Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના
2. Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā
૪૫૨. ‘‘એકો’’તિ વુત્તત્તા ‘‘નિસજ્જં કપ્પેતું પટિક્ખિત્ત’’ન્તિ ઇમિના સમ્બન્ધો ન ઘટતીતિ આહ ‘‘યં એકો…પે॰… સમ્બન્ધો વેદિતબ્બો’’તિ. એતં પચ્ચત્તવચનન્તિ ‘‘એકો’’તિ ઇદં પચ્ચત્તવચનં.
452. ‘‘Eko’’ti vuttattā ‘‘nisajjaṃ kappetuṃ paṭikkhitta’’nti iminā sambandho na ghaṭatīti āha ‘‘yaṃ eko…pe… sambandho veditabbo’’ti. Etaṃ paccattavacananti ‘‘eko’’ti idaṃ paccattavacanaṃ.
૪૫૩. બહિ પરિક્ખિત્તન્તિ બહિ પાકારાદિના પરિક્ખિત્તં. પરિવેણઙ્ગણન્તિ પરિવેણમાળકં સન્ધાય વુત્તં. ઇત્થીપિ પુરિસોપીતિ એત્થ પઠમે કસ્મા ઇત્થિસતમ્પિ અનાપત્તિં ન કરોતિ, ઇધ એકાપિ કસ્મા અનાપત્તિં કરોતીતિ? વુચ્ચતે – પઠમસિક્ખાપદં ‘‘સક્કા હોતિ મેથુનં ધમ્મં પટિસેવિતુ’’ન્તિ વુત્તત્તા મેથુનધમ્મવસેન આગતં, ન ચ મેથુનસ્સ માતુગામો દુતિયો હોતિ. ઇત્થિયો હિ અઞ્ઞમઞ્ઞિસ્સા વજ્જં પટિચ્છાદેન્તિ, તેનેવ વેસાલિયં મહાવને દ્વારં વિવરિત્વા નિપન્ને ભિક્ખુમ્હિ સમ્બહુલા ઇત્થિયો યાવદત્થં કત્વા પક્કમિંસુ, તસ્મા તત્થ ‘‘ઇત્થિસતમ્પિ અનાપત્તિં ન કરોતી’’તિ વુત્તં. ઇદં પન સિક્ખાપદં દુટ્ઠુલ્લવાચાવસેન આગતં ‘‘અલઞ્ચ ખો હોતિ માતુગામં દુટ્ઠુલ્લાહિ વાચાહિ ઓભાસિતુ’’ન્તિ વુત્તત્તા. દુટ્ઠુલ્લવાચઞ્ચ સુત્વા માતુગામોપિ ન પટિચ્છાદેતિ. તેનેવ દુટ્ઠુલ્લવાચાસિક્ખાપદે યા તા ઇત્થિયો હિરિમના, તા નિક્ખમિત્વા ભિક્ખૂ ઉજ્ઝાપેસું, તસ્મા ઇધ ‘‘ઇત્થીપિ અનાપત્તિં કરોતી’’તિ વુત્તં. ઇધ અપ્પટિચ્છન્નત્તા ઇત્થીપિ અનાપત્તિં કરોતિ, તત્થ પટિચ્છન્નત્તા ઇત્થિસતમ્પિ અનાપત્તિં ન કરોતીતિ ચ વદન્તિ.
453.Bahi parikkhittanti bahi pākārādinā parikkhittaṃ. Pariveṇaṅgaṇanti pariveṇamāḷakaṃ sandhāya vuttaṃ. Itthīpi purisopīti ettha paṭhame kasmā itthisatampi anāpattiṃ na karoti, idha ekāpi kasmā anāpattiṃ karotīti? Vuccate – paṭhamasikkhāpadaṃ ‘‘sakkā hoti methunaṃ dhammaṃ paṭisevitu’’nti vuttattā methunadhammavasena āgataṃ, na ca methunassa mātugāmo dutiyo hoti. Itthiyo hi aññamaññissā vajjaṃ paṭicchādenti, teneva vesāliyaṃ mahāvane dvāraṃ vivaritvā nipanne bhikkhumhi sambahulā itthiyo yāvadatthaṃ katvā pakkamiṃsu, tasmā tattha ‘‘itthisatampi anāpattiṃ na karotī’’ti vuttaṃ. Idaṃ pana sikkhāpadaṃ duṭṭhullavācāvasena āgataṃ ‘‘alañca kho hoti mātugāmaṃ duṭṭhullāhi vācāhi obhāsitu’’nti vuttattā. Duṭṭhullavācañca sutvā mātugāmopi na paṭicchādeti. Teneva duṭṭhullavācāsikkhāpade yā tā itthiyo hirimanā, tā nikkhamitvā bhikkhū ujjhāpesuṃ, tasmā idha ‘‘itthīpi anāpattiṃ karotī’’ti vuttaṃ. Idha appaṭicchannattā itthīpi anāpattiṃ karoti, tattha paṭicchannattā itthisatampi anāpattiṃ na karotīti ca vadanti.
કાયસંસગ્ગવસેન અનન્ધો વુત્તો, દુટ્ઠુલ્લવાચાવસેન અબધિરો. અન્તોદ્વાદસહત્થે ઓકાસેતિ સોતસ્સ રહાભાવો વુત્તો, એતેન ‘‘સોતસ્સ રહો દ્વાદસહત્થેન પરિચ્છિન્દિતબ્બો’’તિ દસ્સેતિ . તસ્મા દ્વાદસહત્થતો બહિ નિસિન્નો અનાપત્તિં ન કરોતિ સતિપિ ચક્ખુસ્સ રહાભાવે સોતસ્સ રહસબ્ભાવતો. ઇમસ્મિઞ્હિ સિક્ખાપદે અપ્પટિચ્છન્નત્તા સોતસ્સ રહોયેવ અધિપ્પેતો. પાળિયં પન ‘‘ચક્ખુસ્સ રહો’’તિ અત્થુદ્ધારવસેન વુત્તં. કેનચિ પન ‘‘દ્વેપિ રહા ઇધ અધિપ્પેતા’’તિ વુત્તં, તં ન ગહેતબ્બં. ન હિ અપ્પટિચ્છન્ને ઓકાસે ચક્ખુસ્સ રહો સમ્ભવતિ દ્વાદસહત્થતો બહિ દસ્સનવિસયે દૂરતરે નિસિન્નસ્સપિ દટ્ઠું સક્કુણેય્યભાવતો. નિદ્દાયન્તોપીતિ ઇમિના ‘‘નિપજ્જિત્વા નિદ્દાયન્તોપિ ગહિતોયેવા’’તિ તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં. ‘‘નિપજ્જિત્વા નિદ્દાયન્તેપિ સતિપિ ચક્ખુસ્સ રહે અબધિરત્તા સોતસ્સ રહો નત્થી’’તિ ગણ્ઠિપદકારાનં અધિપ્પાયો. યથા પન નિપજ્જિત્વા નિદ્દાયન્તો અન્ધો વિય કિઞ્ચિ ન પસ્સતીતિ ચક્ખુસ્સ રહો સમ્ભવતિ, તથા બધિરો વિય કિઞ્ચિ સદ્દં ન સુણાતીતિ સોતસ્સ રહોપિ સમ્ભવતીતિ સક્કા વત્તું. અટ્ઠકથાયઞ્ચ ઠિતો વા નિસિન્નો વાતિ એત્તકમેવ વુત્તં, પઠમસિક્ખાપદે વિય ‘‘નિપજ્જિત્વા નિદ્દાયન્તોપિ અનાપત્તિં ન કરોતી’’તિ ઇદં પન ન વુત્તં, તસ્મા વીમંસિત્વા યથા ન વિરુજ્ઝતિ, તથા ગહેતબ્બં.
Kāyasaṃsaggavasena anandho vutto, duṭṭhullavācāvasena abadhiro. Antodvādasahatthe okāseti sotassa rahābhāvo vutto, etena ‘‘sotassa raho dvādasahatthena paricchinditabbo’’ti dasseti . Tasmā dvādasahatthato bahi nisinno anāpattiṃ na karoti satipi cakkhussa rahābhāve sotassa rahasabbhāvato. Imasmiñhi sikkhāpade appaṭicchannattā sotassa rahoyeva adhippeto. Pāḷiyaṃ pana ‘‘cakkhussa raho’’ti atthuddhāravasena vuttaṃ. Kenaci pana ‘‘dvepi rahā idha adhippetā’’ti vuttaṃ, taṃ na gahetabbaṃ. Na hi appaṭicchanne okāse cakkhussa raho sambhavati dvādasahatthato bahi dassanavisaye dūratare nisinnassapi daṭṭhuṃ sakkuṇeyyabhāvato. Niddāyantopīti iminā ‘‘nipajjitvā niddāyantopi gahitoyevā’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ. ‘‘Nipajjitvā niddāyantepi satipi cakkhussa rahe abadhirattā sotassa raho natthī’’ti gaṇṭhipadakārānaṃ adhippāyo. Yathā pana nipajjitvā niddāyanto andho viya kiñci na passatīti cakkhussa raho sambhavati, tathā badhiro viya kiñci saddaṃ na suṇātīti sotassa rahopi sambhavatīti sakkā vattuṃ. Aṭṭhakathāyañca ṭhito vā nisinno vāti ettakameva vuttaṃ, paṭhamasikkhāpade viya ‘‘nipajjitvā niddāyantopi anāpattiṃ na karotī’’ti idaṃ pana na vuttaṃ, tasmā vīmaṃsitvā yathā na virujjhati, tathā gahetabbaṃ.
સોતસ્સ રહસ્સેવ ઇધાધિપ્પેતત્તા ‘‘બધિરો પન ચક્ખુમાપી’’તિ વુત્તં. અન્ધસ્સ અપ્પટિચ્છન્નમ્પિ પટિચ્છન્નપક્ખં ભજતીતિ પઠમસિક્ખાપદસ્સ વિસયત્તા વુત્તં ‘‘અન્ધો વા અબધિરોપિ ન કરોતી’’તિ. યથેવ હિ તત્થ અપિહિતકવાટસ્સ ગબ્ભસ્સ અન્તો સમીપેપિ ઠિતો અન્ધો અનાપત્તિં ન કરોતિ, એવમયમ્પીતિ દટ્ઠબ્બં. ઉભયત્થાપીતિ દ્વીસુપિ અનિયતેસુ. યસ્મા દ્વીહિ સિક્ખાપદેહિ ઉદાયિત્થેરં આરબ્ભ વિસું પઞ્ઞત્તા કાચિ આપત્તિ નામ નત્થિ, તસ્મા તસ્સ તસ્સ સિક્ખાપદસ્સ આદિકમ્મિકે સન્ધાય આદિકમ્મિકાનં અનાપત્તિ વુત્તા. ઉપનન્દત્થેરાદયો હિ રહો નિસજ્જાદીનં આદિકમ્મિકા. ભગવતા પન પઠમં પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદાનિયેવ ગહેત્વા ઉપનન્દવત્થુસ્મિં અનિયતક્કમો દસ્સિતો. યદિ ઇમેહિ સિક્ખાપદેહિ વિસું પઞ્ઞત્તા આપત્તિ નામ નત્થિ, અથ કસ્મા ભગવતા અનિયતદ્વયં પઞ્ઞત્તન્તિ? એવરૂપાયપિ ઉપાસિકાય વુચ્ચમાનો પટિજાનમાનોયેવ આપત્તિયા કારેતબ્બો, ન અપ્પટિજાનમાનોતિ દસ્સેન્તેન ભગવતા યાય કાયચિ આપત્તિયા યેન કેનચિ ચોદિતે પટિઞ્ઞાતકરણંયેવ દળ્હં કત્વા વિનયવિનિચ્છયલક્ખણં ઠપિતં. અથ ભિક્ખુનીનં અનિયતં કસ્મા ન વુત્તન્તિ? ઇદમેવ લક્ખણં સબ્બત્થ અનુગતન્તિ ન વુત્તં.
Sotassa rahasseva idhādhippetattā ‘‘badhiro pana cakkhumāpī’’ti vuttaṃ. Andhassa appaṭicchannampi paṭicchannapakkhaṃ bhajatīti paṭhamasikkhāpadassa visayattā vuttaṃ ‘‘andho vā abadhiropi na karotī’’ti. Yatheva hi tattha apihitakavāṭassa gabbhassa anto samīpepi ṭhito andho anāpattiṃ na karoti, evamayampīti daṭṭhabbaṃ. Ubhayatthāpīti dvīsupi aniyatesu. Yasmā dvīhi sikkhāpadehi udāyittheraṃ ārabbha visuṃ paññattā kāci āpatti nāma natthi, tasmā tassa tassa sikkhāpadassa ādikammike sandhāya ādikammikānaṃ anāpatti vuttā. Upanandattherādayo hi raho nisajjādīnaṃ ādikammikā. Bhagavatā pana paṭhamaṃ paññattasikkhāpadāniyeva gahetvā upanandavatthusmiṃ aniyatakkamo dassito. Yadi imehi sikkhāpadehi visuṃ paññattā āpatti nāma natthi, atha kasmā bhagavatā aniyatadvayaṃ paññattanti? Evarūpāyapi upāsikāya vuccamāno paṭijānamānoyeva āpattiyā kāretabbo, na appaṭijānamānoti dassentena bhagavatā yāya kāyaci āpattiyā yena kenaci codite paṭiññātakaraṇaṃyeva daḷhaṃ katvā vinayavinicchayalakkhaṇaṃ ṭhapitaṃ. Atha bhikkhunīnaṃ aniyataṃ kasmā na vuttanti? Idameva lakkhaṇaṃ sabbattha anugatanti na vuttaṃ.
દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
ઇતિ સમન્તપાસાદિકાય વિનયટ્ઠકથાય સારત્થદીપનિયં
Iti samantapāsādikāya vinayaṭṭhakathāya sāratthadīpaniyaṃ
અનિયતવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Aniyatavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદં • 2. Dutiyaaniyatasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā