Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi |
૪. દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગો
4. Diṭṭhāvikammavaggo
૪૨૫. ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, અધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્મા’’તિ? ‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, અધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્મા. કતમે પઞ્ચ? અનાપત્તિયા દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, અદેસનાગામિનિયા આપત્તિયા દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, દેસિતાય આપત્તિયા દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, ચતૂહિ પઞ્ચહિ દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, મનો માનસેન દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ અધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્મા.
425. ‘‘Kati nu kho, bhante, adhammikā diṭṭhāvikammā’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, adhammikā diṭṭhāvikammā. Katame pañca? Anāpattiyā diṭṭhiṃ āvi karoti, adesanāgāminiyā āpattiyā diṭṭhiṃ āvi karoti, desitāya āpattiyā diṭṭhiṃ āvi karoti, catūhi pañcahi diṭṭhiṃ āvi karoti, mano mānasena diṭṭhiṃ āvi karoti – ime kho, upāli, pañca adhammikā diṭṭhāvikammā.
‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, ધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્મા. કતમે પઞ્ચ? આપત્તિયા દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, દેસનાગામિનિયા આપત્તિયા દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, અદેસિતાય આપત્તિયા દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, ન ચતૂહિ પઞ્ચહિ દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, ન મનો માનસેન દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ ધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્મા.
‘‘Pañcime, upāli, dhammikā diṭṭhāvikammā. Katame pañca? Āpattiyā diṭṭhiṃ āvi karoti, desanāgāminiyā āpattiyā diṭṭhiṃ āvi karoti, adesitāya āpattiyā diṭṭhiṃ āvi karoti, na catūhi pañcahi diṭṭhiṃ āvi karoti, na mano mānasena diṭṭhiṃ āvi karoti – ime kho, upāli, pañca dhammikā diṭṭhāvikammā.
‘‘અપરેપિ , ઉપાલિ, પઞ્ચ અધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્મા. કતમે પઞ્ચ? નાનાસંવાસકસ્સ સન્તિકે દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, નાનાસીમાય ઠિતસ્સ સન્તિકે દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, અપકતત્તસ્સ સન્તિકે દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, ચતૂહિ પઞ્ચહિ દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, મનો માનસેન દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ અધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્મા.
‘‘Aparepi , upāli, pañca adhammikā diṭṭhāvikammā. Katame pañca? Nānāsaṃvāsakassa santike diṭṭhiṃ āvi karoti, nānāsīmāya ṭhitassa santike diṭṭhiṃ āvi karoti, apakatattassa santike diṭṭhiṃ āvi karoti, catūhi pañcahi diṭṭhiṃ āvi karoti, mano mānasena diṭṭhiṃ āvi karoti – ime kho, upāli, pañca adhammikā diṭṭhāvikammā.
‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, ધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્મા. કતમે પઞ્ચ? સમાનસંવાસકસ્સ સન્તિકે દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, સમાનસીમાય ઠિતસ્સ સન્તિકે દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, પકતત્તસ્સ સન્તિકે દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, ન ચતૂહિ પઞ્ચહિ દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ, ન મનો માનસેન દિટ્ઠિં આવિ કરોતિ – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ ધમ્મિકા દિટ્ઠાવિકમ્માતિ.
‘‘Pañcime, upāli, dhammikā diṭṭhāvikammā. Katame pañca? Samānasaṃvāsakassa santike diṭṭhiṃ āvi karoti, samānasīmāya ṭhitassa santike diṭṭhiṃ āvi karoti, pakatattassa santike diṭṭhiṃ āvi karoti, na catūhi pañcahi diṭṭhiṃ āvi karoti, na mano mānasena diṭṭhiṃ āvi karoti – ime kho, upāli, pañca dhammikā diṭṭhāvikammāti.
૪૨૬. ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, અધમ્મિકા પટિગ્ગહા’’તિ? ‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, અધમ્મિકા પટિગ્ગહા. કતમે પઞ્ચ? કાયેન દિય્યમાનં કાયેન અપ્પટિગ્ગહિતં, કાયેન દિય્યમાનં કાયપ્પટિબદ્ધેન અપ્પટિગ્ગહિતં, કાયપ્પટિબદ્ધેન દિય્યમાનં કાયેન અપ્પટિગ્ગહિતં, કાયપ્પટિબદ્ધેન દિય્યમાનં કાયપ્પટિબદ્ધેન અપ્પટિગ્ગહિતં, નિસ્સગ્ગિયેન દિય્યમાનં કાયેન વા કાયપ્પટિબદ્ધેન વા અપ્પટિગ્ગહિતં – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ અધમ્મિકા પટિગ્ગહા.
426. ‘‘Kati nu kho, bhante, adhammikā paṭiggahā’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, adhammikā paṭiggahā. Katame pañca? Kāyena diyyamānaṃ kāyena appaṭiggahitaṃ, kāyena diyyamānaṃ kāyappaṭibaddhena appaṭiggahitaṃ, kāyappaṭibaddhena diyyamānaṃ kāyena appaṭiggahitaṃ, kāyappaṭibaddhena diyyamānaṃ kāyappaṭibaddhena appaṭiggahitaṃ, nissaggiyena diyyamānaṃ kāyena vā kāyappaṭibaddhena vā appaṭiggahitaṃ – ime kho, upāli, pañca adhammikā paṭiggahā.
‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, ધમ્મિકા પટિગ્ગહા. કતમે પઞ્ચ? કાયેન દિય્યમાનં કાયેન પટિગ્ગહિતં, કાયેન દિય્યમાનં કાયપ્પટિબદ્ધેન પટિગ્ગહિતં, કાયપ્પટિબદ્ધેન દિય્યમાનં કાયેન પટિગ્ગહિતં, કાયપ્પટિબદ્ધેન દિય્યમાનં કાયપ્પટિબદ્ધેન પટિગ્ગહિતં, નિસ્સગ્ગિયેન દિય્યમાનં કાયેન વા કાયપ્પટિબદ્ધેન વા પટિગ્ગહિતં – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ ધમ્મિકા પટિગ્ગહા’’તિ.
‘‘Pañcime, upāli, dhammikā paṭiggahā. Katame pañca? Kāyena diyyamānaṃ kāyena paṭiggahitaṃ, kāyena diyyamānaṃ kāyappaṭibaddhena paṭiggahitaṃ, kāyappaṭibaddhena diyyamānaṃ kāyena paṭiggahitaṃ, kāyappaṭibaddhena diyyamānaṃ kāyappaṭibaddhena paṭiggahitaṃ, nissaggiyena diyyamānaṃ kāyena vā kāyappaṭibaddhena vā paṭiggahitaṃ – ime kho, upāli, pañca dhammikā paṭiggahā’’ti.
૪૨૭. ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, અનતિરિત્તા’’તિ? ‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, અનતિરિત્તા. કતમે પઞ્ચ? 1 અકપ્પિયકતં હોતિ, અપ્પટિગ્ગહિતકતં હોતિ અનુચ્ચારિતકતં હોતિ, અહત્થપાસે કતં હોતિ, અલમેતં સબ્બન્તિ અવુત્તં હોતિ – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ અનતિરિત્તા.
427. ‘‘Kati nu kho, bhante, anatirittā’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, anatirittā. Katame pañca? 2 Akappiyakataṃ hoti, appaṭiggahitakataṃ hoti anuccāritakataṃ hoti, ahatthapāse kataṃ hoti, alametaṃ sabbanti avuttaṃ hoti – ime kho, upāli, pañca anatirittā.
‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, અતિરિત્તા. કતમે પઞ્ચ? 3 કપ્પિયકતં હોતિ, પટિગ્ગહિતકતં હોતિ, ઉચ્ચારિતકતં હોતિ, હત્થપાસે કતં હોતિ, અલમેતં સબ્બન્તિ વુત્તં હોતિ – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ અતિરિત્તા’’તિ.
‘‘Pañcime, upāli, atirittā. Katame pañca? 4 Kappiyakataṃ hoti, paṭiggahitakataṃ hoti, uccāritakataṃ hoti, hatthapāse kataṃ hoti, alametaṃ sabbanti vuttaṃ hoti – ime kho, upāli, pañca atirittā’’ti.
૪૨૮. ‘‘કતિહિ નુ ખો, ભન્તે, આકારેહિ પવારણા પઞ્ઞાયતી’’તિ? ‘‘પઞ્ચહુપાલિ, આકારેહિ પવારણા પઞ્ઞાયતિ. કતમેહિ પઞ્ચહિ? 5 અસનં પઞ્ઞાયતિ, ભોજનં પઞ્ઞાયતિ, હત્થપાસે ઠિતો અભિહરતિ, પટિક્ખેપો પઞ્ઞાયતિ – ઇમેહિ ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચહાકારેહિ પવારણા પઞ્ઞાયતી’’તિ.
428. ‘‘Katihi nu kho, bhante, ākārehi pavāraṇā paññāyatī’’ti? ‘‘Pañcahupāli, ākārehi pavāraṇā paññāyati. Katamehi pañcahi? 6 Asanaṃ paññāyati, bhojanaṃ paññāyati, hatthapāse ṭhito abhiharati, paṭikkhepo paññāyati – imehi kho, upāli, pañcahākārehi pavāraṇā paññāyatī’’ti.
૪૨૯. ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, અધમ્મિકા પટિઞ્ઞાતકરણા’’તિ? ‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, અધમ્મિકા પટિઞ્ઞાતકરણા. કતમે પઞ્ચ? ભિક્ખુ પારાજિકં અજ્ઝાપન્નો હોતિ, પારાજિકેન ચોદિયમાનો સઙ્ઘાદિસેસં અજ્ઝાપન્નો પટિજાનાતિ, તં સઙ્ઘો સઙ્ઘાદિસેસેન કારેતિ, અધમ્મિકં પટિઞ્ઞાતકરણં . ભિક્ખુ પારાજિકં અજ્ઝાપન્નો હોતિ, પારાજિકેન ચોદિયમાનો પાચિત્તિયં…પે॰… પાટિદેસનીયં… દુક્કટં અજ્ઝાપન્નો પટિજાનાતિ, તં સઙ્ઘો દુક્કટેન કારેતિ, અધમ્મિકં પટિઞ્ઞાતકરણં. ભિક્ખુ સઙ્ઘાદિસેસં…પે॰… પાચિત્તિયં… પાટિદેસનીયં… દુક્કટં અજ્ઝાપન્નો હોતિ. દુક્કટેન ચોદિયમાનો પારાજિકં અજ્ઝાપન્નો પટિજાનાતિ, તં સઙ્ઘો પારાજિકેન કારેતિ, અધમ્મિકં પટિઞ્ઞાતકરણં. ભિક્ખુ દુક્કટં અજ્ઝાપન્નો હોતિ, દુક્કટેન ચોદિયમાનો સઙ્ઘાદિસેસં…પે॰… પાચિત્તિયં… પાટિદેસનીયં અજ્ઝાપન્નો પટિજાનાતિ, તં સઙ્ઘો પાટિદેસનીયેન કારેતિ – અધમ્મિકં પટિઞ્ઞાતકરણં. ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ અધમ્મિકા પટિઞ્ઞાતકરણા.
429. ‘‘Kati nu kho, bhante, adhammikā paṭiññātakaraṇā’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, adhammikā paṭiññātakaraṇā. Katame pañca? Bhikkhu pārājikaṃ ajjhāpanno hoti, pārājikena codiyamāno saṅghādisesaṃ ajjhāpanno paṭijānāti, taṃ saṅgho saṅghādisesena kāreti, adhammikaṃ paṭiññātakaraṇaṃ . Bhikkhu pārājikaṃ ajjhāpanno hoti, pārājikena codiyamāno pācittiyaṃ…pe… pāṭidesanīyaṃ… dukkaṭaṃ ajjhāpanno paṭijānāti, taṃ saṅgho dukkaṭena kāreti, adhammikaṃ paṭiññātakaraṇaṃ. Bhikkhu saṅghādisesaṃ…pe… pācittiyaṃ… pāṭidesanīyaṃ… dukkaṭaṃ ajjhāpanno hoti. Dukkaṭena codiyamāno pārājikaṃ ajjhāpanno paṭijānāti, taṃ saṅgho pārājikena kāreti, adhammikaṃ paṭiññātakaraṇaṃ. Bhikkhu dukkaṭaṃ ajjhāpanno hoti, dukkaṭena codiyamāno saṅghādisesaṃ…pe… pācittiyaṃ… pāṭidesanīyaṃ ajjhāpanno paṭijānāti, taṃ saṅgho pāṭidesanīyena kāreti – adhammikaṃ paṭiññātakaraṇaṃ. Ime kho, upāli, pañca adhammikā paṭiññātakaraṇā.
‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, ધમ્મિકા પટિઞ્ઞાતકરણા. કતમે પઞ્ચ? ભિક્ખુ પારાજિકં અજ્ઝાપન્નો હોતિ, પારાજિકેન ચોદિયમાનો પારાજિકં અજ્ઝાપન્નો પટિજાનાતિ, તં સઙ્ઘો પારાજિકેન કારેતિ, ધમ્મિકં પટિઞ્ઞાતકરણં. ભિક્ખુ સઙ્ઘાદિસેસં…પે॰… પાચિત્તિયં… પાટિદેસનીયં… દુક્કટં અજ્ઝાપન્નો હોતિ, દુક્કટેન ચોદિયમાનો દુક્કટં અજ્ઝાપન્નો પટિજાનાતિ , તં સઙ્ઘો દુક્કટેન કારેતિ, ધમ્મિકં પટિઞ્ઞાતકરણં. ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ ધમ્મિકા પટિઞ્ઞાતકરણા’’તિ.
‘‘Pañcime, upāli, dhammikā paṭiññātakaraṇā. Katame pañca? Bhikkhu pārājikaṃ ajjhāpanno hoti, pārājikena codiyamāno pārājikaṃ ajjhāpanno paṭijānāti, taṃ saṅgho pārājikena kāreti, dhammikaṃ paṭiññātakaraṇaṃ. Bhikkhu saṅghādisesaṃ…pe… pācittiyaṃ… pāṭidesanīyaṃ… dukkaṭaṃ ajjhāpanno hoti, dukkaṭena codiyamāno dukkaṭaṃ ajjhāpanno paṭijānāti , taṃ saṅgho dukkaṭena kāreti, dhammikaṃ paṭiññātakaraṇaṃ. Ime kho, upāli, pañca dhammikā paṭiññātakaraṇā’’ti.
૪૩૦. ‘‘કતિહિ નુ ખો, ભન્તે, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો ઓકાસકમ્મં કારાપેન્તસ્સ નાલં ઓકાસકમ્મં કાતુ’’ન્તિ? ‘‘પઞ્ચહુપાલિ, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો ઓકાસકમ્મં કારાપેન્તસ્સ નાલં ઓકાસકમ્મં કાતું. કતમેહિ પઞ્ચહિ? અલજ્જી ચ હોતિ, બાલો ચ, અપકતત્તો ચ, ચાવનાધિપ્પાયો વત્તા હોતિ, નો વુટ્ઠાનાધિપ્પાયો – ઇમેહિ ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો ઓકાસકમ્મં કારાપેન્તસ્સ નાલં ઓકાસકમ્મં કાતું.
430. ‘‘Katihi nu kho, bhante, aṅgehi samannāgatassa bhikkhuno okāsakammaṃ kārāpentassa nālaṃ okāsakammaṃ kātu’’nti? ‘‘Pañcahupāli, aṅgehi samannāgatassa bhikkhuno okāsakammaṃ kārāpentassa nālaṃ okāsakammaṃ kātuṃ. Katamehi pañcahi? Alajjī ca hoti, bālo ca, apakatatto ca, cāvanādhippāyo vattā hoti, no vuṭṭhānādhippāyo – imehi kho, upāli, pañcahaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno okāsakammaṃ kārāpentassa nālaṃ okāsakammaṃ kātuṃ.
‘‘પઞ્ચહુપાલિ, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો ઓકાસકમ્મં કારાપેન્તસ્સ અલં ઓકાસકમ્મં કાતું. કતમેહિ પઞ્ચહિ? લજ્જી ચ હોતિ, પણ્ડિતો ચ, પકતત્તો ચ, વુટ્ઠાનાધિપ્પાયો વત્તા હોતિ, નો ચાવનાધિપ્પાયો – ઇમેહિ ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચહઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ ભિક્ખુનો ઓકાસકમ્મં કારાપેન્તસ્સ અલં ઓકાસકમ્મં કાતુ’’ન્તિ.
‘‘Pañcahupāli, aṅgehi samannāgatassa bhikkhuno okāsakammaṃ kārāpentassa alaṃ okāsakammaṃ kātuṃ. Katamehi pañcahi? Lajjī ca hoti, paṇḍito ca, pakatatto ca, vuṭṭhānādhippāyo vattā hoti, no cāvanādhippāyo – imehi kho, upāli, pañcahaṅgehi samannāgatassa bhikkhuno okāsakammaṃ kārāpentassa alaṃ okāsakammaṃ kātu’’nti.
૪૩૧. ‘‘કતિહિ નુ ખો, ભન્તે, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના સદ્ધિં વિનયો ન સાકચ્છિતબ્બો’’તિ? ‘‘પઞ્ચહુપાલિ, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના સદ્ધિં વિનયો ન સાકચ્છિતબ્બો. કતમેહિ પઞ્ચહિ? વત્થું ન જાનાતિ, નિદાનં ન જાનાતિ, પઞ્ઞત્તિં ન જાનાતિ, પદપચ્ચાભટ્ઠં ન જાનાતિ, અનુસન્ધિવચનપથં ન જાનાતિ – ઇમેહિ ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચહઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના સદ્ધિં વિનયો ન સાકચ્છિતબ્બો.
431. ‘‘Katihi nu kho, bhante, aṅgehi samannāgatena bhikkhunā saddhiṃ vinayo na sākacchitabbo’’ti? ‘‘Pañcahupāli, aṅgehi samannāgatena bhikkhunā saddhiṃ vinayo na sākacchitabbo. Katamehi pañcahi? Vatthuṃ na jānāti, nidānaṃ na jānāti, paññattiṃ na jānāti, padapaccābhaṭṭhaṃ na jānāti, anusandhivacanapathaṃ na jānāti – imehi kho, upāli, pañcahaṅgehi samannāgatena bhikkhunā saddhiṃ vinayo na sākacchitabbo.
‘‘પઞ્ચહુપાલિ, અઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના સદ્ધિં વિનયો સાકચ્છિતબ્બો. કતમેહિ પઞ્ચહિ? વત્થું જાનાતિ, નિદાનં જાનાતિ, પઞ્ઞત્તિં જાનાતિ, પદપચ્ચાભટ્ઠં જાનાતિ, અનુસન્ધિવચનપથં જાનાતિ – ઇમેહિ ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચહઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના સદ્ધિં વિનયો સાકચ્છિતબ્બો’’તિ.
‘‘Pañcahupāli, aṅgehi samannāgatena bhikkhunā saddhiṃ vinayo sākacchitabbo. Katamehi pañcahi? Vatthuṃ jānāti, nidānaṃ jānāti, paññattiṃ jānāti, padapaccābhaṭṭhaṃ jānāti, anusandhivacanapathaṃ jānāti – imehi kho, upāli, pañcahaṅgehi samannāgatena bhikkhunā saddhiṃ vinayo sākacchitabbo’’ti.
૪૩૨. ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, પઞ્હાપુચ્છા’’તિ? ‘‘પઞ્ચિમા, ઉપાલિ, પઞ્હાપુચ્છા. કતમા પઞ્ચ? મન્દત્તા મોમૂહત્તા પઞ્હં પુચ્છતિ, પાપિચ્છો ઇચ્છાપકતો પઞ્હં પુચ્છતિ, પરિભવા પઞ્હં પુચ્છતિ , અઞ્ઞાતુકામો પઞ્હં પુચ્છતિ, સચે મે પઞ્હં પુટ્ઠો સમ્મદેવ બ્યાકરિસ્સતિ ઇચ્ચેતં કુસલં નો ચે પઞ્હં પુટ્ઠો સમ્મદેવ બ્યાકરિસ્સતિ અહમસ્સ સમ્મદેવ બ્યાકરિસ્સામીતિ પઞ્હં પુચ્છતિ – ઇમા ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ પઞ્હાપુચ્છા’’તિ.
432. ‘‘Kati nu kho, bhante, pañhāpucchā’’ti? ‘‘Pañcimā, upāli, pañhāpucchā. Katamā pañca? Mandattā momūhattā pañhaṃ pucchati, pāpiccho icchāpakato pañhaṃ pucchati, paribhavā pañhaṃ pucchati , aññātukāmo pañhaṃ pucchati, sace me pañhaṃ puṭṭho sammadeva byākarissati iccetaṃ kusalaṃ no ce pañhaṃ puṭṭho sammadeva byākarissati ahamassa sammadeva byākarissāmīti pañhaṃ pucchati – imā kho, upāli, pañca pañhāpucchā’’ti.
૪૩૩. ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, અઞ્ઞબ્યાકરણા’’તિ? ‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, અઞ્ઞબ્યાકરણા. કતમે પઞ્ચ? મન્દત્તા મોમૂહત્તા અઞ્ઞં બ્યાકરોતિ, પાપિચ્છો ઇચ્છાપકતો અઞ્ઞં બ્યાકરોતિ, ઉમ્માદા ચિત્તક્ખેપા અઞ્ઞં બ્યાકરોતિ , અધિમાનેન અઞ્ઞં બ્યાકરોતિ, ભૂતં અઞ્ઞં બ્યાકરોતિ – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ અઞ્ઞબ્યાકરણા’’તિ.
433. ‘‘Kati nu kho, bhante, aññabyākaraṇā’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, aññabyākaraṇā. Katame pañca? Mandattā momūhattā aññaṃ byākaroti, pāpiccho icchāpakato aññaṃ byākaroti, ummādā cittakkhepā aññaṃ byākaroti , adhimānena aññaṃ byākaroti, bhūtaṃ aññaṃ byākaroti – ime kho, upāli, pañca aññabyākaraṇā’’ti.
૪૩૪. ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, વિસુદ્ધિયો’’તિ? ‘‘પઞ્ચિમા, ઉપાલિ, વિસુદ્ધિયો. કતમા પઞ્ચ? નિદાનં ઉદ્દિસિત્વા અવસેસં સુતેન સાવેતબ્બં અયં પઠમા વિસુદ્ધિ, નિદાનં ઉદ્દિસિત્વા ચત્તારિ પારાજિકાનિ ઉદ્દિસિત્વા અવસેસં સુતેન સાવેતબ્બં અયં દુતિયા વિસુદ્ધિ, નિદાનં ઉદ્દિસિત્વા ચત્તારિ પારાજિકાનિ ઉદ્દિસિત્વા તેરસ સઙ્ઘાદિસેસે ઉદ્દિસિત્વા અવસેસં સુતેન સાવેતબ્બં અયં તતિયા વિસુદ્ધિ, નિદાનં ઉદ્દિસિત્વા ચત્તારિ પારાજિકાનિ ઉદ્દિસિત્વા તેરસ સઙ્ઘાદિસેસે ઉદ્દિસિત્વા દ્વે અનિયતે ઉદ્દિસિત્વા અવસેસં સુતેન સાવેતબ્બં અયં ચતુત્થા વિસુદ્ધિ, વિત્થારેનેવ પઞ્ચમી – ઇમા ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ વિસુદ્ધિયો’’તિ.
434. ‘‘Kati nu kho, bhante, visuddhiyo’’ti? ‘‘Pañcimā, upāli, visuddhiyo. Katamā pañca? Nidānaṃ uddisitvā avasesaṃ sutena sāvetabbaṃ ayaṃ paṭhamā visuddhi, nidānaṃ uddisitvā cattāri pārājikāni uddisitvā avasesaṃ sutena sāvetabbaṃ ayaṃ dutiyā visuddhi, nidānaṃ uddisitvā cattāri pārājikāni uddisitvā terasa saṅghādisese uddisitvā avasesaṃ sutena sāvetabbaṃ ayaṃ tatiyā visuddhi, nidānaṃ uddisitvā cattāri pārājikāni uddisitvā terasa saṅghādisese uddisitvā dve aniyate uddisitvā avasesaṃ sutena sāvetabbaṃ ayaṃ catutthā visuddhi, vitthāreneva pañcamī – imā kho, upāli, pañca visuddhiyo’’ti.
૪૩૫. ‘‘કતિ નુ ખો, ભન્તે, ભોજના’’તિ? ‘‘પઞ્ચિમે, ઉપાલિ, ભોજના . કતમે પઞ્ચ? ઓદનો, કુમ્માસો, સત્તુ, મચ્છો, મંસં – ઇમે ખો, ઉપાલિ, પઞ્ચ ભોજના’’તિ.
435. ‘‘Kati nu kho, bhante, bhojanā’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, bhojanā . Katame pañca? Odano, kummāso, sattu, maccho, maṃsaṃ – ime kho, upāli, pañca bhojanā’’ti.
દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગો નિટ્ઠિતો ચતુત્થો.
Diṭṭhāvikammavaggo niṭṭhito catuttho.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
દિટ્ઠાવિકમ્મા અપરે, પટિગ્ગહાનતિરિત્તા;
Diṭṭhāvikammā apare, paṭiggahānatirittā;
પવારણા પટિઞ્ઞાતં, ઓકાસં સાકચ્છેન ચ;
Pavāraṇā paṭiññātaṃ, okāsaṃ sākacchena ca;
પઞ્હં અઞ્ઞબ્યાકરણા, વિસુદ્ધિ ચાપિ ભોજનાતિ.
Pañhaṃ aññabyākaraṇā, visuddhi cāpi bhojanāti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણના • Diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણના • Diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણના • Diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / દિટ્ઠાવિકમ્મવગ્ગવણ્ણના • Diṭṭhāvikammavaggavaṇṇanā