Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    6. து³கது³கபட்டா²னவண்ணனா

    6. Dukadukapaṭṭhānavaṇṇanā

    து³கது³கபட்டா²னேபி ஹேதுஸஹேதுகங் த⁴ம்மங் படிச்ச ஹேதுஸஹேதுகோ த⁴ம்மோ உப்பஜ்ஜதி ஹேதுபச்சயாதி பஞ்ஹுத்³தா⁴ரவஸேனேவ ஸங்கே²பதோ தே³ஸனா கதா. தத்த² ஹேதுது³கங் ஸஹேதுகது³காதீ³ஹி, ஸஹேதுகது³காதீ³னி ச தேன ஸத்³தி⁴ங் யோஜிதானி. ஏகேகங் பன து³கங் ஸேஸேஹி, ஸேஸா ச தேஹி ஸத்³தி⁴ங் படிபாடியா யோஜேதப்³பா³. இத³ஞ்ஹி து³கது³கபட்டா²னங் நாம ‘து³கேஸுயேவ து³கே பக்கி²பித்வா’ தே³ஸிதங். தேனெத்த² ஸப்³ப³து³கேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸப்³ப³து³கானங் யோஜனா வேதி³தப்³பா³. பாளி பன ஸங்கி²த்தா. யேன யேன ச பதே³ன ஸத்³தி⁴ங் யங் யங் பத³ங் யோஜனங் ந க³ச்ச²தி, தங் தங் ஹாபெத்வாவ தே³ஸனா கதாதி.

    Dukadukapaṭṭhānepi hetusahetukaṃ dhammaṃ paṭicca hetusahetuko dhammo uppajjati hetupaccayāti pañhuddhāravaseneva saṅkhepato desanā katā. Tattha hetudukaṃ sahetukadukādīhi, sahetukadukādīni ca tena saddhiṃ yojitāni. Ekekaṃ pana dukaṃ sesehi, sesā ca tehi saddhiṃ paṭipāṭiyā yojetabbā. Idañhi dukadukapaṭṭhānaṃ nāma ‘dukesuyeva duke pakkhipitvā’ desitaṃ. Tenettha sabbadukehi saddhiṃ sabbadukānaṃ yojanā veditabbā. Pāḷi pana saṅkhittā. Yena yena ca padena saddhiṃ yaṃ yaṃ padaṃ yojanaṃ na gacchati, taṃ taṃ hāpetvāva desanā katāti.

    து³கது³கபட்டா²னவண்ணனா.

    Dukadukapaṭṭhānavaṇṇanā.

    எத்தாவதா –

    Ettāvatā –

    திகஞ்ச பட்டா²னவரங் து³குத்தமங்,

    Tikañca paṭṭhānavaraṃ dukuttamaṃ,

    து³கங் திகஞ்சேவ திகங் து³கஞ்ச;

    Dukaṃ tikañceva tikaṃ dukañca;

    திகங் திகஞ்சேவ து³கங் து³கஞ்ச,

    Tikaṃ tikañceva dukaṃ dukañca,

    ச² அனுலோமம்ஹி நயா ஸுக³ம்பீ⁴ராதி. –

    Cha anulomamhi nayā sugambhīrāti. –

    அட்ட²கதா²யங் வுத்தகா³தா²ய தீ³பிதா. த⁴ம்மானுலோமபட்டா²னே ச² நயா நித்³தி³ட்டா² ஹொந்தி. பச்சயவஸேன பனெத்த² ஏகேகஸ்மிங் பட்டா²னே அனுலோமாத³யோ சத்தாரோ சத்தாரோ நயாதி ஏகேன பரியாயேன சதுவீஸதினயபடிமண்டி³தங் அனுலோமபட்டா²னங்யேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    Aṭṭhakathāyaṃ vuttagāthāya dīpitā. Dhammānulomapaṭṭhāne cha nayā niddiṭṭhā honti. Paccayavasena panettha ekekasmiṃ paṭṭhāne anulomādayo cattāro cattāro nayāti ekena pariyāyena catuvīsatinayapaṭimaṇḍitaṃ anulomapaṭṭhānaṃyeva veditabbaṃ.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact