Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૪-૬. દુતિયનાનાકરણસુત્તાદિવણ્ણના

    4-6. Dutiyanānākaraṇasuttādivaṇṇanā

    ૧૨૪-૬. ચતુત્થે તે ધમ્મેતિ તે ‘‘રૂપગત’’ન્તિઆદિના નયેન વુત્તે રૂપાદયો ધમ્મે. અનિચ્ચતોતિ ઇમિના નિચ્ચપ્પટિક્ખેપતો તેસં અનિચ્ચતમાહ, તતો એવ ચ ઉદયવયવન્તતો વિપરિણામતો તાવકાલિકતો ચ તે અનિચ્ચાતિ જોતિતં હોતિ. યઞ્હિ નિબ્બત્તં હોતિ, તં ઉદયવયપરિચ્છિન્નં . જરાય મરણેન ચ તદેવ વિપરીતં, ઇત્તરક્ખણમેવ ચ હોતીતિ. દુક્ખતોતિ ઇમિના સુખપ્પટિક્ખેપતો તેસં દુક્ખતમાહ. તતો એવ ચ અભિણ્હપ્પટિપીળનતો દુક્ખવત્થુતો ચ તે દુક્ખાતિ જોતિતં હોતિ. ઉદયવયવન્તતાય હિ તે અભિણ્હપ્પટિપીળનતો નિરન્તરદુક્ખતાય દુક્ખસ્સેવ ચ અધિટ્ઠાનભૂતા. પચ્ચયયાપનીયતાય રોગમૂલતાય ચ રોગતો. દુક્ખતાસૂલયોગતો કિલેસાસુચિપગ્ઘરણતો ઉપ્પાદજરાભઙ્ગેહિ ઉદ્ધુમાતપરિપક્કપભિન્નતો ચ ગણ્ડતો. પીળાજનનતો, અન્તોતુદનતો, દુન્નીહરણતો ચ સલ્લતો. અવડ્ઢિઆવહનતો અઘવત્થુતો ચ અઘતો. અસેરિભાવજનનતો આબાધપદટ્ઠાનતાય ચ આબાધતો. અવસવત્તનતો અવિધેય્યતાય ચ પરતો. બ્યાધિજરામરણેહિ પલુજ્જનીયતાય પલોકતો. સામિનિવાસિકારકવેદકઅધિટ્ઠાયકવિરહતો સુઞ્ઞતો. અત્તપ્પટિક્ખેપટ્ઠેન અનત્તતો. રૂપાદિધમ્મા હિ ન એત્થ અત્તા અત્થીતિ અનત્તા. એવં સયમ્પિ અત્તા ન હોન્તીતિ અનત્તા. તેન અબ્યાપારતો નિરીહતો તુચ્છતો અનત્તાતિ દીપિતં હોતિ. લક્ખણત્તયમેવ સુખાવબોધનત્થં એકાદસહિ પદેહિ વિભજિત્વા ગહિતન્તિ દસ્સેતું ‘‘તત્થા’’તિઆદિ વુત્તં. પઞ્ચમછટ્ઠાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.

    124-6. Catutthe te dhammeti te ‘‘rūpagata’’ntiādinā nayena vutte rūpādayo dhamme. Aniccatoti iminā niccappaṭikkhepato tesaṃ aniccatamāha, tato eva ca udayavayavantato vipariṇāmato tāvakālikato ca te aniccāti jotitaṃ hoti. Yañhi nibbattaṃ hoti, taṃ udayavayaparicchinnaṃ . Jarāya maraṇena ca tadeva viparītaṃ, ittarakkhaṇameva ca hotīti. Dukkhatoti iminā sukhappaṭikkhepato tesaṃ dukkhatamāha. Tato eva ca abhiṇhappaṭipīḷanato dukkhavatthuto ca te dukkhāti jotitaṃ hoti. Udayavayavantatāya hi te abhiṇhappaṭipīḷanato nirantaradukkhatāya dukkhasseva ca adhiṭṭhānabhūtā. Paccayayāpanīyatāya rogamūlatāya ca rogato. Dukkhatāsūlayogato kilesāsucipaggharaṇato uppādajarābhaṅgehi uddhumātaparipakkapabhinnato ca gaṇḍato. Pīḷājananato, antotudanato, dunnīharaṇato ca sallato. Avaḍḍhiāvahanato aghavatthuto ca aghato. Aseribhāvajananato ābādhapadaṭṭhānatāya ca ābādhato. Avasavattanato avidheyyatāya ca parato. Byādhijarāmaraṇehi palujjanīyatāya palokato. Sāminivāsikārakavedakaadhiṭṭhāyakavirahato suññato. Attappaṭikkhepaṭṭhena anattato. Rūpādidhammā hi na ettha attā atthīti anattā. Evaṃ sayampi attā na hontīti anattā. Tena abyāpārato nirīhato tucchato anattāti dīpitaṃ hoti. Lakkhaṇattayameva sukhāvabodhanatthaṃ ekādasahi padehi vibhajitvā gahitanti dassetuṃ ‘‘tatthā’’tiādi vuttaṃ. Pañcamachaṭṭhāni uttānatthāneva.

    દુતિયનાનાકરણસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyanānākaraṇasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
    ૪. દુતિયનાનાકરણસુત્તવણ્ણના • 4. Dutiyanānākaraṇasuttavaṇṇanā
    ૫-૬. મેત્તાસુત્તદ્વયવણ્ણના • 5-6. Mettāsuttadvayavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact