Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૧૧. દુતિયનાગવિમાનવત્થુ

    11. Dutiyanāgavimānavatthu

    ૯૬૮.

    968.

    ‘‘મહન્તં નાગં અભિરુય્હ, સબ્બસેતં ગજુત્તમં;

    ‘‘Mahantaṃ nāgaṃ abhiruyha, sabbasetaṃ gajuttamaṃ;

    વના વનં અનુપરિયાસિ, નારીગણપુરક્ખતો;

    Vanā vanaṃ anupariyāsi, nārīgaṇapurakkhato;

    ઓભાસેન્તો દિસા સબ્બા, ઓસધી વિય તારકા.

    Obhāsento disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    ૯૬૯.

    969.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૯૭૧.

    971.

    સો દેવપુત્તો અત્તમનો, વઙ્ગીસેનેવ પુચ્છિતો;

    So devaputto attamano, vaṅgīseneva pucchito;

    પઞ્હં પુટ્ઠો વિયાકાસિ, યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૯૭૨.

    972.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતો, ઉપાસકો ચક્ખુમતો અહોસિં;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, upāsako cakkhumato ahosiṃ;

    પાણાતિપાતા વિરતો અહોસિં, લોકે અદિન્નં પરિવજ્જયિસ્સં.

    Pāṇātipātā virato ahosiṃ, loke adinnaṃ parivajjayissaṃ.

    ૯૭૩.

    973.

    ‘‘અમજ્જપો નો ચ મુસા અભાણિં 1, સકેન દારેન ચ તુટ્ઠો અહોસિં;

    ‘‘Amajjapo no ca musā abhāṇiṃ 2, sakena dārena ca tuṭṭho ahosiṃ;

    અન્નઞ્ચ પાનઞ્ચ પસન્નચિત્તો, સક્કચ્ચ દાનં વિપુલં અદાસિં.

    Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.

    ૯૭૪.

    974.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    દુતિયનાગવિમાનં એકાદસમં.

    Dutiyanāgavimānaṃ ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. અભાસિં (સી॰ ક॰)
    2. abhāsiṃ (sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧૧. દુતિયનાગવિમાનવણ્ણના • 11. Dutiyanāgavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact