Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૨૬. દીપિજાતકં (૧૦)

    426. Dīpijātakaṃ (10)

    ૮૮.

    88.

    ખમનીયં યાપનીયં, કચ્ચિ માતુલ તે સુખં;

    Khamanīyaṃ yāpanīyaṃ, kacci mātula te sukhaṃ;

    સુખં તે અમ્મા અવચ, સુખકામાવ 1 તે મયં.

    Sukhaṃ te ammā avaca, sukhakāmāva 2 te mayaṃ.

    ૮૯.

    89.

    નઙ્ગુટ્ઠં મે અવક્કમ્મ 3, હેઠયિત્વાન 4 એળિકે 5;

    Naṅguṭṭhaṃ me avakkamma 6, heṭhayitvāna 7 eḷike 8;

    સાજ્જ માતુલવાદેન, મુઞ્ચિતબ્બા નુ મઞ્ઞસિ.

    Sājja mātulavādena, muñcitabbā nu maññasi.

    ૯૦.

    90.

    પુરત્થામુખો નિસિન્નોસિ, અહં તે મુખમાગતા;

    Puratthāmukho nisinnosi, ahaṃ te mukhamāgatā;

    પચ્છતો તુય્હં નઙ્ગુટ્ઠં, કથં ખ્વાહં અવક્કમિં 9.

    Pacchato tuyhaṃ naṅguṭṭhaṃ, kathaṃ khvāhaṃ avakkamiṃ 10.

    ૯૧.

    91.

    યાવતા ચતુરો દીપા, સસમુદ્દા સપબ્બતા;

    Yāvatā caturo dīpā, sasamuddā sapabbatā;

    તાવતા મય્હં નઙ્ગુટ્ઠં, કથં ખો ત્વં વિવજ્જયિ.

    Tāvatā mayhaṃ naṅguṭṭhaṃ, kathaṃ kho tvaṃ vivajjayi.

    ૯૨.

    92.

    પુબ્બેવ મેતમક્ખિંસુ 11, માતા પિતા ચ ભાતરો;

    Pubbeva metamakkhiṃsu 12, mātā pitā ca bhātaro;

    દીઘં દુટ્ઠસ્સ નઙ્ગુટ્ઠં, સામ્હિ વેહાયસાગતા.

    Dīghaṃ duṭṭhassa naṅguṭṭhaṃ, sāmhi vehāyasāgatā.

    ૯૩.

    93.

    તઞ્ચ દિસ્વાન આયન્તિં, અન્તલિક્ખસ્મિ એળિકે;

    Tañca disvāna āyantiṃ, antalikkhasmi eḷike;

    મિગસઙ્ઘો પલાયિત્થ, ભક્ખો મે નાસિતો તયા.

    Migasaṅgho palāyittha, bhakkho me nāsito tayā.

    ૯૪.

    94.

    ઇચ્ચેવં વિલપન્તિયા, એળકિયા રુહગ્ઘસો;

    Iccevaṃ vilapantiyā, eḷakiyā ruhagghaso;

    ગલકં અન્વાવમદ્દિ, નત્થિ દુટ્ઠે સુભાસિતં.

    Galakaṃ anvāvamaddi, natthi duṭṭhe subhāsitaṃ.

    ૯૫.

    95.

    નેવ દુટ્ઠે નયો અત્થિ, ન ધમ્મો ન સુભાસિતં;

    Neva duṭṭhe nayo atthi, na dhammo na subhāsitaṃ;

    નિક્કમં દુટ્ઠે યુઞ્જેથ, સો ચ સબ્ભિં ન રઞ્જતીતિ.

    Nikkamaṃ duṭṭhe yuñjetha, so ca sabbhiṃ na rañjatīti.

    દીપિજાતકં દસમં.

    Dīpijātakaṃ dasamaṃ.

    અટ્ઠકનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Aṭṭhakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    પરિસુદ્ધા મનાવિલા વત્થધરા, બકરાજસ્સ કાયુરં દણ્ડવરો;

    Parisuddhā manāvilā vatthadharā, bakarājassa kāyuraṃ daṇḍavaro;

    અથ અઙ્ગાર ચેતિય દેવિલિના, અથ આદિત્ત ગઙ્ગા દસેળકિનાતિ.

    Atha aṅgāra cetiya devilinā, atha āditta gaṅgā daseḷakināti.







    Footnotes:
    1. સુખકામા હિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. sukhakāmā hi (sī. syā. pī.)
    3. અપક્કમ્મ (ક॰)
    4. પોથયિત્વાન (ક॰)
    5. એળકિ (સ્યા॰), એળિકિ (પી॰)
    6. apakkamma (ka.)
    7. pothayitvāna (ka.)
    8. eḷaki (syā.), eḷiki (pī.)
    9. અપક્કમિં (ક॰)
    10. apakkamiṃ (ka.)
    11. મેતં અક્ખંસુ (સી॰ પી॰)
    12. metaṃ akkhaṃsu (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૨૬] ૧૦. દીપિજાતકવણ્ણના • [426] 10. Dīpijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact