Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā |
દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના
Dukaatthuddhāravaṇṇanā
૧૪૭૩. અઞ્ઞથાતિ વુત્તપ્પકારસ્સ દસ્સને. વુત્તપ્પકારસ્સ દસ્સનતો એવ હિ અટ્ઠકથાયં સસઙ્ખારિકાનં થિનમિદ્ધવિરહે અસઙ્ખારિકસદિસી યોજના ન દસ્સિતા. ભવરાગાદીસૂતિ ભવરાગમૂલિકાદીસુ યોજનાસુ.
1473. Aññathāti vuttappakārassa dassane. Vuttappakārassa dassanato eva hi aṭṭhakathāyaṃ sasaṅkhārikānaṃ thinamiddhavirahe asaṅkhārikasadisī yojanā na dassitā. Bhavarāgādīsūti bhavarāgamūlikādīsu yojanāsu.
૧૫૧૧. દ્વેતિ ઉદ્ધચ્ચાવિજ્જાનીવરણાનિ. તીણીતિ કામચ્છન્દબ્યાપાદવિચિકિચ્છાસુ એકેકેન ઉદ્ધચ્ચાવિજ્જાનીવરણાનિ. દ્વે વા તીણિ વાતિ પાળિયં વા-સદ્દસ્સ લુત્તનિદ્દિટ્ઠતં આહ. અથ વા નિપાતસદ્દસન્નિધાનેપિ નામપદાદીહિ એવ સમુચ્ચયાદિઅત્થો વુચ્ચતિ, ન નિપાતપદેહિ તેસં અવાચકત્તાતિ અન્તરેનપિ નિપાતપદં અયમત્થો લબ્ભતિ. તથા વચનિચ્છાય સમ્ભવો એવ હેત્થ પમાણન્તિ પાળિયં ‘‘દ્વે તીણી’’તિ વુત્તં. યત્થ સહુપ્પત્તીતિઆદિના ‘‘દ્વે તીણી’’તિ લક્ખણવચનન્તિ સબ્બસાધારણમત્થમાહ. તથા હિ ‘‘એવઞ્ચ કત્વા કિલેસગોચ્છકે ચા’’તિ વુત્તં. તસ્સાયમધિપ્પાયો – કિલેસદ્વયસહિતસ્સેવ ચિત્તુપ્પાદસ્સ અભાવેપિ પાળિયં દ્વિગ્ગહણં કતં, કિલેસાનઞ્ચ સમ્ભવન્તાનં સબ્બેસં સરૂપેન ગહણં ન કતન્તિ દ્વે તયોતિ લક્ખણકરણન્તિ વિઞ્ઞાયતીતિ.
1511. Dveti uddhaccāvijjānīvaraṇāni. Tīṇīti kāmacchandabyāpādavicikicchāsu ekekena uddhaccāvijjānīvaraṇāni. Dve vā tīṇi vāti pāḷiyaṃ vā-saddassa luttaniddiṭṭhataṃ āha. Atha vā nipātasaddasannidhānepi nāmapadādīhi eva samuccayādiattho vuccati, na nipātapadehi tesaṃ avācakattāti antarenapi nipātapadaṃ ayamattho labbhati. Tathā vacanicchāya sambhavo eva hettha pamāṇanti pāḷiyaṃ ‘‘dve tīṇī’’ti vuttaṃ. Yatthasahuppattītiādinā ‘‘dve tīṇī’’ti lakkhaṇavacananti sabbasādhāraṇamatthamāha. Tathā hi ‘‘evañca katvā kilesagocchake cā’’ti vuttaṃ. Tassāyamadhippāyo – kilesadvayasahitasseva cittuppādassa abhāvepi pāḷiyaṃ dviggahaṇaṃ kataṃ, kilesānañca sambhavantānaṃ sabbesaṃ sarūpena gahaṇaṃ na katanti dve tayoti lakkhaṇakaraṇanti viññāyatīti.
યદિ સબ્બાકુસલે ઉપ્પજ્જનકસ્સપિ ઉદ્ધચ્ચસ્સ એકો એવ ચિત્તુપ્પાદો વિસયભાવેન વુચ્ચતિ, અવિજ્જાનીવરણસ્સપિ તથા વત્તબ્બન્તિ અધિપ્પાયેન ‘‘કસ્મા વુત્ત’’ન્તિઆદિના ચોદેતિ. ઇતરો ઉદ્ધચ્ચનીવરણસ્સેવ તથા વત્તબ્બતં અવિજ્જાનીવરણસ્સ તથા વત્તબ્બતાભાવઞ્ચ દસ્સેતું ‘‘સુત્તન્તે’’તિઆદિમાહ. તત્થ સુત્તન્તે વુત્તેસુ પઞ્ચસુ નીવરણેસૂતિ ઉદ્ધચ્ચસહગતે ઉદ્ધચ્ચસ્સ અવિજ્જાનીવરણેન નીવરણસહિતતં આસઙ્કિત્વા વુત્તં. નનુ ચ સુત્તન્તેપિ ‘‘અવિજ્જાનીવરણાનં સત્તાન’’ન્તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૨.૧૨૪) અવિજ્જા ‘‘નીવરણ’’ન્તિ વુત્તાતિ? સચ્ચમેતં, ઝાનઙ્ગાનં પટિપક્ખભાવેન પન સુત્તન્તે બહુલં કામચ્છન્દાદયો પઞ્ચેવ નીવરણાનિ વુત્તાનીતિ યેભુય્યવુત્તિવસેન એતં વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં.
Yadi sabbākusale uppajjanakassapi uddhaccassa eko eva cittuppādo visayabhāvena vuccati, avijjānīvaraṇassapi tathā vattabbanti adhippāyena ‘‘kasmā vutta’’ntiādinā codeti. Itaro uddhaccanīvaraṇasseva tathā vattabbataṃ avijjānīvaraṇassa tathā vattabbatābhāvañca dassetuṃ ‘‘suttante’’tiādimāha. Tattha suttante vuttesu pañcasu nīvaraṇesūti uddhaccasahagate uddhaccassa avijjānīvaraṇena nīvaraṇasahitataṃ āsaṅkitvā vuttaṃ. Nanu ca suttantepi ‘‘avijjānīvaraṇānaṃ sattāna’’ntiādīsu (saṃ. ni. 2.124) avijjā ‘‘nīvaraṇa’’nti vuttāti? Saccametaṃ, jhānaṅgānaṃ paṭipakkhabhāvena pana suttante bahulaṃ kāmacchandādayo pañceva nīvaraṇāni vuttānīti yebhuyyavuttivasena etaṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ.
કેચિ પન ‘‘યથા નિક્ખેપકણ્ડે કુસલપટિપક્ખભૂતાનિ દુબ્બલાનિપિ નીવરણાનિ પટ્ઠાને વિય દસ્સિતાનિ. તથા હિ પટ્ઠાને (પટ્ઠા॰ ૩.૮.૧) ‘નીવરણં ધમ્મં પટિચ્ચ નીવરણો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ ન પુરેજાતપચ્ચયા. અરૂપે કામચ્છન્દનીવરણં પટિચ્ચ થિનમિદ્ધનીવરણં ઉદ્ધચ્ચનીવરણ’ન્તિઆદિ વુત્તં, ન એવં અટ્ઠકથાકણ્ડે. અટ્ઠકથાકણ્ડે પન ઝાનપટિપક્ખભૂતાનિયેવ નીવરણાનિ નિદ્દિટ્ઠાનીતિ ‘ઉદ્ધચ્ચનીવરણં ઉદ્ધચ્ચસહગતે ચિત્તુપ્પાદે ઉપ્પજ્જતી’તિ વુત્તં. અટ્ઠકથાયં પન ઉદ્ધચ્ચનીવરણસ્સ કામચ્છન્દાદીહિ એકતો ઉપ્પત્તિદસ્સનં નિક્ખેપકણ્ડાનુસારેન કતં એકતો ઉપ્પત્તિયા પભેદદસ્સનત્થં. તત્થ હિ પાળિયંયેવ તાનિ વિત્થારતો વુત્તાની’’તિ વદન્તિ. અયઞ્ચ વાદો ‘‘ઉદ્ધચ્ચનીવરણં ઉદ્ધચ્ચસહગતે ચિત્તુપ્પાદે ઉપ્પજ્જતી’’તિ ઇદમેવ વચનં ઞાપકન્તિ કત્વા વુત્તો. અઞ્ઞથા અવિજ્જાનીવરણં વિય વત્તબ્બં સિયા. ન તિ ઇતો અઞ્ઞં પરિયુટ્ઠાનપટ્ઠાયીનિયેવ નીવરણાનિ અત્થુદ્ધારકણ્ડે અધિપ્પેતાનીતિ ઇમસ્સ અત્થસ્સ સાધકં વચનં અત્થિ, ઇદં વચનં દ્વેતીણિવચનસ્સ સામઞ્ઞેન સબ્બનીવરણસઙ્ગાહકત્તા યથાવુત્તવચનસ્સ વિસયવિસેસપ્પકાસનસઙ્ખાતેન પયોજનન્તરેન વુત્તભાવસ્સ દસ્સિતત્તા ચ ઞાપકં ન ભવતીતિ દિસ્સતિ, તસ્મા વિચારેત્વા ગહેતબ્બં.
Keci pana ‘‘yathā nikkhepakaṇḍe kusalapaṭipakkhabhūtāni dubbalānipi nīvaraṇāni paṭṭhāne viya dassitāni. Tathā hi paṭṭhāne (paṭṭhā. 3.8.1) ‘nīvaraṇaṃ dhammaṃ paṭicca nīvaraṇo dhammo uppajjati na purejātapaccayā. Arūpe kāmacchandanīvaraṇaṃ paṭicca thinamiddhanīvaraṇaṃ uddhaccanīvaraṇa’ntiādi vuttaṃ, na evaṃ aṭṭhakathākaṇḍe. Aṭṭhakathākaṇḍe pana jhānapaṭipakkhabhūtāniyeva nīvaraṇāni niddiṭṭhānīti ‘uddhaccanīvaraṇaṃ uddhaccasahagate cittuppāde uppajjatī’ti vuttaṃ. Aṭṭhakathāyaṃ pana uddhaccanīvaraṇassa kāmacchandādīhi ekato uppattidassanaṃ nikkhepakaṇḍānusārena kataṃ ekato uppattiyā pabhedadassanatthaṃ. Tattha hi pāḷiyaṃyeva tāni vitthārato vuttānī’’ti vadanti. Ayañca vādo ‘‘uddhaccanīvaraṇaṃ uddhaccasahagate cittuppāde uppajjatī’’ti idameva vacanaṃ ñāpakanti katvā vutto. Aññathā avijjānīvaraṇaṃ viya vattabbaṃ siyā. Na ti ito aññaṃ pariyuṭṭhānapaṭṭhāyīniyeva nīvaraṇāni atthuddhārakaṇḍe adhippetānīti imassa atthassa sādhakaṃ vacanaṃ atthi, idaṃ vacanaṃ dvetīṇivacanassa sāmaññena sabbanīvaraṇasaṅgāhakattā yathāvuttavacanassa visayavisesappakāsanasaṅkhātena payojanantarena vuttabhāvassa dassitattā ca ñāpakaṃ na bhavatīti dissati, tasmā vicāretvā gahetabbaṃ.
અગ્ગહેત્વાતિ યથારુતવસેનેવ અત્થં અગ્ગહેત્વા યથા નિક્ખેપકણ્ડપટ્ઠાનાદીહિ ન ઇમિસ્સા પાળિયા વિરોધો હોતિ, એવં અધિપ્પાયો ગવેસિતબ્બોતિ યથાવુત્તમેવત્થં નિગમેતિ.
Aggahetvāti yathārutavaseneva atthaṃ aggahetvā yathā nikkhepakaṇḍapaṭṭhānādīhi na imissā pāḷiyā virodho hoti, evaṃ adhippāyo gavesitabboti yathāvuttamevatthaṃ nigameti.
૧૫૭૭. તેસન્તિ લોભાદિતો અઞ્ઞેસં. દસ્સિતાતિ કથં દસ્સિતા? માનો તાવ લોભમોહઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહથિનઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, તથા દિટ્ઠિ, વિચિકિચ્છા મોહઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, થિનં લોભમોહદિટ્ઠિઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહમાનઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, દોસમોહઉદ્ધચ્ચઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, ઉદ્ધચ્ચં લોભમોહદિટ્ઠિઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહદિટ્ઠિથિનઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહમાનઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહમાનથિનઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહથિનઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, દોસમોહઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, દોસમોહથિનઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, મોહવિચિકિચ્છાઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ, મોહઅહિરિકાનોત્તપ્પેહિ એકતો ઉપ્પજ્જતિ.
1577. Tesanti lobhādito aññesaṃ. Dassitāti kathaṃ dassitā? Māno tāva lobhamohauddhaccaahirikānottappehi, lobhamohathinauddhaccaahirikānottappehi, tathā diṭṭhi, vicikicchā mohauddhaccaahirikānottappehi, thinaṃ lobhamohadiṭṭhiuddhaccaahirikānottappehi, lobhamohamānauddhaccaahirikānottappehi, lobhamohauddhaccaahirikānottappehi, dosamohauddhaccaahirikānottappehi, uddhaccaṃ lobhamohadiṭṭhiahirikānottappehi, lobhamohadiṭṭhithinaahirikānottappehi, lobhamohamānaahirikānottappehi, lobhamohamānathinaahirikānottappehi, lobhamohathinaahirikānottappehi, lobhamohaahirikānottappehi, dosamohaahirikānottappehi, dosamohathinaahirikānottappehi, mohavicikicchāahirikānottappehi, mohaahirikānottappehi ekato uppajjati.
યથા ચ ઉદ્ધચ્ચં, એવં અહિરિકાનોત્તપ્પાનિ ચ યોજેત્વા વેદિતબ્બાનિ. કથં? અહિરિકં લોભમોહદિટ્ઠિઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહદિટ્ઠિથિનઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહમાનઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહમાનથિનઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહથિનઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ, લોભમોહઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ, દોસમોહઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ, દોસમોહથિનઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ, મોહવિચિકિચ્છાઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ , મોહઉદ્ધચ્ચાનોત્તપ્પેહિ ચ એકતો ઉપ્પજ્જતિ. અનોત્તપ્પં લોભમોહદિટ્ઠિઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ, લોભમોહદિટ્ઠિથિનઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ, લોભમોહમાનઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ, લોભમોહમાનથિનઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ, લોભમોહથિનઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ, લોભમોહઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ, દોસમોહઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ, દોસમોહથિનઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ, મોહવિચિકિચ્છાઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ , મોહઉદ્ધચ્ચાહિરિકેહિ ચ એકતો ઉપ્પજ્જતીતિ એવમેત્થ માનાદીનમ્પિ એકતો ઉપ્પત્તિ વેદિતબ્બા. સેસં ઉત્તાનત્થમેવ.
Yathā ca uddhaccaṃ, evaṃ ahirikānottappāni ca yojetvā veditabbāni. Kathaṃ? Ahirikaṃ lobhamohadiṭṭhiuddhaccānottappehi, lobhamohadiṭṭhithinauddhaccānottappehi, lobhamohamānauddhaccānottappehi, lobhamohamānathinauddhaccānottappehi, lobhamohathinauddhaccānottappehi, lobhamohauddhaccānottappehi, dosamohauddhaccānottappehi, dosamohathinauddhaccānottappehi, mohavicikicchāuddhaccānottappehi , mohauddhaccānottappehi ca ekato uppajjati. Anottappaṃ lobhamohadiṭṭhiuddhaccāhirikehi, lobhamohadiṭṭhithinauddhaccāhirikehi, lobhamohamānauddhaccāhirikehi, lobhamohamānathinauddhaccāhirikehi, lobhamohathinauddhaccāhirikehi, lobhamohauddhaccāhirikehi, dosamohauddhaccāhirikehi, dosamohathinauddhaccāhirikehi, mohavicikicchāuddhaccāhirikehi , mohauddhaccāhirikehi ca ekato uppajjatīti evamettha mānādīnampi ekato uppatti veditabbā. Sesaṃ uttānatthameva.
અટ્ઠકથાકણ્ડવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Aṭṭhakathākaṇḍavaṇṇanā niṭṭhitā.
ઇતિ ધમ્મસઙ્ગણીમૂલટીકાય લીનત્થપદવણ્ણના
Iti dhammasaṅgaṇīmūlaṭīkāya līnatthapadavaṇṇanā
ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા સમત્તા.
Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / દુકઅત્થુદ્ધારો • Dukaatthuddhāro
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના • Dukaatthuddhāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / દુકઅત્થુદ્ધારવણ્ણના • Dukaatthuddhāravaṇṇanā