Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૪-૫. દુતિયઅગ્ગિસુત્તાદિવણ્ણના

    4-5. Dutiyaaggisuttādivaṇṇanā

    ૪૭-૪૮. ચતુત્થે યઞ્ઞવાટં સમ્પાદેત્વા મહાયઞ્ઞં ઉદ્દિસ્સ સવિઞ્ઞાણકાનિ અવિઞ્ઞાણકાનિ ચ યઞ્ઞૂપકરણાનિ સજ્જિતાનીતિ આહ પાળિયં ‘‘મહાયઞ્ઞો ઉપક્ખટો’’તિ. તં ઉપકરણં તેસં તથાસજ્જનન્તિ આહ ‘‘ઉપક્ખટોતિ પચ્ચુપટ્ઠિતો’’તિ. વચ્છતરસતાનીતિ યુવભાવપ્પત્તાનિ નાતિબલવવચ્છસતાનિ. તે પન વચ્છા એવ હોન્તિ, ન દમ્મા, બલીબદ્દા વા. ઉરબ્ભાતિ તરુણમેણ્ડકા વુચ્ચન્તિ. ઉપનીતાનીતિ ઠપનત્થાય ઉપનીતાનિ. વિહિંસટ્ઠેનાતિ હિંસનટ્ઠેન. ઉપવાયતૂતિ ઉપગન્ત્વા સરીરદરથં નિબ્બાપેન્તો સણ્હસીતલા વાતો વાયતુ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ. પઞ્ચમે નત્થિ વત્તબ્બં.

    47-48. Catutthe yaññavāṭaṃ sampādetvā mahāyaññaṃ uddissa saviññāṇakāni aviññāṇakāni ca yaññūpakaraṇāni sajjitānīti āha pāḷiyaṃ ‘‘mahāyañño upakkhaṭo’’ti. Taṃ upakaraṇaṃ tesaṃ tathāsajjananti āha ‘‘upakkhaṭoti paccupaṭṭhito’’ti. Vacchatarasatānīti yuvabhāvappattāni nātibalavavacchasatāni. Te pana vacchā eva honti, na dammā, balībaddā vā. Urabbhāti taruṇameṇḍakā vuccanti. Upanītānīti ṭhapanatthāya upanītāni. Vihiṃsaṭṭhenāti hiṃsanaṭṭhena. Upavāyatūti upagantvā sarīradarathaṃ nibbāpento saṇhasītalā vāto vāyatu. Sesaṃ suviññeyyameva. Pañcame natthi vattabbaṃ.

    દુતિયઅગ્ગિસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyaaggisuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૪. દુતિયઅગ્ગિસુત્તં • 4. Dutiyaaggisuttaṃ
    ૫. પઠમસઞ્ઞાસુત્તં • 5. Paṭhamasaññāsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
    ૪. દુતિયઅગ્ગિસુત્તવણ્ણના • 4. Dutiyaaggisuttavaṇṇanā
    ૫-૬. સઞ્ઞાસુત્તદ્વયવણ્ણના • 5-6. Saññāsuttadvayavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact