anavayoti ettha vayoti hāni ‘‘āyavayo’’tiādīsu viya. Natthi etassa attano sippe vayo ūnatāti avayoti āha ‘‘anūno paripuṇṇasippo’’ti. Ācariyassa kammaṃ ācariyakanti āha ‘‘ācariyakamme’’ti. Piṭṭhasaṅghāṭo dvārabāhā, kaṭṭhakammaṃ thambhādi. Telatambamattikāyāti telamissatambamattikāya.

    ૮૫. કુટિકાય કરણભાવન્તિ કુટિયા કતભાવં. સદ્દસત્થવિદૂહિ કિં-સદ્દયોગે અનાગતવચનસ્સ ઇચ્છિતત્તા વુત્તં ‘‘તસ્સ લક્ખણં સદ્દસત્થતો પરિયેસિતબ્બ’’ન્તિ. મેત્તાપુબ્બભાગન્તિ મેત્તાઝાનસ્સ પુબ્બભાગભૂતં સબ્બસત્તેસુ હિતફરણમત્તં. કસ્મા પનેતં વુત્તં, નનુ અનુદ્દયા-સદ્દો કરુણાય પવત્તતીતિ? સચ્ચમેતં, અયં પન અનુદ્દયાસદ્દો અનુરક્ખણમત્થં અન્તોનીતં કત્વા પવત્તમાનો મેત્તાય કરુણાય ચ પવત્તતીતિ ઇધ મેત્તાય પવત્તમાનો વુત્તો, તસ્મા સુવુત્તમેતં ‘‘એતેન મેત્તાપુબ્બભાગં દસ્સેતી’’તિ. કરુણાપુબ્બભાગન્તિ કરુણાઝાનસ્સ પુબ્બભાગભૂતં સત્તેસુ અનુકમ્પમત્તં. ચિક્ખલ્લં મત્તિકા, તસ્સ મદ્દનં ઉદકં આસિઞ્ચિત્વા હત્થાદીહિ પરિમદ્દનં. મેત્તાકરુણાનન્તિ અપ્પનાપ્પત્તમેત્તાકરુણાનં. કિઞ્ચાપિ થેરેન સઞ્ચિચ્ચ ખુદ્દાનુખુદ્દકા પાણા મરણાધિપ્પાયેન ન બ્યાબાધિતા, તથાપિ કરુણાય અભાવેન ‘‘એવં કતે ઇમે પાણા વિનસ્સિસ્સન્તી’’તિ અનુપપરિક્ખિત્વા કતત્તા થેરં વિગરહિ. જનાનં સમૂહો જનતાતિ આહ ‘‘પચ્છિમો જનસમૂહો’’તિ. પાતબ્યભાવન્તિ વિનાસેતબ્બતં. પાણાતિપાતં કરોન્તાનન્તિ થેરેન અકતેપિ પાણાતિપાતે પરેહિ સલ્લક્ખણાકારં દસ્સેતિ. ઇમસ્સ દિટ્ઠાનુગતિન્તિ ઇમસ્સ દિટ્ઠિયા અનુગમનં. ઘંસિતબ્બેતિ ઘટ્ટયિતબ્બે, વિનાસિતબ્બેતિ અત્થો. એવં મઞ્ઞીતિ યથા થેરેન કતં, એવં મા મઞ્ઞિ. ‘‘મા પચ્છિમા જનતા પાણેસુ પાતબ્યતં આપજ્જી’’તિ વચનતો યો ભિક્ખુ ઇટ્ઠકપચનપત્તપચનકુટિકરણવિહારકારાપનવિહારસમ્મજ્જનપટગ્ગિદાનકૂપપોક્ખરણીખણાપનાદીસુ યત્થ ‘‘ખુદ્દાનુખુદ્દકાનં પાણાનં વિહિંસા ભવિસ્સતી’’તિ જાનાતિ, તેન તાદિસે પદેસે કપ્પિયવચનં વત્વાપિ ન તં કમ્મં કારેતબ્બન્તિ દસ્સેતિ.

    85.Kuṭikāya karaṇabhāvanti kuṭiyā katabhāvaṃ. Saddasatthavidūhi kiṃ-saddayoge anāgatavacanassa icchitattā vuttaṃ ‘‘tassa lakkhaṇaṃ saddasatthato pariyesitabba’’nti. Mettāpubbabhāganti mettājhānassa pubbabhāgabhūtaṃ sabbasattesu hitapharaṇamattaṃ. Kasmā panetaṃ vuttaṃ, nanu anuddayā-saddo karuṇāya pavattatīti? Saccametaṃ, ayaṃ pana anuddayāsaddo anurakkhaṇamatthaṃ antonītaṃ katvā pavattamāno mettāya karuṇāya ca pavattatīti idha mettāya pavattamāno vutto, tasmā suvuttametaṃ ‘‘etena mettāpubbabhāgaṃ dassetī’’ti. Karuṇāpubbabhāganti karuṇājhānassa pubbabhāgabhūtaṃ sattesu anukampamattaṃ. Cikkhallaṃ mattikā, tassa maddanaṃ udakaṃ āsiñcitvā hatthādīhi parimaddanaṃ. Mettākaruṇānanti appanāppattamettākaruṇānaṃ. Kiñcāpi therena sañcicca khuddānukhuddakā pāṇā maraṇādhippāyena na byābādhitā, tathāpi karuṇāya abhāvena ‘‘evaṃ kate ime pāṇā vinassissantī’’ti anupaparikkhitvā katattā theraṃ vigarahi. Janānaṃ samūho janatāti āha ‘‘pacchimo janasamūho’’ti. Pātabyabhāvanti vināsetabbataṃ. Pāṇātipātaṃ karontānanti therena akatepi pāṇātipāte parehi sallakkhaṇākāraṃ dasseti. Imassa diṭṭhānugatinti imassa diṭṭhiyā anugamanaṃ. Ghaṃsitabbeti ghaṭṭayitabbe, vināsitabbeti attho. Evaṃ maññīti yathā therena kataṃ, evaṃ mā maññi. ‘‘Mā pacchimā janatā pāṇesu pātabyataṃ āpajjī’’ti vacanato yo bhikkhu iṭṭhakapacanapattapacanakuṭikaraṇavihārakārāpanavihārasammajjanapaṭaggidānakūpapokkharaṇīkhaṇāpanādīsu yattha ‘‘khuddānukhuddakānaṃ pāṇānaṃ vihiṃsā bhavissatī’’ti jānāti, tena tādise padese kappiyavacanaṃ vatvāpi na taṃ kammaṃ kāretabbanti dasseti.

    તત્થ તત્થ વુત્તમેવ આપત્તિન્તિ પથવીખણનભૂતગામપાતબ્યતાદીસુ વુત્તપાચિત્તિયાદિઆપત્તિં. આદિકમ્મિકત્તા અનાપત્તીતિ કુટિકરણપચ્ચયા અનાપત્તિ. સિક્ખાપદં અતિક્કમિત્વાતિ ‘‘ન ચ, ભિક્ખવે, સબ્બમત્તિકામયા કુટિકા કાતબ્બા, યો કરેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ વુત્તસિક્ખાપદં અતિક્કમિત્વા. યદિ અઞ્ઞેન કતં લભિત્વા વસન્તસ્સ અનાપત્તિ સિયા, ન ભગવા તં કુટિકં ભિન્દાપેય્યાતિ આહ – ‘‘કતં લભિત્વા તત્થ વસન્તાનમ્પિ દુક્કટમેવા’’તિ. યથા વા તથા વા મિસ્સા હોતૂતિ હેટ્ઠા મત્તિકા ઉપરિ દબ્બસમ્ભારાતિઆદિના યેન કેનચિ આકારેન મિસ્સા હોતુ. ગિઞ્જકાવસથસઙ્ખેપેનાતિ એત્થ ગિઞ્જકા વુચ્ચન્તિ ઇટ્ઠકા, ગિઞ્જકાહિ એવ કતો આવસથો ગિઞ્જકાવસથો. ઇટ્ઠકામયસ્સ આવસથસ્સેતં અધિવચનં. તં કિર આવસથં યથા સુધાપરિકમ્મેન પયોજનં નત્થિ, એવં ઇટ્ઠકાહિ એવ ચિનિત્વા છાદેત્વા કરોન્તિ, તુલાદણ્ડકવાટફલકાનિ પન દારુમયાનેવ. વિકિરન્તાતિ ચુણ્ણવિચુણ્ણં કરોન્તા.

    Tattha tattha vuttameva āpattinti pathavīkhaṇanabhūtagāmapātabyatādīsu vuttapācittiyādiāpattiṃ. Ādikammikattā anāpattīti kuṭikaraṇapaccayā anāpatti. Sikkhāpadaṃ atikkamitvāti ‘‘na ca, bhikkhave, sabbamattikāmayā kuṭikā kātabbā, yo kareyya, āpatti dukkaṭassā’’ti vuttasikkhāpadaṃ atikkamitvā. Yadi aññena kataṃ labhitvā vasantassa anāpatti siyā, na bhagavā taṃ kuṭikaṃ bhindāpeyyāti āha – ‘‘kataṃ labhitvā tattha vasantānampi dukkaṭamevā’’ti. Yathā vā tathā vā missā hotūti heṭṭhā mattikā upari dabbasambhārātiādinā yena kenaci ākārena missā hotu. Giñjakāvasathasaṅkhepenāti ettha giñjakā vuccanti iṭṭhakā, giñjakāhi eva kato āvasatho giñjakāvasatho. Iṭṭhakāmayassa āvasathassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ kira āvasathaṃ yathā sudhāparikammena payojanaṃ natthi, evaṃ iṭṭhakāhi eva cinitvā chādetvā karonti, tulādaṇḍakavāṭaphalakāni pana dārumayāneva. Vikirantāti cuṇṇavicuṇṇaṃ karontā.

    કિસ્સાતિ કેન કારણેન. વયકમ્મમ્પિ અત્થીતિ દ્વારકવાટાદિઅભિસઙ્ખરણાદીસુ કતવયકમ્મમ્પિ અત્થિ. ભિક્ખૂનં અકપ્પિયત્તા એવ તિત્થિયવતાનુરૂપત્તા તિત્થિયધજો. મહાઅટ્ઠકથાયં વુત્તકારણેસુ અત્તનો અધિપ્પેતકારણદ્વયં પતિટ્ઠાપેત્વા અપરાનિપિ તત્થ વુત્તકારણાનિ દસ્સેન્તો આહ – ‘‘અટ્ઠકથાયં પન અઞ્ઞાનિપિ કારણાનિ વુત્તાની’’તિઆદિ. તત્થ સત્તાનુદ્દયાયાતિ તાદિસાય કુટિકાય કરણપચ્ચયા વિનસ્સમાનસત્તેસુ અનુદ્દયાય. યસ્મા સબ્બમત્તિકામયા કુટિ સુકરા ભિન્દિતું, તસ્મા તત્થ ઠપિતં પત્તચીવરાદિ અગુત્તં હોતિ, ચોરાદીહિ અવહરિતું સક્કા. તેન વુત્તં ‘‘પત્તચીવરગુત્તત્થાયા’’તિ. સેનાસનબાહુલ્લપટિસેધનત્થાયાતિ સેનાસનાનં બહુભાવનિસેધનત્થાય, તાદિસસ્સ વા સેનાસનસ્સ અભિસઙ્ખરણે ભિક્ખૂનં ઉદ્દેસપરિપુચ્છાદીનિ સેસકમ્માનિ પરિચ્ચજિત્વા નિચ્ચબ્યાવટતાનિસેધનત્થં. અનુપવજ્જોતિ દોસં આરોપેત્વા ન વત્તબ્બો.

    Kissāti kena kāraṇena. Vayakammampi atthīti dvārakavāṭādiabhisaṅkharaṇādīsu katavayakammampi atthi. Bhikkhūnaṃ akappiyattā eva titthiyavatānurūpattā titthiyadhajo. Mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttakāraṇesu attano adhippetakāraṇadvayaṃ patiṭṭhāpetvā aparānipi tattha vuttakāraṇāni dassento āha – ‘‘aṭṭhakathāyaṃ pana aññānipi kāraṇāni vuttānī’’tiādi. Tattha sattānuddayāyāti tādisāya kuṭikāya karaṇapaccayā vinassamānasattesu anuddayāya. Yasmā sabbamattikāmayā kuṭi sukarā bhindituṃ, tasmā tattha ṭhapitaṃ pattacīvarādi aguttaṃ hoti, corādīhi avaharituṃ sakkā. Tena vuttaṃ ‘‘pattacīvaraguttatthāyā’’ti. Senāsanabāhullapaṭisedhanatthāyāti senāsanānaṃ bahubhāvanisedhanatthāya, tādisassa vā senāsanassa abhisaṅkharaṇe bhikkhūnaṃ uddesaparipucchādīni sesakammāni pariccajitvā niccabyāvaṭatānisedhanatthaṃ. Anupavajjoti dosaṃ āropetvā na vattabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ધનિયવત્થુવણ્ણના • Dhaniyavatthuvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ધનિયવત્થુવણ્ણના • Dhaniyavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact