Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi |
૨. દોસસુત્તં
2. Dosasuttaṃ
૨. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –
2. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘એકધમ્મં, ભિક્ખવે, પજહથ; અહં વો પાટિભોગો અનાગામિતાય. કતમં એકધમ્મં? દોસં, ભિક્ખવે, એકધમ્મં પજહથ; અહં વો પાટિભોગો અનાગામિતાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –
‘‘Ekadhammaṃ, bhikkhave, pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāya. Katamaṃ ekadhammaṃ? Dosaṃ, bhikkhave, ekadhammaṃ pajahatha; ahaṃ vo pāṭibhogo anāgāmitāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘યેન દોસેન દુટ્ઠાસે, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં;
‘‘Yena dosena duṭṭhāse, sattā gacchanti duggatiṃ;
તં દોસં સમ્મદઞ્ઞાય, પજહન્તિ વિપસ્સિનો;
Taṃ dosaṃ sammadaññāya, pajahanti vipassino;
પહાય ન પુનાયન્તિ, ઇમં લોકં કુદાચન’’ન્તિ.
Pahāya na punāyanti, imaṃ lokaṃ kudācana’’nti.
અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. દુતિયં.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dutiyaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૨. દોસસુત્તવણ્ણના • 2. Dosasuttavaṇṇanā