Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. દુચ્ચરિતવિપાકસુત્તવણ્ણના

    10. Duccaritavipākasuttavaṇṇanā

    ૪૦. દસમે પાણાતિપાતોતિ પાણાતિપાતચેતના. સબ્બલહુસોતિ સબ્બલહુકો. અપ્પાયુકસંવત્તનિકોતિ તેન પરિત્તકેન કમ્મવિપાકેન અપ્પાયુકો હોતિ, દિન્નમત્તાય વા પટિસન્ધિયા વિલીયતિ માતુકુચ્છિતો નિક્ખન્તમત્તે વા. એવરૂપો હિ ન અઞ્ઞસ્સ કસ્સચિ નિસ્સન્દો, પાણાતિપાતસ્સેવ ગતમગ્ગો એસોતિ. ભોગબ્યસનસંવત્તનિકોતિ યથા કાકણિકામત્તમ્પિ હત્થે ન તિટ્ઠતિ, એવં ભોગબ્યસનં સંવત્તેતિ. સપત્તવેરસંવત્તનિકો હોતીતિ સહ સપત્તેહિ વેરં સંવત્તેતિ. તસ્સ હિ સપત્તા ચ બહુકા હોન્તિ. યો ચ નં પસ્સતિ, તસ્મિં વેરમેવ ઉપ્પાદેતિ ન નિબ્બાયતિ. એવરૂપો હિ પરસ્સ રક્ખિતગોપિતભણ્ડે અપરાધસ્સ નિસ્સન્દો.

    40. Dasame pāṇātipātoti pāṇātipātacetanā. Sabbalahusoti sabbalahuko. Appāyukasaṃvattanikoti tena parittakena kammavipākena appāyuko hoti, dinnamattāya vā paṭisandhiyā vilīyati mātukucchito nikkhantamatte vā. Evarūpo hi na aññassa kassaci nissando, pāṇātipātasseva gatamaggo esoti. Bhogabyasanasaṃvattanikoti yathā kākaṇikāmattampi hatthe na tiṭṭhati, evaṃ bhogabyasanaṃ saṃvatteti. Sapattaverasaṃvattaniko hotīti saha sapattehi veraṃ saṃvatteti. Tassa hi sapattā ca bahukā honti. Yo ca naṃ passati, tasmiṃ verameva uppādeti na nibbāyati. Evarūpo hi parassa rakkhitagopitabhaṇḍe aparādhassa nissando.

    અભૂતબ્ભક્ખાનસંવત્તનિકો હોતીતિ અભૂતેન અબ્ભક્ખાનં સંવત્તેતિ, યેન કેનચિ કતં તસ્સેવ ઉપરિ પતતિ. મિત્તેહિ ભેદનસંવત્તનિકોતિ મિત્તેહિ ભેદં સંવત્તેતિ. યં યં મિત્તં કરોતિ, સો સો ભિજ્જતિયેવ. અમનાપસદ્દસંવત્તનિકોતિ અમનાપસદ્દં સંવત્તેતિ. યા સા વાચા કણ્ટકા કક્કસા કટુકા અભિસજ્જની મમ્મચ્છેદિકા, ગતગતટ્ઠાને તમેવ સુણાતિ, મનાપસદ્દસવનં નામ ન લભતિ. એવરૂપો ફરુસવાચાય ગતમગ્ગો નામ. અનાદેય્યવાચાસંવત્તનિકોતિ અગ્ગહેતબ્બવચનતં સંવત્તેતિ, ‘‘ત્વં કસ્મા કથેસિ, કો હિ તવ વચનં ગહેસ્સતી’’તિ વત્તબ્બતં આપજ્જતિ. અયં સમ્ફપ્પલાપસ્સ ગતમગ્ગો. ઉમ્મત્તકસંવત્તનિકો હોતીતિ ઉમ્મત્તકભાવં સંવત્તેતિ. તેન હિ મનુસ્સો ઉમ્મત્તો વા ખિત્તચિત્તો વા એળમૂગો વા હોતિ. અયં સુરાપાનસ્સ નિસ્સન્દો. ઇમસ્મિં સુત્તે વટ્ટમેવ કથિતન્તિ.

    Abhūtabbhakkhānasaṃvattaniko hotīti abhūtena abbhakkhānaṃ saṃvatteti, yena kenaci kataṃ tasseva upari patati. Mittehibhedanasaṃvattanikoti mittehi bhedaṃ saṃvatteti. Yaṃ yaṃ mittaṃ karoti, so so bhijjatiyeva. Amanāpasaddasaṃvattanikoti amanāpasaddaṃ saṃvatteti. Yā sā vācā kaṇṭakā kakkasā kaṭukā abhisajjanī mammacchedikā, gatagataṭṭhāne tameva suṇāti, manāpasaddasavanaṃ nāma na labhati. Evarūpo pharusavācāya gatamaggo nāma. Anādeyyavācāsaṃvattanikoti aggahetabbavacanataṃ saṃvatteti, ‘‘tvaṃ kasmā kathesi, ko hi tava vacanaṃ gahessatī’’ti vattabbataṃ āpajjati. Ayaṃ samphappalāpassa gatamaggo. Ummattakasaṃvattaniko hotīti ummattakabhāvaṃ saṃvatteti. Tena hi manusso ummatto vā khittacitto vā eḷamūgo vā hoti. Ayaṃ surāpānassa nissando. Imasmiṃ sutte vaṭṭameva kathitanti.

    દાનવગ્ગો ચતુત્થો.

    Dānavaggo catuttho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. દુચ્ચરિતવિપાકસુત્તં • 10. Duccaritavipākasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. અભિસન્દસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Abhisandasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact