Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૧૦. દુતિયઆનન્દસુત્તં
10. Dutiyaānandasuttaṃ
૪૦. ‘‘‘સઙ્ઘસામગ્ગી સઙ્ઘસામગ્ગી’તિ, ભન્તે, વુચ્ચતિ. કિત્તાવતા નુ ખો, ભન્તે, સઙ્ઘો સમગ્ગો હોતી’’તિ? ‘‘ઇધાનન્દ, ભિક્ખૂ અધમ્મં અધમ્મોતિ દીપેન્તિ, ધમ્મં ધમ્મોતિ દીપેન્તિ, અવિનયં અવિનયોતિ દીપેન્તિ , વિનયં વિનયોતિ દીપેન્તિ, અભાસિતં અલપિતં તથાગતેન અભાસિતં અલપિતં તથાગતેનાતિ દીપેન્તિ, ભાસિતં લપિતં તથાગતેન ભાસિતં લપિતં તથાગતેનાતિ દીપેન્તિ, અનાચિણ્ણં તથાગતેન અનાચિણ્ણં તથાગતેનાતિ દીપેન્તિ, આચિણ્ણં તથાગતેન આચિણ્ણં તથાગતેનાતિ દીપેન્તિ, અપઞ્ઞત્તં તથાગતેન અપઞ્ઞત્તં તથાગતેનાતિ દીપેન્તિ, પઞ્ઞત્તં તથાગતેન પઞ્ઞત્તં તથાગતેનાતિ દીપેન્તિ. તે ઇમેહિ દસહિ વત્થૂહિ ન અવકસ્સન્તિ ન અપકસ્સન્તિ ન આવેનિ કમ્માનિ કરોન્તિ ન આવેનિ પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસન્તિ. એત્તાવતા ખો, આનન્દ, સઙ્ઘો સમગ્ગો હોતી’’તિ.
40. ‘‘‘Saṅghasāmaggī saṅghasāmaggī’ti, bhante, vuccati. Kittāvatā nu kho, bhante, saṅgho samaggo hotī’’ti? ‘‘Idhānanda, bhikkhū adhammaṃ adhammoti dīpenti, dhammaṃ dhammoti dīpenti, avinayaṃ avinayoti dīpenti , vinayaṃ vinayoti dīpenti, abhāsitaṃ alapitaṃ tathāgatena abhāsitaṃ alapitaṃ tathāgatenāti dīpenti, bhāsitaṃ lapitaṃ tathāgatena bhāsitaṃ lapitaṃ tathāgatenāti dīpenti, anāciṇṇaṃ tathāgatena anāciṇṇaṃ tathāgatenāti dīpenti, āciṇṇaṃ tathāgatena āciṇṇaṃ tathāgatenāti dīpenti, apaññattaṃ tathāgatena apaññattaṃ tathāgatenāti dīpenti, paññattaṃ tathāgatena paññattaṃ tathāgatenāti dīpenti. Te imehi dasahi vatthūhi na avakassanti na apakassanti na āveni kammāni karonti na āveni pātimokkhaṃ uddisanti. Ettāvatā kho, ānanda, saṅgho samaggo hotī’’ti.
‘‘ભિન્નં પન, ભન્તે, સઙ્ઘં સમગ્ગં કત્વા કિં સો પસવતી’’તિ? ‘‘બ્રહ્મં, આનન્દ, પુઞ્ઞં પસવતી’’તિ. ‘‘કિં પન, ભન્તે, બ્રહ્મં પુઞ્ઞ’’ન્તિ? ‘‘કપ્પં, આનન્દ, સગ્ગમ્હિ મોદતીતિ –
‘‘Bhinnaṃ pana, bhante, saṅghaṃ samaggaṃ katvā kiṃ so pasavatī’’ti? ‘‘Brahmaṃ, ānanda, puññaṃ pasavatī’’ti. ‘‘Kiṃ pana, bhante, brahmaṃ puñña’’nti? ‘‘Kappaṃ, ānanda, saggamhi modatīti –
‘‘સુખા સઙ્ઘસ્સ સામગ્ગી, સમગ્ગાનઞ્ચ અનુગ્ગહો;
‘‘Sukhā saṅghassa sāmaggī, samaggānañca anuggaho;
સમગ્ગરતો ધમ્મટ્ઠો, યોગક્ખેમા ન ધંસતિ;
Samaggarato dhammaṭṭho, yogakkhemā na dhaṃsati;
સઙ્ઘં સમગ્ગં કત્વાન, કપ્પં સગ્ગમ્હિ મોદતી’’તિ. દસમં;
Saṅghaṃ samaggaṃ katvāna, kappaṃ saggamhi modatī’’ti. dasamaṃ;
ઉપાલિવગ્ગો ચતુત્થો.
Upālivaggo catuttho.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
ઉપાલિ ઠપના ઉબ્બાહો, ઉપસમ્પદનિસ્સયા;
Upāli ṭhapanā ubbāho, upasampadanissayā;
સામણેરો ચ દ્વે ભેદા, આનન્દેહિ પરે દુવેતિ.
Sāmaṇero ca dve bhedā, ānandehi pare duveti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. આનન્દસુત્તદ્વયવણ્ણના • 9-10. Ānandasuttadvayavaṇṇanā