Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. દુતિયકથાવત્થુસુત્તં

    10. Dutiyakathāvatthusuttaṃ

    ૭૦. એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા ભિક્ખૂ પચ્છાભત્તં પિણ્ડપાતપટિક્કન્તા ઉપટ્ઠાનસાલાયં સન્નિસિન્ના સન્નિપતિતા અનેકવિહિતં તિરચ્છાનકથં અનુયુત્તા વિહરન્તિ, સેય્યથિદં – રાજકથં ચોરકથં મહામત્તકથં…પે॰… ઇતિભવાભવકથં ઇતિ વાતિ.

    70. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantā upaṭṭhānasālāyaṃ sannisinnā sannipatitā anekavihitaṃ tiracchānakathaṃ anuyuttā viharanti, seyyathidaṃ – rājakathaṃ corakathaṃ mahāmattakathaṃ…pe… itibhavābhavakathaṃ iti vāti.

    ‘‘દસયિમાનિ, ભિક્ખવે, પાસંસાનિ ઠાનાનિ. કતમાનિ દસ? ઇધ , ભિક્ખવે, ભિક્ખુ અત્તના ચ અપ્પિચ્છો હોતિ, અપ્પિચ્છકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘અપ્પિચ્છો ભિક્ખુ અપ્પિચ્છકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Dasayimāni, bhikkhave, pāsaṃsāni ṭhānāni. Katamāni dasa? Idha , bhikkhave, bhikkhu attanā ca appiccho hoti, appicchakathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Appiccho bhikkhu appicchakathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ સન્તુટ્ઠો હોતિ, સન્તુટ્ઠિકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘સન્તુટ્ઠો ભિક્ખુ સન્તુટ્ઠિકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Attanā ca santuṭṭho hoti, santuṭṭhikathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Santuṭṭho bhikkhu santuṭṭhikathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ પવિવિત્તો હોતિ, પવિવેકકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘પવિવિત્તો ભિક્ખુ પવિવેકકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Attanā ca pavivitto hoti, pavivekakathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Pavivitto bhikkhu pavivekakathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ અસંસટ્ઠો હોતિ, અસંસટ્ઠકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘અસંસટ્ઠો ભિક્ખુ અસંસટ્ઠકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Attanā ca asaṃsaṭṭho hoti, asaṃsaṭṭhakathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Asaṃsaṭṭho bhikkhu asaṃsaṭṭhakathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ આરદ્ધવીરિયો હોતિ, વીરિયારમ્ભકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘આરદ્ધવીરિયો ભિક્ખુ વીરિયારમ્ભકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Attanā ca āraddhavīriyo hoti, vīriyārambhakathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Āraddhavīriyo bhikkhu vīriyārambhakathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ સીલસમ્પન્નો હોતિ, સીલસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘સીલસમ્પન્નો ભિક્ખુ સીલસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Attanā ca sīlasampanno hoti, sīlasampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Sīlasampanno bhikkhu sīlasampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ સમાધિસમ્પન્નો હોતિ, સમાધિસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘સમાધિસમ્પન્નો ભિક્ખુ સમાધિસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Attanā ca samādhisampanno hoti, samādhisampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Samādhisampanno bhikkhu samādhisampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ પઞ્ઞાસમ્પન્નો હોતિ, પઞ્ઞાસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘પઞ્ઞાસમ્પન્નો ભિક્ખુ પઞ્ઞાસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Attanā ca paññāsampanno hoti, paññāsampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Paññāsampanno bhikkhu paññāsampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ વિમુત્તિસમ્પન્નો હોતિ, વિમુત્તિસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘વિમુત્તિસમ્પન્નો ભિક્ખુ વિમુત્તિસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં.

    ‘‘Attanā ca vimuttisampanno hoti, vimuttisampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Vimuttisampanno bhikkhu vimuttisampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ.

    ‘‘અત્તના ચ વિમુત્તિઞાણદસ્સનસમ્પન્નો હોતિ, વિમુત્તિઞાણદસ્સનસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા હોતિ. ‘વિમુત્તિઞાણદસ્સનસમ્પન્નો ભિક્ખુ વિમુત્તિઞાણદસ્સનસમ્પદાકથઞ્ચ ભિક્ખૂનં કત્તા’તિ પાસંસમેતં ઠાનં. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, દસ પાસંસાનિ ઠાનાની’’તિ. દસમં.

    ‘‘Attanā ca vimuttiñāṇadassanasampanno hoti, vimuttiñāṇadassanasampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā hoti. ‘Vimuttiñāṇadassanasampanno bhikkhu vimuttiñāṇadassanasampadākathañca bhikkhūnaṃ kattā’ti pāsaṃsametaṃ ṭhānaṃ. Imāni kho, bhikkhave, dasa pāsaṃsāni ṭhānānī’’ti. Dasamaṃ.

    યમકવગ્ગો દુતિયો.

    Yamakavaggo dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અવિજ્જા તણ્હા નિટ્ઠા ચ, અવેચ્ચ દ્વે સુખાનિ ચ;

    Avijjā taṇhā niṭṭhā ca, avecca dve sukhāni ca;

    નળકપાને દ્વે વુત્તા, કથાવત્થૂપરે દુવેતિ.

    Naḷakapāne dve vuttā, kathāvatthūpare duveti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. કથાવત્થુસુત્તદ્વયવણ્ણના • 9-10. Kathāvatthusuttadvayavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. પઠમકથાવત્થુસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Paṭhamakathāvatthusuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact