Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā

    દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના

    Dukaatthuddhāravaṇṇanā

    ૧૪૪૧. હેતુગોચ્છકનિદ્દેસે તયો કુસલહેતૂતિઆદિના નયેન હેતૂ દસ્સેત્વા પુન તેયેવ ઉપ્પત્તિટ્ઠાનતો દસ્સેતું ચતૂસુ ભૂમીસુ કુસલેસુ ઉપ્પજ્જન્તીતિઆદિ વુત્તં. ઇમિના ઉપાયેન સેસગોચ્છકેસુપિ દેસનાનયો વેદિતબ્બો.

    1441. Hetugocchakaniddese tayo kusalahetūtiādinā nayena hetū dassetvā puna teyeva uppattiṭṭhānato dassetuṃ catūsu bhūmīsu kusalesu uppajjantītiādi vuttaṃ. Iminā upāyena sesagocchakesupi desanānayo veditabbo.

    ૧૪૭૩. યત્થ દ્વે તયો આસવા એકતો ઉપ્પજ્જન્તીતિ એત્થ તિવિધેન આસવાનં એકતો ઉપ્પત્તિ વેદિતબ્બા. તત્થ ચતૂસુ દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તેસુ અવિજ્જાસવેન, દિટ્ઠિસમ્પયુત્તેસુ દિટ્ઠાસવઅવિજ્જાસવેહિ સદ્ધિન્તિ કામાસવો દુવિધેન એકતો ઉપ્પજ્જતિ. ભવાસવો ચતૂસુ દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તેસુ અવિજ્જાસવેન સદ્ધિન્તિ એકધાવ એકતો ઉપ્પજ્જતિ. યથા ચેત્થ એવં યત્થ દ્વે તીણિ સંયોજનાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તીતિ એત્થાપિ સંયોજનાનં ઉપ્પત્તિ એકતો દસધા ભવે. તત્થ કામરાગો ચતુધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ, પટિઘો તિધા, માનો એકધા. તથા વિચિકિચ્છા ચેવ ભવરાગો ચ. કથં? કામરાગો તાવ માનસંયોજનઅવિજ્જાસંયોજનેહિ ચેવ, દિટ્ઠિસંયોજનઅવિજ્જાસંયોજનેહિ ચ, સીલબ્બતપરામાસઅવિજ્જાસંયોજનેહિ ચ, અવિજ્જાસંયોજનમત્તેનેવ ચ સદ્ધિન્તિ એવં ચતુધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ. પટિઘો પન ઇસ્સાસંયોજનઅવિજ્જાસંયોજનેહિ ચેવ, મચ્છરિયસંયોજનઅવિજ્જાસંયોજનેહિ ચ, અવિજ્જાસંયોજનમત્તેનેવ ચ સદ્ધિન્તિ એવં તિધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ. માનો ભવરાગાવિજ્જાસંયોજનેહિ સદ્ધિં એકધાવ એકતો ઉપ્પજ્જતિ . તથા વિચિકિચ્છા. સા હિ અવિજ્જાસંયોજનેન સદ્ધિં એકધા ઉપ્પજ્જતિ. ભવરાગેપિ એસેવ નયોતિ. એવમેત્થ દ્વે તીણિ સંયોજનાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તિ.

    1473. Yattha dve tayo āsavā ekato uppajjantīti ettha tividhena āsavānaṃ ekato uppatti veditabbā. Tattha catūsu diṭṭhivippayuttesu avijjāsavena, diṭṭhisampayuttesu diṭṭhāsavaavijjāsavehi saddhinti kāmāsavo duvidhena ekato uppajjati. Bhavāsavo catūsu diṭṭhivippayuttesu avijjāsavena saddhinti ekadhāva ekato uppajjati. Yathā cettha evaṃ yattha dve tīṇi saṃyojanāni ekato uppajjantīti etthāpi saṃyojanānaṃ uppatti ekato dasadhā bhave. Tattha kāmarāgo catudhā ekato uppajjati, paṭigho tidhā, māno ekadhā. Tathā vicikicchā ceva bhavarāgo ca. Kathaṃ? Kāmarāgo tāva mānasaṃyojanaavijjāsaṃyojanehi ceva, diṭṭhisaṃyojanaavijjāsaṃyojanehi ca, sīlabbataparāmāsaavijjāsaṃyojanehi ca, avijjāsaṃyojanamatteneva ca saddhinti evaṃ catudhā ekato uppajjati. Paṭigho pana issāsaṃyojanaavijjāsaṃyojanehi ceva, macchariyasaṃyojanaavijjāsaṃyojanehi ca, avijjāsaṃyojanamatteneva ca saddhinti evaṃ tidhā ekato uppajjati. Māno bhavarāgāvijjāsaṃyojanehi saddhiṃ ekadhāva ekato uppajjati . Tathā vicikicchā. Sā hi avijjāsaṃyojanena saddhiṃ ekadhā uppajjati. Bhavarāgepi eseva nayoti. Evamettha dve tīṇi saṃyojanāni ekato uppajjanti.

    ૧૫૧૧. યં પનેતં નીવરણગોચ્છકે યત્થ દ્વે તીણિ નીવરણાનિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તીતિ વુત્તં, તત્થાપિ અટ્ઠધા નીવરણાનં એકતો ઉપ્પત્તિ વેદિતબ્બા. એતેસુ હિ કામચ્છન્દો દુવિધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ, બ્યાપાદો ચતુધા, ઉદ્ધચ્ચં એકધા. તથા વિચિકિચ્છા. કથં? કામચ્છન્દો તાવ અસઙ્ખારિકચિત્તેસુ ઉદ્ધચ્ચનીવરણઅવિજ્જાનીવરણેહિ, સસઙ્ખારિકેસુ થિનમિદ્ધઉદ્ધચ્ચઅવિજ્જાનીવરણેહિ સદ્ધિં દુવિધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ. યં પનેતં દ્વે તીણીતિ વુત્તં, તં હેટ્ઠિમપરિચ્છેદવસેન વુત્તં. તસ્મા ચતુન્નમ્પિ એકતો ઉપ્પજ્જતીતિ વચનં યુજ્જતિ એવ. બ્યાપાદો પન અસઙ્ખારિકચિત્તે ઉદ્ધચ્ચઅવિજ્જાનીવરણેહિ, સસઙ્ખારિકે થિનમિદ્ધઉદ્ધચ્ચઅવિજ્જાનીવરણેહિ, અસઙ્ખારિકેયેવ ઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચઅવિજ્જાનીવરણેહિ, સસઙ્ખારિકેયેવ થિનમિદ્ધઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચઅવિજ્જાનીવરણેહિ સદ્ધિન્તિ ચતુધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ. ઉદ્ધચ્ચં પન અવિજ્જાનીવરણમત્તેન સદ્ધિં એકધાવ એકતો ઉપ્પજ્જતિ. વિચિકિચ્છુદ્ધચ્ચઅવિજ્જાનીવરણેહિ સદ્ધિં એકધાવ એકતો ઉપ્પજ્જતિ.

    1511. Yaṃ panetaṃ nīvaraṇagocchake yattha dve tīṇi nīvaraṇāni ekato uppajjantīti vuttaṃ, tatthāpi aṭṭhadhā nīvaraṇānaṃ ekato uppatti veditabbā. Etesu hi kāmacchando duvidhā ekato uppajjati, byāpādo catudhā, uddhaccaṃ ekadhā. Tathā vicikicchā. Kathaṃ? Kāmacchando tāva asaṅkhārikacittesu uddhaccanīvaraṇaavijjānīvaraṇehi, sasaṅkhārikesu thinamiddhauddhaccaavijjānīvaraṇehi saddhiṃ duvidhā ekato uppajjati. Yaṃ panetaṃ dve tīṇīti vuttaṃ, taṃ heṭṭhimaparicchedavasena vuttaṃ. Tasmā catunnampi ekato uppajjatīti vacanaṃ yujjati eva. Byāpādo pana asaṅkhārikacitte uddhaccaavijjānīvaraṇehi, sasaṅkhārike thinamiddhauddhaccaavijjānīvaraṇehi, asaṅkhārikeyeva uddhaccakukkuccaavijjānīvaraṇehi, sasaṅkhārikeyeva thinamiddhauddhaccakukkuccaavijjānīvaraṇehi saddhinti catudhā ekato uppajjati. Uddhaccaṃ pana avijjānīvaraṇamattena saddhiṃ ekadhāva ekato uppajjati. Vicikicchuddhaccaavijjānīvaraṇehi saddhiṃ ekadhāva ekato uppajjati.

    ૧૫૭૭. યમ્પિદં કિલેસગોચ્છકે યત્થ દ્વે તયો કિલેસા એકતો ઉપ્પજ્જન્તીતિ વુત્તં, તત્થ ‘દ્વે કિલેસા અઞ્ઞેહિ, તયો વા કિલેસા અઞ્ઞેહિ કિલેસેહિ સદ્ધિં ઉપ્પજ્જન્તી’તિ એવમત્થો વેદિતબ્બો. કસ્મા? દ્વિન્નં તિણ્ણંયેવ વા એકતો ઉપ્પત્તિયા અસમ્ભવતો.

    1577. Yampidaṃ kilesagocchake yattha dve tayo kilesā ekato uppajjantīti vuttaṃ, tattha ‘dve kilesā aññehi, tayo vā kilesā aññehi kilesehi saddhiṃ uppajjantī’ti evamattho veditabbo. Kasmā? Dvinnaṃ tiṇṇaṃyeva vā ekato uppattiyā asambhavato.

    તત્થ દસધા કિલેસાનં એકતો ઉપ્પત્તિ હોતિ. એત્થ હિ લોભો છધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ. પટિઘો દ્વિધા. તથા મોહોતિ વેદિતબ્બો. કથં? લોભો તાવ અસઙ્ખારિકે દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તે મોહઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, સસઙ્ખારિકે મોહથિનઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, અસઙ્ખારિકેયેવ મોહમાનુદ્ધચ્ચાહિરિકાનોત્તપ્પેહિ , સસઙ્ખારિકેયેવ મોહમાનથિનઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, દિટ્ઠિસમ્પયુત્તે પન અસઙ્ખારિકે મોહઉદ્ધચ્ચદિટ્ઠિઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, સસઙ્ખારિકે મોહદિટ્ઠિથિનઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ સદ્ધિન્તિ છધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ.

    Tattha dasadhā kilesānaṃ ekato uppatti hoti. Ettha hi lobho chadhā ekato uppajjati. Paṭigho dvidhā. Tathā mohoti veditabbo. Kathaṃ? Lobho tāva asaṅkhārike diṭṭhivippayutte mohauddhaccaahirikānottappehi, sasaṅkhārike mohathinauddhaccaahirikānottappehi, asaṅkhārikeyeva mohamānuddhaccāhirikānottappehi , sasaṅkhārikeyeva mohamānathinauddhaccaahirikānottappehi, diṭṭhisampayutte pana asaṅkhārike mohauddhaccadiṭṭhiahirikānottappehi, sasaṅkhārike mohadiṭṭhithinauddhaccaahirikānottappehi saddhinti chadhā ekato uppajjati.

    પટિઘો પન અસઙ્ખારિકે મોહઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, સસઙ્ખારિકે મોહથિનઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ સદ્ધિન્તિ એવં દ્વિધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ. મોહો પન વિચિકિચ્છાસમ્પયુત્તે વિચિકિચ્છુદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, ઉદ્ધચ્ચસમ્પયુત્તે ઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ સદ્ધિન્તિ એવં દ્વિધા એકતો ઉપ્પજ્જતિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    Paṭigho pana asaṅkhārike mohauddhaccaahirikānottappehi, sasaṅkhārike mohathinauddhaccaahirikānottappehi saddhinti evaṃ dvidhā ekato uppajjati. Moho pana vicikicchāsampayutte vicikicchuddhaccaahirikānottappehi, uddhaccasampayutte uddhaccaahirikānottappehi saddhinti evaṃ dvidhā ekato uppajjati. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.

    અટ્ઠસાલિનિયા ધમ્મસઙ્ગહઅટ્ઠકથાય

    Aṭṭhasāliniyā dhammasaṅgahaaṭṭhakathāya

    અટ્ઠકથાકણ્ડવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aṭṭhakathākaṇḍavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / દુકઅત્થુદ્ધારો • Dukaatthuddhāro

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના • Dukaatthuddhāravaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના • Dukaatthuddhāravaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact