Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. દુતિયઅગ્ગિસુત્તવણ્ણના

    4. Dutiyaaggisuttavaṇṇanā

    ૪૭. ચતુત્થે ઉગ્ગતસરીરસ્સાતિ સો કિર બ્રાહ્મણમહાસાલો અત્તભાવેનપિ ભોગેહિપિ ઉગ્ગતો સારપ્પત્તો અહોસિ, તસ્મા ઉગ્ગતસરીરોત્વેવ પઞ્ઞાયિત્થ. ઉપક્ખટોતિ પચ્ચુપટ્ઠિતો. થૂણૂપનીતાનીતિ યૂપસઙ્ખાતં થૂણં ઉપનીતાનિ. યઞ્ઞત્થાયાતિ વધિત્વા યજનત્થાય. ઉપસઙ્કમીતિ સો કિર સબ્બં તં યઞ્ઞસમ્ભારં સજ્જેત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘સમણો કિર ગોતમો મહાપઞ્ઞો, કિં નુ ખો મે યઞ્ઞસ્સ વણ્ણં કથેસ્સતિ ઉદાહુ અવણ્ણં, પુચ્છિત્વા જાનિસ્સામી’’તિ ઇમિના કારણેન યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ. અગ્ગિસ્સ આદાનન્તિ યઞ્ઞયજનત્થાય નવસ્સ મઙ્ગલગ્ગિનો આદિયનં. સબ્બેન સબ્બન્તિ સબ્બેન સુતેન સબ્બં સુતં સમેતિ સંસન્દતિ, એકસદિસં હોતીતિ દસ્સેતિ. સત્થાનીતિ વિહિંસનટ્ઠેન સત્થાનિ વિયાતિ સત્થાનિ. સયં પઠમં સમારમ્ભતીતિ અત્તનાવ પઠમતરં આરભતિ. હન્તુન્તિ હનિતું.

    47. Catutthe uggatasarīrassāti so kira brāhmaṇamahāsālo attabhāvenapi bhogehipi uggato sārappatto ahosi, tasmā uggatasarīrotveva paññāyittha. Upakkhaṭoti paccupaṭṭhito. Thūṇūpanītānīti yūpasaṅkhātaṃ thūṇaṃ upanītāni. Yaññatthāyāti vadhitvā yajanatthāya. Upasaṅkamīti so kira sabbaṃ taṃ yaññasambhāraṃ sajjetvā cintesi – ‘‘samaṇo kira gotamo mahāpañño, kiṃ nu kho me yaññassa vaṇṇaṃ kathessati udāhu avaṇṇaṃ, pucchitvā jānissāmī’’ti iminā kāraṇena yena bhagavā tenupasaṅkami. Aggissaādānanti yaññayajanatthāya navassa maṅgalaggino ādiyanaṃ. Sabbena sabbanti sabbena sutena sabbaṃ sutaṃ sameti saṃsandati, ekasadisaṃ hotīti dasseti. Satthānīti vihiṃsanaṭṭhena satthāni viyāti satthāni. Sayaṃ paṭhamaṃ samārambhatīti attanāva paṭhamataraṃ ārabhati. Hantunti hanituṃ.

    પહાતબ્બાતિ પરિહરિતબ્બા. અતોહયન્તિ અતો હિ માતાપિતિતો અયં. આહુતોતિ આગતો. સમ્ભૂતોતિ ઉપ્પન્નો. અયં વુચ્ચતિ, બ્રાહ્મણ, ગહપતગ્ગીતિ અયં પુત્તદારાદિગણો યસ્મા, ગહપતિ, વિય ગેહસામિકો વિય હુત્વા અગ્ગતિ વિચરતિ, તસ્મા ગહપતગ્ગીતિ વુચ્ચતિ. અત્તાનન્તિ ચિત્તં. દમેન્તીતિ ઇન્દ્રિયદમનેન દમેન્તિ. સમેન્તીતિ રાગાદિસમનેન સમેન્તિ. તેસઞ્ઞેવ પરિનિબ્બાપનેન પરિનિબ્બાપેન્તિ. નિક્ખિપિતબ્બોતિ યથા ન વિનસ્સતિ, એવં ઠપેતબ્બો. ઉપવાયતન્તિ ઉપવાયતુ. એવઞ્ચ પન વત્વા બ્રાહ્મણો સબ્બેસમ્પિ તેસં પાણાનં જીવિતં દત્વા યઞ્ઞસાલં વિદ્ધંસેત્વા સત્થુ સાસને ઓપાનભૂતો અહોસીતિ.

    Pahātabbāti pariharitabbā. Atohayanti ato hi mātāpitito ayaṃ. Āhutoti āgato. Sambhūtoti uppanno. Ayaṃ vuccati, brāhmaṇa, gahapataggīti ayaṃ puttadārādigaṇo yasmā, gahapati, viya gehasāmiko viya hutvā aggati vicarati, tasmā gahapataggīti vuccati. Attānanti cittaṃ. Damentīti indriyadamanena damenti. Samentīti rāgādisamanena samenti. Tesaññeva parinibbāpanena parinibbāpenti. Nikkhipitabboti yathā na vinassati, evaṃ ṭhapetabbo. Upavāyatanti upavāyatu. Evañca pana vatvā brāhmaṇo sabbesampi tesaṃ pāṇānaṃ jīvitaṃ datvā yaññasālaṃ viddhaṃsetvā satthu sāsane opānabhūto ahosīti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. દુતિયઅગ્ગિસુત્તં • 4. Dutiyaaggisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૫. દુતિયઅગ્ગિસુત્તાદિવણ્ણના • 4-5. Dutiyaaggisuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact