Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
૮. દુબ્બણ્ણકરણસિક્ખાપદવણ્ણના
8. Dubbaṇṇakaraṇasikkhāpadavaṇṇanā
૩૬૮-૯. અટ્ઠમે – નવં પન ભિક્ખુના ચીવરલાભેનાતિ એત્થ અલભીતિ લભો; લભોયેવ લાભો. કિં અલભિ? ચીવરં. કીદિસં? નવં. ઇતિ ‘‘નવચીવરલાભેના’’તિ વત્તબ્બે અનુનાસિકલોપં અકત્વા ‘‘નવચીવરલાભેના’’તિ વુત્તં; પટિલદ્ધનવચીવરેનાતિ અત્થો. મજ્ઝે ઠિતપદદ્વયે પનાતિ નિપાતો. ભિક્ખુનાતિ યેન લદ્ધં તસ્સ નિદસ્સનં. પદભાજને પન બ્યઞ્જનં અનાદિયિત્વા યં લદ્ધં તં દસ્સેતું ‘‘ચીવરં નામ છન્નં ચીવરાન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. ચીવરન્તિ એત્થ યં નિવાસેતું વા પારુપિતું વા સક્કા હોતિ, તદેવ વેદિતબ્બં. તેનેવ ‘‘વિકપ્પનુપગપચ્છિમ’’ન્તિ ન વુત્તં. કંસનીલન્તિ ચમ્મકારનીલં. મહાપચ્ચરિયં પન ‘‘અયોમલં લોહમલં એતં કંસનીલં નામા’’તિ વુત્તં. પલાસનીલન્તિ યો કોચિ નીલવણ્ણો પણ્ણરસો. દુબ્બણ્ણકરણં આદાતબ્બન્તિ એતં કપ્પબિન્દું સન્ધાય વુત્તં; ન નીલાદીહિ સકલચીવરસ્સ દુબ્બણ્ણકરણં. તઞ્ચ પન કપ્પં આદિયન્તેન ચીવરં રજિત્વા ચતૂસુ વા કોણેસુ તીસુ વા દ્વીસુ વા એકસ્મિં વા કોણે મોરસ્સ અક્ખિમણ્ડલમત્તં વા મઙ્કુલપિટ્ઠિમત્તં વા આદાતબ્બં. મહાપચ્ચરિયં ‘‘પત્તે વા ગણ્ઠિયં વા ન વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. મહાઅટ્ઠકથાયં પન ‘‘વટ્ટતિયેવા’’તિ વુત્તં. પાળિકપ્પકણ્ણિકકપ્પાદયો પન સબ્બત્થ પટિસિદ્ધા, તસ્મા ઠપેત્વા એકં વટ્ટબિન્દું અઞ્ઞેન કેનચિપિ વિકારેન કપ્પો ન કાતબ્બો.
368-9. Aṭṭhame – navaṃ pana bhikkhunā cīvaralābhenāti ettha alabhīti labho; labhoyeva lābho. Kiṃ alabhi? Cīvaraṃ. Kīdisaṃ? Navaṃ. Iti ‘‘navacīvaralābhenā’’ti vattabbe anunāsikalopaṃ akatvā ‘‘navacīvaralābhenā’’ti vuttaṃ; paṭiladdhanavacīvarenāti attho. Majjhe ṭhitapadadvaye panāti nipāto. Bhikkhunāti yena laddhaṃ tassa nidassanaṃ. Padabhājane pana byañjanaṃ anādiyitvā yaṃ laddhaṃ taṃ dassetuṃ ‘‘cīvaraṃ nāma channaṃ cīvarāna’’ntiādi vuttaṃ. Cīvaranti ettha yaṃ nivāsetuṃ vā pārupituṃ vā sakkā hoti, tadeva veditabbaṃ. Teneva ‘‘vikappanupagapacchima’’nti na vuttaṃ. Kaṃsanīlanti cammakāranīlaṃ. Mahāpaccariyaṃ pana ‘‘ayomalaṃ lohamalaṃ etaṃ kaṃsanīlaṃ nāmā’’ti vuttaṃ. Palāsanīlanti yo koci nīlavaṇṇo paṇṇaraso. Dubbaṇṇakaraṇaṃ ādātabbanti etaṃ kappabinduṃ sandhāya vuttaṃ; na nīlādīhi sakalacīvarassa dubbaṇṇakaraṇaṃ. Tañca pana kappaṃ ādiyantena cīvaraṃ rajitvā catūsu vā koṇesu tīsu vā dvīsu vā ekasmiṃ vā koṇe morassa akkhimaṇḍalamattaṃ vā maṅkulapiṭṭhimattaṃ vā ādātabbaṃ. Mahāpaccariyaṃ ‘‘patte vā gaṇṭhiyaṃ vā na vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘vaṭṭatiyevā’’ti vuttaṃ. Pāḷikappakaṇṇikakappādayo pana sabbattha paṭisiddhā, tasmā ṭhapetvā ekaṃ vaṭṭabinduṃ aññena kenacipi vikārena kappo na kātabbo.
૩૭૧. અગ્ગળેતિઆદીસુ એતાનિ અગ્ગળાદીનિ કપ્પકતચીવરે પચ્છા આરોપેત્વા કપ્પકરણકિચ્ચં નત્થિ. સેસં ઉત્તાનમેવ. એળકલોમસમુટ્ઠાનં – કિરિયાકિરિયં, નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં; કાયકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.
371.Aggaḷetiādīsu etāni aggaḷādīni kappakatacīvare pacchā āropetvā kappakaraṇakiccaṃ natthi. Sesaṃ uttānameva. Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ – kiriyākiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ; kāyakammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
દુબ્બણ્ણકરણસિક્ખાપદં અટ્ઠમં.
Dubbaṇṇakaraṇasikkhāpadaṃ aṭṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરાપાનવગ્ગો • 6. Surāpānavaggo
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૮. દુબ્બણ્ણકરણસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Dubbaṇṇakaraṇasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૮. દુબ્બણ્ણકરણસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Dubbaṇṇakaraṇasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૮. દુબ્બણ્ણકરણસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Dubbaṇṇakaraṇasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮. દુબ્બણ્ણકરણસિક્ખાપદં • 8. Dubbaṇṇakaraṇasikkhāpadaṃ