Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
દુતિયમારકથાવણ્ણના
Dutiyamārakathāvaṇṇanā
૩૫. અથ ખો ભગવા વસ્સંવુટ્ઠોતિઆદિકાય પન પાળિયા અયં અપુબ્બપદવણ્ણના. યોનિસોમનસિકારાતિ ઉપાયમનસિકારેન, અનિચ્ચાદીસુ અનિચ્ચાદિતો મનસિકરણેનાતિ અત્થો. યોનિસો સમ્મપ્પધાનાતિ ઉપાયવીરિયેન, અનુપ્પન્નાકુસલાનુપ્પાદનાદિવિધિના પવત્તવીરિયેનાતિ અત્થો. વિમુત્તીતિ ઉક્કટ્ઠનિદ્દેસેન અરહત્તફલવિમુત્તિ વુત્તા. અજ્ઝભાસીતિ ‘‘અયં અત્તના વીરિયં કત્વા અરહત્તં પત્વાપિ ન તુસ્સતિ, ઇદાનિ અઞ્ઞેસમ્પિ ‘પાપુણાથા’તિ ઉસ્સાહં કરોતિ, પટિબાહેસ્સામિ ન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા અભાસિ. મારપાસેનાતિ કિલેસપાસેન. સેસમેત્થ વુત્તનયમેવ.
35.Atha kho bhagavā vassaṃvuṭṭhotiādikāya pana pāḷiyā ayaṃ apubbapadavaṇṇanā. Yonisomanasikārāti upāyamanasikārena, aniccādīsu aniccādito manasikaraṇenāti attho. Yoniso sammappadhānāti upāyavīriyena, anuppannākusalānuppādanādividhinā pavattavīriyenāti attho. Vimuttīti ukkaṭṭhaniddesena arahattaphalavimutti vuttā. Ajjhabhāsīti ‘‘ayaṃ attanā vīriyaṃ katvā arahattaṃ patvāpi na tussati, idāni aññesampi ‘pāpuṇāthā’ti ussāhaṃ karoti, paṭibāhessāmi na’’nti cintetvā abhāsi. Mārapāsenāti kilesapāsena. Sesamettha vuttanayameva.
દુતિયમારકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyamārakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૦. દુતિયમારકથા • 10. Dutiyamārakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / દુતિયમારકથા • Dutiyamārakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દુતિયમારકથાવણ્ણના • Dutiyamārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દુતિયમારકથાવણ્ણના • Dutiyamārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૦. દુતિયમારકથા • 10. Dutiyamārakathā