Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā |
દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના
Dukaatthuddhāravaṇṇanā
૧૪૭૩. માનો …પે॰… એકધાવાતિ ઇદં અવુત્તપ્પકારદસ્સનવસેન વુત્તં, અઞ્ઞથા માનો કામરાગાવિજ્જાસઞ્ઞોજનેહિ એકતો ઉપ્પજ્જતીતિ દ્વિધાતિ વત્તબ્બો સિયા. એસ નયો ભવરાગાદીસુ. તથા વિચિકિચ્છાતિ એત્થ તથાતિ એતસ્સ એકધાવાતિ અત્થો.
1473. Māno…pe… ekadhāvāti idaṃ avuttappakāradassanavasena vuttaṃ, aññathā māno kāmarāgāvijjāsaññojanehi ekato uppajjatīti dvidhāti vattabbo siyā. Esa nayo bhavarāgādīsu. Tathā vicikicchāti ettha tathāti etassa ekadhāvāti attho.
૧૫૧૧. સસઙ્ખારિકેસૂતિ ઇદં કામચ્છન્દનીવરણસ્સ તીહિ નીવરણેહિ સદ્ધિં ઉપ્પજ્જનટ્ઠાનદસ્સનમત્તં દટ્ઠબ્બં, ન નિયમતો તત્થ તસ્સ તેહિ ઉપ્પત્તિદસ્સનત્થં થિનમિદ્ધસ્સ અનિયતત્તા. હેટ્ઠિમપરિચ્છેદેનાતિ ઉદ્ધચ્ચસ્સ સબ્બાકુસલે ઉપ્પજ્જનતો ઉદ્ધચ્ચસહગતે દ્વે, અઞ્ઞેસુ થિનમિદ્ધકુક્કુચ્ચવિરહે તીણિ હેટ્ઠિમન્તતો ઉપ્પજ્જન્તીતિ કત્વા ‘‘દ્વે તીણી’’તિ વુત્તન્તિ અત્થો. યત્તકાનં પન એકતો ઉપ્પત્તિયં નીવરણા ચેવ નીવરણસમ્પયુત્તા ચાતિ અયમત્થો સમ્ભવતિ, હેટ્ઠિમન્તેન તેસં દસ્સનત્થં ‘‘દ્વે’’તિ વુત્તં. તતો ઉદ્ધમ્પિ પવત્તિયં અયમત્થો સમ્ભવતિ એવાતિ દસ્સનત્થં ‘‘તીણી’’તિ વુત્તં. દ્વે તીણીતિ ચ દ્વે વા તીણિ વાતિ અનિયમનિદ્દેસોતિ ચત્તારિ વા પઞ્ચ વાતિપિ વિઞ્ઞાયતિ. યત્થ સહુપ્પત્તિ, તત્થ નીવરણા ચેવ નીવરણસમ્પયુત્તા ચ હોન્તીતિ એતસ્સ વા લક્ખણસ્સ દસ્સનમેતન્તિ. યત્થ ચત્તારિ પઞ્ચ ચ ઉપ્પજ્જન્તિ, તત્થ ચાયમત્થો સાધિતો હોતિ. એવઞ્ચ કત્વા કિલેસગોચ્છકે ચ ‘‘દ્વે તયો’’તિ વુત્તં. લક્ખણદસ્સનવસેન હિ કિલેસા ચેવ કિલેસસમ્પયુત્તા ચ વુત્તા, ન સબ્બેસં સમ્ભવન્તાનં સરૂપેન દસ્સનવસેનાતિ.
1511. Sasaṅkhārikesūti idaṃ kāmacchandanīvaraṇassa tīhi nīvaraṇehi saddhiṃ uppajjanaṭṭhānadassanamattaṃ daṭṭhabbaṃ, na niyamato tattha tassa tehi uppattidassanatthaṃ thinamiddhassa aniyatattā. Heṭṭhimaparicchedenāti uddhaccassa sabbākusale uppajjanato uddhaccasahagate dve, aññesu thinamiddhakukkuccavirahe tīṇi heṭṭhimantato uppajjantīti katvā ‘‘dve tīṇī’’ti vuttanti attho. Yattakānaṃ pana ekato uppattiyaṃ nīvaraṇā ceva nīvaraṇasampayuttā cāti ayamattho sambhavati, heṭṭhimantena tesaṃ dassanatthaṃ ‘‘dve’’ti vuttaṃ. Tato uddhampi pavattiyaṃ ayamattho sambhavati evāti dassanatthaṃ ‘‘tīṇī’’ti vuttaṃ. Dve tīṇīti ca dve vā tīṇi vāti aniyamaniddesoti cattāri vā pañca vātipi viññāyati. Yattha sahuppatti, tattha nīvaraṇā ceva nīvaraṇasampayuttā ca hontīti etassa vā lakkhaṇassa dassanametanti. Yattha cattāri pañca ca uppajjanti, tattha cāyamattho sādhito hoti. Evañca katvā kilesagocchake ca ‘‘dve tayo’’ti vuttaṃ. Lakkhaṇadassanavasena hi kilesā ceva kilesasampayuttā ca vuttā, na sabbesaṃ sambhavantānaṃ sarūpena dassanavasenāti.
યદિ ઉદ્ધચ્ચં સબ્બાકુસલે ઉપ્પજ્જતિ, કસ્મા વુત્તં ‘‘ઉદ્ધચ્ચનીવરણં ઉદ્ધચ્ચસહગતે ચિત્તુપ્પાદે ઉપ્પજ્જતી’’તિ? સુત્તન્તે વુત્તેસુ પઞ્ચસુ નીવરણેસુ અઞ્ઞનીવરણરહિતસ્સ ઉદ્ધચ્ચસ્સ વિસયવિસેસદસ્સનત્થં. છટ્ઠં પન નીવરણં અભિધમ્મે ઇતરેહિ સહગતન્તિ તસ્સ અઞ્ઞનીવરણરહિતસ્સ ન કોચિ વિસયવિસેસો અત્થિ, અત્તના સહગતેહિ વિના ઉપ્પજ્જનટ્ઠાનાભાવા તદુપલક્ખિતસ્સ ચિત્તુપ્પાદસ્સ અભાવા ચ નત્થેવ વિસયવિસેસો, તસ્મા ‘‘તં સબ્બાકુસલે ઉપ્પજ્જતી’’તિ વુત્તં. ઉદ્ધચ્ચસહગતો પન વુત્તચિત્તુપ્પાદો સેસધમ્માનં ઉદ્ધચ્ચાનુવત્તનભાવેન તદુપલક્ખિતો ઉદ્ધચ્ચસ્સ વિસયવિસેસો, તસ્મા સબ્બાકુસલે ઉપ્પજ્જમાનં ઉદ્ધચ્ચં સામઞ્ઞેન ‘‘ઉદ્ધચ્ચનીવરણ’’ન્તિ ગહેત્વાપિ તં અત્તનો વિસયવિસેસેન પકાસેતું ‘‘ઉદ્ધચ્ચસહગતે ચિત્તુપ્પાદે ઉપ્પજ્જતી’’તિ આહ. એવઞ્ચ પકાસનં વિસયવિસેસેસુ લોભદોમનસ્સસહગતસસઙ્ખારિકવિચિકિચ્છુદ્ધચ્ચસહગતેસુ પઞ્ચ નીવરણાનિ વવત્થપેત્વા તેસં બ્યાપકભાવેન છટ્ઠં પકાસેતું કતન્તિ વેદિતબ્બં.
Yadi uddhaccaṃ sabbākusale uppajjati, kasmā vuttaṃ ‘‘uddhaccanīvaraṇaṃ uddhaccasahagate cittuppāde uppajjatī’’ti? Suttante vuttesu pañcasu nīvaraṇesu aññanīvaraṇarahitassa uddhaccassa visayavisesadassanatthaṃ. Chaṭṭhaṃ pana nīvaraṇaṃ abhidhamme itarehi sahagatanti tassa aññanīvaraṇarahitassa na koci visayaviseso atthi, attanā sahagatehi vinā uppajjanaṭṭhānābhāvā tadupalakkhitassa cittuppādassa abhāvā ca nattheva visayaviseso, tasmā ‘‘taṃ sabbākusale uppajjatī’’ti vuttaṃ. Uddhaccasahagato pana vuttacittuppādo sesadhammānaṃ uddhaccānuvattanabhāvena tadupalakkhito uddhaccassa visayaviseso, tasmā sabbākusale uppajjamānaṃ uddhaccaṃ sāmaññena ‘‘uddhaccanīvaraṇa’’nti gahetvāpi taṃ attano visayavisesena pakāsetuṃ ‘‘uddhaccasahagate cittuppāde uppajjatī’’ti āha. Evañca pakāsanaṃ visayavisesesu lobhadomanassasahagatasasaṅkhārikavicikicchuddhaccasahagatesu pañca nīvaraṇāni vavatthapetvā tesaṃ byāpakabhāvena chaṭṭhaṃ pakāsetuṃ katanti veditabbaṃ.
કેચિ પન ‘‘ઉદ્ધચ્ચસહગતેતિ સામઞ્ઞેન સબ્બં ઉદ્ધચ્ચં ‘ઉદ્ધચ્ચ’ન્તિ ગહેત્વા તેન સહગતે ચિત્તુપ્પાદે’’તિ વદન્તિ, અયં પનત્થો ન બહુમતો દ્વાદસમચિત્તુપ્પાદસ્સ વિય સબ્બાકુસલચિત્તુપ્પાદાનં ઉદ્ધચ્ચેન અનુપલક્ખિતત્તા, સતિ ચ ઉપલક્ખિતત્તે ‘‘અટ્ઠસુ લોભસહગતેસૂ’’તિઆદીસુ વિય અઞ્ઞેસં ચિત્તુપ્પાદાનં નિવત્તનત્થં ‘‘દ્વાદસસુ ઉદ્ધચ્ચસહગતેસૂ’’તિ વત્તબ્બત્તા. ઉદ્ધચ્ચાનુપલક્ખિતત્તા પન સબ્બાકુસલાનં અવિજ્જાનીવરણં વિય ઇદમ્પિ ‘‘સબ્બાકુસલેસુ ઉપ્પજ્જતી’’તિ વત્તબ્બં સિયા, ન પન વુત્તં, તસ્મા વુત્તનયેનેવ અત્થો વેદિતબ્બો. યસ્મા ચ અવિજ્જાનીવરણં વિય ઉદ્ધચ્ચનીવરણઞ્ચ સબ્બાકુસલેસુ ઉપ્પજ્જતિ, તસ્મા નિક્ખેપકણ્ડે ‘‘કામચ્છન્દનીવરણં ઉદ્ધચ્ચનીવરણેન નીવરણઞ્ચેવ નીવરણસમ્પયુત્તઞ્ચા’’તિઆદિ વુત્તં. તેન એકસ્મિંયેવ ચિત્તુપ્પાદે ઉદ્ધચ્ચનીવરણં ઉપ્પજ્જતીતિ અગ્ગહેત્વા અધિપ્પાયો મગ્ગિતબ્બોતિ.
Keci pana ‘‘uddhaccasahagateti sāmaññena sabbaṃ uddhaccaṃ ‘uddhacca’nti gahetvā tena sahagate cittuppāde’’ti vadanti, ayaṃ panattho na bahumato dvādasamacittuppādassa viya sabbākusalacittuppādānaṃ uddhaccena anupalakkhitattā, sati ca upalakkhitatte ‘‘aṭṭhasu lobhasahagatesū’’tiādīsu viya aññesaṃ cittuppādānaṃ nivattanatthaṃ ‘‘dvādasasu uddhaccasahagatesū’’ti vattabbattā. Uddhaccānupalakkhitattā pana sabbākusalānaṃ avijjānīvaraṇaṃ viya idampi ‘‘sabbākusalesu uppajjatī’’ti vattabbaṃ siyā, na pana vuttaṃ, tasmā vuttanayeneva attho veditabbo. Yasmā ca avijjānīvaraṇaṃ viya uddhaccanīvaraṇañca sabbākusalesu uppajjati, tasmā nikkhepakaṇḍe ‘‘kāmacchandanīvaraṇaṃ uddhaccanīvaraṇena nīvaraṇañceva nīvaraṇasampayuttañcā’’tiādi vuttaṃ. Tena ekasmiṃyeva cittuppāde uddhaccanīvaraṇaṃ uppajjatīti aggahetvā adhippāyo maggitabboti.
કિલેસગોચ્છકે લોભાદીનિ દસ કિલેસવત્થૂનિ ઇમિના અનુક્કમેન ઇધેવ અભિધમ્મે આગતાનિ. તસ્મા ઇધેવ વુત્તસ્સ ઉદ્ધચ્ચકિલેસસ્સ અત્તના સહ વુત્તેહિ કિલેસેહિ રહિતસ્સ વિસયવિસેસો નત્થીતિ વિસયવિસેસેન પકાસનં અકત્વા ‘‘ઉદ્ધચ્ચઞ્ચ અહિરિકઞ્ચ અનોત્તપ્પઞ્ચ સબ્બાકુસલેસુ ઉપ્પજ્જતી’’તિ વુત્તં. કિલેસા ચેવ સંકિલિટ્ઠપદનિદ્દેસે યસ્મા સંકિલિટ્ઠપદં કિલેસસમ્પયુત્તપદેન અસમાનત્થં કેવલં મલેન ઉપતાપિતતં વિબાધિતતઞ્ચ દીપેતિ , તસ્મા કિલેસા ચેવ કિલેસસમ્પયુત્તપદનિદ્દેસેન સમાનં નિદ્દેસં અકત્વા ‘‘તેવ કિલેસા કિલેસા ચેવ સંકિલિટ્ઠા ચા’’તિ વુત્તં.
Kilesagocchake lobhādīni dasa kilesavatthūni iminā anukkamena idheva abhidhamme āgatāni. Tasmā idheva vuttassa uddhaccakilesassa attanā saha vuttehi kilesehi rahitassa visayaviseso natthīti visayavisesena pakāsanaṃ akatvā ‘‘uddhaccañca ahirikañca anottappañca sabbākusalesu uppajjatī’’ti vuttaṃ. Kilesā ceva saṃkiliṭṭhapadaniddese yasmā saṃkiliṭṭhapadaṃ kilesasampayuttapadena asamānatthaṃ kevalaṃ malena upatāpitataṃ vibādhitatañca dīpeti , tasmā kilesā ceva kilesasampayuttapadaniddesena samānaṃ niddesaṃ akatvā ‘‘teva kilesā kilesā ceva saṃkiliṭṭhā cā’’ti vuttaṃ.
૧૫૭૭. દ્વે તયો કિલેસાતિ એત્થ ‘‘દ્વે તયોતિ હેતુગોચ્છકાદીસુ વુત્તાધિકારવસેન રુળ્હિયા વુત્ત’’ન્તિ કેચિ વદન્તિ. યદિ અત્થં અનપેક્ખિત્વા રુળ્હિયા વુચ્ચેય્ય, ગન્થગોચ્છકે ચ ‘‘યત્થ દ્વે તયો ગન્થા એકતો ઉપ્પજ્જન્તી’’તિ વત્તબ્બં સિયા. યઞ્ચ વદન્તિ ‘‘યત્થ દ્વે તયો અઞ્ઞેહિ એકતો ઉપ્પજ્જન્તીતિ ઇમસ્સત્થસ્સ સમ્ભવતો એકતો-સદ્દો કિલેસગોચ્છકે સાત્થકો, ન હેતુગોચ્છકાદીસુ તેન વિનાપિ અધિપ્પાયવિજાનનતો’’તિ, તમ્પિ ન, હેતુગોચ્છકાદીસુપિ નાનાઉપ્પત્તિયં હેતૂ ચેવ હેતુસમ્પયુત્તાદિગ્ગહણનિવારણત્થત્તા એકતો-સદ્દસ્સ, તસ્મા રુળ્હીઅન્વત્થકથારોપનઞ્ચ વજ્જેત્વા યથાવુત્તેનેવ નયેન અત્થો વેદિતબ્બોતિ. લોભો છધાતિઆદિના લોભપટિઘમોહાનં અઞ્ઞેહિ એકતો ઉપ્પત્તિદસ્સનેનેવ તેસમ્પિ લોભાદીહિ એકતો ઉપ્પત્તિ દસ્સિતાતિ વેદિતબ્બા. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
1577. Dve tayo kilesāti ettha ‘‘dve tayoti hetugocchakādīsu vuttādhikāravasena ruḷhiyā vutta’’nti keci vadanti. Yadi atthaṃ anapekkhitvā ruḷhiyā vucceyya, ganthagocchake ca ‘‘yattha dve tayo ganthā ekato uppajjantī’’ti vattabbaṃ siyā. Yañca vadanti ‘‘yattha dve tayo aññehi ekato uppajjantīti imassatthassa sambhavato ekato-saddo kilesagocchake sātthako, na hetugocchakādīsu tena vināpi adhippāyavijānanato’’ti, tampi na, hetugocchakādīsupi nānāuppattiyaṃ hetū ceva hetusampayuttādiggahaṇanivāraṇatthattā ekato-saddassa, tasmā ruḷhīanvatthakathāropanañca vajjetvā yathāvutteneva nayena attho veditabboti. Lobho chadhātiādinā lobhapaṭighamohānaṃ aññehi ekato uppattidassaneneva tesampi lobhādīhi ekato uppatti dassitāti veditabbā. Sesaṃ uttānatthamevāti.
અટ્ઠકથાકણ્ડવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Aṭṭhakathākaṇḍavaṇṇanā niṭṭhitā.
ચત્તારિ ચ સહસ્સાનિ, પુન તીણિ સતાનિ ચ;
Cattāri ca sahassāni, puna tīṇi satāni ca;
અટ્ઠસાલિનિયા એતે, પદા લીનત્થજોતકા.
Aṭṭhasāliniyā ete, padā līnatthajotakā.
ધમ્મમિત્તોતિ નામેન, સક્કચ્ચં અભિયાચિતો;
Dhammamittoti nāmena, sakkaccaṃ abhiyācito;
આનન્દોઇતિ નામેન, કતા ગન્થા સુબુદ્ધિનાતિ.
Ānandoiti nāmena, katā ganthā subuddhināti.
ઇતિ અટ્ઠસાલિનિયા લીનત્થપદવણ્ણના
Iti aṭṭhasāliniyā līnatthapadavaṇṇanā
ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા સમત્તા.
Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / દુકઅત્થુદ્ધારો • Dukaatthuddhāro
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના • Dukaatthuddhāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના • Dukaatthuddhāravaṇṇanā