Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. દુતિયઇધલોકિકસુત્તં

    10. Dutiyaidhalokikasuttaṃ

    ૫૦. ‘‘ચતૂહિ , ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો માતુગામો ઇધલોકવિજયાય પટિપન્નો હોતિ, અયંસ લોકો આરદ્ધો હોતિ. કતમેહિ ચતૂહિ? ઇધ , ભિક્ખવે, માતુગામો સુસંવિહિતકમ્મન્તો હોતિ, સઙ્ગહિતપરિજનો, ભત્તુ મનાપં ચરતિ, સમ્ભતં અનુરક્ખતિ.

    50. ‘‘Catūhi , bhikkhave, dhammehi samannāgato mātugāmo idhalokavijayāya paṭipanno hoti, ayaṃsa loko āraddho hoti. Katamehi catūhi? Idha , bhikkhave, mātugāmo susaṃvihitakammanto hoti, saṅgahitaparijano, bhattu manāpaṃ carati, sambhataṃ anurakkhati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, માતુગામો સુસંવિહિતકમ્મન્તો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો યે તે ભત્તુ અબ્ભન્તરા કમ્મન્તા…પે॰… એવં ખો, ભિક્ખવે, માતુગામો સુસંવિહિતકમ્મન્તો હોતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, mātugāmo susaṃvihitakammanto hoti? Idha, bhikkhave, mātugāmo ye te bhattu abbhantarā kammantā…pe… evaṃ kho, bhikkhave, mātugāmo susaṃvihitakammanto hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, માતુગામો સઙ્ગહિતપરિજનો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો યો સો ભત્તુ અબ્ભન્તરો અન્તોજનો…પે॰… એવં ખો, ભિક્ખવે, માતુગામો સઙ્ગહિતપરિજનો હોતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, mātugāmo saṅgahitaparijano hoti? Idha, bhikkhave, mātugāmo yo so bhattu abbhantaro antojano…pe… evaṃ kho, bhikkhave, mātugāmo saṅgahitaparijano hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, માતુગામો ભત્તુ મનાપં ચરતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો યં ભત્તુ અમનાપસઙ્ખાતં તં જીવિતહેતુપિ ન અજ્ઝાચરતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, માતુગામો ભત્તુ મનાપં ચરતિ.

    ‘‘Kathañca , bhikkhave, mātugāmo bhattu manāpaṃ carati? Idha, bhikkhave, mātugāmo yaṃ bhattu amanāpasaṅkhātaṃ taṃ jīvitahetupi na ajjhācarati. Evaṃ kho, bhikkhave, mātugāmo bhattu manāpaṃ carati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, માતુગામો સમ્ભતં અનુરક્ખતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો યં ભત્તા આહરતિ…પે॰… એવં ખો, ભિક્ખવે, માતુગામો સમ્ભતં અનુરક્ખતિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો માતુગામો ઇધલોકવિજયાય પટિપન્નો હોતિ, અયંસ લોકો આરદ્ધો હોતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, mātugāmo sambhataṃ anurakkhati? Idha, bhikkhave, mātugāmo yaṃ bhattā āharati…pe… evaṃ kho, bhikkhave, mātugāmo sambhataṃ anurakkhati. Imehi kho, bhikkhave, catūhi dhammehi samannāgato mātugāmo idhalokavijayāya paṭipanno hoti, ayaṃsa loko āraddho hoti.

    ‘‘ચતૂહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો માતુગામો પરલોકવિજયાય પટિપન્નો હોતિ, પરલોકો આરદ્ધો હોતિ. કતમેહિ ચતૂહિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો સદ્ધાસમ્પન્નો હોતિ, સીલસમ્પન્નો હોતિ, ચાગસમ્પન્નો હોતિ, પઞ્ઞાસમ્પન્નો હોતિ.

    ‘‘Catūhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato mātugāmo paralokavijayāya paṭipanno hoti, paraloko āraddho hoti. Katamehi catūhi? Idha, bhikkhave, mātugāmo saddhāsampanno hoti, sīlasampanno hoti, cāgasampanno hoti, paññāsampanno hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, માતુગામો સદ્ધાસમ્પન્નો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો સદ્ધો હોતિ…પે॰… એવં ખો, ભિક્ખવે, માતુગામો સદ્ધાસમ્પન્નો હોતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, mātugāmo saddhāsampanno hoti? Idha, bhikkhave, mātugāmo saddho hoti…pe… evaṃ kho, bhikkhave, mātugāmo saddhāsampanno hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, માતુગામો સીલસમ્પન્નો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો પાણાતિપાતા પટિવિરતો હોતિ…પે॰… સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, માતુગામો સીલસમ્પન્નો હોતિ.

    ‘‘Kathañca , bhikkhave, mātugāmo sīlasampanno hoti? Idha, bhikkhave, mātugāmo pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, mātugāmo sīlasampanno hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, માતુગામો ચાગસમ્પન્નો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો વિગતમલમચ્છેરેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ…પે॰… એવં ખો , ભિક્ખવે, માતુગામો ચાગસમ્પન્નો હોતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, mātugāmo cāgasampanno hoti? Idha, bhikkhave, mātugāmo vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati…pe… evaṃ kho , bhikkhave, mātugāmo cāgasampanno hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, માતુગામો પઞ્ઞાસમ્પન્નો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, માતુગામો પઞ્ઞવા હોતિ…પે॰… એવં ખો, ભિક્ખવે, માતુગામો પઞ્ઞાસમ્પન્નો હોતિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો માતુગામો પરલોકવિજયાય પટિપન્નો હોતિ, પરલોકો આરદ્ધો હોતી’’તિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, mātugāmo paññāsampanno hoti? Idha, bhikkhave, mātugāmo paññavā hoti…pe… evaṃ kho, bhikkhave, mātugāmo paññāsampanno hoti. Imehi kho, bhikkhave, catūhi dhammehi samannāgato mātugāmo paralokavijayāya paṭipanno hoti, paraloko āraddho hotī’’ti.

    ‘‘સુસંવિહિતકમ્મન્તા, સઙ્ગહિતપરિજ્જના;

    ‘‘Susaṃvihitakammantā, saṅgahitaparijjanā;

    ભત્તુ મનાપં ચરતિ, સમ્ભતં અનુરક્ખતિ.

    Bhattu manāpaṃ carati, sambhataṃ anurakkhati.

    ‘‘સદ્ધા સીલેન સમ્પન્ના, વદઞ્ઞૂ વીતમચ્છરા;

    ‘‘Saddhā sīlena sampannā, vadaññū vītamaccharā;

    નિચ્ચં મગ્ગં વિસોધેતિ, સોત્થાનં સમ્પરાયિકં.

    Niccaṃ maggaṃ visodheti, sotthānaṃ samparāyikaṃ.

    ‘‘ઇચ્ચેતે અટ્ઠ ધમ્મા ચ, યસ્સા વિજ્જન્તિ નારિયા;

    ‘‘Iccete aṭṭha dhammā ca, yassā vijjanti nāriyā;

    તમ્પિ સીલવતિં આહુ, ધમ્મટ્ઠં સચ્ચવાદિનિં.

    Tampi sīlavatiṃ āhu, dhammaṭṭhaṃ saccavādiniṃ.

    ‘‘સોળસાકારસમ્પન્ના, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતા;

    ‘‘Soḷasākārasampannā, aṭṭhaṅgasusamāgatā;

    તાદિસી સીલવતી ઉપાસિકા, ઉપપજ્જતિ દેવલોકં મનાપ’’ન્તિ. દસમં;

    Tādisī sīlavatī upāsikā, upapajjati devalokaṃ manāpa’’nti. dasamaṃ;

    ઉપોસથવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Uposathavaggo pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સંખિત્તે વિત્થતે વિસાખે, વાસેટ્ઠો બોજ્ઝાય પઞ્ચમં;

    Saṃkhitte vitthate visākhe, vāseṭṭho bojjhāya pañcamaṃ;

    અનુરુદ્ધં પુન વિસાખે, નકુલા ઇધલોકિકા દ્વેતિ.

    Anuruddhaṃ puna visākhe, nakulā idhalokikā dveti.

    પઠમપણ્ણાસકં સમત્તં.

    Paṭhamapaṇṇāsakaṃ samattaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. ઇધલોકિકસુત્તદ્વયવણ્ણના • 9-10. Idhalokikasuttadvayavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. પઠમઇધલોકિકસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Paṭhamaidhalokikasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact