Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    દુકનિક્ખેપકથાવણ્ણના

    Dukanikkhepakathāvaṇṇanā

    ૧૦૬૨. મેત્તાય અયનં ઉપગમનં મેત્તાયનં, તઞ્ચ અત્તનો સન્તાને મેત્તાય લાભો ઉપ્પાદનં સત્તાનં અનુપગમો અત્થતો મજ્જનમેવાતિ ‘‘મેત્તા, મેદન’’ન્તિ વત્વા ‘‘સિનેહન’’ન્તિ આહ.

    1062. Mettāya ayanaṃ upagamanaṃ mettāyanaṃ, tañca attano santāne mettāya lābho uppādanaṃ sattānaṃ anupagamo atthato majjanamevāti ‘‘mettā, medana’’nti vatvā ‘‘sinehana’’nti āha.

    ૧૦૬૫. તસ્મિં તસ્મિં વિસયે ચિત્તં સંરઞ્જતીતિ ચિત્તસ્સ સંરઞ્જનં. તણ્હાવિચરિતાદીતિ આદિ-સદ્દેન એસનાદયો સઙ્ગહિતા. તણ્હાય વિપુલતા વિસયવસેન પવત્તિવસેન વા વેદિતબ્બા. અનિચ્ચાદિસભાવસ્સ રૂપાદિકસ્સ નિચ્ચાદિતો ગહણં અભિનિવેસો વિસેસતો તણ્હાવસેન હોતિ તણ્હારહિતાય દિટ્ઠિયા અભાવાતિ ઉપચારવસેન નિમિત્તસ્સ કત્તુભાવમાહ ‘‘નિચ્ચાદિતો ગણ્હન્તી વિસંવાદિકા હોતી’’તિ. પાકટેન સદ્દેન લબ્ભમાનત્તા યથારુતવિઞ્ઞાયમાનત્તા ચ વિસત્તિકાસદ્દસ્સ વિસતસભાવો ‘‘પધાનો અત્થો’’તિ વુત્તો. ‘‘અન્તલિક્ખચરો પાસો, ય્વાયં ચરતિ માનસો. તેન તં બાધયિસ્સામી’’તિઆદિવસેન (સં॰ નિ॰ ૧.૧૫૧; મહાવ॰ ૩૩) મારેન ગહિતતાય.

    1065. Tasmiṃ tasmiṃ visaye cittaṃ saṃrañjatīti cittassa saṃrañjanaṃ. Taṇhāvicaritādīti ādi-saddena esanādayo saṅgahitā. Taṇhāya vipulatā visayavasena pavattivasena vā veditabbā. Aniccādisabhāvassa rūpādikassa niccādito gahaṇaṃ abhiniveso visesato taṇhāvasena hoti taṇhārahitāya diṭṭhiyā abhāvāti upacāravasena nimittassa kattubhāvamāha ‘‘niccādito gaṇhantī visaṃvādikā hotī’’ti. Pākaṭena saddena labbhamānattā yathārutaviññāyamānattā ca visattikāsaddassa visatasabhāvo ‘‘padhāno attho’’ti vutto. ‘‘Antalikkhacaro pāso, yvāyaṃ carati mānaso. Tena taṃ bādhayissāmī’’tiādivasena (saṃ. ni. 1.151; mahāva. 33) mārena gahitatāya.

    ૧૦૬૬. અનત્થચરણાદિઅનભિસન્ધાનકતાય અટ્ઠાનભૂતેસુ ચ વસ્સવાતાદિસઙ્ખારેસુ ઉપ્પન્નકોપો વિય સત્તેસુ અત્થાચરણાદિના આરોપનાધિપ્પાયેસુયેવ તદજ્ઝારોપનવસેન પવત્તો યદિપિ અનાયતનુપ્પત્તિયા અટ્ઠાનાઘાતોયેવ હોતિ, સત્તવિસયત્તા પન સતિ ચિત્તસ્સ એકન્તબ્યાપત્તિયં કમ્મપથભેદો હોતિયેવાતિ સક્કા વિઞ્ઞાતું, અટ્ઠાનુપ્પત્તિયં પનસ્સ ન સિયા કમ્મપથભેદોતિ આહ ‘‘સત્તેસુ ઉપ્પન્નો અટ્ઠાનકોપો કરોતી’’તિ. પટિઘાદિપદાનં ઘટ્ટનાપુરિમયામવિકારુપ્પત્તિસમઞ્ઞાદીસુપિ દસ્સનતો ‘‘પટિવિરોધાદિપદાનિ તેસં વિસેસનત્થાની’’તિ વુત્તં.

    1066. Anatthacaraṇādianabhisandhānakatāya aṭṭhānabhūtesu ca vassavātādisaṅkhāresu uppannakopo viya sattesu atthācaraṇādinā āropanādhippāyesuyeva tadajjhāropanavasena pavatto yadipi anāyatanuppattiyā aṭṭhānāghātoyeva hoti, sattavisayattā pana sati cittassa ekantabyāpattiyaṃ kammapathabhedo hotiyevāti sakkā viññātuṃ, aṭṭhānuppattiyaṃ panassa na siyā kammapathabhedoti āha ‘‘sattesu uppanno aṭṭhānakopo karotī’’ti. Paṭighādipadānaṃ ghaṭṭanāpurimayāmavikāruppattisamaññādīsupi dassanato ‘‘paṭivirodhādipadāni tesaṃ visesanatthānī’’ti vuttaṃ.

    ૧૦૯૧. દ્વે ધમ્મા તયો ધમ્માતિ સદ્દન્તરસન્નિધાનેન પરિચ્છેદવતો બહુવચનસ્સ દસ્સનતો ‘‘અપરિચ્છેદેન બહુવચનેના’’તિ વુત્તં. ઉદ્દેસો કતોતિ ઇતિ-સદ્દો હેતુઅત્થો. તેન બહુવચનેન ઉદ્દેસકરણં બહુવચનેન પુચ્છાય કારણન્તિ દીપેતિ. ઉદ્દેસાનુવિધાયિની હિ પુચ્છાતિ. તથા હિ સઙ્ખાપરિચ્છિન્ને ઉદ્દેસે ‘‘કતમે વા તયો’’તિ સઙ્ખાપરિચ્છિન્નાવ પુચ્છા કરીયતીતિ. ઉદ્દેસેન ધમ્માનં અત્થિતામત્તવચનિચ્છાયં સભાવભૂમિકારણફલાદિપરિચ્છેદો વિય સઙ્ખાપરિચ્છેદોપિ ન કાતબ્બોતિ અધિપ્પાયેન ‘‘અનિદ્ધારિતપરિચ્છેદે’’તિઆદિ વુત્તં. ‘‘અપચ્ચયા ધમ્મા’’તિ પદતો પન હેટ્ઠા અનેકભેદભિન્ના ધમ્મા અપરિચ્છેદેન બહુવચનેનેવ ઉદ્દિટ્ઠા, ઉદ્ધઞ્ચ તથા ઉદ્દિસીયન્તીતિ તં સોતપતિતતાય ભેદાભાવેપિ પરમત્થતો અપ્પચ્ચયધમ્મસ્સ અસઙ્ખતધમ્મસ્સ ચ સોપાદિસેસનિરુપાદિસેસરાગક્ખયાદિઅસઙ્ખતાદિવચનવચનીયભાવેન ઉપચરિતભેદેગહિતે પદદ્વયેન અત્થિ કાચિ ભેદમત્તાતિ અપરિચ્છેદેન બહુવચનેન ઉદ્દેસો કતોતિ યુત્તં સિયા. ઉદ્દેસાનુસારીનિ પુચ્છાનિગમનાનીતિ તાનિપિ તથા પવત્તાનિ. નિદ્દેસો પન યથાધિપ્પેતસભાવાદિપરિચ્છેદવિભાવનવસેનેવ કાતબ્બોતિ અસઙ્ખતા ધાતુ ઇચ્ચેવ કતો પરમત્થતો ભેદાભાવદીપનત્થન્તિ દટ્ઠબ્બં. કથેતુકામતાવસેન પુચ્છન્તો યસ્સ કથેતિ, તેન કાતબ્બપુચ્છાય કરણતો તગ્ગતં અજાનનં સંસયં વા અનુવિધાયયેવ પુચ્છતીતિ ‘‘સભાવ…પે॰… અજાનન્તસ્સ વસેન પુચ્છા કરીયતી’’તિ વુત્તં. નિદ્દેસતો પુબ્બેતિઆદિના અટ્ઠકથાયં વુત્તં પુચ્છાનુસન્ધિંયેવ વિભાવેતિ.

    1091. Dve dhammā tayo dhammāti saddantarasannidhānena paricchedavato bahuvacanassa dassanato ‘‘aparicchedena bahuvacanenā’’ti vuttaṃ. Uddeso katoti iti-saddo hetuattho. Tena bahuvacanena uddesakaraṇaṃ bahuvacanena pucchāya kāraṇanti dīpeti. Uddesānuvidhāyinī hi pucchāti. Tathā hi saṅkhāparicchinne uddese ‘‘katame vā tayo’’ti saṅkhāparicchinnāva pucchā karīyatīti. Uddesena dhammānaṃ atthitāmattavacanicchāyaṃ sabhāvabhūmikāraṇaphalādiparicchedo viya saṅkhāparicchedopi na kātabboti adhippāyena ‘‘aniddhāritaparicchede’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Apaccayā dhammā’’ti padato pana heṭṭhā anekabhedabhinnā dhammā aparicchedena bahuvacaneneva uddiṭṭhā, uddhañca tathā uddisīyantīti taṃ sotapatitatāya bhedābhāvepi paramatthato appaccayadhammassa asaṅkhatadhammassa ca sopādisesanirupādisesarāgakkhayādiasaṅkhatādivacanavacanīyabhāvena upacaritabhedegahite padadvayena atthi kāci bhedamattāti aparicchedena bahuvacanena uddeso katoti yuttaṃ siyā. Uddesānusārīni pucchānigamanānīti tānipi tathā pavattāni. Niddeso pana yathādhippetasabhāvādiparicchedavibhāvanavaseneva kātabboti asaṅkhatā dhātu icceva kato paramatthato bhedābhāvadīpanatthanti daṭṭhabbaṃ. Kathetukāmatāvasena pucchanto yassa katheti, tena kātabbapucchāya karaṇato taggataṃ ajānanaṃ saṃsayaṃ vā anuvidhāyayeva pucchatīti ‘‘sabhāva…pe… ajānantassa vasena pucchā karīyatī’’ti vuttaṃ. Niddesato pubbetiādinā aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ pucchānusandhiṃyeva vibhāveti.

    ૧૧૦૧. ભિન્દિત્વાતિ વિભજિત્વા. રૂપાવ…પે॰… વિઞ્ઞેય્યાતિ કામાવચરકુસલમહાકિરિયવિઞ્ઞાણેન મહગ્ગતધમ્માનં સમ્મસનવસેન યથાયોગં મહગ્ગતપ્પમાણધમ્માનં પચ્ચવેક્ખણાદિવસેન રૂપરાગારૂપરાગસમ્પયુત્તેન અકુસલમનોવિઞ્ઞાણેન મહગ્ગતધમ્માનં અભિનિવેસનઅસ્સાદનવસેન તંતંપઞ્ઞત્તિયઞ્ચ તંતંવોહારવસેન પવત્તેન આવજ્જનેન ચ યથાવુત્તવિઞ્ઞાણાનં પુરેચારિકેન કામાવચરધમ્મા ન વિઞ્ઞેય્યા. ઇતરેનાતિ પરિત્તારમ્મણેન. કામાવચરાનમેવ આરમ્મણાનન્તિ નિદ્ધારણે સામિવચનં. રૂપારમ્મણાદીહિ વિઞ્ઞાણેહિ તત્થ રૂપારમ્મણેન વિઞ્ઞાણેનપિ સદ્દાદીનં અવિઞ્ઞેય્યતા રૂપસ્સ ચ વિઞ્ઞેય્યતા. એવં સેસેસુપિ યોજના દટ્ઠબ્બા. ચક્ખુદ્વારિકેન સદ્દાદીનં અવિઞ્ઞેય્યતા રૂપસ્સ વિઞ્ઞેય્યતાતિઆદિના દ્વારભેદવસેન યોજેતબ્બં. ઇતરન્તિ ઇટ્ઠમજ્ઝત્તં અનિટ્ઠમનિટ્ઠમજ્ઝત્તઞ્ચ. રૂપાવચરાદયો કામાવચરવિપાકાદીહીતિ રૂપાવચરારૂપાવચરલોકુત્તરપઞ્ઞત્તિયો કામાવચરવિપાકેહિ લોકુત્તરા કામાવચરતો ઞાણવિપ્પયુત્તકુસલકિરિયેહિ અકુસલેહિ ચ અવિઞ્ઞેય્યાતિ યોજેતબ્બં. નિબ્બાનસ્સ અવિજાનનસભાવો એવ અત્તસમ્ભવો.

    1101. Bhinditvāti vibhajitvā. Rūpāva…pe… viññeyyāti kāmāvacarakusalamahākiriyaviññāṇena mahaggatadhammānaṃ sammasanavasena yathāyogaṃ mahaggatappamāṇadhammānaṃ paccavekkhaṇādivasena rūparāgārūparāgasampayuttena akusalamanoviññāṇena mahaggatadhammānaṃ abhinivesanaassādanavasena taṃtaṃpaññattiyañca taṃtaṃvohāravasena pavattena āvajjanena ca yathāvuttaviññāṇānaṃ purecārikena kāmāvacaradhammā na viññeyyā. Itarenāti parittārammaṇena. Kāmāvacarānameva ārammaṇānanti niddhāraṇe sāmivacanaṃ. Rūpārammaṇādīhi viññāṇehi tattha rūpārammaṇena viññāṇenapi saddādīnaṃ aviññeyyatā rūpassa ca viññeyyatā. Evaṃ sesesupi yojanā daṭṭhabbā. Cakkhudvārikena saddādīnaṃ aviññeyyatā rūpassa viññeyyatātiādinā dvārabhedavasena yojetabbaṃ. Itaranti iṭṭhamajjhattaṃ aniṭṭhamaniṭṭhamajjhattañca. Rūpāvacarādayo kāmāvacaravipākādīhīti rūpāvacarārūpāvacaralokuttarapaññattiyo kāmāvacaravipākehi lokuttarā kāmāvacarato ñāṇavippayuttakusalakiriyehi akusalehi ca aviññeyyāti yojetabbaṃ. Nibbānassa avijānanasabhāvo eva attasambhavo.

    ૧૧૦૨. રૂપારૂપાવચરકમ્મૂપપત્તિભવે દિટ્ઠિરહિતો લોભો ભવાસવોતિ યથાવુત્તવિસયો દિટ્ઠિસહિતો સબ્બકામાવચરધમ્મવિસયો ચ લોભો કામાસવો ભવિતું યુત્તોતિ વુત્તં ‘‘ભવાસવં…પે॰… સિયા’’તિ. કામાસવભવાસવવિનિમુત્તસ્સ હિ લોભસ્સ અભાવં સયમેવ વક્ખતીતિ. પાળિયન્તિ અટ્ઠકથાકણ્ડપાળિયં. તત્થ યથા ‘‘કામાસવો અટ્ઠસુ લોભસહગતચિત્તુપ્પાદેસુ ઉપ્પજ્જતી’’તિ વુત્તં, એવં ‘‘ભવાસવો અટ્ઠસુ લોભસહગતચિત્તુપ્પાદેસુ ઉપ્પજ્જતી’’તિ અવત્વા ‘‘ચતૂસુદિટ્ઠિગતવિપ્પયુત્તલોભસહગતચિત્તુપ્પાદેસુ ઉપ્પજ્જતી’’તિ (ધ॰ સ॰ ૧૪૬૫) વુત્તત્તા ‘‘ભવાસવો…પે॰… યુત્તેસુ એવ ઉપ્પજ્જતી’’તિ પાળિયં વુત્તોતિ સાવધારણં વુત્તં. તથા ચ વક્ખતિ ‘‘ભવાસવો ચતૂસુ દિટ્ઠિગતવિપ્પયુત્તેસુ અવિજ્જાસવેન સદ્ધિં એકધાવ એકતો ઉપ્પજ્જતી’’તિ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૧૪૭૩). સોપિ રાગોતિ સસ્સતદિટ્ઠિસહગતો રાગો. કામભવપત્થના વિય કામાસવોતિ યુત્તં વત્તું. સસ્સતદિટ્ઠિસહગતરાગકામભવપત્થનાનમ્પિ હિ ભવાસવોતિ વત્તબ્બપરિયાયો અત્થીતિ ‘‘સસ્સતદિટ્ઠિસહગતો રાગો ભવરાગવસેન પત્થના ભવાસવો નામા’’તિ વુત્તં, ન તેસં ઇધ અધિપ્પેતભવાસવભાવદસ્સનત્થન્તિ અટ્ઠકથાયં અધિપ્પાયો દટ્ઠબ્બો. તથા હિ ‘‘રૂપારૂપસઙ્ખાતે કમ્મતો ચ ઉપપત્તિતો ચ દુવિધેપિ ભવે આસવો ભવાસવો’’તિ વુત્તન્તિ. તત્થ કામભવપત્થનાય તાવ કામાસવભાવો હોતુ, રૂપારૂપભવેસુ સસ્સતાભિનિવેસસહગતરાગસ્સ કથન્તિ? સોપિ યથાવુત્તવિસયે કામનવસેન પવત્તિતો કામાસવોયેવ નામ. સબ્બેપિ હિ તેભૂમકા ધમ્મા કમનીયટ્ઠેન કામાતિ. ન ચેત્થ અનિટ્ઠપ્પસઙ્ગો દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તલોભસ્સ ભવાસવભાવેન વિસું ઉદ્ધટત્તા. અવસ્સઞ્ચેતમેવં વિઞ્ઞાતબ્બં, ઇતરથા રૂપારૂપભવેસુ ઉચ્છેદદિટ્ઠિસહગતસ્સપિ લોભસ્સ ભવાસવભાવો આપજ્જેય્યાતિ. કામાસવાદયો એવ દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકાસવભાવેન દ્વિધા વુત્તા.

    1102. Rūpārūpāvacarakammūpapattibhave diṭṭhirahito lobho bhavāsavoti yathāvuttavisayo diṭṭhisahito sabbakāmāvacaradhammavisayo ca lobho kāmāsavo bhavituṃ yuttoti vuttaṃ ‘‘bhavāsavaṃ…pe… siyā’’ti. Kāmāsavabhavāsavavinimuttassa hi lobhassa abhāvaṃ sayameva vakkhatīti. Pāḷiyanti aṭṭhakathākaṇḍapāḷiyaṃ. Tattha yathā ‘‘kāmāsavo aṭṭhasu lobhasahagatacittuppādesu uppajjatī’’ti vuttaṃ, evaṃ ‘‘bhavāsavo aṭṭhasu lobhasahagatacittuppādesu uppajjatī’’ti avatvā ‘‘catūsudiṭṭhigatavippayuttalobhasahagatacittuppādesu uppajjatī’’ti (dha. sa. 1465) vuttattā ‘‘bhavāsavo…pe… yuttesu eva uppajjatī’’ti pāḷiyaṃ vuttoti sāvadhāraṇaṃ vuttaṃ. Tathā ca vakkhati ‘‘bhavāsavo catūsu diṭṭhigatavippayuttesu avijjāsavena saddhiṃ ekadhāva ekato uppajjatī’’ti (dha. sa. aṭṭha. 1473). Sopi rāgoti sassatadiṭṭhisahagato rāgo. Kāmabhavapatthanā viya kāmāsavoti yuttaṃ vattuṃ. Sassatadiṭṭhisahagatarāgakāmabhavapatthanānampi hi bhavāsavoti vattabbapariyāyo atthīti ‘‘sassatadiṭṭhisahagato rāgo bhavarāgavasena patthanā bhavāsavo nāmā’’ti vuttaṃ, na tesaṃ idha adhippetabhavāsavabhāvadassanatthanti aṭṭhakathāyaṃ adhippāyo daṭṭhabbo. Tathā hi ‘‘rūpārūpasaṅkhāte kammato ca upapattito ca duvidhepi bhave āsavo bhavāsavo’’ti vuttanti. Tattha kāmabhavapatthanāya tāva kāmāsavabhāvo hotu, rūpārūpabhavesu sassatābhinivesasahagatarāgassa kathanti? Sopi yathāvuttavisaye kāmanavasena pavattito kāmāsavoyeva nāma. Sabbepi hi tebhūmakā dhammā kamanīyaṭṭhena kāmāti. Na cettha aniṭṭhappasaṅgo diṭṭhivippayuttalobhassa bhavāsavabhāvena visuṃ uddhaṭattā. Avassañcetamevaṃ viññātabbaṃ, itarathā rūpārūpabhavesu ucchedadiṭṭhisahagatassapi lobhassa bhavāsavabhāvo āpajjeyyāti. Kāmāsavādayo eva diṭṭhadhammikasamparāyikāsavabhāvena dvidhā vuttā.

    ૧૧૦૩. ઇધ પાળિયાપિ ભવાસવવિનિમુત્તલોભસ્સ કામાસવભાવો ન ન સક્કા યોજેતુન્તિ દસ્સેતું ‘‘કામાસવનિદ્દેસે ચા’’તિઆદિ વુત્તં. ‘‘ધમ્મચ્છન્દો સદ્ધા’’તિ કેચિ.

    1103. Idha pāḷiyāpi bhavāsavavinimuttalobhassa kāmāsavabhāvo na na sakkā yojetunti dassetuṃ ‘‘kāmāsavaniddese cā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Dhammacchando saddhā’’ti keci.

    ૧૧૦૫. ઉપાદાનક્ખન્ધેસ્વેવ પવત્તતિ તબ્બિનિમુત્તસ્સ ધમ્મસ્સ જીવગ્ગહણવિસયસ્સ પરમત્થતો અભાવા. રૂપે…પે॰… વિઞ્ઞાણે વા પન ન પતિટ્ઠાતિ રૂપાદીનં અવિપરીતસભાવમત્તે અટ્ઠત્વા સયં સમારોપિતસ્સ તેસુ પરિકપ્પનામત્તસિદ્ધસ્સ કસ્સચિ આકારસ્સ અભિનિવેસનતો. તેનેવાહ ‘‘તતો અઞ્ઞં કત્વા’’તિ. તતો ઉપાદાનક્ખન્ધતો. વેદનાદયોપિ હિ કેચિ દિટ્ઠિગતિકા અનિચ્ચાતિ પસ્સન્તીતિ. તતોતિ વા સરીરસઙ્ખાતરૂપક્ખન્ધતો. ‘‘અઞ્ઞં જીવં અઞ્ઞં સરીર’’ન્તિ હિ વુત્તં. હોતીતિ ભવતિ સસ્સતં અત્તાતિ અત્થો. અઞ્ઞન્તિ બ્રહ્મઇસ્સરાદિતો અઞ્ઞં.

    1105. Upādānakkhandhesvevapavattati tabbinimuttassa dhammassa jīvaggahaṇavisayassa paramatthato abhāvā. Rūpe…pe… viññāṇe vā pana na patiṭṭhāti rūpādīnaṃ aviparītasabhāvamatte aṭṭhatvā sayaṃ samāropitassa tesu parikappanāmattasiddhassa kassaci ākārassa abhinivesanato. Tenevāha ‘‘tato aññaṃ katvā’’ti. Tato upādānakkhandhato. Vedanādayopi hi keci diṭṭhigatikā aniccāti passantīti. Tatoti vā sarīrasaṅkhātarūpakkhandhato. ‘‘Aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīra’’nti hi vuttaṃ. Hotīti bhavati sassataṃ attāti attho. Aññanti brahmaissarādito aññaṃ.

    અરૂપભવો વિય રૂપરાગપ્પહાનેન રૂપભવો કામરાગપ્પહાનેન પત્તબ્બો. રૂપીબ્રહ્માનઞ્ચ પઞ્ચકામગુણિકો રાગો પહીયતિ, ન વિમાનાદીસુ રાગોતિ સો અકામરાગોતિ કત્વા કામાસવો ન હોતીતિ અટ્ઠકથાયં પટિક્ખિત્તં. ટીકાકારેહિ પન કામાસવભવાસવવિનિમુત્તલોભાભાવદસ્સનેન રૂપીબ્રહ્માનં વિમાનાદિરાગસ્સપિ કામચ્છન્દાદિભાવતો દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તરૂપારૂપભવરાગવિનિમુત્તો સબ્બો લોભો કામાસવોતિ દસ્સિતો. તત્થ યુત્તં વિચારેત્વા ગહેતબ્બં. સિયા આસવસમ્પયુત્તો કામરાગેન ભવરાગેન વા સહુપ્પત્તિયં, સિયા આસવવિપ્પયુત્તો તદઞ્ઞરાગેન સહુપ્પત્તિયં, ‘‘ચતૂસુ દિટ્ઠિગતા’’તિઆદિપાળિયા અભાવદસ્સનેન કામાસવભવાસવવિનિમુત્તલોભાભાવં દસ્સેત્વા ‘‘કામાસવો’’તિઆદિપાળિદસ્સનેન દિટ્ઠિરાગસ્સ કામાસવભાવં સાધેતિ. પહાતબ્બદસ્સનત્થન્તિ પહાતબ્બતાદસ્સનત્થં. પહાનેતિ પહાનનિમિત્તં.

    Arūpabhavo viya rūparāgappahānena rūpabhavo kāmarāgappahānena pattabbo. Rūpībrahmānañca pañcakāmaguṇiko rāgo pahīyati, na vimānādīsu rāgoti so akāmarāgoti katvā kāmāsavo na hotīti aṭṭhakathāyaṃ paṭikkhittaṃ. Ṭīkākārehi pana kāmāsavabhavāsavavinimuttalobhābhāvadassanena rūpībrahmānaṃ vimānādirāgassapi kāmacchandādibhāvato diṭṭhivippayuttarūpārūpabhavarāgavinimutto sabbo lobho kāmāsavoti dassito. Tattha yuttaṃ vicāretvā gahetabbaṃ. Siyā āsavasampayutto kāmarāgena bhavarāgena vā sahuppattiyaṃ, siyā āsavavippayutto tadaññarāgena sahuppattiyaṃ, ‘‘catūsu diṭṭhigatā’’tiādipāḷiyā abhāvadassanena kāmāsavabhavāsavavinimuttalobhābhāvaṃ dassetvā ‘‘kāmāsavo’’tiādipāḷidassanena diṭṭhirāgassa kāmāsavabhāvaṃ sādheti. Pahātabbadassanatthanti pahātabbatādassanatthaṃ. Pahāneti pahānanimittaṃ.

    ૧૧૨૧. જાતિયાતિ ખત્તિયસભાવાદિજાતિસમ્પત્તિયા. ગોત્તેનાતિ ગોતમગોત્તાદિઉક્કટ્ઠગોત્તેન. કોલપુત્તિયેનાતિ મહાકુલભાવેન. વણ્ણપોક્ખરતાયાતિ વણ્ણસમ્પન્નસરીરતાય. ‘‘પોક્ખર’’ન્તિ હિ સરીરં વુચ્ચતીતિ. માનં જપ્પેતીતિ માનં પવત્તેતિ કરોતિ. પવત્તો માનો પવત્તમાનો. પુગ્ગલવિસેસન્તિ સેય્યસ્સ સેય્યોતિઆદિભેદં પુગ્ગલવિસેસં. સેય્યં ભિન્દિત્વા પવત્તમાનો સેય્યમાનો. તિણ્ણન્તિ સેય્યસ્સ સેય્યાદીનં તિણ્ણં ‘‘સેય્યોહમસ્મી’’તિઆદિના અઞ્ઞં પુગ્ગલં અનિસ્સાય વુત્તાનં. સેય્યાદિવસેન અત્તનો મનનં પગ્ગહો માનો, તસ્સ કરણં સેય્યોહમસ્મીતિઆદિપવત્તિયેવાતિ વુત્તં ‘‘સેય્યોતિ આદિકિચ્ચકરણ’’ન્તિ.

    1121. Jātiyāti khattiyasabhāvādijātisampattiyā. Gottenāti gotamagottādiukkaṭṭhagottena. Kolaputtiyenāti mahākulabhāvena. Vaṇṇapokkharatāyāti vaṇṇasampannasarīratāya. ‘‘Pokkhara’’nti hi sarīraṃ vuccatīti. Mānaṃ jappetīti mānaṃ pavatteti karoti. Pavatto māno pavattamāno. Puggalavisesanti seyyassa seyyotiādibhedaṃ puggalavisesaṃ. Seyyaṃ bhinditvā pavattamāno seyyamāno. Tiṇṇanti seyyassa seyyādīnaṃ tiṇṇaṃ ‘‘seyyohamasmī’’tiādinā aññaṃ puggalaṃ anissāya vuttānaṃ. Seyyādivasena attano mananaṃ paggaho māno, tassa karaṇaṃ seyyohamasmītiādipavattiyevāti vuttaṃ ‘‘seyyoti ādikiccakaraṇa’’nti.

    ૧૧૪૦. સબ્બોપિ લોભો અભિજ્ઝાસભાવોતિ અભિજ્ઝા આસવદ્વયસભાવા, કામરાગો કામાસવસભાવો એવાતિ આસવદ્વયએકાસવભાવો અભિજ્ઝાકામરાગાનં વિસેસો વુત્તો. ન અભિજ્ઝા ચ ધમ્મા ઠપેત્વા દિટ્ઠિં અવિજ્જઞ્ચ નોઆસવસભાવા. અભિજ્ઝા ચ આસવદ્વયસભાવા એવ, નઅભિજ્ઝાસભાવો ચ લોભો નત્થીતિ અધિપ્પાયેન ‘‘નોઆસવલોભસ્સ સબ્ભાવો વિચારેતબ્બો’’તિ આહ. ગણનાય હેતુયા સત્તાતિ વુત્તન્તિ પઞ્હાવારપાઠં સન્ધાય વુત્તં. તત્થ હિ ‘‘આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો. આસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ ધમ્મસ્સ. આસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ. નોઆસવો ધમ્મો નોઆસવસ્સ. નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ. નોઆસવો ધમ્મો આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ. આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા નોઆસવસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૩.૩.૧૬) ઇમેસં વારાનં વસેન ‘‘ગણનાય સત્તા’’તિ વુત્તં. તત્થ યદિ નોઆસવસભાવોપિ લોભો સિયા, દિટ્ઠિસમ્પયુત્તચિત્તસ્સ વસેન ‘‘આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા મોહયથાવુત્તલોભા આસવસ્સ ધમ્મસ્સ દિટ્ઠિયા હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ સત્તમો, પાળિયં આગતં સત્તમં અટ્ઠમં કત્વા ‘‘આસવો ચ નોઆસવો ચ ધમ્મા આસવસ્સ ચ નોઆસવસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ નવમો પઞ્હો વુચ્ચેય્ય, ન પન વુત્તોતિ. એવં દિટ્ઠિસમ્પયુત્તલોભસ્સ નોઆસવભાવાભાવં દસ્સેત્વા ઇતરસ્સપિ તં દસ્સેતું ‘‘દિટ્ઠિવિપ્પયુત્તે ચા’’તિઆદિ વુત્તં.

    1140. Sabbopi lobho abhijjhāsabhāvoti abhijjhā āsavadvayasabhāvā, kāmarāgo kāmāsavasabhāvo evāti āsavadvayaekāsavabhāvo abhijjhākāmarāgānaṃ viseso vutto. Na abhijjhā ca dhammā ṭhapetvā diṭṭhiṃ avijjañca noāsavasabhāvā. Abhijjhā ca āsavadvayasabhāvā eva, naabhijjhāsabhāvo ca lobho natthīti adhippāyena ‘‘noāsavalobhassa sabbhāvo vicāretabbo’’ti āha. Gaṇanāya hetuyā sattāti vuttanti pañhāvārapāṭhaṃ sandhāya vuttaṃ. Tattha hi ‘‘āsavo dhammo āsavassa dhammassa hetupaccayena paccayo. Āsavo dhammo noāsavassa dhammassa. Āsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca. Noāsavo dhammo noāsavassa. Noāsavo dhammo āsavassa. Noāsavo dhammo āsavassa ca noāsavassa ca. Āsavo ca noāsavo ca dhammā noāsavassa hetupaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 3.3.16) imesaṃ vārānaṃ vasena ‘‘gaṇanāya sattā’’ti vuttaṃ. Tattha yadi noāsavasabhāvopi lobho siyā, diṭṭhisampayuttacittassa vasena ‘‘āsavo ca noāsavo ca dhammā mohayathāvuttalobhā āsavassa dhammassa diṭṭhiyā hetupaccayena paccayo’’ti sattamo, pāḷiyaṃ āgataṃ sattamaṃ aṭṭhamaṃ katvā ‘‘āsavo ca noāsavo ca dhammā āsavassa ca noāsavassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo’’ti navamo pañho vucceyya, na pana vuttoti. Evaṃ diṭṭhisampayuttalobhassa noāsavabhāvābhāvaṃ dassetvā itarassapi taṃ dassetuṃ ‘‘diṭṭhivippayutte cā’’tiādi vuttaṃ.

    ૧૧૬૨. યથારૂપે રૂપપ્પબન્ધે વત્તમાને પુગ્ગલો ગચ્છતિ તિટ્ઠતિ નિસીદતીતિ વુચ્ચતિ, તથા વિસદરૂપસ્સ ઉપ્પાદકં ચિત્તં ઇરિયાપથૂપત્થમ્ભકં. તં પન કુસલતો કિરિયતો ચ પઞ્ચમજ્ઝાનચિત્તં અભિઞ્ઞાપ્પત્તં અપ્પત્તઞ્ચ ભિન્દિત્વા સત્તપઞ્ઞાસ જવનાનિ વોટ્ઠબ્બનઞ્ચાતિ અટ્ઠપઞ્ઞાસવિધં. સહજાતધમ્માનં અકમ્મઞ્ઞભાવકરત્તા થિનમિદ્ધસહગતચિત્તં વિસદાનિ રૂપાનિ ન સમુટ્ઠપેતિ ન ઉપત્થમ્ભેતિ ચાતિ વુત્તં ‘‘ઇરિયાપથં સન્ધારેતું અસક્કોન્ત’’ન્તિ.

    1162. Yathārūpe rūpappabandhe vattamāne puggalo gacchati tiṭṭhati nisīdatīti vuccati, tathā visadarūpassa uppādakaṃ cittaṃ iriyāpathūpatthambhakaṃ. Taṃ pana kusalato kiriyato ca pañcamajjhānacittaṃ abhiññāppattaṃ appattañca bhinditvā sattapaññāsa javanāni voṭṭhabbanañcāti aṭṭhapaññāsavidhaṃ. Sahajātadhammānaṃ akammaññabhāvakarattā thinamiddhasahagatacittaṃ visadāni rūpāni na samuṭṭhapeti na upatthambheti cāti vuttaṃ ‘‘iriyāpathaṃ sandhāretuṃ asakkonta’’nti.

    ૧૧૬૩. વિપક્ખેપિ ભાવતો અનેકન્તિકત્તા રૂપત્તાસાધકત્તં. ગરુભાવપ્પત્તિ લહુતાવિરહો દટ્ઠબ્બો. સતિપિ અઞ્ઞેસમ્પિ અકુસલાદીનં લહુતાવિરહે થિનમિદ્ધાનં એકન્તતો લહુતાપટિપક્ખત્તા કારણાનુરૂપત્તા ચ ફલસ્સ ‘‘થિનમિદ્ધસમુટ્ઠિતરૂપેહી’’તિ વુત્તં. ન જાગર…પે॰… સન્તતિન્તિ એતેન નામકાયે સુપનસ્સ અસિદ્ધતં દસ્સેતિ. મિદ્ધસ્સ ફલત્તાતિ એત્થ મિદ્ધંયેવ નિદ્દાકારણન્તિ નાયં નિયમો ઇચ્છિતો, નિદ્દાકારણમેવ પન મિદ્ધન્તિ નિયમો ઇચ્છિતોતિ દટ્ઠબ્બો. તથા હિ ખીણાસવાનં નિદ્દાય મિદ્ધતો અઞ્ઞં કારણં કરજકાયસ્સ દુબ્બલભાવો અટ્ઠકથાયં દસ્સિતોતિ.

    1163. Vipakkhepi bhāvato anekantikattā rūpattāsādhakattaṃ. Garubhāvappatti lahutāviraho daṭṭhabbo. Satipi aññesampi akusalādīnaṃ lahutāvirahe thinamiddhānaṃ ekantato lahutāpaṭipakkhattā kāraṇānurūpattā ca phalassa ‘‘thinamiddhasamuṭṭhitarūpehī’’ti vuttaṃ. Na jāgara…pe… santatinti etena nāmakāye supanassa asiddhataṃ dasseti. Middhassa phalattāti ettha middhaṃyeva niddākāraṇanti nāyaṃ niyamo icchito, niddākāraṇameva pana middhanti niyamo icchitoti daṭṭhabbo. Tathā hi khīṇāsavānaṃ niddāya middhato aññaṃ kāraṇaṃ karajakāyassa dubbalabhāvo aṭṭhakathāyaṃ dassitoti.

    છાદનં , અવત્થરણં વા ઓનાહો, સો રૂપસ્સેવ સભાવોતિ પરસ્સ આસઙ્કં મનસિ કત્વા આહ ‘‘તેન સહ વુત્તા ઓનાહપરિયોનાહા ચા’’તિ. અસઙ્કોચવસેન વિસદા પવત્તિ વિપ્ફારિકભાવો. આવરણભાવો વિયાતિ એતેન આવરણસભાવત્તેપિ મિદ્ધસ્સ તબ્બિધુરો અનઞ્ઞસાધારણત્તા ઓનહનાદિભાવોતિ દસ્સેતિ. સામઞ્ઞઞ્હિ પઞ્ચન્નમ્પિ કામચ્છન્દાદીનં આવરણસભાવોતિ આવરણભાવસદિસસ્સ ઓનહનાદિભાવસ્સ નામકાયે લબ્ભમાનસ્સ ગહિતતાતિ એત્થાધિપ્પાયો.

    Chādanaṃ , avattharaṇaṃ vā onāho, so rūpasseva sabhāvoti parassa āsaṅkaṃ manasi katvā āha ‘‘tena saha vuttā onāhapariyonāhā cā’’ti. Asaṅkocavasena visadā pavatti vipphārikabhāvo. Āvaraṇabhāvo viyāti etena āvaraṇasabhāvattepi middhassa tabbidhuro anaññasādhāraṇattā onahanādibhāvoti dasseti. Sāmaññañhi pañcannampi kāmacchandādīnaṃ āvaraṇasabhāvoti āvaraṇabhāvasadisassa onahanādibhāvassa nāmakāye labbhamānassa gahitatāti etthādhippāyo.

    પાનન્તિ અનુયોગોતિ ચ તંકિરિયાસાધિકા ચેતના અધિપ્પેતાતિ સુરાપાનસ્સ સુરા…પે॰… યોગસ્સ ચ અકુસલભાવેન ઉપક્કિલેસદુબ્બલીકરણભાવો યુત્તોતિ વુત્તો. ‘‘સુરામેરયસ્સ અજ્ઝોહરણં પાનં પમાદટ્ઠાનાનુયોગો ચા’’તિ પરસ્સ અધિપ્પાયો. નીવરણં હુત્વા વાતિઆદિના ઇદં દસ્સેતિ ‘‘નીવરણસભાવાનં નીવરણસમ્પયુત્તભાવદસ્સનપરાય ચોદનાય નીવરણન્તિ કત્થચિ અદિટ્ઠપયોગસ્સ અસમ્પયુત્તસ્સ રૂપસ્સ યથાલાભતો ગહણં ઞાયોયેવ ન હોતિ, સિદ્ધનીવરણભાવસમ્પયુત્તસભાવાનંયેવ પન ગહણન્તિ તંસભાવા અરૂપધમ્માયેવ દસ્સિતા, ન રૂપન્તિ થિનં વિય મિદ્ધમ્પિ અરૂપમેવાતિ વિઞ્ઞાયતી’’તિ. ન્તિ યેન વચનેન. અસમ્ભવવચનતોતિ અસમ્ભવવચનભાવતો.

    Pānanti anuyogoti ca taṃkiriyāsādhikā cetanā adhippetāti surāpānassa surā…pe… yogassa ca akusalabhāvena upakkilesadubbalīkaraṇabhāvo yuttoti vutto. ‘‘Surāmerayassa ajjhoharaṇaṃ pānaṃ pamādaṭṭhānānuyogo cā’’ti parassa adhippāyo. Nīvaraṇaṃ hutvā vātiādinā idaṃ dasseti ‘‘nīvaraṇasabhāvānaṃ nīvaraṇasampayuttabhāvadassanaparāya codanāya nīvaraṇanti katthaci adiṭṭhapayogassa asampayuttassa rūpassa yathālābhato gahaṇaṃ ñāyoyeva na hoti, siddhanīvaraṇabhāvasampayuttasabhāvānaṃyeva pana gahaṇanti taṃsabhāvā arūpadhammāyeva dassitā, na rūpanti thinaṃ viya middhampi arūpamevāti viññāyatī’’ti. Yanti yena vacanena. Asambhavavacanatoti asambhavavacanabhāvato.

    તેનાતિ તેન રૂપારમ્મણસ્સ છન્દરાગસ્સ પહાનવચનેન. રૂપપ્પહાનતો અઞ્ઞોતિ કત્વા રૂપે છન્દરાગપ્પહાનં ‘‘અઞ્ઞો કારો’’તિ વુત્તં. યં અટ્ઠકથાયં ‘‘અઞ્ઞથા’’તિ વુત્તં. ઇદન્તિઆદિના ‘‘તં પજહથા’’તિ પાળિયા ન નિપ્પરિયાયપ્પહાનં અધિપ્પેતન્તિ દસ્સેતિ. અરૂપસ્સેવ યુજ્જતીતિ સુદુદ્દસં દૂરઙ્ગમાદિપ્પવત્તકં ચિત્તં તંસમ્પયુત્તો અરૂપધમ્મોયેવ વિબન્ધિતું સમત્થોતિ દસ્સેતિ. ચેતસો પરિયુટ્ઠાનન્તિ કુસલચિત્તસ્સ ગહણં. નીવરણાનિ હિ ઉપ્પજ્જમાનાનિ ઉપ્પજ્જિતું અપ્પદાનેન કુસલવારં ગણ્હન્તીતિ વુચ્ચન્તિ. ગહણઞ્ચેત્થ પરિયુટ્ઠાનં ‘‘ચોરા મગ્ગે પરિયુટ્ઠિંસૂ’’તિઆદીસુ વિય.

    Tenāti tena rūpārammaṇassa chandarāgassa pahānavacanena. Rūpappahānato aññoti katvā rūpe chandarāgappahānaṃ ‘‘añño kāro’’ti vuttaṃ. Yaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘aññathā’’ti vuttaṃ. Idantiādinā ‘‘taṃ pajahathā’’ti pāḷiyā na nippariyāyappahānaṃ adhippetanti dasseti. Arūpasseva yujjatīti sududdasaṃ dūraṅgamādippavattakaṃ cittaṃ taṃsampayutto arūpadhammoyeva vibandhituṃ samatthoti dasseti. Cetaso pariyuṭṭhānanti kusalacittassa gahaṇaṃ. Nīvaraṇāni hi uppajjamānāni uppajjituṃ appadānena kusalavāraṃ gaṇhantīti vuccanti. Gahaṇañcettha pariyuṭṭhānaṃ ‘‘corā magge pariyuṭṭhiṃsū’’tiādīsu viya.

    ૧૧૭૬. ઉદ્ધચ્ચં કુક્કુચ્ચઞ્ચ સહ વુત્તન્તિ ઉદ્દેસપુચ્છાનિગમને સન્ધાય વુત્તં. યં પન અટ્ઠકથાયં ઉદ્ધચ્ચસ્સ કુક્કુચ્ચેન વિનાભાવકારણં વત્વા ‘‘ભિન્દિત્વા વુત્ત’’ન્તિ વુત્તં, તં ‘‘નીવરણા ચેવ નીવરણસમ્પયુત્તા ચા’’તિ પદસ્સ નિદ્દેસે ઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચાનં વિસું નિદ્દિટ્ઠતં સન્ધાય વુત્તં. કામચ્છન્દસ્સ ઉક્કટ્ઠનીવરણતા ઓરમ્ભાગિયભાવો. સો હિ રૂપરાગારૂપરાગપ્પકારકામચ્છન્દં ઉપાદાય તતો તિબ્બકિચ્ચતાય ‘‘ઉક્કટ્ઠનીવરણ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. કામચ્છન્દનીવરણન્ત્વેવ લોભો વુત્તો, ન ભિન્દિત્વા. કામચ્છન્દનીવરણસ્સ ચ અનવસેસતો અનાગામિમગ્ગેન પહાને વુચ્ચમાને ચતુત્થમગ્ગવજ્ઝો લોભો અનીવરણસભાવો આપજ્જતીતિ આહ ‘‘યદિ…પે॰… સિયા’’તિ. નોનીવરણો રૂપરાગારૂપરાગપ્પકારો લોભધમ્મો નીવરણસ્સ અવિજ્જાદિકસ્સ. આદિ-સદ્દેન ‘‘નોનીવરણો ધમ્મો નીવરણસ્સ ચ નોનીવરણસ્સ ચ ધમ્મસ્સ. નીવરણો ચ નોનીવરણો ચ ધમ્મા નીવરણસ્સ ધમ્મસ્સ. નીવરણો ચ નોનીવરણો ચ ધમ્મા નોનીવરણસ્સ ધમ્મસ્સ. નીવરણો ચ નોનીવરણો ચ ધમ્મા નીવરણસ્સ ચ નોનીવરણસ્સ ચ ધમ્મસ્સ હેતુપચ્ચયેન પચ્ચયો’’તિ (પટ્ઠા॰ ૩.૮.૨૫) ઇમે પઞ્હે સઙ્ગણ્હાતિ. ચત્તારીતિ વુત્તં નીવરણપદમૂલકાનં તિણ્ણં નોનીવરણમૂલકસ્સ એકસ્સ વસેન. નીવરણનોનીવરણતદુભયમૂલકાનં પન તિણ્ણં તિણ્ણં વસેન નવાતિ વુત્તં. તસ્માતિ યથાદસ્સિતનયાય પાળિયા અભાવા નોનીવરણલોભાભાવા.

    1176. Uddhaccaṃ kukkuccañca saha vuttanti uddesapucchānigamane sandhāya vuttaṃ. Yaṃ pana aṭṭhakathāyaṃ uddhaccassa kukkuccena vinābhāvakāraṇaṃ vatvā ‘‘bhinditvā vutta’’nti vuttaṃ, taṃ ‘‘nīvaraṇā ceva nīvaraṇasampayuttā cā’’ti padassa niddese uddhaccakukkuccānaṃ visuṃ niddiṭṭhataṃ sandhāya vuttaṃ. Kāmacchandassa ukkaṭṭhanīvaraṇatā orambhāgiyabhāvo. So hi rūparāgārūparāgappakārakāmacchandaṃ upādāya tato tibbakiccatāya ‘‘ukkaṭṭhanīvaraṇa’’nti vuccati. Kāmacchandanīvaraṇantveva lobho vutto, na bhinditvā. Kāmacchandanīvaraṇassa ca anavasesato anāgāmimaggena pahāne vuccamāne catutthamaggavajjho lobho anīvaraṇasabhāvo āpajjatīti āha ‘‘yadi…pe… siyā’’ti. Nonīvaraṇo rūparāgārūparāgappakāro lobhadhammo nīvaraṇassa avijjādikassa. Ādi-saddena ‘‘nonīvaraṇo dhammo nīvaraṇassa ca nonīvaraṇassa ca dhammassa. Nīvaraṇo ca nonīvaraṇo ca dhammā nīvaraṇassa dhammassa. Nīvaraṇo ca nonīvaraṇo ca dhammā nonīvaraṇassa dhammassa. Nīvaraṇo ca nonīvaraṇo ca dhammā nīvaraṇassa ca nonīvaraṇassa ca dhammassa hetupaccayena paccayo’’ti (paṭṭhā. 3.8.25) ime pañhe saṅgaṇhāti. Cattārīti vuttaṃ nīvaraṇapadamūlakānaṃ tiṇṇaṃ nonīvaraṇamūlakassa ekassa vasena. Nīvaraṇanonīvaraṇatadubhayamūlakānaṃ pana tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ vasena navāti vuttaṃ. Tasmāti yathādassitanayāya pāḷiyā abhāvā nonīvaraṇalobhābhāvā.

    ૧૨૧૯. તેનેવાતિ પુરિમદિટ્ઠિઆકારેનેવ ઉપ્પજ્જમાનેન. દિટ્ઠિગતિકેહિ વુચ્ચમાનાનં ‘‘નિચ્ચં સુભ’’ન્તિ એવમાદિવચનાનં, દિટ્ઠિરહિતેહિ વુચ્ચમાનાનં ગગનકુસુમાદિલોકવોહારવચનાનઞ્ચ વત્થૂનિ વાચાવત્થુમત્તાનીતિ આહ ‘‘વાચા…પે॰… વા’’તિ.

    1219. Tenevāti purimadiṭṭhiākāreneva uppajjamānena. Diṭṭhigatikehi vuccamānānaṃ ‘‘niccaṃ subha’’nti evamādivacanānaṃ, diṭṭhirahitehi vuccamānānaṃ gaganakusumādilokavohāravacanānañca vatthūni vācāvatthumattānīti āha ‘‘vācā…pe… vā’’ti.

    ૧૨૨૧. ચિત્તેન પરલોકે ઠિતોતિ યસ્મિં લોકે નિબ્બત્તિવસેન સયં ઠિતો, તતો અઞ્ઞં લોકં પરલોકોતિ ચિત્તેન ગહેત્વા ઠિતો.

    1221. Cittenaparaloke ṭhitoti yasmiṃ loke nibbattivasena sayaṃ ṭhito, tato aññaṃ lokaṃ paralokoti cittena gahetvā ṭhito.

    ૧૨૩૬. ન હિ પુરિમેહીતિઆદિના પઠમમગ્ગાદીહિ સમુગ્ઘાટિતઅપાયગમનીયભાવાદિકા એવ રાગાદયો દુતિયમગ્ગાદીહિ પહીયન્તીતિ દસ્સેતિ.

    1236. Na hi purimehītiādinā paṭhamamaggādīhi samugghāṭitaapāyagamanīyabhāvādikā eva rāgādayo dutiyamaggādīhi pahīyantīti dasseti.

    ૧૨૮૭. ઉપટ્ઠિતેપિ દુગ્ગતિનિમિત્તાદિકે ન તથા તિબ્બો લોભો ઉપ્પજ્જતિ, યથા સુગતિનિમિત્તાદિકેતિ આહ ‘‘બલવનિકન્તિવિરહેના’’તિ.

    1287. Upaṭṭhitepi duggatinimittādike na tathā tibbo lobho uppajjati, yathā sugatinimittādiketi āha ‘‘balavanikantivirahenā’’ti.

    ૧૩૦૧. એકસ્મિં ચિત્તુપ્પાદે ઉપ્પન્નાનં વિય એકસ્મિં સન્તાને ઉપ્પન્નાનમ્પિ સહપવત્તિપરિયાયો અત્થીતિ પહાનેકટ્ઠેન રાગરણેન વિચિકિચ્છુદ્ધચ્ચસહગતમોહસ્સ સરણતા વુત્તા. ઉદ્ધચ્ચવિચિકિચ્છાહિ યો મોહો સહજાતો ભવે, સોપિ રાગેન સરણો પહાનેકટ્ઠભાવતોતિ . લોભદોસમોહતદેકટ્ઠકિલેસતંસમ્પયુત્તક્ખન્ધતંસમુટ્ઠાનકમ્મભેદતો સબ્બસ્સપિ અકુસલસ્સ સઙ્ગહણવસેન પવત્તો સરણપદનિદ્દેસો અરણવિભઙ્ગસુત્તેનપિ અઞ્ઞદત્થુ સંસન્દતીતિ દસ્સેતું ‘‘અરણવિભઙ્ગસુત્તે’’તિઆદિમાહ. યં પન અટ્ઠકથાયં સમ્પયોગપ્પહાનેકટ્ઠભાવદીપનેન રાગાદીનં સબ્બેસં વા અકુસલધમ્માનં સરણભાવદસ્સનં, તં પાળિયા યથાદસ્સિતધમ્માનં અઞ્ઞમઞ્ઞસરણભાવદસ્સનપરં, તદઞ્ઞધમ્માનં સરણભાવપટિસેધનપરન્તિ અરણવિભઙ્ગસુત્તવિરોધોતિ દટ્ઠબ્બં. સુત્તન્તદેસનાય વા પરિયાયકથાભાવતો નિપ્પરિયાયતો સરણભાવો વિય અરણભાવોપિ અકુસલધમ્માનંયેવાતિ તથાપવત્તાય અટ્ઠકથાય ન કોચિ સુત્તવિરોધોતિ દટ્ઠબ્બં.

    1301. Ekasmiṃ cittuppāde uppannānaṃ viya ekasmiṃ santāne uppannānampi sahapavattipariyāyo atthīti pahānekaṭṭhena rāgaraṇena vicikicchuddhaccasahagatamohassa saraṇatā vuttā. Uddhaccavicikicchāhi yo moho sahajāto bhave, sopi rāgena saraṇo pahānekaṭṭhabhāvatoti . Lobhadosamohatadekaṭṭhakilesataṃsampayuttakkhandhataṃsamuṭṭhānakammabhedato sabbassapi akusalassa saṅgahaṇavasena pavatto saraṇapadaniddeso araṇavibhaṅgasuttenapi aññadatthu saṃsandatīti dassetuṃ ‘‘araṇavibhaṅgasutte’’tiādimāha. Yaṃ pana aṭṭhakathāyaṃ sampayogappahānekaṭṭhabhāvadīpanena rāgādīnaṃ sabbesaṃ vā akusaladhammānaṃ saraṇabhāvadassanaṃ, taṃ pāḷiyā yathādassitadhammānaṃ aññamaññasaraṇabhāvadassanaparaṃ, tadaññadhammānaṃ saraṇabhāvapaṭisedhanaparanti araṇavibhaṅgasuttavirodhoti daṭṭhabbaṃ. Suttantadesanāya vā pariyāyakathābhāvato nippariyāyato saraṇabhāvo viya araṇabhāvopi akusaladhammānaṃyevāti tathāpavattāya aṭṭhakathāya na koci suttavirodhoti daṭṭhabbaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / દુકનિક્ખેપં • Dukanikkhepaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / દુકનિક્ખેપકથા • Dukanikkhepakathā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / દુકનિક્ખેપકથાવણ્ણના • Dukanikkhepakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact