Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. દુતિયહત્થકસુત્તવણ્ણના

    4. Dutiyahatthakasuttavaṇṇanā

    ૨૪. ચતુત્થે પઞ્ચમત્તેહિ ઉપાસકસતેહીતિ સોતાપન્નસકદાગામીનંયેવ અરિયસાવકઉપાસકાનં પઞ્ચહિ સતેહિ પરિવુતો ભુત્તપાતરાસો ગન્ધમાલવિલેપેનચુણ્ણાનિ ગહેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ. સઙ્ગહવત્થૂનીતિ સઙ્ગણ્હનકારણાનિ. તેહાહન્તિ તેહિ અહં. તં દાનેન સઙ્ગણ્હામીતિ નઙ્ગલબલિબદ્દભત્તબીજાદીનિ ચેવ ગન્ધમાલમૂલાદીનિ ચ દત્વા સઙ્ગણ્હામિ. પેય્યવજ્જેનાતિ અમ્મ, તાત, ભાતર, ભગિનીતિઆદિકેન કણ્ણસુખેન મુદુકેન પિયવચનેન સઙ્ગણ્હામિ. અત્થચરિયાયાતિ ‘‘ઇમસ્સ દાનેન વા પિયવચનેન વા કિચ્ચં નત્થિ, અત્થચરિયાય સઙ્ગણ્હિતબ્બયુત્તકો અય’’ન્તિ ઞત્વા ઉપ્પન્નકિચ્ચનિત્થરણસઙ્ખાતાય અત્થચરિયાય સઙ્ગણ્હામિ. સમાનત્તતાયાતિ ‘‘ઇમસ્સ દાનાદીહિ કિચ્ચં નત્થિ, સમાનત્તતાય સઙ્ગણ્હિતબ્બો અય’’ન્તિ એકતો ખાદનપિવનનિસજ્જાદીહિ અત્તના સમાનં કત્વા સઙ્ગણ્હામિ. દલિદ્દસ્સ ખો નો તથા સોતબ્બં મઞ્ઞન્તીતિ દલિદ્દસ્સ કિઞ્ચિ દાતું વા કાતું વા અસક્કોન્તસ્સ, યથા દલિદ્દસ્સ નો તથા સોતબ્બં મઞ્ઞન્તિ, મમ પન સોતબ્બં મઞ્ઞન્તિ, દિન્નોવાદે તિટ્ઠન્તિ, ન મે અનુસાસનિં અતિક્કમિતબ્બં મઞ્ઞન્તિ. યોનિ ખો ત્યાયન્તિ ઉપાયો ખો તે અયં. ઇમેસુ પન દ્વીસુપિ સુત્તેસુ સત્થારા સીલચાગપઞ્ઞા મિસ્સકા કથિતાતિ વેદિતબ્બા.

    24. Catutthe pañcamattehi upāsakasatehīti sotāpannasakadāgāmīnaṃyeva ariyasāvakaupāsakānaṃ pañcahi satehi parivuto bhuttapātarāso gandhamālavilepenacuṇṇāni gahetvā yena bhagavā tenupasaṅkami. Saṅgahavatthūnīti saṅgaṇhanakāraṇāni. Tehāhanti tehi ahaṃ. Taṃ dānena saṅgaṇhāmīti naṅgalabalibaddabhattabījādīni ceva gandhamālamūlādīni ca datvā saṅgaṇhāmi. Peyyavajjenāti amma, tāta, bhātara, bhaginītiādikena kaṇṇasukhena mudukena piyavacanena saṅgaṇhāmi. Atthacariyāyāti ‘‘imassa dānena vā piyavacanena vā kiccaṃ natthi, atthacariyāya saṅgaṇhitabbayuttako aya’’nti ñatvā uppannakiccanittharaṇasaṅkhātāya atthacariyāya saṅgaṇhāmi. Samānattatāyāti ‘‘imassa dānādīhi kiccaṃ natthi, samānattatāya saṅgaṇhitabbo aya’’nti ekato khādanapivananisajjādīhi attanā samānaṃ katvā saṅgaṇhāmi. Daliddassa kho no tathā sotabbaṃ maññantīti daliddassa kiñci dātuṃ vā kātuṃ vā asakkontassa, yathā daliddassa no tathā sotabbaṃ maññanti, mama pana sotabbaṃ maññanti, dinnovāde tiṭṭhanti, na me anusāsaniṃ atikkamitabbaṃ maññanti. Yoni kho tyāyanti upāyo kho te ayaṃ. Imesu pana dvīsupi suttesu satthārā sīlacāgapaññā missakā kathitāti veditabbā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. દુતિયહત્થકસુત્તં • 4. Dutiyahatthakasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૭. પઠમઉગ્ગસુત્તાદિવણ્ણના • 1-7. Paṭhamauggasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact