Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણના
Diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanā
૪૨૫. દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગે દિટ્ઠાવિકમ્માતિ એત્થ આવિ કરીયતે આવિકમ્મં, દિટ્ઠીનં આવિકમ્મં દિટ્ઠાવિકમ્મન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘દિટ્ઠીનં આવિકમ્માની’’તિ. ‘‘લદ્ધિપકાસનાન’’ન્તિ ઇમિના દિટ્ઠિસદ્દો લદ્ધિપરિયાયો, આવિકમ્મસદ્દો પકાસનપરિયાયોતિ દસ્સેતિ. એતન્તિ ‘‘દિટ્ઠાવિકમ્મા’’તિ નામં. અદેસનાગામિની નામ અત્થતો ગરુકન્તિ આહ ‘‘ગરુકાપત્તિયા’’તિ. લહુકાયપીતિ પિસદ્દો ગરહત્થો. લહુકાયપિ દેસિતાય દિટ્ઠાવિકમ્મં અધમ્મિકં હોતિ, પગેવ ગરુકાયાતિ અત્થો.
425. Diṭṭhāvikammavagge diṭṭhāvikammāti ettha āvi karīyate āvikammaṃ, diṭṭhīnaṃ āvikammaṃ diṭṭhāvikammanti dassento āha ‘‘diṭṭhīnaṃ āvikammānī’’ti. ‘‘Laddhipakāsanāna’’nti iminā diṭṭhisaddo laddhipariyāyo, āvikammasaddo pakāsanapariyāyoti dasseti. Etanti ‘‘diṭṭhāvikammā’’ti nāmaṃ. Adesanāgāminī nāma atthato garukanti āha ‘‘garukāpattiyā’’ti. Lahukāyapīti pisaddo garahattho. Lahukāyapi desitāya diṭṭhāvikammaṃ adhammikaṃ hoti, pageva garukāyāti attho.
યથા …પે॰… હોતીતિ યથા આવિકતે ચતૂહિ પઞ્ચહિ એકીભૂતેહિ આવિકતા હોતીતિ યોજના. ચતૂહિ પઞ્ચહીતિ અન્તિમપરિચ્છેદદસ્સનં. તતો અતિરેકેહિપિ એકતો દેસેતું ન વટ્ટતિ, દેસિતા ચ આપત્તિ ન વુટ્ઠાતિ, દેસનાપચ્ચયા દુક્કટઞ્ચ હોતિ. ‘‘ચતૂહિ પઞ્ચહી’’તિ અન્તિમપરિચ્છેદસ્સ દસ્સિતત્તા દ્વીહિ તીહિ પન એકતો દેસેતું વટ્ટતીતિ દટ્ઠબ્બં. મનોમાનસેનાતિ એત્થ મનોસદ્દેન માનસસદ્દસ્સ રાગઅરહત્તેસુપિ પવત્તનતો તદત્થે પટિક્ખિપિત્વા ચિત્તે એવ વત્તતીતિ દસ્સેતિ. તેન વુત્તં ‘‘મનસઙ્ખાતેન માનસેના’’તિ. ઇમિના મનભૂતં માનસં મનોમાનસન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ.
Yathā…pe… hotīti yathā āvikate catūhi pañcahi ekībhūtehi āvikatā hotīti yojanā. Catūhi pañcahīti antimaparicchedadassanaṃ. Tato atirekehipi ekato desetuṃ na vaṭṭati, desitā ca āpatti na vuṭṭhāti, desanāpaccayā dukkaṭañca hoti. ‘‘Catūhi pañcahī’’ti antimaparicchedassa dassitattā dvīhi tīhi pana ekato desetuṃ vaṭṭatīti daṭṭhabbaṃ. Manomānasenāti ettha manosaddena mānasasaddassa rāgaarahattesupi pavattanato tadatthe paṭikkhipitvā citte eva vattatīti dasseti. Tena vuttaṃ ‘‘manasaṅkhātena mānasenā’’ti. Iminā manabhūtaṃ mānasaṃ manomānasanti vacanatthaṃ dasseti.
સમાનસંવાસકસ્સાપીતિ પિસદ્દો સમાનસંવાસકસ્સપિ નાનાસીમાય ઠિતસ્સ સન્તિકે આવિકમ્મં અધમ્મિકં હોતિ, પગેવ નાનાસંવાસકસ્સાતિ દસ્સેતિ. માળકસીમાયાતિ ખણ્ડસીમાય અઙ્ગણે. અવિપ્પવાસસીમાયાતિ મહાસીમાય, ઠિતસ્સાપિ સન્તિકેતિ સમ્બન્ધો. પિસદ્દેન ‘‘ખણ્ડસીમાય ઠિતસ્સપી’’તિ અત્થં સમ્પિણ્ડેતિ.
Samānasaṃvāsakassāpīti pisaddo samānasaṃvāsakassapi nānāsīmāya ṭhitassa santike āvikammaṃ adhammikaṃ hoti, pageva nānāsaṃvāsakassāti dasseti. Māḷakasīmāyāti khaṇḍasīmāya aṅgaṇe. Avippavāsasīmāyāti mahāsīmāya, ṭhitassāpi santiketi sambandho. Pisaddena ‘‘khaṇḍasīmāya ṭhitassapī’’ti atthaṃ sampiṇḍeti.
૪૩૦. ન પરિયત્તન્તિ ન સમત્થં. ઇમિના નાલન્તિ એત્થ અલંસદ્દો પરિયત્તત્થોવ, નારહભૂસનવારણત્થોતિ દસ્સેતિ. ઇધાપીતિ પઞ્ચકેપિ. પિસદ્દેન પુરિમપઞ્ચકં અપેક્ખતિ. ‘‘સાસનતો’’તિ ઇમિના ચુધાતુયા અપાદાનં દસ્સેતિ. ‘‘કામો’’તિ ઇમિના અધિપ્પાયસદ્દો કામપરિયાયોતિ દસ્સેતિ.
430.Na pariyattanti na samatthaṃ. Iminā nālanti ettha alaṃsaddo pariyattatthova, nārahabhūsanavāraṇatthoti dasseti. Idhāpīti pañcakepi. Pisaddena purimapañcakaṃ apekkhati. ‘‘Sāsanato’’ti iminā cudhātuyā apādānaṃ dasseti. ‘‘Kāmo’’ti iminā adhippāyasaddo kāmapariyāyoti dasseti.
૪૩૨. મન્દત્તા મોમૂહત્તાતિ એત્થ ત્તપચ્ચયસ્સ ભાવત્થે, પઞ્ચમીવિભત્તિયા ચ કારણત્થે પવત્તભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘મન્દભાવેન મોમૂહભાવેના’’તિ. પરિભવાતિ એત્થ પરિભવકામાતિ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘પરિભવં આરોપેતુકામો હુત્વા’’તિ. અઞ્ઞબ્યાકરણેસુપીતિ અરહત્તબ્યાકરણેસુપિ. સબ્બત્થાતિ દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગે. યન્તિ વચનં.
432.Mandattā momūhattāti ettha ttapaccayassa bhāvatthe, pañcamīvibhattiyā ca kāraṇatthe pavattabhāvaṃ dassento āha ‘‘mandabhāvena momūhabhāvenā’’ti. Paribhavāti ettha paribhavakāmāti atthaṃ dassento āha ‘‘paribhavaṃ āropetukāmo hutvā’’ti. Aññabyākaraṇesupīti arahattabyākaraṇesupi. Sabbatthāti diṭṭhāvikammavagge. Yanti vacanaṃ.
ઇતિ દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૪. દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગો • 4. Diṭṭhāvikammavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણના • Diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણના • Diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણના • Diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā