Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૧૦. દુતિયમારકથા

    10. Dutiyamārakathā

    ૩૫. અથ ખો ભગવા વસ્સંવુટ્ઠો 1 ભિક્ખૂ આમન્તેસિ 2 – ‘‘મય્હં ખો, ભિક્ખવે, યોનિસો મનસિકારા યોનિસો સમ્મપ્પધાના અનુત્તરા વિમુત્તિ અનુપ્પત્તા, અનુત્તરા વિમુત્તિ સચ્છિકતા . તુમ્હેપિ, ભિક્ખવે, યોનિસો મનસિકારા યોનિસો સમ્મપ્પધાના અનુત્તરં વિમુત્તિં અનુપાપુણાથ, અનુત્તરં વિમુત્તિં સચ્છિકરોથા’’તિ. અથ ખો મારો પાપિમા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    35. Atha kho bhagavā vassaṃvuṭṭho 3 bhikkhū āmantesi 4 – ‘‘mayhaṃ kho, bhikkhave, yoniso manasikārā yoniso sammappadhānā anuttarā vimutti anuppattā, anuttarā vimutti sacchikatā . Tumhepi, bhikkhave, yoniso manasikārā yoniso sammappadhānā anuttaraṃ vimuttiṃ anupāpuṇātha, anuttaraṃ vimuttiṃ sacchikarothā’’ti. Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘બદ્ધોસિ મારપાસેહિ, યે દિબ્બા યે ચ માનુસા;

    ‘‘Baddhosi mārapāsehi, ye dibbā ye ca mānusā;

    મહાબન્ધનબદ્ધોસિ 5, ન મે સમણ મોક્ખસી’’તિ.

    Mahābandhanabaddhosi 6, na me samaṇa mokkhasī’’ti.

    ‘‘મુત્તાહં મારપાસેહિ, યે દિબ્બા યે ચ માનુસા;

    ‘‘Muttāhaṃ mārapāsehi, ye dibbā ye ca mānusā;

    મહાબન્ધનમુત્તોમ્હિ 7, નિહતો ત્વમસિ અન્તકા’’તિ.

    Mahābandhanamuttomhi 8, nihato tvamasi antakā’’ti.

    અથ ખો મારો પાપિમા – જાનાતિ મં ભગવા, જાનાતિ મં સુગતોતિ દુક્ખી દુમ્મનો

    Atha kho māro pāpimā – jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugatoti dukkhī dummano

    તત્થેવન્તરધાયિ.

    Tatthevantaradhāyi.

    દુતિયમારકથા નિટ્ઠિતા.

    Dutiyamārakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. વસ્સંવુત્થો (સી॰)
    2. સં॰ નિ॰ ૧.૧૫૫
    3. vassaṃvuttho (sī.)
    4. saṃ. ni. 1.155
    5. મારબન્ધનબદ્ધોસિ (સી॰ સ્યા॰)
    6. mārabandhanabaddhosi (sī. syā.)
    7. મારબન્ધનમુત્તોમ્હિ (સી॰ સ્યા॰)
    8. mārabandhanamuttomhi (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / દુતિયમારકથા • Dutiyamārakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દુતિયમારકથાવણ્ણના • Dutiyamārakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દુતિયમારકથાવણ્ણના • Dutiyamārakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દુતિયમારકથાવણ્ણના • Dutiyamārakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૦. દુતિયમારકથા • 10. Dutiyamārakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact