Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā |
દુકમાતિકાપદવણ્ણના
Dukamātikāpadavaṇṇanā
૧-૬. સમાનદેસગ્ગહણાનં એકસ્મિંયેવ વત્થુસ્મિં ગહેતબ્બાનં, એકવત્થુવિસયાનં વા. અથ વા સમાનદેસાનં એકવત્થુકત્તા સમાનગહેતબ્બભાવાનં એકુપ્પાદિતોતિ અત્થો. યે ધમ્મા હેતુસહગતા, તે હેતૂહિ સહ સઙ્ગય્હન્તિ. યો ચ તેસં સહેતુકભાવો, સો સહજાતાદીહિ હેતૂહિ કતોતિ કત્વા વુત્તં ‘‘સમા…પે॰… સબ્ભાવ’’ન્તિ. આદિ-સદ્દેન ચેત્થ સુપ્પતિટ્ઠિતભાવસાધનાદિહેતુબ્યાપારે પરિગ્ગણ્હાતિ. એકીભાવૂપગમનન્તિ એકકલાપભાવેન પવત્તમાનાનં ચિત્તચેતસિકાનં સંસટ્ઠતાય સમૂહઘનભાવેન દુવિઞ્ઞેય્યનાનાકરણતંયેવ સન્ધાય વુત્તં. ધમ્મનાનત્તાભાવેપીતિ સભાવત્થભેદાભાવેપિ. પદત્થનાનત્તેનાતિ નાનાપદાભિધેય્યતાભેદેન. એતેન પકારન્તરાપેક્ખં દુકન્તરવચનન્તિ દસ્સેતિ. અનેકપ્પકારા હિ ધમ્મા. તેનેવ ‘‘સબ્બે ધમ્મા સબ્બાકારેન બુદ્ધસ્સ ભગવતો ઞાણમુખે આપાથં આગચ્છન્તી’’તિ (મહાનિ॰ ૧૫૬; ચૂળનિ॰ મોઘરાજમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૮૫) વુત્તં. અયઞ્ચ અત્થો તિકેસુપિ દટ્ઠબ્બો. યેસં વિનેય્યાનં યેહિ પકારવિસેસેહિ ધમ્માનં વિભાવને કતે પટિવેધો હોતિ, તેસં તપ્પકારભેદેહિ ધમ્માનં વિભાવનં. યેસં પન યેન એકેનેવ પકારેન વિભાવને પટિવેધો હોતિ, તેસમ્પિ તં વત્વા ધમ્મિસ્સરત્તા તદઞ્ઞનિરવસેસપ્પકારવિભાવનઞ્ચ દેસનાવિલાસોતિ આહ ‘‘દેસેતબ્બપ્પકારજાનન’’ન્તિઆદિ. નનુ એકેન પકારેન જાનન્તસ્સ તદઞ્ઞપ્પકારવિભાવનં અફલં હોતીતિ? ન હોતિ પટિસમ્ભિદાપ્પભેદસ્સ ઉપનિસ્સયત્તા. તે પકારા એતેસન્તિ તપ્પકારા, તબ્ભાવો તપ્પકારતા. ઇમિના ધમ્માનં વિજ્જમાનસ્સેવ પકારવિસેસસ્સ વિભાવનં દેસનાવિલાસોતિ દસ્સેતિ.
1-6. Samānadesaggahaṇānaṃ ekasmiṃyeva vatthusmiṃ gahetabbānaṃ, ekavatthuvisayānaṃ vā. Atha vā samānadesānaṃ ekavatthukattā samānagahetabbabhāvānaṃ ekuppāditoti attho. Ye dhammā hetusahagatā, te hetūhi saha saṅgayhanti. Yo ca tesaṃ sahetukabhāvo, so sahajātādīhi hetūhi katoti katvā vuttaṃ ‘‘samā…pe… sabbhāva’’nti. Ādi-saddena cettha suppatiṭṭhitabhāvasādhanādihetubyāpāre pariggaṇhāti. Ekībhāvūpagamananti ekakalāpabhāvena pavattamānānaṃ cittacetasikānaṃ saṃsaṭṭhatāya samūhaghanabhāvena duviññeyyanānākaraṇataṃyeva sandhāya vuttaṃ. Dhammanānattābhāvepīti sabhāvatthabhedābhāvepi. Padatthanānattenāti nānāpadābhidheyyatābhedena. Etena pakārantarāpekkhaṃ dukantaravacananti dasseti. Anekappakārā hi dhammā. Teneva ‘‘sabbe dhammā sabbākārena buddhassa bhagavato ñāṇamukhe āpāthaṃ āgacchantī’’ti (mahāni. 156; cūḷani. mogharājamāṇavapucchāniddesa 85) vuttaṃ. Ayañca attho tikesupi daṭṭhabbo. Yesaṃ vineyyānaṃ yehi pakāravisesehi dhammānaṃ vibhāvane kate paṭivedho hoti, tesaṃ tappakārabhedehi dhammānaṃ vibhāvanaṃ. Yesaṃ pana yena ekeneva pakārena vibhāvane paṭivedho hoti, tesampi taṃ vatvā dhammissarattā tadaññaniravasesappakāravibhāvanañca desanāvilāsoti āha ‘‘desetabbappakārajānana’’ntiādi. Nanu ekena pakārena jānantassa tadaññappakāravibhāvanaṃ aphalaṃ hotīti? Na hoti paṭisambhidāppabhedassa upanissayattā. Te pakārā etesanti tappakārā, tabbhāvo tappakāratā. Iminā dhammānaṃ vijjamānasseva pakāravisesassa vibhāvanaṃ desanāvilāsoti dasseti.
અઞ્ઞત્થાપીતિ ‘‘અહેતુકા ચેવ ધમ્મા ન ચ હેતૂ’’તિઆદીસુ. યથા પઠમદુકેકદેસે ગહેત્વા દુતિયતતિયદુકેહિ સદ્ધિં છટ્ઠદુકનયે યોજના ‘‘હેતૂ ધમ્મા સહેતુકાપિ અહેતુકાપી’’તિઆદયો તયો દુકા લબ્ભન્તિ, એવં દુતિયતતિયદુકેકદેસે ગહેત્વા પઠમદુકેન સદ્ધિં યોજનાય ‘‘સહેતુકા ધમ્મા હેતૂપિ ન હેતૂપિ, અહેતુકા ધમ્મા હેતૂપિ ન હેતૂપિ, હેતુસમ્પયુત્તા ધમ્મા હેતૂપિ ન હેતૂપિ, હેતુવિપ્પયુત્તા ધમ્મા હેતૂપિ ન હેતૂપી’’તિ ચત્તારો દુકા લબ્ભન્તિ, તે પન વુત્તનયેનેવ સક્કા દસ્સેતુન્તિ ન દસ્સિતાતિ દટ્ઠબ્બા. અથ વા પાળિયં વુત્તેહિ ચતુત્થપઞ્ચમેહિ અટ્ઠકથાયં દસ્સિતેહિ પુરિમેહિ દ્વીહિ નિન્નાનાકરણતો એતે ન વુત્તા. સન્નિવેસવિસેસમત્તમેવ હેત્થ વિસેસોતિ. તેનેવ હિ નિન્નાનત્થત્તા પાળિયં આગતદુકેસુ યથાનિદ્ધારિતદુકાનં યથાસમ્ભવં અવરોધનેન અવુત્તતં દસ્સેતું ‘‘એતેસુ પના’’તિઆદિમાહ.
Aññatthāpīti ‘‘ahetukā ceva dhammā na ca hetū’’tiādīsu. Yathā paṭhamadukekadese gahetvā dutiyatatiyadukehi saddhiṃ chaṭṭhadukanaye yojanā ‘‘hetū dhammā sahetukāpi ahetukāpī’’tiādayo tayo dukā labbhanti, evaṃ dutiyatatiyadukekadese gahetvā paṭhamadukena saddhiṃ yojanāya ‘‘sahetukā dhammā hetūpi na hetūpi, ahetukā dhammā hetūpi na hetūpi, hetusampayuttā dhammā hetūpi na hetūpi, hetuvippayuttā dhammā hetūpi na hetūpī’’ti cattāro dukā labbhanti, te pana vuttanayeneva sakkā dassetunti na dassitāti daṭṭhabbā. Atha vā pāḷiyaṃ vuttehi catutthapañcamehi aṭṭhakathāyaṃ dassitehi purimehi dvīhi ninnānākaraṇato ete na vuttā. Sannivesavisesamattameva hettha visesoti. Teneva hi ninnānatthattā pāḷiyaṃ āgatadukesu yathāniddhāritadukānaṃ yathāsambhavaṃ avarodhanena avuttataṃ dassetuṃ ‘‘etesu panā’’tiādimāha.
અથ વા ‘‘એતેન વા ગતિદસ્સનેના’’તિઆદિના વક્ખમાનનયેન ‘‘હેતૂ ચેવ ધમ્મા અહેતુકા ચા’’તિઆદીનં સમ્ભવન્તાનં દુકાનં સઙ્ગહે સતિ એતેસમ્પિ સઙ્ગહો સિયા. યતો વા દુકતો પદં નિદ્ધારેત્વા દુકન્તરં વુચ્ચતિ, તેન સતિ ચ નાનત્તે દુકન્તરં લબ્ભતિ, ન ચેત્થ કોચિ વિસેસો યથાવુત્તદુકેહીતિ સંવણ્ણનાસુ ન દસ્સિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. એત્થ ચ યથા સહેતુકદુકતો હેતુસમ્પયુત્તદુકસ્સ, હેતુસહેતુકદુકતો ચ હેતુહેતુસમ્પયુત્તદુકસ્સ પદત્થમત્તતો નાનત્તં, ન સભાવત્થતો. એવં સન્તેપિ સહેતુકહેતુસહેતુકદુકે વત્વા ઇતરેપિ વુત્તા, એવં હેતુસમ્પયુત્તહેતુહેતુસમ્પયુત્તદુકાદીહિ સભાવત્થનાનત્તાભાવેપિ પદત્થનાનત્તસમ્ભવતો ધમ્મનાનત્તાભાવેપિ પદત્થનાનત્તેન દુકન્તરં વુચ્ચતીતિ વુત્તત્તા ‘‘હેતુસહગતા ધમ્મા, ન હેતુસહગતા ધમ્મા, હેતુસહજાતા ધમ્મા, ન હેતુસહજાતા ધમ્મા. હેતુસંસટ્ઠા ધમ્મા, હેતુવિસંસટ્ઠા ધમ્મા. હેતુસમુટ્ઠાના ધમ્મા, ન હેતુસમુટ્ઠાના ધમ્મા. હેતુસહભુનો ધમ્મા, ન હેતુસહભુનો ધમ્મા’’તિઆદીનં, તથા ‘‘હેતૂ ચેવ ધમ્મા હેતુસહગતા ચા’’તિઆદીનં, ‘‘ન હેતૂ ખો પન ધમ્મા હેતુસહગતાપિ, ન હેતુસહગતાપી’’તિઆદીનઞ્ચ સમ્ભવન્તાનં અનેકેસં દુકાનં સઙ્ગહો અનુઞ્ઞાતો વિય દિસ્સતિ. તથા હિ વક્ખતિ ‘‘એતેન વા ગતિદસ્સનેના’’તિઆદિ. એવં આસવગોચ્છકાદીસુપિ અયમત્થો યથાસમ્ભવં વત્તબ્બો. ધમ્માનં વા સભાવકિચ્ચાદિં બોધેતબ્બાકારઞ્ચ યાથાવતો જાનન્તેન ધમ્મસામિના યત્તકા દુકા વુત્તા, તત્તકેસુ ઠાતબ્બં. અદ્ધા હિ તે દુકા ન વત્તબ્બા, યે ભગવતા ન વુત્તાતિ વેદિતબ્બં. ન હેતુહેતુસમ્પયુત્તદુકો છટ્ઠદુકેન નિન્નાનત્થોતિ અધિપ્પાયો. તેસૂતિ પઠમદુકતતિયદુકેસુ. યદિ દુકન્તરેહિ દુકન્તરપદેહિ ચ સમાનત્થત્તા એતેસં દુકાનં દુકન્તરપદાનઞ્ચ અવચનં , એવં સતિ છટ્ઠદુકે પઠમપદમ્પિ ન વત્તબ્બં ચતુત્થદુકે દુતિયપદેન સમાનત્થત્તા. તથા ચ છટ્ઠદુકોયેવ ન હોતીતિ ચોદનં સન્ધાયાહ ‘‘ચતુત્થદુકે’’તિઆદિ. દુકપૂરણત્થન્તિ ઇદં સમાનત્થતંયેવ સન્ધાય વુત્તં, દેસનાવિસેસો પન વિજ્જતિયેવ. અત્થન્તરતાભાવેપિ પકારભેદહેતુકં દુકન્તરવચનન્તિ દસ્સિતો હિ અયમત્થોતિ. એતેન ગતિદસ્સનેનાતિ અત્થવિસેસાભાવેપિ છટ્ઠદુકપૂરણસઙ્ખાતેન નયદસ્સનેન. પઠમદુકે…પે॰… દસ્સિતો પાળિયં વુત્તેહિ ચતુત્થપઞ્ચમેહિ, અટ્ઠકથાયં દસ્સિતેહિ પુરિમેહિ દ્વીહિ, ઇધ દસ્સિતેહિ ચતૂહિ. તેસૂતિ દુતિયતતિયદુકેસુ. પઠમદુકપક્ખેપેન દસ્સિતો પાળિયં છટ્ઠદુકેન ઇતરત્ર ચ ઇતરદુકેહીતિ વેદિતબ્બં.
Atha vā ‘‘etena vā gatidassanenā’’tiādinā vakkhamānanayena ‘‘hetū ceva dhammā ahetukā cā’’tiādīnaṃ sambhavantānaṃ dukānaṃ saṅgahe sati etesampi saṅgaho siyā. Yato vā dukato padaṃ niddhāretvā dukantaraṃ vuccati, tena sati ca nānatte dukantaraṃ labbhati, na cettha koci viseso yathāvuttadukehīti saṃvaṇṇanāsu na dassitanti daṭṭhabbaṃ. Ettha ca yathā sahetukadukato hetusampayuttadukassa, hetusahetukadukato ca hetuhetusampayuttadukassa padatthamattato nānattaṃ, na sabhāvatthato. Evaṃ santepi sahetukahetusahetukaduke vatvā itarepi vuttā, evaṃ hetusampayuttahetuhetusampayuttadukādīhi sabhāvatthanānattābhāvepi padatthanānattasambhavato dhammanānattābhāvepi padatthanānattena dukantaraṃ vuccatīti vuttattā ‘‘hetusahagatā dhammā, na hetusahagatā dhammā, hetusahajātā dhammā, na hetusahajātā dhammā. Hetusaṃsaṭṭhā dhammā, hetuvisaṃsaṭṭhā dhammā. Hetusamuṭṭhānā dhammā, na hetusamuṭṭhānā dhammā. Hetusahabhuno dhammā, na hetusahabhuno dhammā’’tiādīnaṃ, tathā ‘‘hetū ceva dhammā hetusahagatā cā’’tiādīnaṃ, ‘‘na hetū kho pana dhammā hetusahagatāpi, na hetusahagatāpī’’tiādīnañca sambhavantānaṃ anekesaṃ dukānaṃ saṅgaho anuññāto viya dissati. Tathā hi vakkhati ‘‘etena vā gatidassanenā’’tiādi. Evaṃ āsavagocchakādīsupi ayamattho yathāsambhavaṃ vattabbo. Dhammānaṃ vā sabhāvakiccādiṃ bodhetabbākārañca yāthāvato jānantena dhammasāminā yattakā dukā vuttā, tattakesu ṭhātabbaṃ. Addhā hi te dukā na vattabbā, ye bhagavatā na vuttāti veditabbaṃ. Na hetuhetusampayuttaduko chaṭṭhadukena ninnānatthoti adhippāyo. Tesūti paṭhamadukatatiyadukesu. Yadi dukantarehi dukantarapadehi ca samānatthattā etesaṃ dukānaṃ dukantarapadānañca avacanaṃ , evaṃ sati chaṭṭhaduke paṭhamapadampi na vattabbaṃ catutthaduke dutiyapadena samānatthattā. Tathā ca chaṭṭhadukoyeva na hotīti codanaṃ sandhāyāha ‘‘catutthaduke’’tiādi. Dukapūraṇatthanti idaṃ samānatthataṃyeva sandhāya vuttaṃ, desanāviseso pana vijjatiyeva. Atthantaratābhāvepi pakārabhedahetukaṃ dukantaravacananti dassito hi ayamatthoti. Etena gatidassanenāti atthavisesābhāvepi chaṭṭhadukapūraṇasaṅkhātena nayadassanena. Paṭhamaduke…pe… dassito pāḷiyaṃ vuttehi catutthapañcamehi, aṭṭhakathāyaṃ dassitehi purimehi dvīhi, idha dassitehi catūhi. Tesūti dutiyatatiyadukesu. Paṭhamadukapakkhepena dassito pāḷiyaṃ chaṭṭhadukena itaratra ca itaradukehīti veditabbaṃ.
૭-૧૩. પચ્ચયભાવમત્તેન…પે॰… અત્થિતન્તિ એતેન ન પટિલદ્ધત્તતાસઙ્ખાતા સસભાવતાવ અત્થિતા, અથ ખો પટિપક્ખેન અનિરોધો અપ્પહીનતા અનિપ્ફાદિતફલતા કારણાસમુગ્ઘાતેન ફલનિબ્બત્તનારહતા ચાતિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ. તથા હિ ‘‘ઇમસ્મિં સતિ ઇદં હોતી’’તિ એત્થ ‘‘સતી’’તિ ઇમિના વચનેન યેન વિના યં ન હોતિ, તં અતીતાદિપિ કારણં સઙ્ગહિતમેવાતિ. તેનેવાહ ‘‘ન સહેતુ…પે॰… કાલાનમેવા’’તિ. સમે…પે॰… દીપેતિ સમેચ્ચ સમ્ભૂય પચ્ચયેહિ કતન્તિ સઙ્ખતન્તિ. અયમેતેસં વિસેસોતિ અયં પચ્ચયનિબ્બત્તાનં પચ્ચયવન્તતા અનેકપચ્ચયનિપ્ફાદિતતા ચ દુકદ્વયે પુરિમપદત્થાનં ભેદો, ઇતરેસં પન પુરિમપદસઙ્ગહિતધમ્મવિધુરસભાવતાયાતિ. અવિનિ…પે॰… ઠપનતોતિ ‘‘એત્તકા’’તિ પભેદપરિચ્છેદનિદ્ધારણવસેન અભિધમ્મમાતિકાયં ધમ્માનં અવુત્તત્તા વુત્તં. સુત્તન્તમાતિકાયં પન નિદ્ધારિતસરૂપસઙ્ખાવિસેસત્તા વિનિચ્છિતત્થપરિચ્છેદાયેવ અવિજ્જાદયો વુત્તાતિ. ‘‘પથવીઆદિ રૂપ’’ન્તિ એતસ્મિં અત્થવિકપ્પે અનેકહેતુકેસુ ચિત્તુપ્પાદેસુ હેતૂનં સહેતુકભાવો વિય સબ્બેસં પથવીઆદીનં રૂપિભાવો સિદ્ધોતિ આહ ‘‘પુરિમ…પે॰… પજ્જતી’’તિ. ન હિ તેસુ નિયતો કત્થચિ સંસામિભાવોતિ. અનિચ્ચાનુપસ્સનાય વા લુજ્જતિ છિજ્જતિ વિનસ્સતીતિ ગહેતબ્બો લોકોતિ તંગહણરહિતાનં લોકુત્તરાનં નત્થિ લોકતા. તેનેવાતિ દુક્ખસચ્ચભાવેન પરિઞ્ઞેય્યભાવેનાતિ અત્થો.
7-13. Paccayabhāvamattena…pe… atthitanti etena na paṭiladdhattatāsaṅkhātā sasabhāvatāva atthitā, atha kho paṭipakkhena anirodho appahīnatā anipphāditaphalatā kāraṇāsamugghātena phalanibbattanārahatā cāti imamatthaṃ dasseti. Tathā hi ‘‘imasmiṃ sati idaṃ hotī’’ti ettha ‘‘satī’’ti iminā vacanena yena vinā yaṃ na hoti, taṃ atītādipi kāraṇaṃ saṅgahitamevāti. Tenevāha ‘‘na sahetu…pe… kālānamevā’’ti. Same…pe… dīpeti samecca sambhūya paccayehi katanti saṅkhatanti. Ayametesaṃ visesoti ayaṃ paccayanibbattānaṃ paccayavantatā anekapaccayanipphāditatā ca dukadvaye purimapadatthānaṃ bhedo, itaresaṃ pana purimapadasaṅgahitadhammavidhurasabhāvatāyāti. Avini…pe… ṭhapanatoti ‘‘ettakā’’ti pabhedaparicchedaniddhāraṇavasena abhidhammamātikāyaṃ dhammānaṃ avuttattā vuttaṃ. Suttantamātikāyaṃ pana niddhāritasarūpasaṅkhāvisesattā vinicchitatthaparicchedāyeva avijjādayo vuttāti. ‘‘Pathavīādi rūpa’’nti etasmiṃ atthavikappe anekahetukesu cittuppādesu hetūnaṃ sahetukabhāvo viya sabbesaṃ pathavīādīnaṃ rūpibhāvo siddhoti āha ‘‘purima…pe… pajjatī’’ti. Na hi tesu niyato katthaci saṃsāmibhāvoti. Aniccānupassanāya vā lujjati chijjati vinassatīti gahetabbo lokoti taṃgahaṇarahitānaṃ lokuttarānaṃ natthi lokatā. Tenevāti dukkhasaccabhāvena pariññeyyabhāvenāti attho.
દુકબહુતા આપજ્જતીતિ કસ્મા વુત્તં, નનુ વીસતિ દુકા વિભત્તા, ‘‘અવુત્તોપિ યથાલાભવસેન વેદિતબ્બો’’તિ ચ વક્ખતીતિ દુકબહુતા ઇચ્છિતા એવાતિ? સચ્ચમેતં, તંયેવ પન દુકબહુતં અનિચ્છન્તો એવમાહ. અપિચ દુકબહુતા આપજ્જતિ, સા ચ ખો વિઞ્ઞાણભેદાનુસારિની, તત્રાપિ કામાવચરકુસલતો ઞાણસમ્પયુત્તાનિ, તથા મહાકિરિયતો મનોદ્વારાવજ્જનન્તિ એવંપકારાનં સબ્બધમ્મારમ્મણવિઞ્ઞાણાનં અનામસનતો ન બ્યાપિનીતિ દસ્સેતિ ‘‘દુકબહુતા’’તિઆદિના. અબ્યાપિભાવે પન દોસં દસ્સેન્તો ‘‘તથા ચ…પે॰… સિયા’’તિ આહ. નિદ્દેસેન ચ વિરુદ્ધન્તિ ‘‘યે તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા, ન તે ધમ્મા સોતવિઞ્ઞેય્યા’’તિઆદિના રૂપાયતનાદીનં પચ્ચેકચક્ખુવિઞ્ઞાણાદિના કેનચિ વિઞ્ઞેય્યતં, સોતવિઞ્ઞાણાદિના કેનચિ નવિઞ્ઞેય્યતઞ્ચ દસ્સેન્તેન નિક્ખેપરાસિનિદ્દેસેન ‘‘દ્વિન્નમ્પિ પદાનં અત્થનાનત્તતો દુકો હોતી’’તિ ઇદં વચનં વિરુદ્ધં, તથા અત્થુદ્ધારનિદ્દેસેનપિ અત્થતો ન સમેતીતિ અત્થો. તત્થાતિ તસ્સં નિક્ખેપરાસિસંવણ્ણનાયં. યો ચ પટિસેધો કતો અત્થનાનત્તતો દુકં દસ્સેતુન્તિ અધિપ્પાયો. ન હિ સમ…પે॰… સેધેતુન્તિ એતેન ‘‘યે તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા, ન તે ધમ્મા સોતવિઞ્ઞેય્યા’’તિ એત્તકેસુ નિદ્દેસપદેસુ દુકપદદ્વયપ્પવત્તિ પાળિતો એવ વિઞ્ઞાયતીતિ દસ્સેતિ.
Dukabahutāāpajjatīti kasmā vuttaṃ, nanu vīsati dukā vibhattā, ‘‘avuttopi yathālābhavasena veditabbo’’ti ca vakkhatīti dukabahutā icchitā evāti? Saccametaṃ, taṃyeva pana dukabahutaṃ anicchanto evamāha. Apica dukabahutā āpajjati, sā ca kho viññāṇabhedānusārinī, tatrāpi kāmāvacarakusalato ñāṇasampayuttāni, tathā mahākiriyato manodvārāvajjananti evaṃpakārānaṃ sabbadhammārammaṇaviññāṇānaṃ anāmasanato na byāpinīti dasseti ‘‘dukabahutā’’tiādinā. Abyāpibhāve pana dosaṃ dassento ‘‘tathā ca…pe… siyā’’ti āha. Niddesena ca viruddhanti ‘‘ye te dhammā cakkhuviññeyyā, na te dhammā sotaviññeyyā’’tiādinā rūpāyatanādīnaṃ paccekacakkhuviññāṇādinā kenaci viññeyyataṃ, sotaviññāṇādinā kenaci naviññeyyatañca dassentena nikkheparāsiniddesena ‘‘dvinnampi padānaṃ atthanānattato duko hotī’’ti idaṃ vacanaṃ viruddhaṃ, tathā atthuddhāraniddesenapi atthato na sametīti attho. Tatthāti tassaṃ nikkheparāsisaṃvaṇṇanāyaṃ. Yo ca paṭisedho kato atthanānattato dukaṃ dassetunti adhippāyo. Na hi sama…pe… sedhetunti etena ‘‘ye te dhammā cakkhuviññeyyā, na te dhammā sotaviññeyyā’’ti ettakesu niddesapadesu dukapadadvayappavatti pāḷito eva viññāyatīti dasseti.
તથેવાતિ ઉભિન્નં કેચિન-સદ્દાનં અનિયમતો ચક્ખુસોતાદિનિસ્સયવોહારેન ચક્ખુસોતવિઞ્ઞાણાદિકો ભિન્નસભાવોયેવ ધમ્મો અત્થોતિ દસ્સનવસેન. રૂપાયતનમેવ હિ ચક્ખુસોતવિઞ્ઞાણેહિ વિઞ્ઞેય્યાવિઞ્ઞેય્યભાવતો ‘‘કેનચિ વિઞ્ઞેય્યં કેનચિ નવિઞ્ઞેય્ય’’ન્તિ ચ વુચ્ચતીતિ. યદિ એવં ઇમસ્મિમ્પિ પક્ખે દુકબહુતા આપજ્જતીતિ ચોદનં મનસિ કત્વા આહ ‘‘ન ચેત્થા’’તિઆદિ. વિઞ્ઞાતબ્બભેદેનાતિ વિઞ્ઞાતબ્બવિસેસેન, વિઞ્ઞેય્યેકદેસેનાતિ અત્થો. દુકભેદોતિ દુકવિસેસો, કેનચિ વિઞ્ઞેય્યદુકો, તપ્પભેદોયેવ વા. સમત્તો પરિયત્તો પરિપુણ્ણોતિ અત્થો. યત્તકા વિઞ્ઞાતબ્બા તત્તકા દુકાતિ દુકભેદાપજ્જનપ્પકારદસ્સનં. એવઞ્ચ સતીતિઆદિના ઇમિસ્સા સંવણ્ણનાય લદ્ધગુણં દસ્સેતિ. ‘‘યે તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા, ન તે ધમ્મા સોતવિઞ્ઞેય્યા’’તિ રૂપાયતનસ્સેવ વુત્તત્તા અત્થભેદાભાવતો કથમયં દુકો હોતીતિ આહ ‘‘વિઞ્ઞાણનાનત્તેના’’તિઆદિ. યદિ પન સબ્બવિઞ્ઞાતબ્બસઙ્ગહે દુકોસમત્તો હોતિ, નિક્ખેપરાસિનિદ્દેસો કથં નીયતીતિ આહ ‘‘એતસ્સ પના’’તિઆદિ.
Tathevāti ubhinnaṃ kecina-saddānaṃ aniyamato cakkhusotādinissayavohārena cakkhusotaviññāṇādiko bhinnasabhāvoyeva dhammo atthoti dassanavasena. Rūpāyatanameva hi cakkhusotaviññāṇehi viññeyyāviññeyyabhāvato ‘‘kenaci viññeyyaṃ kenaci naviññeyya’’nti ca vuccatīti. Yadi evaṃ imasmimpi pakkhe dukabahutā āpajjatīti codanaṃ manasi katvā āha ‘‘na cetthā’’tiādi. Viññātabbabhedenāti viññātabbavisesena, viññeyyekadesenāti attho. Dukabhedoti dukaviseso, kenaci viññeyyaduko, tappabhedoyeva vā. Samatto pariyatto paripuṇṇoti attho. Yattakā viññātabbā tattakā dukāti dukabhedāpajjanappakāradassanaṃ. Evañca satītiādinā imissā saṃvaṇṇanāya laddhaguṇaṃ dasseti. ‘‘Ye te dhammā cakkhuviññeyyā, na te dhammā sotaviññeyyā’’ti rūpāyatanasseva vuttattā atthabhedābhāvato kathamayaṃ duko hotīti āha ‘‘viññāṇanānattenā’’tiādi. Yadi pana sabbaviññātabbasaṅgahe dukosamatto hoti, nikkheparāsiniddeso kathaṃ nīyatīti āha ‘‘etassa panā’’tiādi.
એત્થ પન યથા વિઞ્ઞાણનાનત્તેન વિઞ્ઞાતબ્બં ભિન્દિત્વા દુકે વુચ્ચમાને સતિપિ વિઞ્ઞાતબ્બાનં બહુભાવે યત્તકા વિઞ્ઞાતબ્બા, તત્તકા દુકાતિ નત્થિ દુકબહુતા દુકસઙ્ગહિતધમ્મેકદેસેસુ દુકપદદ્વયપ્પવત્તિદસ્સનભાવતો. એવં દ્વિન્નમ્પિ પદાનં અત્થનાનત્તેન દુકે વુચ્ચમાનેપિ યત્તકાનિ વિઞ્ઞાણાનિ, તત્તકા દુકાતિ નત્થિ દુકબહુતા દુકસઙ્ગ…પે॰… ભાવતો એવ. ન હિ એકંયેવ વિઞ્ઞાણં ‘‘કેનચિ કેનચી’’તિ વુત્તં, કિન્તુ અપરમ્પીતિ સબ્બવિઞ્ઞાણસઙ્ગહે દુકો સમત્તો હોતિ, ન ચ કત્થચિ દુકસ્સ પચ્છેદો અત્થિ ઇન્દ્રિયવિઞ્ઞાણાનં વિય મનોવિઞ્ઞાણસ્સપિ વિસયસ્સ ભિન્નત્તા. ન હિ અતીતારમ્મણં વિઞ્ઞાણં અનાગતાદિઆરમ્મણં હોતિ, અનાગતારમ્મણં વા અતીતાદિઆરમ્મણં, તસ્મા યથાલદ્ધવિસેસેન વિસિટ્ઠેસુ મનોવિઞ્ઞાણભેદેસુ તસ્સ તસ્સ વિસયસ્સ આલમ્બનાનાલમ્બનવસેન દુકપદદ્વયપ્પવત્તિ ન સક્કા નિવારેતું. તેનેવ ચ અટ્ઠકથાયં ‘‘મનોવિઞ્ઞાણેન પન કેનચિ વિઞ્ઞેય્યઞ્ચેવ અવિઞ્ઞેય્યઞ્ચાતિ અયમત્થો અત્થિ, તસ્મા સો અવુત્તોપિ યથાલાભવસેન વેદિતબ્બો’’તિ ભૂમિભેદવસેન યથાલાભં દસ્સેસ્સતિ. ‘‘વવત્થાનાભાવતો’’તિ ઇદમ્પિ અનામટ્ઠવિસેસં મનોવિઞ્ઞાણસામઞ્ઞમેવ ગહેત્વા વુત્તં. પાળિ પન ઇન્દ્રિયવિઞ્ઞાણેહિ નયદસ્સનવસેન આગતાતિ દટ્ઠબ્બં. એવઞ્ચ કત્વા ઇમિસ્સાપિ અત્થવણ્ણનાય ‘‘કેનચી’’તિ પદં અનિયમેન સબ્બવિઞ્ઞાણસઙ્ગાહકન્તિ સિદ્ધં હોતિ, નિદ્દેસેન ચ ન કોચિ વિરોધો. ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યનસોતવિઞ્ઞેય્યભાવેહિ દુકપદદ્વયપ્પવત્તિ દસ્સિતા, ન પન ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યાચક્ખુવિઞ્ઞેય્યભાવેહિ વિસેસકારણાભાવતો. કિઞ્ચ ‘‘યે વા પના’’તિ પદન્તરસમ્પિણ્ડનતોપિ ‘‘યે તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા…પે॰… ન તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૧૦૧) એત્તાવતા દુકપદદ્વયપ્પવત્તિ દસ્સિતાતિ વિઞ્ઞાયતિ. પદન્તરભાવદસ્સનત્થો હિ યેવાપન-સદ્દો યથા ‘‘યે કેચિ કુસલા ધમ્મા, સબ્બે તે કુસલમૂલા. યે વા પન કુસલમૂલા, સબ્બે તે ધમ્મા કુસલા’’તિઆદીસુ (યમ॰ ૧.મૂલયમક.૧). અઞ્ઞથા ‘‘યે તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા, ન તે ધમ્મા સોતવિઞ્ઞેય્યા. યે તે ધમ્મા સોતવિઞ્ઞેય્યા, ન તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા’’તિ પાળિ અભવિસ્સ. યં પન વદન્તિ ‘‘યે તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા…પે॰… ન તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યાતિ ઇમિના અત્થતો દ્વે દુકા વુત્તા હોન્તી’’તિ, તદપિ ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યાચક્ખુવિઞ્ઞેય્યતં સોતવિઞ્ઞેય્યાસોતવિઞ્ઞેય્યતઞ્ચ સન્ધાય વુત્તં, ન પન ‘‘ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યનસોતવિઞ્ઞેય્યતં સોતવિઞ્ઞેય્યનચક્ખુવિઞ્ઞેય્યતઞ્ચા’’તિ દટ્ઠબ્બં. એતેન પાળિપટિસેધનઞ્ચ નિવારિતં દટ્ઠબ્બં પટિસેધનસ્સેવ અભાવતો. તથા યસ્સ આરમ્મણસ્સ વિજાનનભાવેન યો અત્થો વુચ્ચમાનો અનિયમદસ્સનત્થં ‘‘કેનચી’’તિ વુત્તો, સોયેવ તતો અઞ્ઞસ્સ અવિજાનનભાવેન વુચ્ચમાનો અનિયમદસ્સનત્થં પુન ‘‘કેનચી’’તિ વુત્તોતિ તદત્થદસ્સને તેનેવાતિ અયં પદત્થો ન સમ્ભવતીતિ ન સક્કા વત્તુન્તિ. એવમેત્થ યથા અટ્ઠકથા અવટ્ઠિતા, તથા અત્થો યુજ્જતીતિ વેદિતબ્બં.
Ettha pana yathā viññāṇanānattena viññātabbaṃ bhinditvā duke vuccamāne satipi viññātabbānaṃ bahubhāve yattakā viññātabbā, tattakā dukāti natthi dukabahutā dukasaṅgahitadhammekadesesu dukapadadvayappavattidassanabhāvato. Evaṃ dvinnampi padānaṃ atthanānattena duke vuccamānepi yattakāni viññāṇāni, tattakā dukāti natthi dukabahutā dukasaṅga…pe… bhāvato eva. Na hi ekaṃyeva viññāṇaṃ ‘‘kenaci kenacī’’ti vuttaṃ, kintu aparampīti sabbaviññāṇasaṅgahe duko samatto hoti, na ca katthaci dukassa pacchedo atthi indriyaviññāṇānaṃ viya manoviññāṇassapi visayassa bhinnattā. Na hi atītārammaṇaṃ viññāṇaṃ anāgatādiārammaṇaṃ hoti, anāgatārammaṇaṃ vā atītādiārammaṇaṃ, tasmā yathāladdhavisesena visiṭṭhesu manoviññāṇabhedesu tassa tassa visayassa ālambanānālambanavasena dukapadadvayappavatti na sakkā nivāretuṃ. Teneva ca aṭṭhakathāyaṃ ‘‘manoviññāṇena pana kenaci viññeyyañceva aviññeyyañcāti ayamattho atthi, tasmā so avuttopi yathālābhavasena veditabbo’’ti bhūmibhedavasena yathālābhaṃ dassessati. ‘‘Vavatthānābhāvato’’ti idampi anāmaṭṭhavisesaṃ manoviññāṇasāmaññameva gahetvā vuttaṃ. Pāḷi pana indriyaviññāṇehi nayadassanavasena āgatāti daṭṭhabbaṃ. Evañca katvā imissāpi atthavaṇṇanāya ‘‘kenacī’’ti padaṃ aniyamena sabbaviññāṇasaṅgāhakanti siddhaṃ hoti, niddesena ca na koci virodho. Cakkhuviññeyyanasotaviññeyyabhāvehi dukapadadvayappavatti dassitā, na pana cakkhuviññeyyācakkhuviññeyyabhāvehi visesakāraṇābhāvato. Kiñca ‘‘ye vā panā’’ti padantarasampiṇḍanatopi ‘‘ye te dhammā cakkhuviññeyyā…pe… na te dhammā cakkhuviññeyyā’’ti (dha. sa. 1101) ettāvatā dukapadadvayappavatti dassitāti viññāyati. Padantarabhāvadassanattho hi yevāpana-saddo yathā ‘‘ye keci kusalā dhammā, sabbe te kusalamūlā. Ye vā pana kusalamūlā, sabbe te dhammā kusalā’’tiādīsu (yama. 1.mūlayamaka.1). Aññathā ‘‘ye te dhammā cakkhuviññeyyā, na te dhammā sotaviññeyyā. Ye te dhammā sotaviññeyyā, na te dhammā cakkhuviññeyyā’’ti pāḷi abhavissa. Yaṃ pana vadanti ‘‘ye te dhammā cakkhuviññeyyā…pe… na te dhammā cakkhuviññeyyāti iminā atthato dve dukā vuttā hontī’’ti, tadapi cakkhuviññeyyācakkhuviññeyyataṃ sotaviññeyyāsotaviññeyyatañca sandhāya vuttaṃ, na pana ‘‘cakkhuviññeyyanasotaviññeyyataṃ sotaviññeyyanacakkhuviññeyyatañcā’’ti daṭṭhabbaṃ. Etena pāḷipaṭisedhanañca nivāritaṃ daṭṭhabbaṃ paṭisedhanasseva abhāvato. Tathā yassa ārammaṇassa vijānanabhāvena yo attho vuccamāno aniyamadassanatthaṃ ‘‘kenacī’’ti vutto, soyeva tato aññassa avijānanabhāvena vuccamāno aniyamadassanatthaṃ puna ‘‘kenacī’’ti vuttoti tadatthadassane tenevāti ayaṃ padattho na sambhavatīti na sakkā vattunti. Evamettha yathā aṭṭhakathā avaṭṭhitā, tathā attho yujjatīti veditabbaṃ.
૧૪-૧૯. સન્તાનસ્સ અજઞ્ઞમલીનભાવકરણતો કણ્હકમ્મવિપાકહેતુતો ચ અપરિસુદ્ધત્તા ‘‘અસુચિભાવેન સન્દન્તી’’તિ વુત્તં. તત્થાતિ વણે. પગ્ઘરણક…પે॰… સદ્દોતિ એતેન આસવો વિય આસવોતિ અયમ્પિ અત્થો દસ્સિતોતિ દટ્ઠબ્બં. ગોત્રભુ…પે॰… વુત્તાનીતિ એતેન ગોત્રભુગ્ગહણં ઉપલક્ખણં યથા ‘‘કાકેહિ સપ્પિ રક્ખિતબ્બ’’ન્તિ દસ્સેતિ. ગોત્રભુસદિસા ગોત્રભૂતિ પન અત્થે સતિ ગુણપ્પધાનત્થાનં એકેન સદ્દેન અવચનીયત્તા વોદાનાદયોવ વુત્તા ભવેય્યું. અથ વા ગોત્રભૂતિ એકસેસેન સામઞ્ઞેન વા અયં નિદ્દેસોતિ વેદિતબ્બં. અભિવિધિવિસયં અવધિન્તિ વિભત્તિં પરિણામેત્વા વત્તબ્બં.
14-19. Santānassa ajaññamalīnabhāvakaraṇato kaṇhakammavipākahetuto ca aparisuddhattā ‘‘asucibhāvena sandantī’’ti vuttaṃ. Tatthāti vaṇe. Paggharaṇaka…pe… saddoti etena āsavo viya āsavoti ayampi attho dassitoti daṭṭhabbaṃ. Gotrabhu…pe… vuttānīti etena gotrabhuggahaṇaṃ upalakkhaṇaṃ yathā ‘‘kākehi sappi rakkhitabba’’nti dasseti. Gotrabhusadisā gotrabhūti pana atthe sati guṇappadhānatthānaṃ ekena saddena avacanīyattā vodānādayova vuttā bhaveyyuṃ. Atha vā gotrabhūti ekasesena sāmaññena vā ayaṃ niddesoti veditabbaṃ. Abhividhivisayaṃ avadhinti vibhattiṃ pariṇāmetvā vattabbaṃ.
સમ્પયુત્તેહિ આસવેહિ તંસહિતતા આસવસહિતતા. ઇદં વુત્તં હોતિ – યથા સહેતુકાનં સમ્પયુત્તેહિ હેતૂહિ સહેતુકતા, ન એવં સાસવાતિ વુત્તધમ્માનં સમ્પયુત્તેહિ આસવેહિ સાસવતા, અથ ખો વિપ્પયુત્તેહીતિ. દુકન્તરે અવુત્તપદભાવોયેવેત્થ દુકયોજનાય ઞાયાગતતા. યદિ એવં હેતુગોચ્છકે કથન્તિ આહ ‘‘હેતુગોચ્છકે પના’’તિઆદિ. પઠમે દુકે દુતિયસ્સ પક્ખેપે એકોતિ ચતુત્થદુકમાહ. પઠમે દુકે તતિયસ્સ પક્ખેપે દ્વેતિ ‘‘આસવા ચેવ ધમ્મા આસવવિપ્પયુત્તા ચ, આસવવિપ્પયુત્તા ચેવ ધમ્મા નો ચ આસવા’’તિ ઇમિના સદ્ધિં પઞ્ચમદુકમાહ. પઠમસ્સ દુતિયે દુકે પક્ખેપે એકોતિ ‘‘નો આસવા ધમ્મા સાસવાપિ અનાસવાપી’’તિ અયમેકો. તતિયે પઠમસ્સ પક્ખેપે દ્વેતિ ‘‘આસવા ધમ્મા આસવસમ્પયુત્તાપિ આસવવિપ્પયુત્તાપિ, નો આસવાધમ્મા આસવસમ્પયુત્તાપિ આસવવિપ્પયુત્તાપી’’તિ ઇમે દ્વે. તતિયે દુતિયસ્સ પક્ખેપે એકોતિ ‘‘સાસવા ધમ્મા આસવસમ્પયુત્તાપિ આસવવિપ્પયુત્તાપી’’તિ એકો. દુતિયે તતિયસ્સ પક્ખેપે એકોતિ છટ્ઠદુકમાહ. તીહીતિ ચતુત્થપઞ્ચમછટ્ઠેહિ. ઇતરેતિ તદવસિટ્ઠા પઞ્ચ. તે પન પઠમે તતિયદુકદુતિયપદપક્ખેપે એકો, દુતિયે પઠમદુકદુતિયપદપક્ખેપે એકો, તતિયે પઠમસ્સ એકેકપદપક્ખેપે દ્વે, તતિયે દુતિયદુકપઠમપદપક્ખેપે એકોતિ એવં વેદિતબ્બા. ‘‘સાસવા ધમ્મા આસવાપિ નો આસવાપિ. આસવસમ્પયુત્તા ધમ્મા આસવાપિ નો આસવાપિ. આસવવિપ્પયુત્તા ધમ્મા આસવાપિ નો આસવાપી’’તિ એતેસમ્પિ, ‘‘આસવસહગતા ધમ્મા નો આસવસહગતા ધમ્મા’’તિ એવમાદીનઞ્ચ અગ્ગહણે કારણં ગહણનયો ચ પુબ્બે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં.
Sampayuttehi āsavehi taṃsahitatā āsavasahitatā. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā sahetukānaṃ sampayuttehi hetūhi sahetukatā, na evaṃ sāsavāti vuttadhammānaṃ sampayuttehi āsavehi sāsavatā, atha kho vippayuttehīti. Dukantare avuttapadabhāvoyevettha dukayojanāya ñāyāgatatā. Yadi evaṃ hetugocchake kathanti āha ‘‘hetugocchake panā’’tiādi. Paṭhame duke dutiyassa pakkhepe ekoti catutthadukamāha. Paṭhame duke tatiyassa pakkhepe dveti ‘‘āsavā ceva dhammā āsavavippayuttā ca, āsavavippayuttā ceva dhammā no ca āsavā’’ti iminā saddhiṃ pañcamadukamāha. Paṭhamassa dutiye duke pakkhepe ekoti ‘‘no āsavā dhammā sāsavāpi anāsavāpī’’ti ayameko. Tatiye paṭhamassa pakkhepe dveti ‘‘āsavā dhammā āsavasampayuttāpi āsavavippayuttāpi, no āsavādhammā āsavasampayuttāpi āsavavippayuttāpī’’ti ime dve. Tatiye dutiyassa pakkhepe ekoti ‘‘sāsavā dhammā āsavasampayuttāpi āsavavippayuttāpī’’ti eko. Dutiye tatiyassa pakkhepe ekoti chaṭṭhadukamāha. Tīhīti catutthapañcamachaṭṭhehi. Itareti tadavasiṭṭhā pañca. Te pana paṭhame tatiyadukadutiyapadapakkhepe eko, dutiye paṭhamadukadutiyapadapakkhepe eko, tatiye paṭhamassa ekekapadapakkhepe dve, tatiye dutiyadukapaṭhamapadapakkhepe ekoti evaṃ veditabbā. ‘‘Sāsavā dhammā āsavāpi no āsavāpi. Āsavasampayuttā dhammā āsavāpi no āsavāpi. Āsavavippayuttā dhammā āsavāpi no āsavāpī’’ti etesampi, ‘‘āsavasahagatā dhammā no āsavasahagatā dhammā’’ti evamādīnañca aggahaṇe kāraṇaṃ gahaṇanayo ca pubbe vuttanayeneva veditabbaṃ.
એસ નયોતિ યો એસ પઠમદુકે દુતિયદુકપક્ખેપાદિકો ઉપાયો ઇધ આસવગોચ્છકે વુત્તો, એસ નયો સંયોજનગોચ્છકાદીસુ દુકન્તરનિદ્ધારણેતિ અત્થો. તત્થ પાળિયં અનાગતદુકા સંયોજનગોચ્છકે તાવ ‘‘સંયોજના ચેવ ધમ્મા સંયોજનવિપ્પયુત્તા ચ, સંયોજનવિપ્પયુત્તા ચેવ ધમ્મા નો ચ સંયોજના, સંયોજના ધમ્મા સંયોજનસમ્પયુત્તાપિ સંયોજનવિપ્પયુત્તાપિ, નો સંયોજના ધમ્મા સંયોજનસમ્પયુત્તાપિ સંયોજનવિપ્પયુત્તાપિ, નો સંયોજના ધમ્મા સંયોજનિયાપિ અસંયોજનિયાપિ, સંયોજનિયા ધમ્મા સંયોજનસમ્પયુત્તાપિ સંયોજનવિપ્પયુત્તાપી’’તિ પઞ્ચ. એવં ગન્થઓઘયોગઉપાદાનગોચ્છકેસુ પચ્ચેકં પઞ્ચ. નીવરણગોચ્છકે પન નીવરણાનં નીવરણવિપ્પયુત્તભાવાભાવતો ‘‘નો નીવરણા ધમ્મા નીવરણિયાપિ અનીવરણિયાપિ, નો નીવરણા ધમ્મા નીવરણસમ્પયુત્તાપિ નીવરણવિપ્પયુત્તાપિ, નીવરણિયા ધમ્મા નીવરણસમ્પયુત્તાપિ નીવરણવિપ્પયુત્તાપી’’તિ તયો. તથા પરામાસગોચ્છકે ‘‘નો પરામાસા ધમ્મા પરામટ્ઠાપિ અપરામટ્ઠાપિ, નો પરામાસા ધમ્મા પરામાસસમ્પયુત્તાપિ પરામાસવિપ્પયુત્તાપિ, પરામટ્ઠા ધમ્મા પરામાસસમ્પયુત્તાપિ પરામાસવિપ્પયુત્તાપી’’તિ. કિલેસગોચ્છકે ‘‘નો કિલેસા ધમ્મા સંકિલેસિકાપિ અસંકિલેસિકાપિ, નો કિલેસા ધમ્મા સંકિલિટ્ઠાપિ અસંકિલિટ્ઠાપિ, નો કિલેસા ધમ્મા કિલેસસમ્પયુત્તાપિ કિલેસવિપ્પયુત્તાપિ, સંકિલેસિકા ધમ્મા સંકિલિટ્ઠાપિ અસંકિલિટ્ઠાપિ, સંકિલેસિકા ધમ્મા કિલેસસમ્પયુત્તાપિ કિલેસવિપ્પયુત્તાપિ, અસંકિલિટ્ઠા ધમ્મા સંકિલેસિકાપિ અસંકિલેસિકાપી’’તિ છ દુકાતિ એવં વેદિતબ્બા. સેસં વુત્તનયમેવ.
Esanayoti yo esa paṭhamaduke dutiyadukapakkhepādiko upāyo idha āsavagocchake vutto, esa nayo saṃyojanagocchakādīsu dukantaraniddhāraṇeti attho. Tattha pāḷiyaṃ anāgatadukā saṃyojanagocchake tāva ‘‘saṃyojanā ceva dhammā saṃyojanavippayuttā ca, saṃyojanavippayuttā ceva dhammā no ca saṃyojanā, saṃyojanā dhammā saṃyojanasampayuttāpi saṃyojanavippayuttāpi, no saṃyojanā dhammā saṃyojanasampayuttāpi saṃyojanavippayuttāpi, no saṃyojanā dhammā saṃyojaniyāpi asaṃyojaniyāpi, saṃyojaniyā dhammā saṃyojanasampayuttāpi saṃyojanavippayuttāpī’’ti pañca. Evaṃ ganthaoghayogaupādānagocchakesu paccekaṃ pañca. Nīvaraṇagocchake pana nīvaraṇānaṃ nīvaraṇavippayuttabhāvābhāvato ‘‘no nīvaraṇā dhammā nīvaraṇiyāpi anīvaraṇiyāpi, no nīvaraṇā dhammā nīvaraṇasampayuttāpi nīvaraṇavippayuttāpi, nīvaraṇiyā dhammā nīvaraṇasampayuttāpi nīvaraṇavippayuttāpī’’ti tayo. Tathā parāmāsagocchake ‘‘no parāmāsā dhammā parāmaṭṭhāpi aparāmaṭṭhāpi, no parāmāsā dhammā parāmāsasampayuttāpi parāmāsavippayuttāpi, parāmaṭṭhā dhammā parāmāsasampayuttāpi parāmāsavippayuttāpī’’ti. Kilesagocchake ‘‘no kilesā dhammā saṃkilesikāpi asaṃkilesikāpi, no kilesā dhammā saṃkiliṭṭhāpi asaṃkiliṭṭhāpi, no kilesā dhammā kilesasampayuttāpi kilesavippayuttāpi, saṃkilesikā dhammā saṃkiliṭṭhāpi asaṃkiliṭṭhāpi, saṃkilesikā dhammā kilesasampayuttāpi kilesavippayuttāpi, asaṃkiliṭṭhā dhammā saṃkilesikāpi asaṃkilesikāpī’’ti cha dukāti evaṃ veditabbā. Sesaṃ vuttanayameva.
૨૦-૨૫. પચ્ચયભાવેનાતિ સંયોજનત્થં દસ્સેતિ. યથાસકં પચ્ચયભાવો એવ હિ કામરાગાદીનં વટ્ટસંયોજનન્તિ. યદિ એવં કથં કામરાગાદીનંયેવ સંયોજનભાવોતિ આહ ‘‘સતિપી’’તિઆદિ. અઞ્ઞેસન્તિ સંયોજનેહિ અઞ્ઞેસં કિલેસાભિસઙ્ખારાદીનં. તપ્પચ્ચયભાવેતિ તેસં કિલેસકમ્મવિપાકવટ્ટાનં પચ્ચયભાવે. ઓરમ્ભાગિયુદ્ધંભાગિયભાવેન સઙ્ગહિતા પરિચ્છિન્ના ઓર…પે॰… સઙ્ગહિતા, તેહિ કામરાગાદીહિ વિસેસપચ્ચયભૂતેહિ. કામકમ્મભવાદીનં કામૂપપત્તિભવાદિનિપ્ફાદનેપિ નિયમોતિ કત્વા આહ ‘‘તંતં…પે॰… હોતી’’તિ. તેન સંયોજનાનં ભાવે યથાવુત્તનિયમાનં કમ્મૂપપત્તિભવાનં ભાવં દસ્સેત્વા તદભાવે અભાવં દસ્સેન્તો ‘‘ન ચા’’તિઆદિમાહ. બન્ધનં અસેરિભાવકરણં અન્દુબન્ધનાદયો વિય. ગન્થકરણં અવચ્છિન્નતાકરણં. ચક્કલકં પાદપુઞ્છનરજ્જુમણ્ડલં. ન ચોદેતબ્બન્તિ પઞ્ઞાચક્ખુના પચુરજનસ્સ પસ્સિતું અસક્કુણેય્યત્તા યથાવુત્તવિસેસસ્સ સદ્ધેય્યતં આહ. તિવિધો હિ અત્થો કોચિ પચ્ચક્ખસિદ્ધો યો રૂપાદિધમ્માનં પચ્ચત્તવેદનીયો અનિદ્દિસિતબ્બાકારો, સબ્બધમ્માનં સભાવલક્ખણન્તિ વુત્તં હોતિ. કોચિ અનુમાનસિદ્ધો યો ઘટાદીસુ પટાદીસુ ચ પસિદ્ધેન પચ્ચયાયત્તભાવેન ઘટપટ-સદ્દાદીનં અનિચ્ચતાદિઆકારો, કોચિ ઓકપ્પનસિદ્ધો યો પચુરજનસ્સ અચ્ચન્તમદિટ્ઠો સદ્ધાવિસયો સગ્ગનિબ્બાનાદિ. તત્થ યસ્સ સત્થુનો વચનં પચ્ચક્ખસિદ્ધે અનુમાનસિદ્ધે ચ અત્થે ન વિસંવાદેતિ અવિપરીતપ્પવત્તિયા, તસ્સ વચનેન સદ્ધેય્યત્થસિદ્ધીતિ તથારૂપો ચ ભગવાતિ ‘‘ધમ્માનં સભાવ…પે॰… ન ચોદેતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. એસ નયો ઇતો પરેસુપિ એવરૂપેસુ.
20-25. Paccayabhāvenāti saṃyojanatthaṃ dasseti. Yathāsakaṃ paccayabhāvo eva hi kāmarāgādīnaṃ vaṭṭasaṃyojananti. Yadi evaṃ kathaṃ kāmarāgādīnaṃyeva saṃyojanabhāvoti āha ‘‘satipī’’tiādi. Aññesanti saṃyojanehi aññesaṃ kilesābhisaṅkhārādīnaṃ. Tappaccayabhāveti tesaṃ kilesakammavipākavaṭṭānaṃ paccayabhāve. Orambhāgiyuddhaṃbhāgiyabhāvena saṅgahitā paricchinnā ora…pe… saṅgahitā, tehi kāmarāgādīhi visesapaccayabhūtehi. Kāmakammabhavādīnaṃ kāmūpapattibhavādinipphādanepi niyamoti katvā āha ‘‘taṃtaṃ…pe… hotī’’ti. Tena saṃyojanānaṃ bhāve yathāvuttaniyamānaṃ kammūpapattibhavānaṃ bhāvaṃ dassetvā tadabhāve abhāvaṃ dassento ‘‘na cā’’tiādimāha. Bandhanaṃ aseribhāvakaraṇaṃ andubandhanādayo viya. Ganthakaraṇaṃ avacchinnatākaraṇaṃ. Cakkalakaṃ pādapuñchanarajjumaṇḍalaṃ. Na codetabbanti paññācakkhunā pacurajanassa passituṃ asakkuṇeyyattā yathāvuttavisesassa saddheyyataṃ āha. Tividho hi attho koci paccakkhasiddho yo rūpādidhammānaṃ paccattavedanīyo aniddisitabbākāro, sabbadhammānaṃ sabhāvalakkhaṇanti vuttaṃ hoti. Koci anumānasiddho yo ghaṭādīsu paṭādīsu ca pasiddhena paccayāyattabhāvena ghaṭapaṭa-saddādīnaṃ aniccatādiākāro, koci okappanasiddho yo pacurajanassa accantamadiṭṭho saddhāvisayo sagganibbānādi. Tattha yassa satthuno vacanaṃ paccakkhasiddhe anumānasiddhe ca atthe na visaṃvādeti aviparītappavattiyā, tassa vacanena saddheyyatthasiddhīti tathārūpo ca bhagavāti ‘‘dhammānaṃ sabhāva…pe… na codetabba’’nti vuttaṃ. Esa nayo ito paresupi evarūpesu.
૨૬-૩૭. યથા સરભેહિ અતિક્કમિતબ્બા પબ્બતરાજિ સરભનિયા, એવં ઓઘનિયાતિ સદ્દસિદ્ધીતિ આહ ‘‘તેના’’તિઆદિ.
26-37. Yathā sarabhehi atikkamitabbā pabbatarāji sarabhaniyā, evaṃ oghaniyāti saddasiddhīti āha ‘‘tenā’’tiādi.
૫૦-૫૪. વિપરિયેસગ્ગાહો પરામસનન્તિ ‘‘પરતો’’તિ એત્થ ન ધમ્મસભાવતો અઞ્ઞથામત્તં પરન્તિ અધિપ્પેતં, અથ ખો તબ્બિપરિયાયોતિ આહ ‘‘પરતોતિ નિચ્ચાદિતો’’તિ.
50-54. Vipariyesaggāho parāmasananti ‘‘parato’’ti ettha na dhammasabhāvato aññathāmattaṃ paranti adhippetaṃ, atha kho tabbipariyāyoti āha ‘‘paratoti niccādito’’ti.