Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. દુતિયમચ્છરિયસુત્તં

    10. Dutiyamacchariyasuttaṃ

    ૨૪૦. ‘‘પઞ્ચહિ, ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો આવાસિકો ભિક્ખુ યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં નિરયે. કતમેહિ પઞ્ચહિ? આવાસમચ્છરી હોતિ; કુલમચ્છરી હોતિ; લાભમચ્છરી હોતિ; વણ્ણમચ્છરી હોતિ; ધમ્મમચ્છરી હોતિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો આવાસિકો ભિક્ખુ યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં નિરયે.

    240. ‘‘Pañcahi, bhikkhave, dhammehi samannāgato āvāsiko bhikkhu yathābhataṃ nikkhitto evaṃ niraye. Katamehi pañcahi? Āvāsamaccharī hoti; kulamaccharī hoti; lābhamaccharī hoti; vaṇṇamaccharī hoti; dhammamaccharī hoti. Imehi kho, bhikkhave, pañcahi dhammehi samannāgato āvāsiko bhikkhu yathābhataṃ nikkhitto evaṃ niraye.

    ‘‘પઞ્ચહિ , ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો આવાસિકો ભિક્ખુ યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં સગ્ગે. કતમેહિ પઞ્ચહિ? ન આવાસમચ્છરી હોતિ; ન કુલમચ્છરી હોતિ; ન લાભમચ્છરી હોતિ; ન વણ્ણમચ્છરી હોતિ; ન ધમ્મમચ્છરી હોતિ. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, પઞ્ચહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો આવાસિકો ભિક્ખુ યથાભતં નિક્ખિત્તો એવં સગ્ગે’’તિ. દસમં.

    ‘‘Pañcahi , bhikkhave, dhammehi samannāgato āvāsiko bhikkhu yathābhataṃ nikkhitto evaṃ sagge. Katamehi pañcahi? Na āvāsamaccharī hoti; na kulamaccharī hoti; na lābhamaccharī hoti; na vaṇṇamaccharī hoti; na dhammamaccharī hoti. Imehi kho, bhikkhave, pañcahi dhammehi samannāgato āvāsiko bhikkhu yathābhataṃ nikkhitto evaṃ sagge’’ti. Dasamaṃ.

    આવાસિકવગ્ગો ચતુત્થો.

    Āvāsikavaggo catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    આવાસિકો પિયો ચ સોભનો,

    Āvāsiko piyo ca sobhano,

    બહૂપકારો અનુકમ્પકો ચ;

    Bahūpakāro anukampako ca;

    તયો અવણ્ણારહા ચેવ,

    Tayo avaṇṇārahā ceva,

    મચ્છરિયા દુવેપિ ચાતિ 1.

    Macchariyā duvepi cāti 2.







    Footnotes:
    1. યથાભતં ચાપિ અવણ્ણગેધા, ચતુક્કમચ્છેર પઞ્ચમેન ચાતિ (સી॰ સ્યા॰) યથાભતં અવણ્ણઞ્ચ, ચતુકો મચ્છરિયેન ચાતિ (ક॰)
    2. yathābhataṃ cāpi avaṇṇagedhā, catukkamacchera pañcamena cāti (sī. syā.) yathābhataṃ avaṇṇañca, catuko macchariyena cāti (ka.)



    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૧૦. પઠમદીઘચારિકસુત્તાદિવણ્ણના • 1-10. Paṭhamadīghacārikasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact