Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    ૯. દુતિયકુણ્ડલીવિમાનવણ્ણના

    9. Dutiyakuṇḍalīvimānavaṇṇanā

    અલઙ્કતો મલ્યધરો સુવત્થોતિ દુતિયકુણ્ડલીવિમાનં. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને. તેન સમયેન દ્વે અગ્ગસાવકા કાસીસુ જનપદચારિકં ચરન્તાતિઆદિ સબ્બં અનન્તરસદિસમેવ.

    Alaṅkato malyadharo suvatthoti dutiyakuṇḍalīvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena dve aggasāvakā kāsīsu janapadacārikaṃ carantātiādi sabbaṃ anantarasadisameva.

    ૧૧૦૧.

    1101.

    ‘‘અલઙ્કતો મલ્યધરો સુવત્થો, સુકુણ્ડલી કપ્પિતકેસમસ્સુ;

    ‘‘Alaṅkato malyadharo suvattho, sukuṇḍalī kappitakesamassu;

    આમુત્તહત્થાભરણો યસસ્સી, દિબ્બે વિમાનમ્હિ યથાપિ ચન્દિમા.

    Āmuttahatthābharaṇo yasassī, dibbe vimānamhi yathāpi candimā.

    ૧૧૦૨.

    1102.

    ‘‘દિબ્બા ચ વીણા પવદન્તિ વગ્ગું;

    ‘‘Dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    અટ્ઠટ્ઠકા સિક્ખિતા સાધુરૂપા;

    Aṭṭhaṭṭhakā sikkhitā sādhurūpā;

    દિબ્બા ચ કઞ્ઞા તિદસચરા ઉળારા, નચ્ચન્તિ ગાયન્તિ પમોદયન્તિ.

    Dibbā ca kaññā tidasacarā uḷārā, naccanti gāyanti pamodayanti.

    ૧૧૦૩.

    1103.

    ‘‘દેવિદ્ધિપત્તોસિ મહાનુભાવો…પે॰…

    ‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo…pe…

    વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ. – પુચ્છિ;

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – pucchi;

    ૧૧૦૪.

    1104.

    ‘‘સો દેવપુત્તો અત્તમનો…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં’’.

    ‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    ૧૧૦૫.

    1105.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતો, દિસ્વાન સમણે સાધુરૂપે;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, disvāna samaṇe sādhurūpe;

    સમ્પન્નવિજ્જાચરણે યસસ્સી, બહુસ્સુતે સીલવન્તે પસન્ને;

    Sampannavijjācaraṇe yasassī, bahussute sīlavante pasanne;

    અન્નઞ્ચ પાનઞ્ચ પસન્નચિત્તો, સક્કચ્ચ દાનં વિપુલં અદાસિં.

    Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.

    ૧૧૦૬.

    1106.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ગાથાસુપિ અપુબ્બં નત્થિ.

    Gāthāsupi apubbaṃ natthi.

    દુતિયકુણ્ડલીવિમાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyakuṇḍalīvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi / ૯. દુતિયકુણ્ડલીવિમાનવત્થુ • 9. Dutiyakuṇḍalīvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact