Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૬. દૂતેય્યસુત્તં

    6. Dūteyyasuttaṃ

    ૧૬. 1 ‘‘અટ્ઠહિ , ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ દૂતેય્યં ગન્તુમરહતિ. કતમેહિ અટ્ઠહિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સોતા ચ હોતિ, સાવેતા ચ, ઉગ્ગહેતા ચ, ધારેતા ચ, વિઞ્ઞાતા ચ, વિઞ્ઞાપેતા ચ, કુસલો ચ સહિતાસહિતસ્સ, નો ચ કલહકારકો – ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ભિક્ખુ દૂતેય્યં ગન્તુમરહતિ. અટ્ઠહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સારિપુત્તો દૂતેય્યં ગન્તુમરહતિ. કતમેહિ અટ્ઠહિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સારિપુત્તો સોતા ચ હોતિ, સાવેતા ચ, ઉગ્ગહેતા ચ, ધારેતા ચ, વિઞ્ઞાતા ચ, વિઞ્ઞાપેતા ચ, કુસલો ચ સહિતાસહિતસ્સ, નો ચ કલહકારકો. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સારિપુત્તો દૂતેય્યં ગન્તુમરહતી’’તિ.

    16.2 ‘‘Aṭṭhahi , bhikkhave, dhammehi samannāgato bhikkhu dūteyyaṃ gantumarahati. Katamehi aṭṭhahi? Idha, bhikkhave, bhikkhu sotā ca hoti, sāvetā ca, uggahetā ca, dhāretā ca, viññātā ca, viññāpetā ca, kusalo ca sahitāsahitassa, no ca kalahakārako – imehi kho, bhikkhave, aṭṭhahi dhammehi samannāgato bhikkhu dūteyyaṃ gantumarahati. Aṭṭhahi, bhikkhave, dhammehi samannāgato sāriputto dūteyyaṃ gantumarahati. Katamehi aṭṭhahi? Idha, bhikkhave, sāriputto sotā ca hoti, sāvetā ca, uggahetā ca, dhāretā ca, viññātā ca, viññāpetā ca, kusalo ca sahitāsahitassa, no ca kalahakārako. Imehi kho, bhikkhave, aṭṭhahi dhammehi samannāgato sāriputto dūteyyaṃ gantumarahatī’’ti.

    ‘‘યો વે ન બ્યથતિ 3 પત્વા, પરિસં ઉગ્ગવાદિનિં 4;

    ‘‘Yo ve na byathati 5 patvā, parisaṃ uggavādiniṃ 6;

    ન ચ હાપેતિ વચનં, ન ચ છાદેતિ સાસનં.

    Na ca hāpeti vacanaṃ, na ca chādeti sāsanaṃ.

    ‘‘અસન્દિદ્ધઞ્ચ ભણતિ 7, પુચ્છિતો ન ચ કુપ્પતિ;

    ‘‘Asandiddhañca bhaṇati 8, pucchito na ca kuppati;

    સ વે તાદિસકો ભિક્ખુ, દૂતેય્યં ગન્તુમરહતી’’તિ. છટ્ઠં;

    Sa ve tādisako bhikkhu, dūteyyaṃ gantumarahatī’’ti. chaṭṭhaṃ;







    Footnotes:
    1. ચૂળવ॰ ૩૪૭
    2. cūḷava. 347
    3. ન વેધતિ (સી॰), ન બ્યાધતિ (સ્યા॰ પી॰)
    4. ઉગ્ગવાદિનં (સી॰), ઉગ્ગહવાદિનં (સ્યા॰ પી॰), ઉગ્ગતવાદિનિં (ક॰)
    5. na vedhati (sī.), na byādhati (syā. pī.)
    6. uggavādinaṃ (sī.), uggahavādinaṃ (syā. pī.), uggatavādiniṃ (ka.)
    7. અસન્દિદ્ધો ચ અક્ખાતિ (ચૂળવ॰ ૩૪૭)
    8. asandiddho ca akkhāti (cūḷava. 347)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. દૂતેય્યસુત્તવણ્ણના • 6. Dūteyyasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫-૮. મલસુત્તાદિવણ્ણના • 5-8. Malasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact