Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૧૨. દુબ્બચસિક્ખાપદવણ્ણના

    12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā

    દુક્ખેન વત્તબ્બો અનુસાસિતું અસક્કુણેય્યો સભાવો અસ્સાતિ દુબ્બચજાતિકો, વિલોમભાવી. તેનાહ ‘‘દુબ્બચસભાવો’’તિઆદિ. વત્તું અસક્કુણેય્યોતિ કિસ્મિઞ્ચિ વુચ્ચમાને અસહનતો ઓવદિતું અસક્કુણેય્યો. ઉદ્દિસીયતીતિ ઉદ્દેસો, પાતિમોક્ખો, તસ્મિં પરિયાપન્ના અન્તોગધા ઉદ્દેસપરિયાપન્ના, તેસુ ઉદ્દેસપરિયાપન્નેસુ. તેનાહ ‘‘ઉદ્દેસે’’તિઆદિ. અથ સબ્બાનેવ સિક્ખાપદાનિ કથં પાતિમોક્ખુદ્દેસપરિયાપન્નાનીતિ આહ ‘‘યસ્સ સિયા આપત્તિ, સો ‘આવિકરેય્યા’તિ એવં સઙ્ગહિતત્તા’’તિ. ‘‘યસ્સ સિયા આપત્તી’’તિ ઇમિના સબ્બાપિ આપત્તિયો નિદાનુદ્દેસે સઙ્ગહિતા એવ હોન્તિ. સિક્ખાપદેસૂતિ અધિસીલસિક્ખાય અધિગમૂપાયભૂતેસુ વિનયપઞ્ઞત્તીસૂતિ અત્થો. સો પન પાકટોયેવાતિ અટ્ઠકથાયં ન વુત્તો. પઞ્ચહિ સહધમ્મિકેહીતિ ભિક્ખુભિક્ખુનિસામણેરસામણેરિસિક્ખમાનાહિ. સિક્ખિતબ્બત્તાતિ લબ્ભમાનવસેન સિક્ખિતબ્બત્તા. તથા હિ તેહિ યથાસકં સિક્ખા સિક્ખીયતિ, ન સબ્બા. બુદ્ધપઞ્ઞત્તેનાતિ બુદ્ધેન ઠપિતેન, વિહિતેનાતિ અત્થો. અથ વા સહધમ્મિકેન સકારણેન વુચ્ચમાનોતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. વચનાયાતિ નિસ્સક્કે સમ્પદાનવચનન્તિ આહ ‘‘તતો મમ વચનતો’’તિ.

    Dukkhena vattabbo anusāsituṃ asakkuṇeyyo sabhāvo assāti dubbacajātiko, vilomabhāvī. Tenāha ‘‘dubbacasabhāvo’’tiādi. Vattuṃ asakkuṇeyyoti kismiñci vuccamāne asahanato ovadituṃ asakkuṇeyyo. Uddisīyatīti uddeso, pātimokkho, tasmiṃ pariyāpannā antogadhā uddesapariyāpannā, tesu uddesapariyāpannesu. Tenāha ‘‘uddese’’tiādi. Atha sabbāneva sikkhāpadāni kathaṃ pātimokkhuddesapariyāpannānīti āha ‘‘yassa siyā āpatti, so ‘āvikareyyā’ti evaṃ saṅgahitattā’’ti. ‘‘Yassa siyā āpattī’’ti iminā sabbāpi āpattiyo nidānuddese saṅgahitā eva honti. Sikkhāpadesūti adhisīlasikkhāya adhigamūpāyabhūtesu vinayapaññattīsūti attho. So pana pākaṭoyevāti aṭṭhakathāyaṃ na vutto. Pañcahi sahadhammikehīti bhikkhubhikkhunisāmaṇerasāmaṇerisikkhamānāhi. Sikkhitabbattāti labbhamānavasena sikkhitabbattā. Tathā hi tehi yathāsakaṃ sikkhā sikkhīyati, na sabbā. Buddhapaññattenāti buddhena ṭhapitena, vihitenāti attho. Atha vā sahadhammikena sakāraṇena vuccamānoti evamettha attho daṭṭhabbo. Vacanāyāti nissakke sampadānavacananti āha ‘‘tato mama vacanato’’ti.

    દુબ્બચસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact