Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૧૪૮. દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપો

    148. Diguṇādiupāhanapaṭikkhepo

    ૨૪૫. અથ ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘એવં ખો, ભિક્ખવે, કુલપુત્તા અઞ્ઞં બ્યાકરોન્તિ, અત્થો ચ વુત્તો, અત્તા ચ અનુપનીતો. અથ ચ, પનિધેકચ્ચે મોઘપુરિસા હસમાનકં, મઞ્ઞે, અઞ્ઞં બ્યાકરોન્તિ, તે પચ્છા વિઘાતં આપજ્જન્તી’’તિ. અથ ખો ભગવા આયસ્મન્તં સોણં આમન્તેસિ – ‘‘ત્વં ખોસિ, સોણ, સુખુમાલો. અનુજાનામિ તે, સોણ, એકપલાસિકં ઉપાહન’’ન્તિ. ‘‘અહં ખો, ભન્તે, અસીતિસકટવાહે હિરઞ્ઞં ઓહાય અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિતો, સત્તહત્થિકઞ્ચ અનીકં. અથાહં ભન્તે એકપલાસિકં ચે ઉપાહનં પરિહરિસ્સામિ, તસ્સ મે ભવિસ્સન્તિ વત્તારો ‘સોણો કોળિવિસો અસીતિસકટવાહે હિરઞ્ઞં ઓહાય અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિતો, સત્તહત્થિકઞ્ચ અનીકં. સો દાનાયં એકપલાસિકાસુ ઉપાહનાસુ સત્તો’તિ. સચે ભગવા ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અનુજાનિસ્સતિ અહમ્પિ પરિભુઞ્જિસ્સામિ; નો ચે ભગવા ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અનુજાનિસ્સતિ, અહમ્પિ ન પરિભુઞ્જિસ્સામી’’તિ. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, એકપલાસિકં ઉપાહનં. ન, ભિક્ખવે, દિગુણા ઉપાહના ધારેતબ્બા. ન તિગુણા ઉપાહના ધારેતબ્બા. ન ગુણઙ્ગુણૂપાહના 1 ધારેતબ્બા. યો ધારેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ.

    245. Atha kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘evaṃ kho, bhikkhave, kulaputtā aññaṃ byākaronti, attho ca vutto, attā ca anupanīto. Atha ca, panidhekacce moghapurisā hasamānakaṃ, maññe, aññaṃ byākaronti, te pacchā vighātaṃ āpajjantī’’ti. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ soṇaṃ āmantesi – ‘‘tvaṃ khosi, soṇa, sukhumālo. Anujānāmi te, soṇa, ekapalāsikaṃ upāhana’’nti. ‘‘Ahaṃ kho, bhante, asītisakaṭavāhe hiraññaṃ ohāya agārasmā anagāriyaṃ pabbajito, sattahatthikañca anīkaṃ. Athāhaṃ bhante ekapalāsikaṃ ce upāhanaṃ pariharissāmi, tassa me bhavissanti vattāro ‘soṇo koḷiviso asītisakaṭavāhe hiraññaṃ ohāya agārasmā anagāriyaṃ pabbajito, sattahatthikañca anīkaṃ. So dānāyaṃ ekapalāsikāsu upāhanāsu satto’ti. Sace bhagavā bhikkhusaṅghassa anujānissati ahampi paribhuñjissāmi; no ce bhagavā bhikkhusaṅghassa anujānissati, ahampi na paribhuñjissāmī’’ti. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ekapalāsikaṃ upāhanaṃ. Na, bhikkhave, diguṇā upāhanā dhāretabbā. Na tiguṇā upāhanā dhāretabbā. Na guṇaṅguṇūpāhanā 2 dhāretabbā. Yo dhāreyya, āpatti dukkaṭassā’’ti.

    દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપો નિટ્ઠિતો.

    Diguṇādiupāhanapaṭikkhepo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ગણઙ્ગણૂપાહના (બહૂસુ)
    2. gaṇaṅgaṇūpāhanā (bahūsu)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપકથા • Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપકથાવણ્ણના • Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૪૮. દિગુણાદિઉપાહનપટિક્ખેપકથા • 148. Diguṇādiupāhanapaṭikkhepakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact