Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
13. டு⁴ப்³ப³ரிபேதவத்து²வண்ணனா
13. Ḍhubbaripetavatthuvaṇṇanā
அஹு ராஜா ப்³ரஹ்மத³த்தோதி இத³ங் உப்³ப³ரிபேதவத்து²ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் உபாஸிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி . ஸாவத்தி²யங் கிர அஞ்ஞதராய உபாஸிகாய ஸாமிகோ காலமகாஸி. ஸா பதிவியோக³து³க்கா²துரா ஸோசந்தீ ஆளாஹனங் க³ந்த்வா ரோத³தி. ப⁴க³வா தஸ்ஸா ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா கருணாய ஸஞ்சோதி³தமானஸோ ஹுத்வா தஸ்ஸா கே³ஹங் க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. உபாஸிகா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘கிங், உபாஸிகே, ஸோசஸீ’’தி வத்வா ‘‘ஆம, ப⁴க³வா, பியவிப்பயோகே³ன ஸோசாமீ’’தி வுத்தே தஸ்ஸா ஸோகங் அபனேதுகாமோ அதீதங் ஆஹரி.
Ahu rājā brahmadattoti idaṃ ubbaripetavatthuṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ upāsikaṃ ārabbha kathesi . Sāvatthiyaṃ kira aññatarāya upāsikāya sāmiko kālamakāsi. Sā pativiyogadukkhāturā socantī āḷāhanaṃ gantvā rodati. Bhagavā tassā sotāpattiphalassa upanissayasampattiṃ disvā karuṇāya sañcoditamānaso hutvā tassā gehaṃ gantvā paññatte āsane nisīdi. Upāsikā satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ satthā ‘‘kiṃ, upāsike, socasī’’ti vatvā ‘‘āma, bhagavā, piyavippayogena socāmī’’ti vutte tassā sokaṃ apanetukāmo atītaṃ āhari.
அதீதே பஞ்சாலரட்டே² கபிலனக³ரே சூளனீப்³ரஹ்மத³த்தோ நாம ராஜா அஹோஸி. ஸோ அக³திக³மனங் பஹாய அத்தனோ விஜிதே பஜாய ஹிதகரணனிரதோ த³ஸ ராஜத⁴ம்மே அகோபெத்வா ரஜ்ஜங் அனுஸாஸமானோ கதா³சி ‘‘அத்தனோ ரஜ்ஜே கிங் வத³ந்தீ’’தி ஸோதுகாமோ துன்னவாயவேஸங் க³ஹெத்வா ஏகோ அது³தியோ நக³ரதோ நிக்க²மித்வா கா³மதோ கா³மங் ஜனபத³தோ ஜனபத³ங் விசரித்வா ஸப்³ப³ரஜ்ஜங் அகண்டகங் அனுபபீளங் மனுஸ்ஸே ஸம்மோத³மானே அபாருதக⁴ரே மஞ்ஞே விஹரந்தே தி³ஸ்வா ஸோமனஸ்ஸஜாதோ நிவத்தித்வா நக³ராபி⁴முகோ² ஆக³ச்ச²ந்தோ அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மே ஏகிஸ்ஸா வித⁴வாய து³க்³க³தித்தி²யா கே³ஹங் பாவிஸி. ஸா தங் தி³ஸ்வா ஆஹ – ‘‘கோ நு த்வங், அய்யோ, குதோ வா ஆக³தோஸீ’’தி? ‘‘அஹங் துன்னவாயோ, ப⁴த்³தே³, ப⁴தியா துன்னவாயகம்மங் கரொந்தோ விசராமி. யதி³ தும்ஹாகங் துன்னவாயகம்மங் அத்தி², ப⁴த்தஞ்ச வேதனஞ்ச தே³த², தும்ஹாகம்பி கம்மங் கரோமீ’’தி. ‘‘நத்த²ம்ஹாகங் கம்மங் ப⁴த்தவேதனங் வா, அஞ்ஞேஸங் கரோஹி, அய்யா’’தி. ஸோ தத்த² கதிபாஹங் வஸந்தோ த⁴ஞ்ஞபுஞ்ஞலக்க²ணஸம்பன்னங் தஸ்ஸா தீ⁴தரங் தி³ஸ்வா மாதரங் ஆஹ – ‘‘அயங் தா³ரிகா கிங் கேனசி கதபரிக்³க³ஹா, உதா³ஹு அகதபரிக்³க³ஹா. ஸசே பன கேனசி அகதபரிக்³க³ஹா, இமங் மய்ஹங் தே³த², அஹங் தும்ஹாகங் ஸுகே²ன ஜீவனூபாயங் காதுங் ஸமத்தோ²’’தி. ‘‘ஸாது⁴, அய்யா’’தி ஸா தஸ்ஸ தங் அதா³ஸி.
Atīte pañcālaraṭṭhe kapilanagare cūḷanībrahmadatto nāma rājā ahosi. So agatigamanaṃ pahāya attano vijite pajāya hitakaraṇanirato dasa rājadhamme akopetvā rajjaṃ anusāsamāno kadāci ‘‘attano rajje kiṃ vadantī’’ti sotukāmo tunnavāyavesaṃ gahetvā eko adutiyo nagarato nikkhamitvā gāmato gāmaṃ janapadato janapadaṃ vicaritvā sabbarajjaṃ akaṇṭakaṃ anupapīḷaṃ manusse sammodamāne apārutaghare maññe viharante disvā somanassajāto nivattitvā nagarābhimukho āgacchanto aññatarasmiṃ gāme ekissā vidhavāya duggatitthiyā gehaṃ pāvisi. Sā taṃ disvā āha – ‘‘ko nu tvaṃ, ayyo, kuto vā āgatosī’’ti? ‘‘Ahaṃ tunnavāyo, bhadde, bhatiyā tunnavāyakammaṃ karonto vicarāmi. Yadi tumhākaṃ tunnavāyakammaṃ atthi, bhattañca vetanañca detha, tumhākampi kammaṃ karomī’’ti. ‘‘Natthamhākaṃ kammaṃ bhattavetanaṃ vā, aññesaṃ karohi, ayyā’’ti. So tattha katipāhaṃ vasanto dhaññapuññalakkhaṇasampannaṃ tassā dhītaraṃ disvā mātaraṃ āha – ‘‘ayaṃ dārikā kiṃ kenaci katapariggahā, udāhu akatapariggahā. Sace pana kenaci akatapariggahā, imaṃ mayhaṃ detha, ahaṃ tumhākaṃ sukhena jīvanūpāyaṃ kātuṃ samattho’’ti. ‘‘Sādhu, ayyā’’ti sā tassa taṃ adāsi.
ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் கதிபாஹங் வஸித்வா தஸ்ஸா கஹாபணஸஹஸ்ஸங் த³த்வா ‘‘அஹங் கதிபாஹேனேவ நிவத்திஸ்ஸாமி. ப⁴த்³தே³ , த்வங் மா உக்கண்ட²ஸீ’’தி வத்வா அத்தனோ நக³ரங் க³ந்த்வா, நக³ரஸ்ஸ ச தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ ச அந்தரே மக்³க³ங் ஸமங் காராபெத்வா அலங்காராபெத்வா மஹதா ராஜானுபா⁴வேன தத்த² க³ந்த்வா தங் தா³ரிகங் கஹாபணராஸிம்ஹி ட²பெத்வா ஸுவண்ணரஜதகலஸேஹி ந்ஹாபெத்வா ‘‘உப்³ப³ரீ’’தி நாமங் காராபெத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பெத்வா தஞ்ச கா³மங் தஸ்ஸா ஞாதீனங் த³த்வா மஹதா ராஜானுபா⁴வேன தங் நக³ரங் ஆனெத்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமமானோ யாவஜீவங் ரஜ்ஜஸுக²ங் அனுப⁴வித்வா ஆயுபரியோஸானே காலமகாஸி. காலகதே ச தஸ்மிங், கதே ச ஸரீரகிச்சே உப்³ப³ரீ பதிவியோகே³ன ஸோகஸல்லஸமப்பிதஹத³யா ஆளாஹனங் க³ந்த்வா ப³ஹூ தி³வஸே க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி பூஜெத்வா ரஞ்ஞோ கு³ணே கித்தெத்வா உம்மாத³ப்பத்தா விய கந்த³ந்தீ பரிதே³வந்தீ ஆளாஹனங் பத³க்கி²ணங் கரோதி.
So tāya saddhiṃ katipāhaṃ vasitvā tassā kahāpaṇasahassaṃ datvā ‘‘ahaṃ katipāheneva nivattissāmi. Bhadde , tvaṃ mā ukkaṇṭhasī’’ti vatvā attano nagaraṃ gantvā, nagarassa ca tassa gāmassa ca antare maggaṃ samaṃ kārāpetvā alaṅkārāpetvā mahatā rājānubhāvena tattha gantvā taṃ dārikaṃ kahāpaṇarāsimhi ṭhapetvā suvaṇṇarajatakalasehi nhāpetvā ‘‘ubbarī’’ti nāmaṃ kārāpetvā aggamahesiṭṭhāne ṭhapetvā tañca gāmaṃ tassā ñātīnaṃ datvā mahatā rājānubhāvena taṃ nagaraṃ ānetvā tāya saddhiṃ abhiramamāno yāvajīvaṃ rajjasukhaṃ anubhavitvā āyupariyosāne kālamakāsi. Kālakate ca tasmiṃ, kate ca sarīrakicce ubbarī pativiyogena sokasallasamappitahadayā āḷāhanaṃ gantvā bahū divase gandhapupphādīhi pūjetvā rañño guṇe kittetvā ummādappattā viya kandantī paridevantī āḷāhanaṃ padakkhiṇaṃ karoti.
தேன ச ஸமயேன அம்ஹாகங் ப⁴க³வா போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தோ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அதி⁴க³தஜ்ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞோ ஹிமவந்தஸ்ஸ ஸாமந்தா அஞ்ஞதரஸ்மிங் அரஞ்ஞாயதனே விஹரந்தோ ஸோகஸல்லஸமப்பிதங் உப்³ப³ரிங் தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா தி³ஸ்வா ஆகாஸேன ஆக³ந்த்வா தி³ஸ்ஸமானரூபோ ஆகாஸே ட²த்வா தத்த² டி²தே மனுஸ்ஸே புச்சி² – ‘‘கஸ்ஸித³ங் ஆளாஹனங், கஸ்ஸத்தா²ய சாயங் இத்தீ² ‘ப்³ரஹ்மத³த்த, ப்³ரஹ்மத³த்தா’தி கந்த³ந்தீ பரிதே³வதீ’’தி. தங் ஸுத்வா மனுஸ்ஸா ‘‘ப்³ரஹ்மத³த்தோ நாம பஞ்சாலானங் ராஜா, ஸோ ஆயுபரியோஸானே காலமகாஸி, தஸ்ஸித³ங் ஆளாஹனங், தஸ்ஸ அயங் அக்³க³மஹேஸீ உப்³ப³ரீ நாம ‘ப்³ரஹ்மத³த்த, ப்³ரஹ்மத³த்தா’தி தஸ்ஸ நாமங் க³ஹெத்வா கந்த³ந்தீ பரிதே³வதீ’’தி ஆஹங்ஸு. தமத்த²ங் தீ³பெந்தா ஸங்கீ³திகாரா –
Tena ca samayena amhākaṃ bhagavā bodhisattabhūto isipabbajjaṃ pabbajitvā adhigatajjhānābhiñño himavantassa sāmantā aññatarasmiṃ araññāyatane viharanto sokasallasamappitaṃ ubbariṃ dibbena cakkhunā disvā ākāsena āgantvā dissamānarūpo ākāse ṭhatvā tattha ṭhite manusse pucchi – ‘‘kassidaṃ āḷāhanaṃ, kassatthāya cāyaṃ itthī ‘brahmadatta, brahmadattā’ti kandantī paridevatī’’ti. Taṃ sutvā manussā ‘‘brahmadatto nāma pañcālānaṃ rājā, so āyupariyosāne kālamakāsi, tassidaṃ āḷāhanaṃ, tassa ayaṃ aggamahesī ubbarī nāma ‘brahmadatta, brahmadattā’ti tassa nāmaṃ gahetvā kandantī paridevatī’’ti āhaṃsu. Tamatthaṃ dīpentā saṅgītikārā –
368.
368.
‘‘அஹு ராஜா ப்³ரஹ்மத³த்தோ, பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபோ⁴;
‘‘Ahu rājā brahmadatto, pañcālānaṃ rathesabho;
அஹோரத்தானமச்சயா, ராஜா காலமக்ருப்³ப³த².
Ahorattānamaccayā, rājā kālamakrubbatha.
369.
369.
‘‘தஸ்ஸ ஆளாஹனங் க³ந்த்வா, ப⁴ரியா கந்த³தி உப்³ப³ரி;
‘‘Tassa āḷāhanaṃ gantvā, bhariyā kandati ubbari;
ப்³ரஹ்மத³த்தங் அபஸ்ஸந்தீ, ப்³ரஹ்மத³த்தாதி கந்த³தி.
Brahmadattaṃ apassantī, brahmadattāti kandati.
370.
370.
‘‘இஸி ச தத்த² ஆக³ச்சி², ஸம்பன்னசரணோ முனி;
‘‘Isi ca tattha āgacchi, sampannacaraṇo muni;
ஸோ ச தத்த² அபுச்சி²த்த², யே தத்த² ஸு ஸமாக³தா.
So ca tattha apucchittha, ye tattha su samāgatā.
371.
371.
‘‘‘கஸ்ஸ இத³ங் ஆளாஹனங், நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதங்;
‘‘‘Kassa idaṃ āḷāhanaṃ, nānāgandhasameritaṃ;
கஸ்ஸாயங் கந்த³தி ப⁴ரியா, இதோ தூ³ரக³தங் பதிங்;
Kassāyaṃ kandati bhariyā, ito dūragataṃ patiṃ;
ப்³ரஹ்மத³த்தங் அபஸ்ஸந்தீ, ப்³ரஹ்மத³த்தாதி கந்த³தி’.
Brahmadattaṃ apassantī, brahmadattāti kandati’.
372.
372.
‘‘தே ச தத்த² வியாகங்ஸு, யே தத்த² ஸு ஸமாக³தா;
‘‘Te ca tattha viyākaṃsu, ye tattha su samāgatā;
ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ப⁴த்³த³ந்தே, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ மாரிஸ.
Brahmadattassa bhaddante, brahmadattassa mārisa.
373.
373.
‘‘தஸ்ஸ இத³ங் ஆளாஹனங், நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதங்;
‘‘Tassa idaṃ āḷāhanaṃ, nānāgandhasameritaṃ;
தஸ்ஸாயங் கந்த³தி ப⁴ரியா, இதோ தூ³ரக³தங் பதிங்;
Tassāyaṃ kandati bhariyā, ito dūragataṃ patiṃ;
ப்³ரஹ்மத³த்தங் அபஸ்ஸந்தீ, ப்³ரஹ்மத³த்தாதி கந்த³தீ’’தி. – ச² கா³தா² ட²பேஸுங்;
Brahmadattaṃ apassantī, brahmadattāti kandatī’’ti. – cha gāthā ṭhapesuṃ;
368-9. தத்த² அஹூதி அஹோஸி. பஞ்சாலானந்தி பஞ்சாலரட்ட²வாஸீனங், பஞ்சாலரட்ட²ஸ்ஸேவ வா. ஏகோபி ஹி ஜனபதோ³ ஜனபதி³கானங் ராஜகுமாரானங் வஸேன ருள்ஹியா ‘‘பஞ்சாலான’’ந்தி ப³ஹுவசனேன நித்³தி³ஸீயதி. ரதே²ஸபோ⁴தி ரதே²ஸு உஸப⁴ஸதி³ஸோ, மஹாரதோ²தி அத்தோ². தஸ்ஸ ஆளாஹனந்தி தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸரீரஸ்ஸ த³ட்³ட⁴ட்டா²னங்.
368-9. Tattha ahūti ahosi. Pañcālānanti pañcālaraṭṭhavāsīnaṃ, pañcālaraṭṭhasseva vā. Ekopi hi janapado janapadikānaṃ rājakumārānaṃ vasena ruḷhiyā ‘‘pañcālāna’’nti bahuvacanena niddisīyati. Rathesabhoti rathesu usabhasadiso, mahārathoti attho. Tassa āḷāhananti tassa rañño sarīrassa daḍḍhaṭṭhānaṃ.
370. இஸீதி ஜா²னாதீ³னங் கு³ணானங் ஏஸனட்டே²ன இஸி. தத்தா²தி தஸ்மிங் உப்³ப³ரியா டி²தட்டா²னே, ஸுஸானேதி அத்தோ². ஆக³ச்சீ²தி அக³மாஸி. ஸம்பன்னசரணோதி ஸீலஸம்பதா³, இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதா, போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா, ஜாக³ரியானுயோகோ³, ஸத்³தா⁴த³யோ ஸத்த ஸத்³த⁴ம்மா, சத்தாரி ரூபாவசரஜா²னானீதி இமேஹி பன்னரஸஹி சரணஸங்கா²தேஹி கு³ணேஹி ஸம்பன்னோ ஸமன்னாக³தோ, சரணஸம்பன்னோதி அத்தோ². முனீதி அத்தஹிதஞ்ச பரஹிதஞ்ச முனாதி ஜானாதீதி முனி. ஸோ ச தத்த² அபுச்சி²த்தா²தி ஸோ தஸ்மிங் டா²னே டி²தே ஜனே படிபுச்சி². யே தத்த² ஸு ஸமாக³தாதி யே மனுஸ்ஸா தத்த² ஸுஸானே ஸமாக³தா. ஸூதி நிபாதமத்தங். ‘‘யே தத்தா²ஸுங் ஸமாக³தா’’தி வா பாடோ². ஆஸுந்தி அஹேஸுந்தி அத்தோ².
370.Isīti jhānādīnaṃ guṇānaṃ esanaṭṭhena isi. Tatthāti tasmiṃ ubbariyā ṭhitaṭṭhāne, susāneti attho. Āgacchīti agamāsi. Sampannacaraṇoti sīlasampadā, indriyesu guttadvāratā, bhojane mattaññutā, jāgariyānuyogo, saddhādayo satta saddhammā, cattāri rūpāvacarajhānānīti imehi pannarasahi caraṇasaṅkhātehi guṇehi sampanno samannāgato, caraṇasampannoti attho. Munīti attahitañca parahitañca munāti jānātīti muni. So ca tattha apucchitthāti so tasmiṃ ṭhāne ṭhite jane paṭipucchi. Ye tattha su samāgatāti ye manussā tattha susāne samāgatā. Sūti nipātamattaṃ. ‘‘Ye tatthāsuṃ samāgatā’’ti vā pāṭho. Āsunti ahesunti attho.
371. நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதந்தி நானாவிதே⁴ஹி க³ந்தே⁴ஹி ஸமந்ததோ ஏரிதங் உபவாஸிதங். இதோதி மனுஸ்ஸலோகதோ. தூ³ரக³தந்தி பரலோகங் க³தத்தா வத³தி. ப்³ரஹ்மத³த்தாதி கந்த³தீதி ப்³ரஹ்மத³த்தாதி ஏவங் நாமஸங்கித்தனங் கத்வா பரிதே³வனவஸேன அவ்ஹாயதி.
371.Nānāgandhasameritanti nānāvidhehi gandhehi samantato eritaṃ upavāsitaṃ. Itoti manussalokato. Dūragatanti paralokaṃ gatattā vadati. Brahmadattāti kandatīti brahmadattāti evaṃ nāmasaṃkittanaṃ katvā paridevanavasena avhāyati.
372-3. ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ப⁴த்³த³ந்தே, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ மாரிஸாதி மாரிஸ, நிராமயகாயசித்த மஹாமுனி ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ இத³ங் ஆளாஹனங், தஸ்ஸேவ ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அயங் ப⁴ரியா, ப⁴த்³த³ங் தே தஸ்ஸ ச ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ப⁴த்³த³ங் ஹோது, தாதி³ஸானங் மஹேஸீனங் ஹிதானுசிந்தனேன பரலோகே டி²தானம்பி ஹிதஸுக²ங் ஹோதியேவாதி அதி⁴ப்பாயோ.
372-3.Brahmadattassa bhaddante, brahmadattassa mārisāti mārisa, nirāmayakāyacitta mahāmuni brahmadattassa rañño idaṃ āḷāhanaṃ, tasseva brahmadattassa rañño ayaṃ bhariyā, bhaddaṃ te tassa ca brahmadattassa bhaddaṃ hotu, tādisānaṃ mahesīnaṃ hitānucintanena paraloke ṭhitānampi hitasukhaṃ hotiyevāti adhippāyo.
அத² ஸோ தாபஸோ தேஸங் வசனங் ஸுத்வா அனுகம்பங் உபாதா³ய உப்³ப³ரியா ஸந்திகங் க³ந்த்வா தஸ்ஸா ஸோகவினோத³னத்த²ங் –
Atha so tāpaso tesaṃ vacanaṃ sutvā anukampaṃ upādāya ubbariyā santikaṃ gantvā tassā sokavinodanatthaṃ –
374.
374.
‘‘ச²ளாஸீதிஸஹஸ்ஸானி, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸனாமகா;
‘‘Chaḷāsītisahassāni, brahmadattassanāmakā;
இமஸ்மிங் ஆளாஹனே த³ட்³டா⁴, தேஸங் கமனுஸோசஸீ’’தி. –
Imasmiṃ āḷāhane daḍḍhā, tesaṃ kamanusocasī’’ti. –
கா³த²மாஹ . தத்த² ச²ளாஸீதிஸஹஸ்ஸானீதி ச²ஸஹஸ்ஸாதி⁴கஅஸீதிஸஹஸ்ஸஸங்கா². ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸனாமகாதி ப்³ரஹ்மத³த்தோதி ஏவங்னாமகா. தேஸங் கமனுஸோசஸீதி தேஸங் ச²ளாஸீதிஸஹஸ்ஸஸங்கா²தானங் ப்³ரஹ்மத³த்தானங் கதமங் ப்³ரஹ்மத³த்தங் த்வங் அனுஸோசஸி, கதமங் படிச்ச தே ஸோகோ உப்பன்னோதி புச்சி².
Gāthamāha . Tattha chaḷāsītisahassānīti chasahassādhikaasītisahassasaṅkhā. Brahmadattassanāmakāti brahmadattoti evaṃnāmakā. Tesaṃ kamanusocasīti tesaṃ chaḷāsītisahassasaṅkhātānaṃ brahmadattānaṃ katamaṃ brahmadattaṃ tvaṃ anusocasi, katamaṃ paṭicca te soko uppannoti pucchi.
ஏவங் பன தேன இஸினா புச்சி²தா உப்³ப³ரீ அத்தனா அதி⁴ப்பேதங் ப்³ரஹ்மத³த்தங் ஆசிக்க²ந்தீ –
Evaṃ pana tena isinā pucchitā ubbarī attanā adhippetaṃ brahmadattaṃ ācikkhantī –
375.
375.
‘‘யோ ராஜா சூளனீபுத்தோ, பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபோ⁴;
‘‘Yo rājā cūḷanīputto, pañcālānaṃ rathesabho;
தங் ப⁴ந்தே அனுஸோசாமி, ப⁴த்தாரங் ஸப்³ப³காமத³’’ந்தி. –
Taṃ bhante anusocāmi, bhattāraṃ sabbakāmada’’nti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² சூளனீபுத்தோதி ஏவங்னாமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ புத்தோ. ஸப்³ப³காமத³ந்தி மய்ஹங் ஸப்³ப³ஸ்ஸ இச்சி²திச்சி²தஸ்ஸ தா³தாரங், ஸப்³பே³ஸங் வா ஸத்தானங் இச்சி²ததா³யகங்.
Gāthamāha. Tattha cūḷanīputtoti evaṃnāmassa rañño putto. Sabbakāmadanti mayhaṃ sabbassa icchiticchitassa dātāraṃ, sabbesaṃ vā sattānaṃ icchitadāyakaṃ.
ஏவங் உப்³ப³ரியா வுத்தே புன தாபஸோ –
Evaṃ ubbariyā vutte puna tāpaso –
376.
376.
‘‘ஸப்³பே³வாஹேஸுங் ராஜானோ, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸனாமகா;
‘‘Sabbevāhesuṃ rājāno, brahmadattassanāmakā;
ஸப்³பே³வ சூளனீபுத்தா, பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபா⁴.
Sabbeva cūḷanīputtā, pañcālānaṃ rathesabhā.
377.
377.
‘‘ஸப்³பே³ஸங் அனுபுப்³பே³ன, மஹேஸித்தமகாரயி;
‘‘Sabbesaṃ anupubbena, mahesittamakārayi;
கஸ்மா புரிமகே ஹித்வா, பச்சி²மங் அனுஸோசஸீ’’தி. – கா³தா²த்³வயமாஹ;
Kasmā purimake hitvā, pacchimaṃ anusocasī’’ti. – gāthādvayamāha;
376. தத்த² ஸப்³பே³வாஹேஸுந்தி ஸப்³பே³வ தே ச²ளாஸீதிஸஹஸ்ஸஸங்கா² ராஜானோ ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ நாமகா சூளனீபுத்தா பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபா⁴வ அஹேஸுங். இமே ராஜபா⁴வாத³யோ விஸேஸா தேஸு ஏகஸ்ஸாபி நாஹேஸுங்.
376. Tattha sabbevāhesunti sabbeva te chaḷāsītisahassasaṅkhā rājāno brahmadattassa nāmakā cūḷanīputtā pañcālānaṃ rathesabhāva ahesuṃ. Ime rājabhāvādayo visesā tesu ekassāpi nāhesuṃ.
377. மஹேஸித்தமகாரயீதி த்வஞ்ச தேஸங் ஸப்³பே³ஸம்பி அனுபுப்³பே³ன அக்³க³மஹேஸிபா⁴வங் அகாஸி, அனுப்பத்தாதி அத்தோ². கஸ்மாதி கு³ணதோ ச ஸாமிகபா⁴வதோ ச அவிஸிட்டே²ஸு எத்தகேஸு ஜனேஸு புரிமகே ராஜானோ பஹாய பச்சி²மங் ஏகங்மேவ கஸ்மா கேன காரணேன அனுஸோசஸீதி புச்சி².
377.Mahesittamakārayīti tvañca tesaṃ sabbesampi anupubbena aggamahesibhāvaṃ akāsi, anuppattāti attho. Kasmāti guṇato ca sāmikabhāvato ca avisiṭṭhesu ettakesu janesu purimake rājāno pahāya pacchimaṃ ekaṃmeva kasmā kena kāraṇena anusocasīti pucchi.
தங் ஸுத்வா உப்³ப³ரீ ஸங்வேக³ஜாதா புன தாபஸங் –
Taṃ sutvā ubbarī saṃvegajātā puna tāpasaṃ –
378.
378.
‘‘ஆதுமே இத்தி²பூ⁴தாய, தீ³க⁴ரத்தாய மாரிஸ;
‘‘Ātume itthibhūtāya, dīgharattāya mārisa;
யஸ்ஸா மே இத்தி²பூ⁴தாய, ஸங்ஸாரே ப³ஹுபா⁴ஸஸீ’’தி. –
Yassā me itthibhūtāya, saṃsāre bahubhāsasī’’ti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² ஆதுமேதி அத்தனி. இத்தி²பூ⁴தாயாதி இத்தி²பா⁴வங் உபக³தாய. தீ³க⁴ரத்தாயாதி தீ³க⁴ரத்தங். அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – இத்தி²பூ⁴தாய அத்தனி ஸப்³ப³காலங் இத்தீ²யேவ ஹோதி, உதா³ஹு புரிஸபா⁴வம்பி உபக³ச்ச²தீதி. யஸ்ஸா மே இத்தி²பூ⁴தாயாதி யஸ்ஸா மய்ஹங் இத்தி²பூ⁴தாய ஏவங் தாவ ப³ஹுஸங்ஸாரே மஹேஸிபா⁴வங் மஹாமுனி த்வங் பா⁴ஸஸி கதே²ஸீதி அத்தோ². ‘‘ஆஹு மே இத்தி²பூ⁴தாயா’’தி வா பாடோ². தத்த² ஆதி அனுஸ்ஸரணத்தே² நிபாதோ. ஆஹு மேதி ஸயங் அனுஸ்ஸரிதங் அஞ்ஞாதமித³ங் மயா, இத்தி²பூ⁴தாய இத்தி²பா⁴வங் உபக³தாய ஏவங் மய்ஹங் எத்தகங் காலங் அபராபருப்பத்தி அஹோஸி. கஸ்மா? யஸ்மா யஸ்ஸா மே இத்தி²பூ⁴தாய ஸப்³பே³ஸங் அனுபுப்³பே³ன மஹேஸித்தமகாரயி, கிங் த்வங், மஹாமுனி, ஸங்ஸாரே ப³ஹுங் பா⁴ஸஸீதி யோஜனா.
Gāthamāha. Tattha ātumeti attani. Itthibhūtāyāti itthibhāvaṃ upagatāya. Dīgharattāyāti dīgharattaṃ. Ayañhettha adhippāyo – itthibhūtāya attani sabbakālaṃ itthīyeva hoti, udāhu purisabhāvampi upagacchatīti. Yassā me itthibhūtāyāti yassā mayhaṃ itthibhūtāya evaṃ tāva bahusaṃsāre mahesibhāvaṃ mahāmuni tvaṃ bhāsasi kathesīti attho. ‘‘Āhu me itthibhūtāyā’’ti vā pāṭho. Tattha āti anussaraṇatthe nipāto. Āhu meti sayaṃ anussaritaṃ aññātamidaṃ mayā, itthibhūtāya itthibhāvaṃ upagatāya evaṃ mayhaṃ ettakaṃ kālaṃ aparāparuppatti ahosi. Kasmā? Yasmā yassā me itthibhūtāya sabbesaṃ anupubbena mahesittamakārayi, kiṃ tvaṃ, mahāmuni, saṃsāre bahuṃ bhāsasīti yojanā.
தங் ஸுத்வா தாபஸோ அயங் நியமோ ஸங்ஸாரே நத்தி² ‘‘இத்தீ² இத்தீ²யேவ ஹோதி, புரிஸோ புரிஸோ ஏவா’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ –
Taṃ sutvā tāpaso ayaṃ niyamo saṃsāre natthi ‘‘itthī itthīyeva hoti, puriso puriso evā’’ti dassento –
379.
379.
‘‘அஹு இத்தீ² அஹு புரிஸோ, பஸுயோனிம்பி ஆக³மா;
‘‘Ahu itthī ahu puriso, pasuyonimpi āgamā;
ஏவமேதங் அதீதானங், பரியந்தோ ந தி³ஸ்ஸதீ’’தி. –
Evametaṃ atītānaṃ, pariyanto na dissatī’’ti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² அஹு இத்தீ² அஹு புரிஸோதி த்வங் கதா³சி இத்தீ²பி அஹோஸி, கதா³சி புரிஸோபி அஹோஸி. ந கேவலங் இத்தி²புரிஸபா⁴வமேவ, அத² கோ² பஸு யோனிம்பி அக³மாஸி, கதா³சி பஸுபா⁴வம்பி அக³மாஸி, திரச்சா²னயோனிம்பி உபக³தா அஹோஸி. ஏவமேதங் அதீதானங், பரியந்தோ ந தி³ஸ்ஸதீதி ஏவங் யதா²வுத்தங் ஏதங் இத்தி²பா⁴வங் புரிஸபா⁴வங் திரச்சா²னாதி³பா⁴வஞ்ச உபக³தானங் அதீதானங் அத்தபா⁴வானங் பரியந்தோ ஞாணசக்கு²னா மஹதா உஸ்ஸாஹேன பஸ்ஸந்தானம்பி ந தி³ஸ்ஸதி. ந கேவலங் தவேவ, அத² கோ² ஸப்³பே³ஸம்பி ஸங்ஸாரே பரிப்³ப⁴மந்தானங் ஸத்தானங் அத்தபா⁴வஸ்ஸ பரியந்தோ ந தி³ஸ்ஸதேவ ந பஞ்ஞாயதேவ. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Gāthamāha. Tattha ahu itthī ahu purisoti tvaṃ kadāci itthīpi ahosi, kadāci purisopi ahosi. Na kevalaṃ itthipurisabhāvameva, atha kho pasu yonimpi agamāsi, kadāci pasubhāvampi agamāsi, tiracchānayonimpi upagatā ahosi. Evametaṃ atītānaṃ, pariyanto na dissatīti evaṃ yathāvuttaṃ etaṃ itthibhāvaṃ purisabhāvaṃ tiracchānādibhāvañca upagatānaṃ atītānaṃ attabhāvānaṃ pariyanto ñāṇacakkhunā mahatā ussāhena passantānampi na dissati. Na kevalaṃ taveva, atha kho sabbesampi saṃsāre paribbhamantānaṃ sattānaṃ attabhāvassa pariyanto na dissateva na paññāyateva. Tenāha bhagavā –
‘‘அனமதக்³கோ³யங், பி⁴க்க²வே, ஸங்ஸாரோ, புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜானீவரணானங் ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் ஸந்தா⁴வதங் ஸங்ஸரத’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 2.124).
‘‘Anamataggoyaṃ, bhikkhave, saṃsāro, pubbā koṭi na paññāyati avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarata’’nti (saṃ. ni. 2.124).
ஏவங் தேன தாபஸேன ஸங்ஸாரஸ்ஸ அபரியந்ததங் கம்மஸ்ஸகதஞ்ச விபா⁴வெந்தேன தே³ஸிதங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸங்ஸாரே ஸங்விக்³க³ஹத³யா த⁴ம்மே ச பஸன்னமானஸா விக³தஸோகஸல்லா ஹுத்வா அத்தனோ பஸாத³ங் ஸோகவிக³மனஞ்ச பகாஸெந்தீ –
Evaṃ tena tāpasena saṃsārassa apariyantataṃ kammassakatañca vibhāventena desitaṃ dhammaṃ sutvā saṃsāre saṃviggahadayā dhamme ca pasannamānasā vigatasokasallā hutvā attano pasādaṃ sokavigamanañca pakāsentī –
380.
380.
‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;
‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;
வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.
Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.
381.
381.
‘‘அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், ஸோகங் ஹத³யனிஸ்ஸிதங்;
‘‘Abbahī vata me sallaṃ, sokaṃ hadayanissitaṃ;
யோ மே ஸோகபரேதாய, பதிஸோகங் அபானுதி³.
Yo me sokaparetāya, patisokaṃ apānudi.
382.
382.
‘‘ஸாஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லாஸ்மி, ஸீதிபூ⁴தாஸ்மி நிப்³பு³தா;
‘‘Sāhaṃ abbūḷhasallāsmi, sītibhūtāsmi nibbutā;
ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வா மஹாமுனீ’’தி. –
Na socāmi na rodāmi, tava sutvā mahāmunī’’ti. –
திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி. தாஸங் அத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தோயேவ.
Tisso gāthā abhāsi. Tāsaṃ attho heṭṭhā vuttoyeva.
இதா³னி ஸங்விக்³க³ஹத³யாய உப்³ப³ரியா படிபத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஸத்தா² –
Idāni saṃviggahadayāya ubbariyā paṭipattiṃ dassento satthā –
383.
383.
‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ஸமணஸ்ஸ ஸுபா⁴ஸிதங்;
‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, samaṇassa subhāsitaṃ;
பத்தசீவரமாதா³ய, பப்³ப³ஜி அனகா³ரியங்.
Pattacīvaramādāya, pabbaji anagāriyaṃ.
384.
384.
‘‘ஸா ச பப்³ப³ஜிதா ஸந்தா, அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங்;
‘‘Sā ca pabbajitā santā, agārasmā anagāriyaṃ;
மெத்தசித்தங் ஆபா⁴வேஸி, ப்³ரஹ்மலோகூபபத்தியா.
Mettacittaṃ ābhāvesi, brahmalokūpapattiyā.
385.
385.
‘‘கா³மா கா³மங் விசரந்தீ, நிக³மே ராஜதா⁴னியோ;
‘‘Gāmā gāmaṃ vicarantī, nigame rājadhāniyo;
உருவேளா நாம ஸோ கா³மோ, யத்த² காலமக்ருப்³ப³த².
Uruveḷā nāma so gāmo, yattha kālamakrubbatha.
386.
386.
‘‘மெத்தசித்தங் ஆபா⁴வெத்வா, ப்³ரஹ்மலோகூபபத்தியா;
‘‘Mettacittaṃ ābhāvetvā, brahmalokūpapattiyā;
இத்தி²சித்தங் விராஜெத்வா, ப்³ரஹ்மலோகூபகா³ அஹூ’’தி. – சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி;
Itthicittaṃ virājetvā, brahmalokūpagā ahū’’ti. – catasso gāthā abhāsi;
383-4. தத்த² தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ. ஸுபா⁴ஸிதந்தி ஸுட்டு² பா⁴ஸிதங், த⁴ம்மந்தி அத்தோ². பப்³ப³ஜிதா ஸந்தாதி பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தா ஸமானா, பப்³ப³ஜித்வா வா ஹுத்வா ஸந்தகாயவாசா. மெத்தசித்தந்தி மெத்தாஸஹக³தங் சித்தங். சித்தஸீஸேன மெத்தஜ்ஜா²னங் வத³தி. ப்³ரஹ்மலோகூபபத்தியாதி தஞ்ச ஸா மெத்தசித்தங் பா⁴வெந்தீ ப்³ரஹ்மலோகூபபத்தியா அபா⁴வேஸி, ந விபஸ்ஸனாபாத³காதி³அத்த²ங். அனுப்பன்னே ஹி பு³த்³தே⁴ ப்³ரஹ்மவிஹாராதி³கே பா⁴வெந்தா தாபஸபரிப்³பா³ஜகா யாவதே³வ ப⁴வஸம்பத்திஅத்த²மேவ பா⁴வேஸுங்.
383-4. Tattha tassāti tassa tāpasassa. Subhāsitanti suṭṭhu bhāsitaṃ, dhammanti attho. Pabbajitā santāti pabbajjaṃ upagatā samānā, pabbajitvā vā hutvā santakāyavācā. Mettacittanti mettāsahagataṃ cittaṃ. Cittasīsena mettajjhānaṃ vadati. Brahmalokūpapattiyāti tañca sā mettacittaṃ bhāventī brahmalokūpapattiyā abhāvesi, na vipassanāpādakādiatthaṃ. Anuppanne hi buddhe brahmavihārādike bhāventā tāpasaparibbājakā yāvadeva bhavasampattiatthameva bhāvesuṃ.
385-6. கா³மா கா³மந்தி கா³மதோ அஞ்ஞங் கா³மங். ஆபா⁴வெத்வாதி வட்³டெ⁴த்வா ப்³ரூஹெத்வா. ‘‘அபா⁴வெத்வா’’தி கேசி பட²ந்தி, தேஸங் அ-காரோ நிபாதமத்தங். இத்தி²சித்தங் விராஜெத்வாதி இத்தி²பா⁴வே சித்தங் அஜ்ஜா²ஸயங் அபி⁴ருசிங் விராஜெத்வா இத்தி²பா⁴வே விரத்தசித்தா ஹுத்வா. ப்³ரஹ்மலோகூபகா³தி படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணவஸேன ப்³ரஹ்மலோகங் உபக³மனகா அஹோஸி. ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா உத்தானமேவ.
385-6.Gāmāgāmanti gāmato aññaṃ gāmaṃ. Ābhāvetvāti vaḍḍhetvā brūhetvā. ‘‘Abhāvetvā’’ti keci paṭhanti, tesaṃ a-kāro nipātamattaṃ. Itthicittaṃ virājetvāti itthibhāve cittaṃ ajjhāsayaṃ abhiruciṃ virājetvā itthibhāve virattacittā hutvā. Brahmalokūpagāti paṭisandhiggahaṇavasena brahmalokaṃ upagamanakā ahosi. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānameva.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா தஸ்ஸா உபாஸிகாய ஸோகங் வினோதெ³த்வா உபரி சதுஸச்சதே³ஸனங் அகாஸி. ஸச்சபரியோஸானே ஸா உபாஸிகா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ஸம்பத்தபரிஸாய ச தே³ஸனா ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā tassā upāsikāya sokaṃ vinodetvā upari catusaccadesanaṃ akāsi. Saccapariyosāne sā upāsikā sotāpattiphale patiṭṭhahi. Sampattaparisāya ca desanā sātthikā ahosīti.
உப்³ப³ரிபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Ubbaripetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
இதி கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய பேதவத்து²ஸ்மிங்
Iti khuddaka-aṭṭhakathāya petavatthusmiṃ
தேரஸவத்து²படிமண்டி³தஸ்ஸ
Terasavatthupaṭimaṇḍitassa
து³தியஸ்ஸ உப்³ப³ரிவக்³க³ஸ்ஸ அத்த²ஸங்வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyassa ubbarivaggassa atthasaṃvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 13. உப்³ப³ரிபேதவத்து² • 13. Ubbaripetavatthu