Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā

    દુકનિક્ખેપકથા

    Dukanikkhepakathā

    ૧૦૬૨. દુકેસુ અદોસનિદ્દેસે મેત્તાયનવસેન મેત્તિ. મેત્તાકારો મેત્તાયના. મેત્તાય અયિતસ્સ મેત્તાસમઙ્ગિનો ચિત્તસ્સ ભાવો મેત્તાયિતત્તં. અનુદયતીતિ અનુદ્દા, રક્ખતીતિ અત્થો. અનુદ્દાકારો અનુદ્દાયના. અનુદ્દાયિતસ્સ ભાવો અનુદ્દાયિતત્તં. હિતસ્સ એસનવસેન હિતેસિતા. અનુકમ્પનવસેન અનુકમ્પા. સબ્બેહિપિ ઇમેહિ પદેહિ ઉપચારપ્પનાપ્પત્તા મેત્તાવ વુત્તા. સેસપદેહિ લોકિયલોકુત્તરો અદોસો કથિતો.

    1062. Dukesu adosaniddese mettāyanavasena metti. Mettākāro mettāyanā. Mettāya ayitassa mettāsamaṅgino cittassa bhāvo mettāyitattaṃ. Anudayatīti anuddā, rakkhatīti attho. Anuddākāro anuddāyanā. Anuddāyitassa bhāvo anuddāyitattaṃ. Hitassa esanavasena hitesitā. Anukampanavasena anukampā. Sabbehipi imehi padehi upacārappanāppattā mettāva vuttā. Sesapadehi lokiyalokuttaro adoso kathito.

    ૧૦૬૩. અમોહનિદ્દેસે દુક્ખે ઞાણન્તિ દુક્ખસચ્ચે પઞ્ઞા. દુક્ખસમુદયેતિઆદીસુપિ એસેવ નયો. એત્થ ચ દુક્ખે ઞાણં સવનસમ્મસનપટિવેધપચ્ચવેક્ખણાસુ વત્તતિ. તથા દુક્ખસમુદયે. નિરોધે પન સવનપટિવેધપચ્ચવેક્ખણાસુ એવ. તથા પટિપદાય. પુબ્બન્તેતિ અતીતકોટ્ઠાસે. અપરન્તેતિ અનાગતકોટ્ઠાસે. પુબ્બન્તાપરન્તેતિ તદુભયે. ઇદપ્પચ્ચયતાપટિચ્ચસમુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ ઞાણન્તિ અયં પચ્ચયો, ઇદં પચ્ચયુપ્પન્નં, ઇદં પટિચ્ચ ઇદં નિબ્બત્તન્તિ, એવં પચ્ચયેસુ ચ પચ્ચયુપ્પન્નધમ્મેસુ ચ ઞાણં.

    1063. Amohaniddese dukkhe ñāṇanti dukkhasacce paññā. Dukkhasamudayetiādīsupi eseva nayo. Ettha ca dukkhe ñāṇaṃ savanasammasanapaṭivedhapaccavekkhaṇāsu vattati. Tathā dukkhasamudaye. Nirodhe pana savanapaṭivedhapaccavekkhaṇāsu eva. Tathā paṭipadāya. Pubbanteti atītakoṭṭhāse. Aparanteti anāgatakoṭṭhāse. Pubbantāparanteti tadubhaye. Idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu ñāṇanti ayaṃ paccayo, idaṃ paccayuppannaṃ, idaṃ paṭicca idaṃ nibbattanti, evaṃ paccayesu ca paccayuppannadhammesu ca ñāṇaṃ.

    ૧૦૬૫. લોભનિદ્દેસેપિ હેટ્ઠા અનાગતાનં પદાનં અયમત્થો – રઞ્જનવસેન રાગો. બલવરઞ્જનટ્ઠેન સારાગો. વિસયેસુ સત્તાનં અનુનયનતો અનુનયો. અનુરુજ્ઝતીતિ અનુરોધો, કામેતીતિ અત્થો. યત્થ કત્થચિ ભવે સત્તા એતાય નન્દન્તિ, સયં વા નન્દતીતિ નન્દી. નન્દી ચ સા રઞ્જનટ્ઠેન રાગો ચાતિ નન્દીરાગો. તત્થ એકસ્મિં આરમ્મણે સકિં ઉપ્પન્ના તણ્હા ‘નન્દી’. પુનપ્પુનં ઉપ્પજ્જમાના ‘નન્દીરાગો’તિ વુચ્ચતિ. ચિત્તસ્સ સારાગોતિ યો હેટ્ઠા બલવરઞ્જનટ્ઠેન સારાગોતિ વુત્તો, સો ન સત્તસ્સ, ચિત્તસ્સેવ સારાગોતિ અત્થો.

    1065. Lobhaniddesepi heṭṭhā anāgatānaṃ padānaṃ ayamattho – rañjanavasena rāgo. Balavarañjanaṭṭhena sārāgo. Visayesu sattānaṃ anunayanato anunayo. Anurujjhatīti anurodho, kāmetīti attho. Yattha katthaci bhave sattā etāya nandanti, sayaṃ vā nandatīti nandī. Nandī ca sā rañjanaṭṭhena rāgo cāti nandīrāgo. Tattha ekasmiṃ ārammaṇe sakiṃ uppannā taṇhā ‘nandī’. Punappunaṃ uppajjamānā ‘nandīrāgo’ti vuccati. Cittassa sārāgoti yo heṭṭhā balavarañjanaṭṭhena sārāgoti vutto, so na sattassa, cittasseva sārāgoti attho.

    ઇચ્છન્તિ એતાય આરમ્મણાનીતિ ઇચ્છા. બહલકિલેસભાવેન મુચ્છન્તિ એતાય પાણિનોતિ મુચ્છા. ગિલિત્વા પરિનિટ્ઠપેત્વા ગહણવસેન અજ્ઝોસાનં. ઇમિના સત્તા ગિજ્ઝન્તિ, ગેધં આપજ્જન્તીતિ ગેધો; બહલટ્ઠેન વા ગેધો. ‘‘ગેધં વા પવનસણ્ડ’’ન્તિ હિ બહલટ્ઠેનેવ વુત્તં. અનન્તરપદં ઉપસગ્ગવસેન વડ્ઢિતં. સબ્બતોભાગેન વા ગેધોતિ પલિગેધો. સઞ્જન્તિ એતેનાતિ સઙ્ગો; લગ્ગનટ્ઠેન વા સઙ્ગો. ઓસીદનટ્ઠેન પઙ્કો. આકડ્ઢનવસેન એજા. ‘‘એજા ઇમં પુરિસં પરિકડ્ઢતિ તસ્સ તસ્સેવ ભવસ્સ અભિનિબ્બત્તિયા’’તિ હિ વુત્તં. વઞ્ચનટ્ઠેન માયા. વટ્ટસ્મિં સત્તાનં જનનટ્ઠેન જનિકા. ‘‘તણ્હા જનેતિ પુરિસં ચિત્તમસ્સ વિધાવતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૫૫-૫૭) હિ વુત્તં. વટ્ટસ્મિં સત્તે દુક્ખેન સંયોજયમાના જનેતીતિ સઞ્જનની. ઘટનટ્ઠેન સિબ્બિની. અયઞ્હિ વટ્ટસ્મિં સત્તે ચુતિપટિસન્ધિવસેન સિબ્બતિ ઘટેતિ, તુન્નકારો વિય પિલોતિકાય પિલોતિકં; તસ્મા ઘટનટ્ઠેન સિબ્બિનીતિ વુત્તા. અનેકપ્પકારં વિસયજાલં તણ્હાવિપ્ફન્દિતનિવેસસઙ્ખાતં વા જાલમસ્સા અત્થીતિ જાલિની.

    Icchanti etāya ārammaṇānīti icchā. Bahalakilesabhāvena mucchanti etāya pāṇinoti mucchā. Gilitvā pariniṭṭhapetvā gahaṇavasena ajjhosānaṃ. Iminā sattā gijjhanti, gedhaṃ āpajjantīti gedho; bahalaṭṭhena vā gedho. ‘‘Gedhaṃ vā pavanasaṇḍa’’nti hi bahalaṭṭheneva vuttaṃ. Anantarapadaṃ upasaggavasena vaḍḍhitaṃ. Sabbatobhāgena vā gedhoti paligedho. Sañjanti etenāti saṅgo; lagganaṭṭhena vā saṅgo. Osīdanaṭṭhena paṅko. Ākaḍḍhanavasena ejā. ‘‘Ejā imaṃ purisaṃ parikaḍḍhati tassa tasseva bhavassa abhinibbattiyā’’ti hi vuttaṃ. Vañcanaṭṭhena māyā. Vaṭṭasmiṃ sattānaṃ jananaṭṭhena janikā. ‘‘Taṇhā janeti purisaṃ cittamassa vidhāvatī’’ti (saṃ. ni. 1.55-57) hi vuttaṃ. Vaṭṭasmiṃ satte dukkhena saṃyojayamānā janetīti sañjananī. Ghaṭanaṭṭhena sibbinī. Ayañhi vaṭṭasmiṃ satte cutipaṭisandhivasena sibbati ghaṭeti, tunnakāro viya pilotikāya pilotikaṃ; tasmā ghaṭanaṭṭhena sibbinīti vuttā. Anekappakāraṃ visayajālaṃ taṇhāvipphanditanivesasaṅkhātaṃ vā jālamassā atthīti jālinī.

    આકડ્ઢનટ્ઠેન સીઘસોતા સરિતા વિયાતિ સરિતા. અલ્લટ્ઠેન વા સરિતા. વુત્તઞ્હેતં – ‘‘સરિતાનિ સિનેહિતાનિ ચ સોમનસ્સાનિ ભવન્તિ જન્તુનો’’તિ (ધ॰ પ॰ ૩૪૧). અલ્લાનિ ચેવ સિનિદ્ધાનિ ચાતિ અયઞ્હેત્થ અત્થો. વિસતાતિ વિસત્તિકા. વિસટાતિ વિસત્તિકા. વિસાલાતિ વિસત્તિકા. વિસક્કતીતિ વિસત્તિકા. વિસંવાદિકાતિ વિસત્તિકા. વિસંહરતીતિ વિસત્તિકા. વિસમૂલાતિ વિસત્તિકા. વિસફલાતિ વિસત્તિકા. વિસપરિભોગાતિ વિસત્તિકા. વિસતા વા પન સા તણ્હા રૂપે સદ્દે ગન્ધે રસે ફોટ્ઠબ્બે ધમ્મે કુલે ગણે વિત્થતાતિ વિસત્તિકા (મહાનિ॰ ૩). અનયબ્યસનપાપનટ્ઠેન કુમ્માનુબન્ધસુત્તકં વિયાતિ સુત્તં. વુત્તઞ્હેતં – ‘‘સુત્તકન્તિ ખો, ભિક્ખવે, નન્દીરાગસ્સેતં અધિવચન’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૧૫૯). રૂપાદીસુ વિત્થતટ્ઠેન વિસટા. તસ્સ તસ્સ પટિલાભત્થાય સત્તે આયૂહાપેતીતિ આયૂહિની. ઉક્કણ્ઠિતું અપ્પદાનતો સહાયટ્ઠેન દુતિયા. અયઞ્હિ સત્તાનં વટ્ટસ્મિં ઉક્કણ્ઠિતું ન દેતિ, ગતગતટ્ઠાને પિયસહાયો વિય અભિરમાપેતિ. તેન વુત્તં –

    Ākaḍḍhanaṭṭhena sīghasotā saritā viyāti saritā. Allaṭṭhena vā saritā. Vuttañhetaṃ – ‘‘saritāni sinehitāni ca somanassāni bhavanti jantuno’’ti (dha. pa. 341). Allāni ceva siniddhāni cāti ayañhettha attho. Visatāti visattikā. Visaṭāti visattikā. Visālāti visattikā. Visakkatīti visattikā. Visaṃvādikāti visattikā. Visaṃharatīti visattikā. Visamūlāti visattikā. Visaphalāti visattikā. Visaparibhogāti visattikā. Visatā vā pana sā taṇhā rūpe sadde gandhe rase phoṭṭhabbe dhamme kule gaṇe vitthatāti visattikā (mahāni. 3). Anayabyasanapāpanaṭṭhena kummānubandhasuttakaṃ viyāti suttaṃ. Vuttañhetaṃ – ‘‘suttakanti kho, bhikkhave, nandīrāgassetaṃ adhivacana’’nti (saṃ. ni. 2.159). Rūpādīsu vitthataṭṭhena visaṭā. Tassa tassa paṭilābhatthāya satte āyūhāpetīti āyūhinī. Ukkaṇṭhituṃ appadānato sahāyaṭṭhena dutiyā. Ayañhi sattānaṃ vaṭṭasmiṃ ukkaṇṭhituṃ na deti, gatagataṭṭhāne piyasahāyo viya abhiramāpeti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘તણ્હાદુતિયો પુરિસો, દીઘમદ્ધાન સંસરં;

    ‘‘Taṇhādutiyo puriso, dīghamaddhāna saṃsaraṃ;

    ઇત્થભાવઞ્ઞથાભાવં, સંસારં નાતિવત્તતી’’તિ. (અ॰ નિ॰ ૪.૯; ઇતિવુ॰ ૧૫; મહાનિ॰ ૧૯૧; ચૂળનિ॰ પારાયનાનુગીતિગાથાનિદ્દેસ ૧૦૭);

    Itthabhāvaññathābhāvaṃ, saṃsāraṃ nātivattatī’’ti. (a. ni. 4.9; itivu. 15; mahāni. 191; cūḷani. pārāyanānugītigāthāniddesa 107);

    પણિધાનકવસેન પણિધિ. ભવનેત્તીતિ ભવરજ્જુ. એતાય હિ સત્તા, રજ્જુયા ગીવાય બદ્ધા ગોણા વિય, ઇચ્છિતિચ્છિતટ્ઠાનં નિય્યન્તિ. તં તં આરમ્મણં વનતિ ભજતિ અલ્લીયતીતિ વનં. વનતિ યાચતીતિ વા વનં. વનથોતિ બ્યઞ્જનેન પદં વડ્ઢિતં. અનત્થદુક્ખાનં વા સમુટ્ઠાપનટ્ઠેન ગહનટ્ઠેન ચ વનં વિયાતિ ‘વનં’; બલવતણ્હાયેતં નામં. ગહનતરટ્ઠેન પન તતો બલવતરો ‘વનથો’ નામ. તેન વુત્તં –

    Paṇidhānakavasena paṇidhi. Bhavanettīti bhavarajju. Etāya hi sattā, rajjuyā gīvāya baddhā goṇā viya, icchiticchitaṭṭhānaṃ niyyanti. Taṃ taṃ ārammaṇaṃ vanati bhajati allīyatīti vanaṃ. Vanati yācatīti vā vanaṃ. Vanathoti byañjanena padaṃ vaḍḍhitaṃ. Anatthadukkhānaṃ vā samuṭṭhāpanaṭṭhena gahanaṭṭhena ca vanaṃ viyāti ‘vanaṃ’; balavataṇhāyetaṃ nāmaṃ. Gahanataraṭṭhena pana tato balavataro ‘vanatho’ nāma. Tena vuttaṃ –

    ‘‘વનં છિન્દથ મા રુક્ખં, વનતો જાયતે ભયં;

    ‘‘Vanaṃ chindatha mā rukkhaṃ, vanato jāyate bhayaṃ;

    છેત્વા વનઞ્ચ વનથઞ્ચ, નિબ્બના હોથ ભિક્ખવો’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૨૮૩);

    Chetvā vanañca vanathañca, nibbanā hotha bhikkhavo’’ti. (dha. pa. 283);

    સન્થવનવસેન સન્થવો; સંસગ્ગોતિ અત્થો. સો દુવિધો – તણ્હાસન્થવો મિત્તસન્થવો ચ. તેસુ ઇધ તણ્હાસન્થવો અધિપ્પેતો. સિનેહવસેન સિનેહો. આલયકરણવસેન અપેક્ખતીતિ અપેક્ખા. વુત્તમ્પિ ચેતં – ‘‘ઇમાનિ તે દેવ ચતુરાસીતિનગરસહસ્સાનિ કુસાવતીરાજધાનીપમુખાનિ. એત્થ દેવ છન્દં જનેહિ, જીવિતે અપેક્ખં કરોહી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૨૬૬). આલયં કરોહીતિ અયઞ્હેત્થ અત્થો. પાટિયેક્કે પાટિયેક્કે આરમ્મણે બન્ધતીતિ પટિબન્ધુ. ઞાતકટ્ઠેન વા પાટિયેક્કો બન્ધૂતિપિ પટિબન્ધુ. નિચ્ચસન્નિસ્સિતટ્ઠેન હિ સત્તાનં તણ્હાસમો બન્ધુ નામ નત્થિ.

    Santhavanavasena santhavo; saṃsaggoti attho. So duvidho – taṇhāsanthavo mittasanthavo ca. Tesu idha taṇhāsanthavo adhippeto. Sinehavasena sineho. Ālayakaraṇavasena apekkhatīti apekkhā. Vuttampi cetaṃ – ‘‘imāni te deva caturāsītinagarasahassāni kusāvatīrājadhānīpamukhāni. Ettha deva chandaṃ janehi, jīvite apekkhaṃ karohī’’ti (dī. ni. 2.266). Ālayaṃ karohīti ayañhettha attho. Pāṭiyekke pāṭiyekke ārammaṇe bandhatīti paṭibandhu. Ñātakaṭṭhena vā pāṭiyekko bandhūtipi paṭibandhu. Niccasannissitaṭṭhena hi sattānaṃ taṇhāsamo bandhu nāma natthi.

    આરમ્મણાનં અસનતો આસા. અજ્ઝોત્થરણતો ચેવ તિત્તિં અનુપગન્ત્વાવ પરિભુઞ્જનતો ચાતિ અત્થો. આસિસનવસેન આસિસના. આસિસિતસ્સ ભાવો આસિસિતત્તં. ઇદાનિ તસ્સા પવત્તિટ્ઠાનં દસ્સેતું રૂપાસાતિઆદિ વુત્તં. તત્થ આસિસનવસેન આસાતિ આસાય અત્થં ગહેત્વા રૂપે આસા રૂપાસાતિ એવં નવપિ પદાનિ વેદિતબ્બાનિ. એત્થ ચ પુરિમાનિ પઞ્ચ પઞ્ચકામગુણવસેન વુત્તાનિ. પરિક્ખારલોભવસેન છટ્ઠં. તં વિસેસતો પબ્બજિતાનં. તતો પરાનિ તીણિ અતિત્તિયવત્થુવસેન ગહટ્ઠાનં. ન હિ તેસં ધનપુત્તજીવિતેહિ અઞ્ઞં પિયતરં અત્થિ. ‘એતં મય્હં એતં મય્હ’ન્તિ વા ‘અસુકેન મે ઇદં દિન્નં ઇદં દિન્ન’ન્તિ વા એવં સત્તે જપ્પાપેતીતિ જપ્પા. પરતો દ્વે પદાનિ ઉપસગ્ગેન વડ્ઢિતાનિ. તતો પરં અઞ્ઞેનાકારેન વિભજિતું આરદ્ધત્તા પુન જપ્પાતિ વુત્તં. જપ્પનાકારો જપ્પના. જપ્પિતસ્સ ભાવો જપ્પિતત્તં. પુનપ્પુનં વિસયે લુમ્પતિ આકડ્ઢતીતિ લોલુપો. લોલુપસ્સ ભાવો લોલુપ્પં. લોલુપ્પાકારો લોલુપ્પાયના. લોલુપ્પસમઙ્ગિનો ભાવો લોલુપ્પાયિતત્તં.

    Ārammaṇānaṃ asanato āsā. Ajjhottharaṇato ceva tittiṃ anupagantvāva paribhuñjanato cāti attho. Āsisanavasena āsisanā. Āsisitassa bhāvo āsisitattaṃ. Idāni tassā pavattiṭṭhānaṃ dassetuṃ rūpāsātiādi vuttaṃ. Tattha āsisanavasena āsāti āsāya atthaṃ gahetvā rūpe āsā rūpāsāti evaṃ navapi padāni veditabbāni. Ettha ca purimāni pañca pañcakāmaguṇavasena vuttāni. Parikkhāralobhavasena chaṭṭhaṃ. Taṃ visesato pabbajitānaṃ. Tato parāni tīṇi atittiyavatthuvasena gahaṭṭhānaṃ. Na hi tesaṃ dhanaputtajīvitehi aññaṃ piyataraṃ atthi. ‘Etaṃ mayhaṃ etaṃ mayha’nti vā ‘asukena me idaṃ dinnaṃ idaṃ dinna’nti vā evaṃ satte jappāpetīti jappā. Parato dve padāni upasaggena vaḍḍhitāni. Tato paraṃ aññenākārena vibhajituṃ āraddhattā puna jappāti vuttaṃ. Jappanākāro jappanā. Jappitassa bhāvo jappitattaṃ. Punappunaṃ visaye lumpati ākaḍḍhatīti lolupo. Lolupassa bhāvo loluppaṃ. Loluppākāro loluppāyanā. Loluppasamaṅgino bhāvo loluppāyitattaṃ.

    પુચ્છઞ્જિકતાતિ યાય તણ્હાય લાભટ્ઠાનેસુ, પુચ્છં ચાલયમાના સુનખા વિય, કમ્પમાના વિચરન્તિ, તં તસ્સા કમ્પનતણ્હાય નામં. સાધુ મનાપમનાપે વિસયે કામેતીતિ સાધુકામો. તસ્સ ભાવો સાધુકમ્યતા. માતા માતુચ્છાતિઆદિકે અયુત્તટ્ઠાને રાગોતિ અધમ્મરાગો. યુત્તટ્ઠાનેપિ બલવા હુત્વા ઉપ્પન્નલોભો વિસમલોભો. ‘‘રાગો વિસમ’’ન્તિઆદિવચનતો (વિભ॰ ૯૨૪) વા યુત્તટ્ઠાને વા અયુત્તટ્ઠાને વા ઉપ્પન્નો છન્દરાગો અધમ્મટ્ઠેન ‘અધમ્મરાગો’, વિસમટ્ઠેન ‘વિસમલોભો’તિ વેદિતબ્બો.

    Pucchañjikatāti yāya taṇhāya lābhaṭṭhānesu, pucchaṃ cālayamānā sunakhā viya, kampamānā vicaranti, taṃ tassā kampanataṇhāya nāmaṃ. Sādhu manāpamanāpe visaye kāmetīti sādhukāmo. Tassa bhāvo sādhukamyatā. Mātā mātucchātiādike ayuttaṭṭhāne rāgoti adhammarāgo. Yuttaṭṭhānepi balavā hutvā uppannalobho visamalobho. ‘‘Rāgo visama’’ntiādivacanato (vibha. 924) vā yuttaṭṭhāne vā ayuttaṭṭhāne vā uppanno chandarāgo adhammaṭṭhena ‘adhammarāgo’, visamaṭṭhena ‘visamalobho’ti veditabbo.

    આરમ્મણાનં નિકામનવસેન નિકન્તિ. નિકામનાકારો નિકામના. પત્થનાવસેન પત્થના. પિહાયનવસેન પિહના. સુટ્ઠુ પત્થના સમ્પત્થના. પઞ્ચસુ કામગુણેસુ તણ્હા કામતણ્હા. રૂપારૂપભવે તણ્હા ભવતણ્હા. ઉચ્છેદસઙ્ખાતે વિભવે તણ્હા વિભવતણ્હા. સુદ્ધે રૂપભવસ્મિંયેવ તણ્હા રૂપતણ્હા. અરૂપભવે તણ્હા અરૂપતણ્હા. ઉચ્છેદદિટ્ઠિસહગતો રાગો દિટ્ઠિરાગો. નિરોધે તણ્હા નિરોધતણ્હા. રૂપે તણ્હા રૂપતણ્હા. સદ્દે તણ્હા સદ્દતણ્હા. ગન્ધતણ્હાદીસુપિ એસેવ નયો. ઓઘાદયો વુત્તત્થાવ.

    Ārammaṇānaṃ nikāmanavasena nikanti. Nikāmanākāro nikāmanā. Patthanāvasena patthanā. Pihāyanavasena pihanā. Suṭṭhu patthanā sampatthanā. Pañcasu kāmaguṇesu taṇhā kāmataṇhā. Rūpārūpabhave taṇhā bhavataṇhā. Ucchedasaṅkhāte vibhave taṇhā vibhavataṇhā. Suddhe rūpabhavasmiṃyeva taṇhā rūpataṇhā. Arūpabhave taṇhā arūpataṇhā. Ucchedadiṭṭhisahagato rāgo diṭṭhirāgo. Nirodhe taṇhā nirodhataṇhā. Rūpe taṇhā rūpataṇhā. Sadde taṇhā saddataṇhā. Gandhataṇhādīsupi eseva nayo. Oghādayo vuttatthāva.

    કુસલધમ્મે આવરતીતિ આવરણં. છાદનવસેન છાદનં. સત્તે વટ્ટસ્મિં બન્ધતીતિ બન્ધનં. ચિત્તં ઉપગન્ત્વા કિલિસ્સતિ સંકિલિટ્ઠં કરોતીતિ ઉપક્કિલેસો. થામગતટ્ઠેન અનુસેતીતિ અનુસયો. ઉપ્પજ્જમાના ચિત્તં પરિયુટ્ઠાતીતિ પરિયુટ્ઠાનં; ઉપ્પજ્જિતું અપ્પદાનેન કુસલચારં ગણ્હાતીતિ અત્થો. ‘‘ચોરા મગ્ગે પરિયુટ્ઠિંસુ ધુત્તા મગ્ગે પરિયુટ્ઠિંસૂ’’તિઆદીસુ (ચૂળવ॰ ૪૩૦) હિ મગ્ગં ગણ્હિંસૂતિ અત્થો. એવમિધાપિ ગહણટ્ઠેન પરિયુટ્ઠાનં વેદિતબ્બં. પલિવેઠનટ્ઠેન લતા વિયાતિ લતા. ‘‘લતા ઉબ્ભિજ્જ તિટ્ઠતી’’તિ (ધ॰ પ॰ ૩૪૦) આગતટ્ઠાનેપિ અયં તણ્હા લતાતિ વુત્તા. વિવિધાનિ વત્થૂનિ ઇચ્છતીતિ વેવિચ્છં. વટ્ટદુક્ખસ્સ મૂલન્તિ દુક્ખમૂલં. તસ્સેવ દુક્ખસ્સ નિદાનન્તિ દુક્ખનિદાનં. તં દુક્ખં ઇતો પભવતીતિ દુક્ખપ્પભવો. બન્ધનટ્ઠેન પાસો વિયાતિ પાસો. મારસ્સ પાસો મારપાસો. દુરુગ્ગિલનટ્ઠેન બળિસં વિયાતિ બળિસં. મારસ્સ બળિસં મારબળિસં. તણ્હાભિભૂતા મારસ્સ વિસયં નાતિક્કમન્તિ, તેસં ઉપરિ મારો વસં વત્તેતીતિ ઇમિના પરિયાયેન મારસ્સ વિસયોતિ મારવિસયો . સન્દનટ્ઠેન તણ્હાવ નદી તણ્હાનદી. અજ્ઝોત્થરણટ્ઠેન તણ્હાવ જાલં તણ્હાજાલં. યથા સુનખા ગદ્દુલબદ્ધા યદિચ્છકં નીયન્તિ, એવં તણ્હાબદ્ધા સત્તાપીતિ દળ્હબન્ધનટ્ઠેન ગદ્દુલં વિયાતિ ગદ્દુલં. તણ્હાવ ગદ્દુલં તણ્હાગદ્દુલં. દુપ્પૂરણટ્ઠેન તણ્હાવ સમુદ્દો તણ્હાસમુદ્દો.

    Kusaladhamme āvaratīti āvaraṇaṃ. Chādanavasena chādanaṃ. Satte vaṭṭasmiṃ bandhatīti bandhanaṃ. Cittaṃ upagantvā kilissati saṃkiliṭṭhaṃ karotīti upakkileso. Thāmagataṭṭhena anusetīti anusayo. Uppajjamānā cittaṃ pariyuṭṭhātīti pariyuṭṭhānaṃ; uppajjituṃ appadānena kusalacāraṃ gaṇhātīti attho. ‘‘Corā magge pariyuṭṭhiṃsu dhuttā magge pariyuṭṭhiṃsū’’tiādīsu (cūḷava. 430) hi maggaṃ gaṇhiṃsūti attho. Evamidhāpi gahaṇaṭṭhena pariyuṭṭhānaṃ veditabbaṃ. Paliveṭhanaṭṭhena latā viyāti latā. ‘‘Latā ubbhijja tiṭṭhatī’’ti (dha. pa. 340) āgataṭṭhānepi ayaṃ taṇhā latāti vuttā. Vividhāni vatthūni icchatīti vevicchaṃ. Vaṭṭadukkhassa mūlanti dukkhamūlaṃ. Tasseva dukkhassa nidānanti dukkhanidānaṃ. Taṃ dukkhaṃ ito pabhavatīti dukkhappabhavo. Bandhanaṭṭhena pāso viyāti pāso. Mārassa pāso mārapāso. Duruggilanaṭṭhena baḷisaṃ viyāti baḷisaṃ. Mārassa baḷisaṃ mārabaḷisaṃ. Taṇhābhibhūtā mārassa visayaṃ nātikkamanti, tesaṃ upari māro vasaṃ vattetīti iminā pariyāyena mārassa visayoti māravisayo. Sandanaṭṭhena taṇhāva nadī taṇhānadī. Ajjhottharaṇaṭṭhena taṇhāva jālaṃ taṇhājālaṃ. Yathā sunakhā gaddulabaddhā yadicchakaṃ nīyanti, evaṃ taṇhābaddhā sattāpīti daḷhabandhanaṭṭhena gaddulaṃ viyāti gaddulaṃ. Taṇhāva gaddulaṃ taṇhāgaddulaṃ. Duppūraṇaṭṭhena taṇhāva samuddo taṇhāsamuddo.

    ૧૦૬૬. દોસનિદ્દેસે અનત્થં મે અચરીતિ અવુડ્ઢિં મે અકાસિ. ઇમિના ઉપાયેન સબ્બપદેસુ અત્થો વેદિતબ્બો. અટ્ઠાને વા પન આઘાતોતિ અકારણે કોપો – એકચ્ચો હિ ‘દેવો અતિવસ્સતી’તિ કુપ્પતિ, ‘ન વસ્સતી’તિ કુપ્પતિ, ‘સૂરિયો તપ્પતી’તિ કુપ્પતિ, ‘ન તપ્પતી’તિ કુપ્પતિ, વાતે વાયન્તેપિ કુપ્પતિ, અવાયન્તેપિ કુપ્પતિ, સમ્મજ્જિતું અસક્કોન્તો બોધિપણ્ણાનં કુપ્પતિ, ચીવરં પારુપિતું અસક્કોન્તો વાતસ્સ કુપ્પતિ, ઉપક્ખલિત્વા ખાણુકસ્સ કુપ્પતિ ઇદં સન્ધાય વુત્તં – અટ્ઠાને વા પન આઘાતો જાયતીતિ. તત્થ હેટ્ઠા નવસુ ઠાનેસુ સત્તે આરબ્ભ ઉપ્પન્નત્તા કમ્મપથભેદો હોતિ. અટ્ઠાનાઘાતો પન સઙ્ખારેસુ ઉપ્પન્નો કમ્મપથભેદં ન કરોતિ. ચિત્તં આઘાતેન્તો ઉપ્પન્નોતિ ચિત્તસ્સ આઘાતો. તતો બલવતરો પટિઘાતો. પટિહઞ્ઞનવસેન પટિઘં. પટિવિરુજ્ઝતીતિ પટિવિરોધો. કુપ્પનવસેન કોપો. પકોપો સમ્પકોપોતિ ઉપસગ્ગેન પદં વડ્ઢિતં. દુસ્સનવસેન દોસો. પદોસો સમ્પદોસોતિ ઉપસગ્ગેન પદં વડ્ઢિતં. ચિત્તસ્સ બ્યાપત્તીતિ ચિત્તસ્સ વિપન્નતા, વિપરિવત્તનાકારો. મનં પદૂસયમાનો ઉપ્પજ્જતીતિ મનોપદોસો. કુજ્ઝનવસેન કોધો. કુજ્ઝનાકારો કુજ્ઝના. કુજ્ઝિતસ્સ ભાવો કુજ્ઝિતત્તં.

    1066. Dosaniddese anatthaṃ me acarīti avuḍḍhiṃ me akāsi. Iminā upāyena sabbapadesu attho veditabbo. Aṭṭhāne vā pana āghātoti akāraṇe kopo – ekacco hi ‘devo ativassatī’ti kuppati, ‘na vassatī’ti kuppati, ‘sūriyo tappatī’ti kuppati, ‘na tappatī’ti kuppati, vāte vāyantepi kuppati, avāyantepi kuppati, sammajjituṃ asakkonto bodhipaṇṇānaṃ kuppati, cīvaraṃ pārupituṃ asakkonto vātassa kuppati, upakkhalitvā khāṇukassa kuppati idaṃ sandhāya vuttaṃ – aṭṭhāne vā pana āghāto jāyatīti. Tattha heṭṭhā navasu ṭhānesu satte ārabbha uppannattā kammapathabhedo hoti. Aṭṭhānāghāto pana saṅkhāresu uppanno kammapathabhedaṃ na karoti. Cittaṃ āghātento uppannoti cittassa āghāto. Tato balavataro paṭighāto. Paṭihaññanavasena paṭighaṃ. Paṭivirujjhatīti paṭivirodho. Kuppanavasena kopo. Pakopo sampakopoti upasaggena padaṃ vaḍḍhitaṃ. Dussanavasena doso. Padoso sampadosoti upasaggena padaṃ vaḍḍhitaṃ. Cittassa byāpattīti cittassa vipannatā, viparivattanākāro. Manaṃ padūsayamāno uppajjatīti manopadoso. Kujjhanavasena kodho. Kujjhanākāro kujjhanā. Kujjhitassa bhāvo kujjhitattaṃ.

    ઇદાનિ અકુસલનિદ્દેસે વુત્તનયં દસ્સેતું દોસો દુસ્સનાતિઆદિ વુત્તં. તસ્મા ‘‘યો એવરૂપો ચિત્તસ્સ આઘાતો…પે॰… કુજ્ઝિતત્ત’’ન્તિ ચ ઇધ વુત્તો, ‘‘દોસો દુસ્સના’’તિઆદિના નયેન હેટ્ઠા વુત્તો, અયં વુચ્ચતિ દોસોતિ. એવમેત્થ યોજના કાતબ્બા. એવઞ્હિ સતિ પુનરુત્તિદોસો પટિસેધિતો હોતિ. મોહનિદ્દેસો અમોહનિદ્દેસે વુત્તપટિપક્ખનયેન વેદિતબ્બો. સબ્બાકારેન પનેસ વિભઙ્ગટ્ઠકથાયં આવિ ભવિસ્સતિ.

    Idāni akusalaniddese vuttanayaṃ dassetuṃ doso dussanātiādi vuttaṃ. Tasmā ‘‘yo evarūpo cittassa āghāto…pe… kujjhitatta’’nti ca idha vutto, ‘‘doso dussanā’’tiādinā nayena heṭṭhā vutto, ayaṃ vuccati dosoti. Evamettha yojanā kātabbā. Evañhi sati punaruttidoso paṭisedhito hoti. Mohaniddeso amohaniddese vuttapaṭipakkhanayena veditabbo. Sabbākārena panesa vibhaṅgaṭṭhakathāyaṃ āvi bhavissati.

    ૧૦૭૯. તેહિ ધમ્મેહિ યે ધમ્મા સહેતુકાતિ તેહિ હેતુધમ્મેહિ યે અઞ્ઞે હેતુધમ્મા વા નહેતુધમ્મા વા તે સહેતુકા. અહેતુકપદેપિ એસેવ નયો. એત્થ ચ હેતુ હેતુયેવ ચ હોતિ, તિણ્ણં વા દ્વિન્નં વા એકતો ઉપ્પત્તિયં સહેતુકો ચ. વિચિકિચ્છુદ્ધચ્ચસહગતો પન મોહો હેતુ અહેતુકો. હેતુસમ્પયુત્તદુકનિદ્દેસેપિ એસેવ નયો.

    1079. Tehidhammehi ye dhammā sahetukāti tehi hetudhammehi ye aññe hetudhammā vā nahetudhammā vā te sahetukā. Ahetukapadepi eseva nayo. Ettha ca hetu hetuyeva ca hoti, tiṇṇaṃ vā dvinnaṃ vā ekato uppattiyaṃ sahetuko ca. Vicikicchuddhaccasahagato pana moho hetu ahetuko. Hetusampayuttadukaniddesepi eseva nayo.

    ૧૦૯૧. સઙ્ખતદુકનિદ્દેસે પુરિમદુકે વુત્તં અસઙ્ખતધાતું સન્ધાય યો એવ સો ધમ્મોતિ એકવચનનિદ્દેસો કતો. પુરિમદુકે પન બહુવચનવસેન પુચ્છાય ઉદ્ધટત્તા ઇમે ધમ્મા અપ્પચ્ચયાતિ પુચ્છાનુસન્ધિનયેન બહુવચનં કતં. ઇમે ધમ્મા સનિદસ્સનાતિઆદીસુપિ એસેવ નયો.

    1091. Saṅkhatadukaniddese purimaduke vuttaṃ asaṅkhatadhātuṃ sandhāya yo eva so dhammoti ekavacananiddeso kato. Purimaduke pana bahuvacanavasena pucchāya uddhaṭattā ime dhammā appaccayāti pucchānusandhinayena bahuvacanaṃ kataṃ. Ime dhammā sanidassanātiādīsupi eseva nayo.

    ૧૧૦૧. કેનચિ વિઞ્ઞેય્યદુકનિદ્દેસે ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યાતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન વિજાનિતબ્બા. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. એત્થ ચ કેનચિ વિઞ્ઞેય્યાતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણાદીસુ કેનચિ એકેન ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન વા સોતવિઞ્ઞાણેન વા વિજાનિતબ્બા. કેનચિ ન વિઞ્ઞેય્યાતિ તેનેવ ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન વા સોતવિઞ્ઞાણેન વા ન વિજાનિતબ્બા. ‘એવં સન્તે દ્વિન્નમ્પિ પદાનં અત્થનાનત્તતો દુકો હોતી’તિ હેટ્ઠા વુત્તત્તા ‘યે તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા ન તે ધમ્મા સોતવિઞ્ઞેય્યા’તિ અયં દુકો ન હોતિ. રૂપં પન ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યં સદ્દો ન ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યોતિ ઇમમત્થં ગહેત્વા ‘યે તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા ન તે ધમ્મા સોતવિઞ્ઞેય્યા, યે વા પન તે ધમ્મા સોતવિઞ્ઞેય્યા ન તે ધમ્મા ચક્ખુવિઞ્ઞેય્યા’તિ અયમેકો દુકોતિ વેદિતબ્બો. એવં એકેકઇન્દ્રિયમૂલકે ચત્તારો ચત્તારો કત્વા વીસતિ દુકા વિભત્તાતિ વેદિતબ્બા.

    1101. Kenaci viññeyyadukaniddese cakkhuviññeyyāti cakkhuviññāṇena vijānitabbā. Sesapadesupi eseva nayo. Ettha ca kenaci viññeyyāti cakkhuviññāṇādīsu kenaci ekena cakkhuviññāṇena vā sotaviññāṇena vā vijānitabbā. Kenaci na viññeyyāti teneva cakkhuviññāṇena vā sotaviññāṇena vā na vijānitabbā. ‘Evaṃ sante dvinnampi padānaṃ atthanānattato duko hotī’ti heṭṭhā vuttattā ‘ye te dhammā cakkhuviññeyyā na te dhammā sotaviññeyyā’ti ayaṃ duko na hoti. Rūpaṃ pana cakkhuviññeyyaṃ saddo na cakkhuviññeyyoti imamatthaṃ gahetvā ‘ye te dhammā cakkhuviññeyyā na te dhammā sotaviññeyyā, ye vā pana te dhammā sotaviññeyyā na te dhammā cakkhuviññeyyā’ti ayameko dukoti veditabbo. Evaṃ ekekaindriyamūlake cattāro cattāro katvā vīsati dukā vibhattāti veditabbā.

    કિં પન ‘મનોવિઞ્ઞાણેન કેનચિ વિઞ્ઞેય્યા કેનચિ ન વિઞ્ઞેય્યા’ નત્થિ? તેનેત્થ દુકા ન વુત્તાતિ? નો નત્થિ, વવત્થાનાભાવતો પન ન વુત્તા. ન હિ, યથા ચક્ખુવિઞ્ઞાણેન અવિઞ્ઞેય્યા એવાતિ વવત્થાનં અત્થિ, એવં મનોવિઞ્ઞાણેનાપીતિ વવત્થાનાભાવતો એત્થ દુકા ન વુત્તા. મનોવિઞ્ઞાણેન પન કેનચિ વિઞ્ઞેય્યા ચેવ અવિઞ્ઞેય્યા ચાતિ અયમત્થો અત્થિ. તસ્મા સો અવુત્તોપિ યથાલાભવસેન વેદિતબ્બો. મનોવિઞ્ઞાણન્તિ હિ સઙ્ખ્યં ગતેહિ કામાવચરધમ્મેહિ કામાવચરધમ્મા એવ તાવ કેહિચિ વિઞ્ઞેય્યા કેહિચિ અવિઞ્ઞેય્યા. તેહિયેવ રૂપાવચરાદિધમ્માપિ કેહિચિ વિઞ્ઞેય્યા કેહિચિ અવિઞ્ઞેય્યા. રૂપાવચરેહિપિ કામાવચરા કેહિચિ વિઞ્ઞેય્યા કેહિચિ અવિઞ્ઞેય્યા. તેહેવ રૂપાવચરાદયોપિ કેહિચિ વિઞ્ઞેય્યા કેહિચિ અવિઞ્ઞેય્યા. અરૂપાવચરેહિ પન કામાવચરા રૂપાવચરા અપરિયાપન્ના ચ નેવ વિઞ્ઞેય્યા. અરૂપાવચરા પન કેહિચિ વિઞ્ઞેય્યા કેહિચિ અવિઞ્ઞેય્યા. તેપિ ચ કેચિદેવ વિઞ્ઞેય્યા કેચિ અવિઞ્ઞેય્યા. અપરિયાપન્નેહિ કામાવચરાદયો નેવ વિઞ્ઞેય્યા. અપરિયાપન્ના પન નિબ્બાનેન અવિઞ્ઞેય્યત્તા કેહિચિ વિઞ્ઞેય્યા કેહિચિ અવિઞ્ઞેય્યા. તેપિ ચ મગ્ગફલાનં અવિઞ્ઞેય્યત્તા કેચિદેવ વિઞ્ઞેય્યા કેચિ અવિઞ્ઞેય્યાતિ.

    Kiṃ pana ‘manoviññāṇena kenaci viññeyyā kenaci na viññeyyā’ natthi? Tenettha dukā na vuttāti? No natthi, vavatthānābhāvato pana na vuttā. Na hi, yathā cakkhuviññāṇena aviññeyyā evāti vavatthānaṃ atthi, evaṃ manoviññāṇenāpīti vavatthānābhāvato ettha dukā na vuttā. Manoviññāṇena pana kenaci viññeyyā ceva aviññeyyā cāti ayamattho atthi. Tasmā so avuttopi yathālābhavasena veditabbo. Manoviññāṇanti hi saṅkhyaṃ gatehi kāmāvacaradhammehi kāmāvacaradhammā eva tāva kehici viññeyyā kehici aviññeyyā. Tehiyeva rūpāvacarādidhammāpi kehici viññeyyā kehici aviññeyyā. Rūpāvacarehipi kāmāvacarā kehici viññeyyā kehici aviññeyyā. Teheva rūpāvacarādayopi kehici viññeyyā kehici aviññeyyā. Arūpāvacarehi pana kāmāvacarā rūpāvacarā apariyāpannā ca neva viññeyyā. Arūpāvacarā pana kehici viññeyyā kehici aviññeyyā. Tepi ca kecideva viññeyyā keci aviññeyyā. Apariyāpannehi kāmāvacarādayo neva viññeyyā. Apariyāpannā pana nibbānena aviññeyyattā kehici viññeyyā kehici aviññeyyā. Tepi ca maggaphalānaṃ aviññeyyattā kecideva viññeyyā keci aviññeyyāti.

    ૧૧૦૨. આસવનિદ્દેસે પઞ્ચકામગુણિકો રાગો કામાસવો નામ. રૂપારૂપભવેસુ છન્દરાગો ઝાનનિકન્તિ સસ્સતદિટ્ઠિસહજાતો રાગો ભવવસેન પત્થના ભવાસવો નામ. દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિયો દિટ્ઠાસવો નામ. અટ્ઠસુ ઠાનેસુ અઞ્ઞાણં અવિજ્જાસવો નામ. તત્થ તત્થ આગતેસુ પન આસવેસુ અસમ્મોહત્થં એકવિધાદિભેદો વેદિતબ્બો. અત્થતો હેતે ચિરપારિવાસિયટ્ઠેન આસવાતિ એવં એકવિધાવ હોન્તિ. વિનયે પન ‘‘દિટ્ઠધમ્મિકાનં આસવાનં સંવરાય સમ્પરાયિકાનં આસવાનં પટિઘાતાયા’’તિ (પારા॰ ૩૯) દુવિધેન આગતા. સુત્તન્તે સળાયતને તાવ ‘‘તયોમે, આવુસો, આસવા – કામાસવો ભવાસવો અવિજ્જાસવો’’તિ (સં॰ નિ॰ ૪.૩૨૧) તિવિધેન આગતા. નિબ્બેધિકપરિયાયે ‘‘અત્થિ, ભિક્ખવે, આસવા નિરયગમનીયા , અત્થિ આસવા તિરચ્છાનયોનિગમનીયા, અત્થિ આસવા પેત્તિવિસયગમનીયા, અત્થિ આસવા મનુસ્સલોકગમનીયા, અત્થિ આસવા દેવલોકગમનીયા’’તિ (અ॰ નિ॰ ૬.૬૩) પઞ્ચવિધેન આગતા. છક્કનિપાતે આહુનેય્યસુત્તે – ‘‘અત્થિ આસવા સંવરા પહાતબ્બા, અત્થિ આસવા પટિસેવના પહાતબ્બા, અત્થિ આસવા અધિવાસના પહાતબ્બા, અત્થિ આસવા પરિવજ્જના પહાતબ્બા, અત્થિ આસવા વિનોદના પહાતબ્બા, અત્થિ આસવા ભાવના પહાતબ્બા’’તિ (અ॰ નિ॰ ૬.૫૮) છબ્બિધેન આગતા. સબ્બાસવપરિયાયે (મ॰ નિ॰ ૧.૧૪ આદયો) ‘દસ્સનપહાતબ્બેહિ’ સદ્ધિં સત્તવિધેન આગતા. ઇધ પનેતે કામાસવાદિભેદતો ચતુબ્બિધેન આગતા. તત્રાયં વચનત્થો – પઞ્ચકામગુણસઙ્ખાતે કામે આસવો ‘કામાસવો’. રૂપારૂપસઙ્ખાતે કમ્મતો ચ ઉપપત્તિતો ચ દુવિધેપિ ભવે આસવો ‘ભવાસવો’. દિટ્ઠિ એવ આસવો ‘દિટ્ઠાસવો’. અવિજ્જાવ આસવો ‘અવિજ્જાસવો’.

    1102. Āsavaniddese pañcakāmaguṇiko rāgo kāmāsavo nāma. Rūpārūpabhavesu chandarāgo jhānanikanti sassatadiṭṭhisahajāto rāgo bhavavasena patthanā bhavāsavo nāma. Dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo diṭṭhāsavo nāma. Aṭṭhasu ṭhānesu aññāṇaṃ avijjāsavo nāma. Tattha tattha āgatesu pana āsavesu asammohatthaṃ ekavidhādibhedo veditabbo. Atthato hete cirapārivāsiyaṭṭhena āsavāti evaṃ ekavidhāva honti. Vinaye pana ‘‘diṭṭhadhammikānaṃ āsavānaṃ saṃvarāya samparāyikānaṃ āsavānaṃ paṭighātāyā’’ti (pārā. 39) duvidhena āgatā. Suttante saḷāyatane tāva ‘‘tayome, āvuso, āsavā – kāmāsavo bhavāsavo avijjāsavo’’ti (saṃ. ni. 4.321) tividhena āgatā. Nibbedhikapariyāye ‘‘atthi, bhikkhave, āsavā nirayagamanīyā , atthi āsavā tiracchānayonigamanīyā, atthi āsavā pettivisayagamanīyā, atthi āsavā manussalokagamanīyā, atthi āsavā devalokagamanīyā’’ti (a. ni. 6.63) pañcavidhena āgatā. Chakkanipāte āhuneyyasutte – ‘‘atthi āsavā saṃvarā pahātabbā, atthi āsavā paṭisevanā pahātabbā, atthi āsavā adhivāsanā pahātabbā, atthi āsavā parivajjanā pahātabbā, atthi āsavā vinodanā pahātabbā, atthi āsavā bhāvanā pahātabbā’’ti (a. ni. 6.58) chabbidhena āgatā. Sabbāsavapariyāye (ma. ni. 1.14 ādayo) ‘dassanapahātabbehi’ saddhiṃ sattavidhena āgatā. Idha panete kāmāsavādibhedato catubbidhena āgatā. Tatrāyaṃ vacanattho – pañcakāmaguṇasaṅkhāte kāme āsavo ‘kāmāsavo’. Rūpārūpasaṅkhāte kammato ca upapattito ca duvidhepi bhave āsavo ‘bhavāsavo’. Diṭṭhi eva āsavo ‘diṭṭhāsavo’. Avijjāva āsavo ‘avijjāsavo’.

    ૧૧૦૩. કામેસૂતિ પઞ્ચસુ કામગુણેસુ. કામચ્છન્દોતિ કામસઙ્ખાતો છન્દો, ન કત્તુકમ્યતાછન્દો, ન ધમ્મચ્છન્દો. કામનવસેન રજ્જનવસેન ચ કામોયેવ રાગો કામરાગો. કામનવસેન નન્દનવસેન ચ કામોવ નન્દીતિ કામનન્દી. એવં સબ્બત્થ કામત્થં વિદિત્વા તણ્હાયનટ્ઠેન કામતણ્હા, સિનેહનટ્ઠેન કામસિનેહો, પરિડય્હનટ્ઠેન કામપરિળાહો, મુચ્છનટ્ઠેન કામમુચ્છા, ગિલિત્વા પરિનિટ્ઠાપનટ્ઠેન કામજ્ઝોસાનન્તિ વેદિતબ્બં. અયં વુચ્ચતીતિ અયં અટ્ઠહિ પદેહિ વિભત્તો કામાસવો નામ વુચ્ચતિ.

    1103. Kāmesūti pañcasu kāmaguṇesu. Kāmacchandoti kāmasaṅkhāto chando, na kattukamyatāchando, na dhammacchando. Kāmanavasena rajjanavasena ca kāmoyeva rāgo kāmarāgo. Kāmanavasena nandanavasena ca kāmova nandīti kāmanandī. Evaṃ sabbattha kāmatthaṃ viditvā taṇhāyanaṭṭhena kāmataṇhā, sinehanaṭṭhena kāmasineho, pariḍayhanaṭṭhena kāmapariḷāho, mucchanaṭṭhena kāmamucchā, gilitvā pariniṭṭhāpanaṭṭhena kāmajjhosānanti veditabbaṃ. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ aṭṭhahi padehi vibhatto kāmāsavo nāma vuccati.

    ૧૧૦૪. ભવેસુ ભવછન્દોતિ રૂપારૂપભવેસુ ભવપત્થનાવસેનેવ પવત્તો છન્દો ‘ભવછન્દો’. સેસપદાનિપિ ઇમિનાવ નયેન વેદિતબ્બાનિ.

    1104. Bhavesu bhavachandoti rūpārūpabhavesu bhavapatthanāvaseneva pavatto chando ‘bhavachando’. Sesapadānipi imināva nayena veditabbāni.

    ૧૧૦૫. સસ્સતો લોકોતિ વાતિઆદીહિ દસહાકારેહિ દિટ્ઠિપ્પભેદોવ વુત્તો. તત્થ સસ્સતો લોકોતિ એત્થ ખન્ધપઞ્ચકં લોકોતિ ગહેત્વા ‘અયં લોકો નિચ્ચો ધુવો સબ્બકાલિકો’તિ ગણ્હન્તસ્સ ‘સસ્સત’ન્તિ ગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. અસસ્સતોતિ તમેવ લોકં ‘ઉચ્છિજ્જતિ વિનસ્સતી’તિ ગણ્હન્તસ્સ ઉચ્છેદગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. અન્તવાતિ પરિત્તકસિણલાભિનો ‘સુપ્પમત્તે વા સરાવમત્તે વા’ કસિણે સમાપન્નસ્સ અન્તોસમાપત્તિયં પવત્તિતરૂપારૂપધમ્મે લોકોતિ ચ કસિણપરિચ્છેદન્તેન ચ ‘અન્તવા’તિ ગણ્હન્તસ્સ ‘અન્તવા લોકો’તિ ગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. સા સસ્સતદિટ્ઠિપિ હોતિ ઉચ્છેદદિટ્ઠિપિ. વિપુલકસિણલાભિનો પન તસ્મિં કસિણે સમાપન્નસ્સ અન્તોસમાપત્તિયં પવત્તિતરૂપારૂપધમ્મે લોકોતિ ચ કસિણપરિચ્છેદન્તેન ચ ‘અનન્તો’તિ ગણ્હન્તસ્સ ‘અનન્તવા લોકો’તિ ગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. સા સસ્સતદિટ્ઠિપિ હોતિ, ઉચ્છેદદિટ્ઠિપિ.

    1105. Sassato lokoti vātiādīhi dasahākārehi diṭṭhippabhedova vutto. Tattha sassato lokoti ettha khandhapañcakaṃ lokoti gahetvā ‘ayaṃ loko nicco dhuvo sabbakāliko’ti gaṇhantassa ‘sassata’nti gahaṇākārappavattā diṭṭhi. Asassatoti tameva lokaṃ ‘ucchijjati vinassatī’ti gaṇhantassa ucchedagahaṇākārappavattā diṭṭhi. Antavāti parittakasiṇalābhino ‘suppamatte vā sarāvamatte vā’ kasiṇe samāpannassa antosamāpattiyaṃ pavattitarūpārūpadhamme lokoti ca kasiṇaparicchedantena ca ‘antavā’ti gaṇhantassa ‘antavā loko’ti gahaṇākārappavattā diṭṭhi. Sā sassatadiṭṭhipi hoti ucchedadiṭṭhipi. Vipulakasiṇalābhino pana tasmiṃ kasiṇe samāpannassa antosamāpattiyaṃ pavattitarūpārūpadhamme lokoti ca kasiṇaparicchedantena ca ‘ananto’ti gaṇhantassa ‘anantavā loko’ti gahaṇākārappavattā diṭṭhi. Sā sassatadiṭṭhipi hoti, ucchedadiṭṭhipi.

    તં જીવં તં સરીરન્તિ ભેદનધમ્મસ્સ સરીરસ્સેવ ‘જીવ’ન્તિ ગહિતત્તા સરીરે ઉચ્છિજ્જમાને ‘જીવમ્પિ ઉચ્છિજ્જતી’તિ ઉચ્છેદગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. દુતિયપદે સરીરતો અઞ્ઞસ્સ જીવસ્સ ગહિતત્તા સરીરે ઉચ્છિજ્જમાનેપિ ‘જીવં ન ઉચ્છિજ્જતી’તિ સસ્સતગહણાકારપ્પવત્તા દિટ્ઠિ. હોતિ તથાગતો પરં મરણાતિઆદીસુ સત્તો તથાગતો નામ. સો પરં મરણા હોતીતિ ગણ્હતો પઠમા સસ્સતદિટ્ઠિ. ન હોતીતિ ગણ્હતો દુતિયા ઉચ્છેદદિટ્ઠિ. હોતિ ચ ન ચ હોતીતિ ગણ્હતો તતિયા એકચ્ચસસ્સતદિટ્ઠિ. નેવ હોતિ ન નહોતીતિ ગણ્હતો ચતુત્થા અમરાવિક્ખેપદિટ્ઠિ. ઇમે ધમ્મા આસવાતિ ઇમે કામાસવઞ્ચ ભવાસવઞ્ચ રાગવસેન એકતો કત્વા, સઙ્ખેપતો તયો, વિત્થારતો ચત્તારો ધમ્મા આસવા નામ.

    Taṃ jīvaṃ taṃ sarīranti bhedanadhammassa sarīrasseva ‘jīva’nti gahitattā sarīre ucchijjamāne ‘jīvampi ucchijjatī’ti ucchedagahaṇākārappavattā diṭṭhi. Dutiyapade sarīrato aññassa jīvassa gahitattā sarīre ucchijjamānepi ‘jīvaṃ na ucchijjatī’ti sassatagahaṇākārappavattā diṭṭhi. Hoti tathāgato paraṃ maraṇātiādīsu satto tathāgato nāma. So paraṃ maraṇā hotīti gaṇhato paṭhamā sassatadiṭṭhi. Na hotīti gaṇhato dutiyā ucchedadiṭṭhi. Hoti ca na ca hotīti gaṇhato tatiyā ekaccasassatadiṭṭhi. Neva hoti na nahotīti gaṇhato catutthā amarāvikkhepadiṭṭhi. Ime dhammā āsavāti ime kāmāsavañca bhavāsavañca rāgavasena ekato katvā, saṅkhepato tayo, vitthārato cattāro dhammā āsavā nāma.

    યો પન બ્રહ્માનં વિમાનકપ્પરુક્ખઆભરણેસુ છન્દરાગો ઉપ્પજ્જતિ, સો કામાસવો હોતિ ન હોતીતિ? ન હોતિ. કસ્મા? પઞ્ચકામગુણિકસ્સ રાગસ્સ ઇધેવ પહીનત્તા. હેતુગોચ્છકં પન પત્વા લોભો હેતુ નામ હોતિ. ગન્થગોચ્છકં પત્વા અભિજ્ઝાકાયગન્થો નામ. કિલેસગોચ્છકં પત્વા લોભો કિલેસો નામ હોતિ. દિટ્ઠિસહજાતો પન રાગો કામાસવો હોતિ ન હોતીતિ? ન હોતિ; દિટ્ઠિરાગો નામ હોતિ. વુત્તઞ્હેતં ‘‘દિટ્ઠિરાગરત્તે પુરિસપુગ્ગલે દિન્નદાનં ન મહપ્ફલં હોતિ, ન મહાનિસંસ’’ન્તિ (પટિ॰ મ॰ ૧.૧૨૯).

    Yo pana brahmānaṃ vimānakapparukkhaābharaṇesu chandarāgo uppajjati, so kāmāsavo hoti na hotīti? Na hoti. Kasmā? Pañcakāmaguṇikassa rāgassa idheva pahīnattā. Hetugocchakaṃ pana patvā lobho hetu nāma hoti. Ganthagocchakaṃ patvā abhijjhākāyagantho nāma. Kilesagocchakaṃ patvā lobho kileso nāma hoti. Diṭṭhisahajāto pana rāgo kāmāsavo hoti na hotīti? Na hoti; diṭṭhirāgo nāma hoti. Vuttañhetaṃ ‘‘diṭṭhirāgaratte purisapuggale dinnadānaṃ na mahapphalaṃ hoti, na mahānisaṃsa’’nti (paṭi. ma. 1.129).
