Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૮. દુતિયબલસુત્તવણ્ણના

    8. Dutiyabalasuttavaṇṇanā

    ૨૮. અટ્ઠમે ખીણાસવસ્સ સબ્બેસં સઙ્ખારાનં અનિચ્ચતા અસમ્મોહવસેન કિચ્ચતો મગ્ગપઞ્ઞાય સુપ્પટિવિદ્ધા, વિપસ્સનાય આરમ્મણકરણવસેનપીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘સહવિપસ્સનાય મગ્ગપઞ્ઞાયા’’તિ. ઇમે કામાતિ દ્વેપિ કામે વદતિ. કિલેસવસેન ઉપ્પજ્જમાનો હિ પરિળાહો વત્થુકામસન્નિસ્સયો વત્થુકામવિસયો વાતિ દ્વેપિ સપરિળાહટ્ઠેન અઙ્ગારકાસુ વિયાતિ ‘‘અઙ્ગારકાસૂપમા’’તિ વુત્તા. અન્તો વુચ્ચતિ લામકટ્ઠેન તણ્હા, બ્યન્તં વિગતન્તં ભૂતન્તિ બ્યન્તિભૂતન્તિ આહ ‘‘વિગતન્તભૂત’’ન્તિ, નિત્તણ્હન્તિ અત્થો.

    28. Aṭṭhame khīṇāsavassa sabbesaṃ saṅkhārānaṃ aniccatā asammohavasena kiccato maggapaññāya suppaṭividdhā, vipassanāya ārammaṇakaraṇavasenapīti dassento āha ‘‘sahavipassanāya maggapaññāyā’’ti. Ime kāmāti dvepi kāme vadati. Kilesavasena uppajjamāno hi pariḷāho vatthukāmasannissayo vatthukāmavisayo vāti dvepi sapariḷāhaṭṭhena aṅgārakāsu viyāti ‘‘aṅgārakāsūpamā’’ti vuttā. Anto vuccati lāmakaṭṭhena taṇhā, byantaṃ vigatantaṃ bhūtanti byantibhūtanti āha ‘‘vigatantabhūta’’nti, nittaṇhanti attho.

    દુતિયબલસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyabalasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૮. દુતિયબલસુત્તં • 8. Dutiyabalasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. દુતિયબલસુત્તવણ્ણના • 8. Dutiyabalasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact