Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. દુતિયઆઘાતપટિવિનયસુત્તવણ્ણના

    2. Dutiyaāghātapaṭivinayasuttavaṇṇanā

    ૧૬૨. દુતિયે આઘાતો એતેસુ પટિવિનેતબ્બોતિ આઘાતપટિવિનયા . આઘાતો એતેહિ પટિવિનેતબ્બોતિપિ આઘાતપટિવિનયા. પટિવિનયોતિ હિ પટિવિનયવત્થૂનમ્પિ પટિવિનયકારણાનમ્પિ એતં અધિવચનં, તદુભયમ્પિ ઇધ વટ્ટતિ. પઞ્ચ હિ પુગ્ગલા પટિવિનયવત્થૂ હોન્તિ પઞ્ચહિ ઉપમાહિ પઞ્ચ પટિપત્તિયો પટિવિનયકારણાનિ. લભતિ ચ કાલેન કાલં ચેતસો વિવરં ચેતસો પસાદન્તિ કાલે કાલે સમથવિપસ્સનાચિત્તસ્સ ઉપ્પન્નોકાસસઙ્ખાતં વિવરઞ્ચેવ સદ્ધાસમ્પન્નભાવસઙ્ખાતં પસાદઞ્ચ લભતિ.

    162. Dutiye āghāto etesu paṭivinetabboti āghātapaṭivinayā. Āghāto etehi paṭivinetabbotipi āghātapaṭivinayā. Paṭivinayoti hi paṭivinayavatthūnampi paṭivinayakāraṇānampi etaṃ adhivacanaṃ, tadubhayampi idha vaṭṭati. Pañca hi puggalā paṭivinayavatthū honti pañcahi upamāhi pañca paṭipattiyo paṭivinayakāraṇāni. Labhati ca kālena kālaṃ cetaso vivaraṃ cetaso pasādanti kāle kāle samathavipassanācittassa uppannokāsasaṅkhātaṃ vivarañceva saddhāsampannabhāvasaṅkhātaṃ pasādañca labhati.

    રથિયાયાતિ અન્તરવીથિયં. નન્તકન્તિ પિલોતિકખણ્ડં. નિગ્ગહેત્વાતિ અક્કમિત્વા. યો તત્થ સારોતિ યં તત્થ થિરટ્ઠાનં. તં પરિપાતેત્વાતિ તં લુઞ્ચિત્વા. એવમેવ ખોતિ એત્થ પંસુકૂલિકો વિય મેત્તાવિહારી દટ્ઠબ્બો, રથિયાય નન્તકં વિય વેરિપુગ્ગલો, દુબ્બલટ્ઠાનં વિય અપરિસુદ્ધકાયસમાચારતા, થિરટ્ઠાનં વિય પરિસુદ્ધવચીસમાચારતા, દુબ્બલટ્ઠાનં છડ્ડેત્વા થિરટ્ઠાનં આદાય ગન્ત્વા સિબ્બિત્વા રજિત્વા પારુપિત્વા વિચરણકાલો વિય અપરિસુદ્ધકાયસમાચારતં અમનસિકત્વા પરિસુદ્ધવચીસમાચારતં મનસિકત્વા વેરિમ્હિ ચિત્તુપ્પાદં નિબ્બાપેત્વા ફાસુવિહારકાલો દટ્ઠબ્બો.

    Rathiyāyāti antaravīthiyaṃ. Nantakanti pilotikakhaṇḍaṃ. Niggahetvāti akkamitvā. Yo tattha sāroti yaṃ tattha thiraṭṭhānaṃ. Taṃ paripātetvāti taṃ luñcitvā. Evameva khoti ettha paṃsukūliko viya mettāvihārī daṭṭhabbo, rathiyāya nantakaṃ viya veripuggalo, dubbalaṭṭhānaṃ viya aparisuddhakāyasamācāratā, thiraṭṭhānaṃ viya parisuddhavacīsamācāratā, dubbalaṭṭhānaṃ chaḍḍetvā thiraṭṭhānaṃ ādāya gantvā sibbitvā rajitvā pārupitvā vicaraṇakālo viya aparisuddhakāyasamācārataṃ amanasikatvā parisuddhavacīsamācārataṃ manasikatvā verimhi cittuppādaṃ nibbāpetvā phāsuvihārakālo daṭṭhabbo.

    સેવાલપણકપરિયોનદ્ધાતિ સેવાલેન ચ ઉદકપપ્પટકેન ચ પટિચ્છન્ના. ઘમ્મપરેતોતિ ઘમ્મેન અનુગતો. કિલન્તોતિ મગ્ગકિલન્તો. તસિતોતિ તણ્હાભિભૂતો. પિપાસિતોતિ પાનીયં પાતુકામો. અપવિયૂહિત્વાતિ અપનેત્વા. પિવિત્વાતિ પસન્નઉદકં પિવિત્વા. એવમેવ ખોતિ એત્થ ઘમ્માભિતત્તો પુરિસો વિય મેત્તાવિહારી દટ્ઠબ્બો, સેવાલપણકં વિય અપરિસુદ્ધવચીસમાચારતા, પસન્નઉદકં વિય પરિસુદ્ધકાયસમાચારતા, સેવાલપણકં અપબ્યૂહિત્વા પસન્નોદકં પિવિત્વા ગમનં વિય અપરિસુદ્ધવચીસમાચારતં અમનસિકત્વા પરિસુદ્ધકાયસમાચારતં મનસિકત્વા વેરિમ્હિ ચિત્તુપ્પાદં નિબ્બાપેત્વા ફાસુવિહારકાલો દટ્ઠબ્બો.

    Sevālapaṇakapariyonaddhāti sevālena ca udakapappaṭakena ca paṭicchannā. Ghammaparetoti ghammena anugato. Kilantoti maggakilanto. Tasitoti taṇhābhibhūto. Pipāsitoti pānīyaṃ pātukāmo. Apaviyūhitvāti apanetvā. Pivitvāti pasannaudakaṃ pivitvā. Evameva khoti ettha ghammābhitatto puriso viya mettāvihārī daṭṭhabbo, sevālapaṇakaṃ viya aparisuddhavacīsamācāratā, pasannaudakaṃ viya parisuddhakāyasamācāratā, sevālapaṇakaṃ apabyūhitvā pasannodakaṃ pivitvā gamanaṃ viya aparisuddhavacīsamācārataṃ amanasikatvā parisuddhakāyasamācārataṃ manasikatvā verimhi cittuppādaṃ nibbāpetvā phāsuvihārakālo daṭṭhabbo.

    ખોભેસ્સામીતિ ચાલેસ્સામિ. લોળેસ્સામીતિ આકુલં કરિસ્સામિ. અપેય્યમ્પિ તં કરિસ્સામીતિ પિવિતું અસક્કુણેય્યં કરિસ્સામિ. ચતુક્કુણ્ડિકોતિ જાણૂહિ ચ હત્થેહિ ચ ભૂમિયં પતિટ્ઠાનેન ચતુક્કુણ્ડિકો હુત્વા. ગોપીતકં પિવિત્વાતિ ગાવિયો વિય મુખેન આકડ્ઢેન્તો પિવિત્વા. એવમેવ ખોતિ એત્થ ઘમ્માભિતત્તો પુરિસો વિય મેત્તાવિહારી દટ્ઠબ્બો, ગોપદં વિય વેરિપુગ્ગલો, ગોપદે પરિત્તઉદકં વિય તસ્સબ્ભન્તરે પરિત્તગુણો, ચતુક્કુણ્ડિકસ્સ ગોપીતકં પિવિત્વા પક્કમનં વિય તસ્સ અપરિસુદ્ધકાયવચીસમાચારતં અમનસિકત્વા યં સો કાલેન કાલં ધમ્મસ્સવનં નિસ્સાય ચેતસો વિવરપ્પસાદસઙ્ખાતં પીતિપામોજ્જં લભતિ, તં મનસિકત્વા ચિત્તુપ્પાદનિબ્બાપનં વેદિતબ્બં.

    Khobhessāmīti cālessāmi. Loḷessāmīti ākulaṃ karissāmi. Apeyyampi taṃ karissāmīti pivituṃ asakkuṇeyyaṃ karissāmi. Catukkuṇḍikoti jāṇūhi ca hatthehi ca bhūmiyaṃ patiṭṭhānena catukkuṇḍiko hutvā. Gopītakaṃ pivitvāti gāviyo viya mukhena ākaḍḍhento pivitvā. Evameva khoti ettha ghammābhitatto puriso viya mettāvihārī daṭṭhabbo, gopadaṃ viya veripuggalo, gopade parittaudakaṃ viya tassabbhantare parittaguṇo, catukkuṇḍikassa gopītakaṃ pivitvā pakkamanaṃ viya tassa aparisuddhakāyavacīsamācārataṃ amanasikatvā yaṃ so kālena kālaṃ dhammassavanaṃ nissāya cetaso vivarappasādasaṅkhātaṃ pītipāmojjaṃ labhati, taṃ manasikatvā cittuppādanibbāpanaṃ veditabbaṃ.

    આબાધિકોતિ ઇરિયાપથભઞ્જનકેન વિસભાગાબાધેન આબાધિકો. પુરતોપિસ્સાતિ પુરતોપિ ભવેય્ય. અનયબ્યસનન્તિ અવડ્ઢિવિનાસં. એવમેવ ખોતિ એત્થ સો અનાથગિલાનો વિય સબ્બકણ્હધમ્મસમન્નાગતો પુગ્ગલો, અદ્ધાનમગ્ગો વિય અનમતગ્ગસંસારો, પુરતો ચ પચ્છતો ચ ગામાનં દૂરભાવો વિય નિબ્બાનસ્સ દૂરભાવો, સપ્પાયભોજનાનં અલાભો વિય સામઞ્ઞફલભોજનાનં અલાભો, સપ્પાયભેસજ્જાનં અલાભો વિય સમથવિપસ્સનાનં અભાવો, પતિરૂપઉપટ્ઠાકાનં અલાભો વિય ઓવાદાનુસાસનીહિ કિલેસતિકિચ્છકાનં અભાવો, ગામન્તનાયકસ્સ અલાભો વિય નિબ્બાનસમ્પાપકસ્સ તથાગતસ્સ વા તથાગતસાવકસ્સ વા અલદ્ધભાવો, અઞ્ઞતરસ્સ પુરિસસ્સ દિસ્વા કારુઞ્ઞુપટ્ઠાનં વિય તસ્મિં પુગ્ગલે મેત્તાવિહારિકસ્સ કારુઞ્ઞં ઉપ્પાદેત્વા ચિત્તનિબ્બાપનં વેદિતબ્બં.

    Ābādhikoti iriyāpathabhañjanakena visabhāgābādhena ābādhiko. Puratopissāti puratopi bhaveyya. Anayabyasananti avaḍḍhivināsaṃ. Evameva khoti ettha so anāthagilāno viya sabbakaṇhadhammasamannāgato puggalo, addhānamaggo viya anamataggasaṃsāro, purato ca pacchato ca gāmānaṃ dūrabhāvo viya nibbānassa dūrabhāvo, sappāyabhojanānaṃ alābho viya sāmaññaphalabhojanānaṃ alābho, sappāyabhesajjānaṃ alābho viya samathavipassanānaṃ abhāvo, patirūpaupaṭṭhākānaṃ alābho viya ovādānusāsanīhi kilesatikicchakānaṃ abhāvo, gāmantanāyakassa alābho viya nibbānasampāpakassa tathāgatassa vā tathāgatasāvakassa vā aladdhabhāvo, aññatarassa purisassa disvā kāruññupaṭṭhānaṃ viya tasmiṃ puggale mettāvihārikassa kāruññaṃ uppādetvā cittanibbāpanaṃ veditabbaṃ.

    અચ્છોદકાતિ પસન્નોદકા. સાતોદકાતિ મધુરોદકા. સીતોદકાતિ તનુસીતસલિલા. સેતકાતિ ઊમિભિજ્જનટ્ઠાનેસુ સેતવણ્ણા. સુપતિત્થાતિ સમતિત્થા. એવમેવ ખોતિ એત્થ ઘમ્માભિતત્તો પુરિસો વિય મેત્તાવિહારી દટ્ઠબ્બો, સા પોક્ખરણી વિય પરિસુદ્ધસબ્બદ્વારો પુરિસો, ન્હત્વા પિવિત્વા પચ્ચુત્તરિત્વા રુક્ખચ્છાયાય નિપજ્જિત્વા યથાકામં ગમનં વિય તેસુ દ્વારેસુ યં ઇચ્છતિ, તં આરમ્મણં કત્વા ચિત્તનિબ્બાપનં વેદિતબ્બં. તતિયચતુત્થાનિ હેટ્ઠા વુત્તનયાનેવ.

    Acchodakāti pasannodakā. Sātodakāti madhurodakā. Sītodakāti tanusītasalilā. Setakāti ūmibhijjanaṭṭhānesu setavaṇṇā. Supatitthāti samatitthā. Evameva khoti ettha ghammābhitatto puriso viya mettāvihārī daṭṭhabbo, sā pokkharaṇī viya parisuddhasabbadvāro puriso, nhatvā pivitvā paccuttaritvā rukkhacchāyāya nipajjitvā yathākāmaṃ gamanaṃ viya tesu dvāresu yaṃ icchati, taṃ ārammaṇaṃ katvā cittanibbāpanaṃ veditabbaṃ. Tatiyacatutthāni heṭṭhā vuttanayāneva.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. દુતિયઆઘાતપટિવિનયસુત્તં • 2. Dutiyaāghātapaṭivinayasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૫. પઠમઆઘાતપટિવિનયસુત્તાદિવણ્ણના • 1-5. Paṭhamaāghātapaṭivinayasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact