Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    2. தோ³ணப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா

    2. Doṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā

    192. து³தியே த்வம்பி நோதி த்வம்பி நு. பவத்தாரோதி பவத்தயிதாரோ. யேஸந்தி யேஸங் ஸந்தகங். மந்தபத³ந்தி வேத³ஸங்கா²தங் மந்தமேவ. கீ³தந்தி அட்ட²காதீ³ஹி த³ஸஹி போராணகப்³ராஹ்மணேஹி ஸரஸம்பத்திவஸேன ஸஜ்ஜா²யிதங். பவுத்தந்தி அஞ்ஞேஸங் வுத்தங், வாசிதந்தி அத்தோ². ஸமீஹிதந்தி ஸமுபப்³யூள்ஹங் ராஸிகதங், பிண்ட³ங் கத்வா ட²பிதந்தி அத்தோ². தத³னுகா³யந்தீதி ஏதரஹி ப்³ராஹ்மணா தங் தேஹி புப்³பே³ஹி கீ³தங் அனுகா³யந்தி அனுஸஜ்ஜா²யந்தி. தத³னுபா⁴ஸந்தீதி தங் அனுபா⁴ஸந்தி. இத³ங் புரிமஸ்ஸேவ வேவசனங். பா⁴ஸிதமனுபா⁴ஸந்தீதி தேஹி பா⁴ஸிதங் அனுபா⁴ஸந்தி. ஸஜ்ஜா²யிதமனுஸஜ்ஜா²யந்தீதி தேஹி ஸஜ்ஜா²யிதங் அனுஸஜ்ஜா²யந்தி. வாசிதமனுவாசெந்தீதி தேஹி அஞ்ஞேஸங் வாசிதங் அனுவாசெந்தி. ஸெய்யதி²த³ந்தி தே கதமேதி அத்தோ². அட்ட²கோதிஆதீ³னி தேஸங் நாமானி. தே கிர தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா ஓலோகெத்வா பரூபகா⁴தங் அகத்வா கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பாவசனேன ஸஹ ஸங்ஸந்தெ³த்வா மந்தே க³ந்தே²ஸுங். அபராபரே பன ப்³ராஹ்மணா பாணாதிபாதாதீ³னி பக்கி²பித்வா தயோ வேதே³ பி⁴ந்தி³த்வா பு³த்³த⁴வசனேன ஸத்³தி⁴ங் விருத்³தே⁴ அகங்ஸு. த்யாஸ்ஸு’மேதி எத்த² அஸ்ஸூதி நிபாதமத்தங், தே ப்³ராஹ்மணா இமே பஞ்ச ப்³ராஹ்மணே பஞ்ஞாபெந்தீதி அத்தோ².

    192. Dutiye tvampi noti tvampi nu. Pavattāroti pavattayitāro. Yesanti yesaṃ santakaṃ. Mantapadanti vedasaṅkhātaṃ mantameva. Gītanti aṭṭhakādīhi dasahi porāṇakabrāhmaṇehi sarasampattivasena sajjhāyitaṃ. Pavuttanti aññesaṃ vuttaṃ, vācitanti attho. Samīhitanti samupabyūḷhaṃ rāsikataṃ, piṇḍaṃ katvā ṭhapitanti attho. Tadanugāyantīti etarahi brāhmaṇā taṃ tehi pubbehi gītaṃ anugāyanti anusajjhāyanti. Tadanubhāsantīti taṃ anubhāsanti. Idaṃ purimasseva vevacanaṃ. Bhāsitamanubhāsantīti tehi bhāsitaṃ anubhāsanti. Sajjhāyitamanusajjhāyantīti tehi sajjhāyitaṃ anusajjhāyanti. Vācitamanuvācentīti tehi aññesaṃ vācitaṃ anuvācenti. Seyyathidanti te katameti attho. Aṭṭhakotiādīni tesaṃ nāmāni. Te kira dibbena cakkhunā oloketvā parūpaghātaṃ akatvā kassapasammāsambuddhassa bhagavato pāvacanena saha saṃsandetvā mante ganthesuṃ. Aparāpare pana brāhmaṇā pāṇātipātādīni pakkhipitvā tayo vede bhinditvā buddhavacanena saddhiṃ viruddhe akaṃsu. Tyāssu’meti ettha assūti nipātamattaṃ, te brāhmaṇā ime pañca brāhmaṇe paññāpentīti attho.

    மந்தே அதீ⁴யமானோதி வேதே³ ஸஜ்ஜா²யந்தோ க³ண்ஹந்தோ. ஆசரியத⁴னந்தி ஆசரியத³க்கி²ணங் ஆசரியபா⁴க³ங். ந இஸ்ஸத்தே²னாதி ந யோதா⁴ஜீவகம்மேன உப்பாதே³தி. ந ராஜபோரிஸேனாதி ந ராஜுபட்டா²கபா⁴வேன. கேவலங் பி⁴க்கா²சரியாயாதி ஸுத்³தா⁴ய பி⁴க்கா²சரியாய ஏவ. கபாலங் அனதிமஞ்ஞமானோதி தங் பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் அனதிமஞ்ஞமானோ. ஸோ ஹி புண்ணபத்தங் ஆதா³ய ஸீஸங் ந்ஹாதோ குலத்³வாரேஸு ட²த்வா ‘‘அஹங் அட்ட²சத்தாலீஸ வஸ்ஸானி கோமாரப்³ரஹ்மசரியங் சரிங், மந்தாபி மே க³ஹிதா, ஆசரியஸ்ஸ ஆசரியத⁴னங் த³ஸ்ஸாமி, த⁴னங் மே தே³தா²’’தி யாசதி. தங் ஸுத்வா மனுஸ்ஸா யதா²ஸத்தி யதா²ப³லங் அட்ட²பி ஸோளஸபி ஸதம்பி ஸஹஸ்ஸம்பி தெ³ந்தி. ஏவங் ஸகலகா³மங் சரித்வா லத்³த⁴த⁴னங் ஆசரியஸ்ஸ நிய்யாதே³தி. தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். ஏவங் கோ² தோ³ண ப்³ராஹ்மணோ ப்³ரஹ்மஸமோ ஹோதீதி ஏவங் ப்³ரஹ்மவிஹாரேஹி ஸமன்னாக³தத்தா ப்³ராஹ்மணோ ப்³ரஹ்மஸமோ நாம ஹோதி.

    Mante adhīyamānoti vede sajjhāyanto gaṇhanto. Ācariyadhananti ācariyadakkhiṇaṃ ācariyabhāgaṃ. Na issatthenāti na yodhājīvakammena uppādeti. Na rājaporisenāti na rājupaṭṭhākabhāvena. Kevalaṃ bhikkhācariyāyāti suddhāya bhikkhācariyāya eva. Kapālaṃanatimaññamānoti taṃ bhikkhābhājanaṃ anatimaññamāno. So hi puṇṇapattaṃ ādāya sīsaṃ nhāto kuladvāresu ṭhatvā ‘‘ahaṃ aṭṭhacattālīsa vassāni komārabrahmacariyaṃ cariṃ, mantāpi me gahitā, ācariyassa ācariyadhanaṃ dassāmi, dhanaṃ me dethā’’ti yācati. Taṃ sutvā manussā yathāsatti yathābalaṃ aṭṭhapi soḷasapi satampi sahassampi denti. Evaṃ sakalagāmaṃ caritvā laddhadhanaṃ ācariyassa niyyādeti. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Evaṃ kho doṇa brāhmaṇo brahmasamo hotīti evaṃ brahmavihārehi samannāgatattā brāhmaṇo brahmasamo nāma hoti.

    நேவ கயேன ந விக்கயேனாதி நேவ அத்தனா கயங் கத்வா க³ண்ஹாதி, ந பரேன விக்கயங் கத்வா தி³ன்னங். உத³கூபஸ்ஸட்ட²ந்தி உத³கேன உபஸ்ஸட்ட²ங் பரிச்சத்தங். ஸோ ஹி யஸ்மிங் குலே வயப்பத்தா தா³ரிகா அத்தி², க³ந்த்வா தஸ்ஸ த்³வாரே திட்ட²தி. ‘‘கஸ்மா டி²தோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘அஹங் அட்ட²சத்தாலீஸ வஸ்ஸானி கோமாரப்³ரஹ்மசரியங் சரிங், தங் ஸப்³ப³ங் தும்ஹாகங் தே³மி, தும்ஹே மய்ஹங் தா³ரிகங் தே³தா²’’தி வத³தி. தே தா³ரிகங் ஆனெத்வா தஸ்ஸ ஹத்தே² உத³கங் பாதெத்வா தெ³ந்தி. ஸோ தங் உத³கூபஸ்ஸட்ட²ங் ப⁴ரியங் க³ண்ஹித்வா க³ச்ச²தி. அதிமீள்ஹஜோதி அதிமீள்ஹே மஹாகூ³த²ராஸிம்ஹி ஜாதோ. தஸ்ஸ ஸாதி தஸ்ஸ ஏஸா. ந த³வத்தா²தி ந கீளனத்தா². ந ரதத்தா²தி ந காமரதிஅத்தா². மேது²னங் உப்பாதெ³த்வாதி தீ⁴தரங் வா புத்தங் வா உப்பாதெ³த்வா ‘‘இதா³னி பவேணி க⁴டீயிஸ்ஸதீ’’தி நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜதி. ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகந்தி ப்³ரஹ்மலோகமேவ ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். தே³வஸமோ ஹோதீதி தி³ப்³ப³விஹாரேஹி ஸமன்னாக³தத்தா தே³வஸமோ நாம ஹோதி.

    Nevakayena na vikkayenāti neva attanā kayaṃ katvā gaṇhāti, na parena vikkayaṃ katvā dinnaṃ. Udakūpassaṭṭhanti udakena upassaṭṭhaṃ pariccattaṃ. So hi yasmiṃ kule vayappattā dārikā atthi, gantvā tassa dvāre tiṭṭhati. ‘‘Kasmā ṭhitosī’’ti vutte ‘‘ahaṃ aṭṭhacattālīsa vassāni komārabrahmacariyaṃ cariṃ, taṃ sabbaṃ tumhākaṃ demi, tumhe mayhaṃ dārikaṃ dethā’’ti vadati. Te dārikaṃ ānetvā tassa hatthe udakaṃ pātetvā denti. So taṃ udakūpassaṭṭhaṃ bhariyaṃ gaṇhitvā gacchati. Atimīḷhajoti atimīḷhe mahāgūtharāsimhi jāto. Tassa sāti tassa esā. Na davatthāti na kīḷanatthā. Na ratatthāti na kāmaratiatthā. Methunaṃuppādetvāti dhītaraṃ vā puttaṃ vā uppādetvā ‘‘idāni paveṇi ghaṭīyissatī’’ti nikkhamitvā pabbajati. Sugatiṃ saggaṃ lokanti brahmalokameva sandhāyetaṃ vuttaṃ. Devasamo hotīti dibbavihārehi samannāgatattā devasamo nāma hoti.

    தமேவ புத்தஸ்ஸாத³ங் நிகாமயமானோதி ய்வாஸ்ஸ தீ⁴தரங் வா புத்தங் வா ஜாதங் தி³ஸ்வா புத்தபேமங் புத்தஸ்ஸாதோ³ உப்பஜ்ஜதி, தங் பத்த²யமானோ இச்ச²மானோ. குடும்ப³ங் அஜ்ஜா²வஸதீதி குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெத்வா குடும்ப³மஜ்ஜே² வஸதி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவாதி.

    Tameva puttassādaṃ nikāmayamānoti yvāssa dhītaraṃ vā puttaṃ vā jātaṃ disvā puttapemaṃ puttassādo uppajjati, taṃ patthayamāno icchamāno. Kuṭumbaṃ ajjhāvasatīti kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā kuṭumbamajjhe vasati. Sesamettha uttānamevāti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 2. தோ³ணப்³ராஹ்மணஸுத்தங் • 2. Doṇabrāhmaṇasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 2. தோ³ணப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 2. Doṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact