Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
૨. દુતિયપારાજિકં
2. Dutiyapārājikaṃ
દુતિયં અદુતિયેન, યં જિનેન પકાસિતં;
Dutiyaṃ adutiyena, yaṃ jinena pakāsitaṃ;
પારાજિકં તસ્સ દાનિ, પત્તો સંવણ્ણનાક્કમો.
Pārājikaṃ tassa dāni, patto saṃvaṇṇanākkamo.
યસ્મા તસ્મા સુવિઞ્ઞેય્યં, યં પુબ્બે ચ પકાસિતં;
Yasmā tasmā suviññeyyaṃ, yaṃ pubbe ca pakāsitaṃ;
તં સબ્બં વજ્જયિત્વાન, હોતિ સંવણ્ણના અયં.
Taṃ sabbaṃ vajjayitvāna, hoti saṃvaṇṇanā ayaṃ.
ધનિયવત્થુવણ્ણના
Dhaniyavatthuvaṇṇanā
૮૪. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા રાજગહે વિહરતિ ગિજ્ઝકૂટે પબ્બતેતિ તત્થ રાજગહેતિ એવંનામકે નગરે, તઞ્હિ મન્ધાતુ-મહાગોવિન્દાદીહિ પરિગ્ગહિતત્તા ‘‘રાજગહ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. અઞ્ઞેપેત્થ પકારે વણ્ણયન્તિ. કિં તેહિ! નામમેતં તસ્સ નગરસ્સ. તં પનેતં બુદ્ધકાલે ચ ચક્કવત્તિકાલે ચ નગરં હોતિ. સેસકાલે સુઞ્ઞં હોતિ યક્ખપરિગ્ગહિતં, તેસં વસન્તવનં હુત્વા તિટ્ઠતિ. એવં ગોચરગામં દસ્સેત્વા નિવાસનટ્ઠાનમાહ – ગિજ્ઝકૂટે પબ્બતેતિ. સો ચ ગિજ્ઝા તસ્સ કૂટેસુ વસિંસુ, ગિજ્ઝસદિસાનિ વા તસ્સ કૂટાનિ; તસ્મા ગિજ્ઝકૂટોતિ વુચ્ચતીતિ વેદિતબ્બો.
84.Tena samayena buddho bhagavā rājagahe viharati gijjhakūṭe pabbateti tattha rājagaheti evaṃnāmake nagare, tañhi mandhātu-mahāgovindādīhi pariggahitattā ‘‘rājagaha’’nti vuccati. Aññepettha pakāre vaṇṇayanti. Kiṃ tehi! Nāmametaṃ tassa nagarassa. Taṃ panetaṃ buddhakāle ca cakkavattikāle ca nagaraṃ hoti. Sesakāle suññaṃ hoti yakkhapariggahitaṃ, tesaṃ vasantavanaṃ hutvā tiṭṭhati. Evaṃ gocaragāmaṃ dassetvā nivāsanaṭṭhānamāha – gijjhakūṭe pabbateti. So ca gijjhā tassa kūṭesu vasiṃsu, gijjhasadisāni vā tassa kūṭāni; tasmā gijjhakūṭoti vuccatīti veditabbo.
સમ્બહુલાતિ વિનયપરિયાયેન તયો જના સમ્બહુલાતિ વુચ્ચન્તિ, તતો પરં સઙ્ઘો. સુત્તન્તપરિયાયેન તયો તયો એવ, તતો પટ્ઠાય સમ્બહુલા. ઇધ પન તે સુત્તન્તપરિયાયેન સમ્બહુલાતિ વેદિતબ્બા. સન્દિટ્ઠાતિ નાતિવિસ્સાસિકા ન દળ્હમિત્તા; તત્થ તત્થ સઙ્ગમ્મ દિટ્ઠત્તા હિ તે સન્દિટ્ઠાતિ વુચ્ચન્તિ. સમ્ભત્તાતિ અતિવિસ્સાસિકા દળ્હમિત્તા; તે હિ સુટ્ઠુ ભત્તા ભજમાના એકસમ્ભોગપરિભોગાતિ કત્વા ‘‘સમ્ભત્તા’’તિ વુચ્ચન્તિ. ઇસિગિલિપસ્સેતિ ઇસિગિલિ નામ પબ્બતો, તસ્સ પસ્સે. પુબ્બે કિર પઞ્ચસતમત્તા પચ્ચેકબુદ્ધા કાસિકોસલાદીસુ જનપદેસુ પિણ્ડાય ચરિત્વા પચ્છાભત્તં તસ્મિં પબ્બતે સન્નિપતિત્વા સમાપત્તિયા વીતિનામેન્તિ. મનુસ્સા તે પવિસન્તેવ પસ્સન્તિ ન નિક્ખમન્તે. તતો આહંસુ – ‘‘અયં પબ્બતો ઇમે ઇસયો ગિલતી’’તિ. તદુપાદાય તસ્સ ‘‘ઇસિગિલિ’’ત્વેવ સમઞ્ઞા ઉદપાદિ, તસ્સ પસ્સે પબ્બતપાદે.
Sambahulāti vinayapariyāyena tayo janā sambahulāti vuccanti, tato paraṃ saṅgho. Suttantapariyāyena tayo tayo eva, tato paṭṭhāya sambahulā. Idha pana te suttantapariyāyena sambahulāti veditabbā. Sandiṭṭhāti nātivissāsikā na daḷhamittā; tattha tattha saṅgamma diṭṭhattā hi te sandiṭṭhāti vuccanti. Sambhattāti ativissāsikā daḷhamittā; te hi suṭṭhu bhattā bhajamānā ekasambhogaparibhogāti katvā ‘‘sambhattā’’ti vuccanti. Isigilipasseti isigili nāma pabbato, tassa passe. Pubbe kira pañcasatamattā paccekabuddhā kāsikosalādīsu janapadesu piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ tasmiṃ pabbate sannipatitvā samāpattiyā vītināmenti. Manussā te pavisanteva passanti na nikkhamante. Tato āhaṃsu – ‘‘ayaṃ pabbato ime isayo gilatī’’ti. Tadupādāya tassa ‘‘isigili’’tveva samaññā udapādi, tassa passe pabbatapāde.
તિણકુટિયો કરિત્વાતિ તિણચ્છદના સદ્વારબન્ધા કુટિયો કત્વા. વસ્સં ઉપગચ્છન્તેન હિ નાલકપટિપદં પટિપન્નેનાપિ પઞ્ચન્નં છદનાનં અઞ્ઞતરેન છન્નેયેવ સદ્વારબન્ધે સેનાસને ઉપગન્તબ્બં. વુત્તઞ્હેતં – ‘‘ન, ભિક્ખવે, અસેનાસનિકેન વસ્સં ઉપગન્તબ્બં. યો ઉપગચ્છેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ (મહાવ॰ ૨૦૪). તસ્મા વસ્સકાલે સચે સેનાસનં લભતિ, ઇચ્ચેતં કુસલં; નો ચે લભતિ, હત્થકમ્મં પરિયેસિત્વાપિ કાતબ્બં. હત્થકમ્મં અલભન્તેન સામમ્પિ કાતબ્બં. ન ત્વેવ અસેનાસનિકેન વસ્સં ઉપગન્તબ્બં. અયમનુધમ્મતા. તસ્મા તે ભિક્ખૂ તિણકુટિયો કરિત્વા રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાદીનિ પરિચ્છિન્દિત્વા કતિકવત્તાનિ ચ ખન્ધકવત્તાનિ ચ અધિટ્ઠાય તીસુ સિક્ખાસુ સિક્ખમાના વસ્સં ઉપગચ્છિંસુ.
Tiṇakuṭiyo karitvāti tiṇacchadanā sadvārabandhā kuṭiyo katvā. Vassaṃ upagacchantena hi nālakapaṭipadaṃ paṭipannenāpi pañcannaṃ chadanānaṃ aññatarena channeyeva sadvārabandhe senāsane upagantabbaṃ. Vuttañhetaṃ – ‘‘na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabbaṃ. Yo upagaccheyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 204). Tasmā vassakāle sace senāsanaṃ labhati, iccetaṃ kusalaṃ; no ce labhati, hatthakammaṃ pariyesitvāpi kātabbaṃ. Hatthakammaṃ alabhantena sāmampi kātabbaṃ. Na tveva asenāsanikena vassaṃ upagantabbaṃ. Ayamanudhammatā. Tasmā te bhikkhū tiṇakuṭiyo karitvā rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīni paricchinditvā katikavattāni ca khandhakavattāni ca adhiṭṭhāya tīsu sikkhāsu sikkhamānā vassaṃ upagacchiṃsu.
આયસ્માપિ ધનિયોતિ ન કેવલં તે થેરાવ ઇમસ્સ સિક્ખાપદસ્સ આદિકમ્મિકો આયસ્મા ધનિયોપિ. કુમ્ભકારપુત્તોતિ કુમ્ભકારસ્સ પુત્તો; તસ્સ હિ નામં ધનિયો, પિતા કુમ્ભકારો, તેન વુત્તં – ‘‘ધનિયો કુમ્ભકારપુત્તો’’તિ. વસ્સં ઉપગચ્છીતિ તેહિ થેરેહિ સદ્ધિં એકટ્ઠાનેયેવ તિણકુટિકં કરિત્વા વસ્સં ઉપગચ્છિ. વસ્સંવુત્થાતિ પુરિમિકાય ઉપગતા મહાપવારણાય પવારિતા પાટિપદદિવસતો પટ્ઠાય ‘‘વુત્થવસ્સા’’તિ વુચ્ચન્તિ. એવં વસ્સંવુત્થા હુત્વા.
Āyasmāpi dhaniyoti na kevalaṃ te therāva imassa sikkhāpadassa ādikammiko āyasmā dhaniyopi. Kumbhakāraputtoti kumbhakārassa putto; tassa hi nāmaṃ dhaniyo, pitā kumbhakāro, tena vuttaṃ – ‘‘dhaniyo kumbhakāraputto’’ti. Vassaṃ upagacchīti tehi therehi saddhiṃ ekaṭṭhāneyeva tiṇakuṭikaṃ karitvā vassaṃ upagacchi. Vassaṃvutthāti purimikāya upagatā mahāpavāraṇāya pavāritā pāṭipadadivasato paṭṭhāya ‘‘vutthavassā’’ti vuccanti. Evaṃ vassaṃvutthā hutvā.
તિણકુટિયો ભિન્દિત્વાતિ ન દણ્ડમુગ્ગરાદીહિ ચુણ્ણવિચુણ્ણં કત્વા, વત્તસીસેન પન તિણઞ્ચ દારુવલ્લિ-આદીનિ ચ ઓરોપેત્વાતિ અત્થો. યેન હિ વિહારપચ્ચન્તે કુટિ કતા હોતિ, તેન સચે આવાસિકા ભિક્ખૂ હોન્તિ, તે આપુચ્છિતબ્બા. ‘‘સચે ઇમં કુટિં પટિજગ્ગિત્વા કોચિ વસિતું ઉસ્સહતિ, તસ્સ દેથા’’તિ વત્વા પક્કમિતબ્બં. યેન અરઞ્ઞે વા કતા હોતિ , પટિજગ્ગનકં વા ન લભતિ, તેન ‘‘અઞ્ઞેસમ્પિ પરિભોગં ભવિસ્સતી’’તિ પટિસામેત્વા ગન્તબ્બં. તે પન ભિક્ખૂ અરઞ્ઞે કુટિયો કત્વા પટિજગ્ગનકં અલભન્તા તિણઞ્ચ કટ્ઠઞ્ચ પટિસામેત્વા સઙ્ગોપેત્વાતિ અત્થો. યથા ચ ઠપિતં તં ઉપચિકાહિ ન ખજ્જતિ , અનોવસ્સકઞ્ચ હોતિ, તથા ઠપેત્વા ‘‘ઇદં ઠાનં આગન્ત્વા વસિતુકામાનં સબ્રહ્મચારીનં ઉપકારાય ભવિસ્સતી’’તિ ગમિયવત્તં પૂરેત્વા.
Tiṇakuṭiyo bhinditvāti na daṇḍamuggarādīhi cuṇṇavicuṇṇaṃ katvā, vattasīsena pana tiṇañca dāruvalli-ādīni ca oropetvāti attho. Yena hi vihārapaccante kuṭi katā hoti, tena sace āvāsikā bhikkhū honti, te āpucchitabbā. ‘‘Sace imaṃ kuṭiṃ paṭijaggitvā koci vasituṃ ussahati, tassa dethā’’ti vatvā pakkamitabbaṃ. Yena araññe vā katā hoti , paṭijagganakaṃ vā na labhati, tena ‘‘aññesampi paribhogaṃ bhavissatī’’ti paṭisāmetvā gantabbaṃ. Te pana bhikkhū araññe kuṭiyo katvā paṭijagganakaṃ alabhantā tiṇañca kaṭṭhañca paṭisāmetvā saṅgopetvāti attho. Yathā ca ṭhapitaṃ taṃ upacikāhi na khajjati , anovassakañca hoti, tathā ṭhapetvā ‘‘idaṃ ṭhānaṃ āgantvā vasitukāmānaṃ sabrahmacārīnaṃ upakārāya bhavissatī’’ti gamiyavattaṃ pūretvā.
જનપદચારિકં પક્કમિંસૂતિ અત્તનો અત્તનો ચિત્તાનુકૂલં જનપદં અગમંસુ. આયસ્મા પન ધનિયો કુમ્ભકારપુત્તો તત્થેવ વસ્સં વસીતિઆદિ ઉત્તાનત્થમેવ. યાવતતિયકન્તિ યાવતતિયવારં. અનવયોતિ અનુઅવયો, સન્ધિવસેન ઉકારલોપો. અનુ અનુ અવયો, યં યં કુમ્ભકારેહિ કત્તબ્બં નામ અત્થિ, સબ્બત્થ અનૂનો પરિપુણ્ણસિપ્પોતિ અત્થો. સકેતિ અત્તનો સન્તકે. આચરિયકેતિ આચરિયકમ્મે. કુમ્ભકારકમ્મેતિ કુમ્ભકારાનં કમ્મે; કુમ્ભકારેહિ કત્તબ્બકમ્મેતિ અત્થો. એતેન સકં આચરિયકં સરૂપતો દસ્સિતં હોતિ. પરિયોદાતસિપ્પોતિ પરિસુદ્ધસિપ્પો. અનવયત્તેપિ સતિ અઞ્ઞેહિ અસદિસસિપ્પોતિ વુત્તં હોતિ.
Janapadacārikaṃ pakkamiṃsūti attano attano cittānukūlaṃ janapadaṃ agamaṃsu. Āyasmā pana dhaniyo kumbhakāraputto tattheva vassaṃ vasītiādi uttānatthameva. Yāvatatiyakanti yāvatatiyavāraṃ. Anavayoti anuavayo, sandhivasena ukāralopo. Anu anu avayo, yaṃ yaṃ kumbhakārehi kattabbaṃ nāma atthi, sabbattha anūno paripuṇṇasippoti attho. Saketi attano santake. Ācariyaketi ācariyakamme. Kumbhakārakammeti kumbhakārānaṃ kamme; kumbhakārehi kattabbakammeti attho. Etena sakaṃ ācariyakaṃ sarūpato dassitaṃ hoti. Pariyodātasippoti parisuddhasippo. Anavayattepi sati aññehi asadisasippoti vuttaṃ hoti.
સબ્બમત્તિકામયન્તિ પિટ્ઠસઙ્ઘાટકકવાટસૂચિઘટિકવાતપાનકવાટમત્તં ઠપેત્વા અવસેસં ભિત્તિછદનિટ્ઠકથમ્ભાદિભેદં સબ્બં ગેહસમ્ભારં મત્તિકામયમેવ કત્વાતિ અત્થો. તિણઞ્ચ કટ્ઠઞ્ચ ગોમયઞ્ચ સઙ્કડ્ઢિત્વા તં કુટિકં પચીતિ તં સબ્બમત્તિકામયં કત્વા પાણિકાય ઘંસિત્વા સુક્ખાપેત્વા તેલતમ્બમત્તિકાય પરિમજ્જિત્વા અન્તો ચ બહિ ચ તિણાદીહિ પૂરેત્વા યથા પક્કા સુપક્કા હોતિ, એવં પચિ. એવં પક્કા ચ પન સા અહોસિ કુટિકા . અભિરૂપાતિ સુરૂપા. પાસાદિકાતિ પસાદજનિકા. લોહિતિકાતિ લોહિતવણ્ણા. કિઙ્કણિકસદ્દોતિ કિઙ્કણિકજાલસ્સ સદ્દો. યથા કિર નાનારતનેહિ કતસ્સ કિઙ્કણિકજાલસ્સ સદ્દો હોતિ, એવં તસ્સા કુટિકાય વાતપાનન્તરિકાદીહિ પવિટ્ઠેન વાતેન સમાહતાય સદ્દો અહોસિ. એતેનસ્સા અન્તો ચ બહિ ચ સુપક્કભાવો દસ્સિતો હોતિ. મહાઅટ્ઠકથાયં પન ‘‘કિઙ્કણિકા’’તિ કંસભાજનં, તસ્મા યથા અભિહતસ્સ કંસભાજનસ્સ સદ્દો, એવમસ્સા વાતપ્પહતાય સદ્દો અહોસી’’તિ વુત્તં.
Sabbamattikāmayanti piṭṭhasaṅghāṭakakavāṭasūcighaṭikavātapānakavāṭamattaṃ ṭhapetvā avasesaṃ bhittichadaniṭṭhakathambhādibhedaṃ sabbaṃ gehasambhāraṃ mattikāmayameva katvāti attho. Tiṇañca kaṭṭhañca gomayañca saṅkaḍḍhitvā taṃ kuṭikaṃ pacīti taṃ sabbamattikāmayaṃ katvā pāṇikāya ghaṃsitvā sukkhāpetvā telatambamattikāya parimajjitvā anto ca bahi ca tiṇādīhi pūretvā yathā pakkā supakkā hoti, evaṃ paci. Evaṃ pakkā ca pana sā ahosi kuṭikā . Abhirūpāti surūpā. Pāsādikāti pasādajanikā. Lohitikāti lohitavaṇṇā. Kiṅkaṇikasaddoti kiṅkaṇikajālassa saddo. Yathā kira nānāratanehi katassa kiṅkaṇikajālassa saddo hoti, evaṃ tassā kuṭikāya vātapānantarikādīhi paviṭṭhena vātena samāhatāya saddo ahosi. Etenassā anto ca bahi ca supakkabhāvo dassito hoti. Mahāaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘kiṅkaṇikā’’ti kaṃsabhājanaṃ, tasmā yathā abhihatassa kaṃsabhājanassa saddo, evamassā vātappahatāya saddo ahosī’’ti vuttaṃ.
૮૫. કિં એતં, ભિક્ખવેતિ એત્થ જાનન્તોવ ભગવા કથાસમુટ્ઠાપનત્થં પુચ્છિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસુન્તિ સબ્બમત્તિકામયાય કુટિકાય કરણભાવં આદિતો પટ્ઠાય ભગવતો આરોચેસું. કથઞ્હિ નામ સો, ભિક્ખવે…પે॰… કુટિકં કરિસ્સતીતિ ઇદં અતીતત્થે અનાગતવચનં; અકાસીતિ વુત્તં હોતિ. તસ્સ લક્ખણં સદ્દસત્થતો પરિયેસિતબ્બં. ન હિ નામ, ભિક્ખવે, તસ્સ મોઘપુરિસસ્સ પાણેસુ અનુદ્દયા અનુકમ્પા અવિહેસા ભવિસ્સતીતિ એત્થ અનુદ્દયાતિ અનુરક્ખણા; એતેન મેત્તાપુબ્બભાગં દસ્સેતિ. અનુકમ્પાતિ પરદુક્ખેન ચિત્તકમ્પના. અવિહેસાતિ અવિહિંસના; એતેહિ કરુણાપુબ્બભાગં દસ્સેતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘ભિક્ખવે , તસ્સ મોઘપુરિસસ્સ પથવીખણનચિક્ખલ્લમદ્દનઅગ્ગિદાનેસુ બહૂ ખુદ્દાનુખુદ્દકે પાણે બ્યાબાધેન્તસ્સ વિનાસેન્તસ્સ તેસુ પાણેસુ મેત્તાકરુણાનં પુબ્બભાગમત્તાપિ અનુદ્દયા અનુકમ્પા અવિહેસા ન હિ નામ ભવિસ્સતિ અપ્પમત્તકાપિ નામ ન ભવિસ્સતી’’તિ. મા પચ્છિમા જનતા પાણેસુ પાતબ્યતં આપજ્જીતિ પચ્છિમો જનસમૂહો પાણેસુ પાતબ્યભાવં મા આપજ્જિ. ‘‘બુદ્ધકાલેપિ ભિક્ખૂહિ એવં કતં, ઈદિસેસુ ઠાનેસુ પાણાતિપાતં કરોન્તાનં નત્થિ દોસો’’તિ મઞ્ઞિત્વા ઇમસ્સ દિટ્ઠાનુગતિં આપજ્જમાના પચ્છિમા જનતા મા પાણેસુ પાતબ્યે ઘંસિતબ્બે એવં મઞ્ઞીતિ વુત્તં હોતિ.
85.Kiṃ etaṃ, bhikkhaveti ettha jānantova bhagavā kathāsamuṭṭhāpanatthaṃ pucchi. Bhagavato etamatthaṃ ārocesunti sabbamattikāmayāya kuṭikāya karaṇabhāvaṃ ādito paṭṭhāya bhagavato ārocesuṃ. Kathañhi nāma so, bhikkhave…pe… kuṭikaṃ karissatīti idaṃ atītatthe anāgatavacanaṃ; akāsīti vuttaṃ hoti. Tassa lakkhaṇaṃ saddasatthato pariyesitabbaṃ. Na hi nāma, bhikkhave, tassa moghapurisassa pāṇesu anuddayā anukampā avihesā bhavissatīti ettha anuddayāti anurakkhaṇā; etena mettāpubbabhāgaṃ dasseti. Anukampāti paradukkhena cittakampanā. Avihesāti avihiṃsanā; etehi karuṇāpubbabhāgaṃ dasseti. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘bhikkhave , tassa moghapurisassa pathavīkhaṇanacikkhallamaddanaaggidānesu bahū khuddānukhuddake pāṇe byābādhentassa vināsentassa tesu pāṇesu mettākaruṇānaṃ pubbabhāgamattāpi anuddayā anukampā avihesā na hi nāma bhavissati appamattakāpi nāma na bhavissatī’’ti. Mā pacchimā janatā pāṇesu pātabyataṃ āpajjīti pacchimo janasamūho pāṇesu pātabyabhāvaṃ mā āpajji. ‘‘Buddhakālepi bhikkhūhi evaṃ kataṃ, īdisesu ṭhānesu pāṇātipātaṃ karontānaṃ natthi doso’’ti maññitvā imassa diṭṭhānugatiṃ āpajjamānā pacchimā janatā mā pāṇesu pātabye ghaṃsitabbe evaṃ maññīti vuttaṃ hoti.
એવં ધનિયં ગરહિત્વા ન ચ, ભિક્ખવે, સબ્બમત્તિકામયા કુટિકા કાતબ્બાતિ આયતિં તાદિસાય કુટિકાય કરણં પટિક્ખિપિ; પટિક્ખિપિત્વા ચ ‘‘યો કરેય્ય આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ સબ્બમત્તિકામયકુટિકાકરણે આપત્તિં ઠપેસિ. તસ્મા યોપિ પથવીખણનાદિના પાણેસુ પાતબ્યતં અનાપજ્જન્તો તાદિસં કુટિકં કરોતિ, સોપિ દુક્કટં આપજ્જતિ. પથવીખણનાદીહિ પન પાણેસુ પાતબ્યતં આપજ્જન્તો યં યં વત્થું વીતિક્કમતિ, તત્થ તત્થ વુત્તમેવ આપત્તિં આપજ્જતિ. ધનિયત્થેરસ્સ આદિકમ્મિકત્તા અનાપત્તિ. સેસાનં સિક્ખાપદં અતિક્કમિત્વા કરોન્તાનમ્પિ કતં લભિત્વા તત્થ વસન્તાનમ્પિ દુક્કટમેવ. દબ્બસમ્ભારમિસ્સકા પન યથા વા તથા વા મિસ્સા હોતુ, વટ્ટતિ. સુદ્ધમત્તિકામયાવ ન વટ્ટતિ. સાપિ ઇટ્ઠકાહિ ગિઞ્જકાવસથસઙ્ખેપેન કતા વટ્ટતિ. એવં ભન્તેતિ ખો…પે॰… તં કુટિં ભિન્દિંસૂતિ ભગવતો વચનં સમ્પટિચ્છિત્વા કટ્ઠેહિ ચ પાસાણેહિ ચ તં કુટિકં વિકિરન્તા ભિન્દિંસુ.
Evaṃ dhaniyaṃ garahitvā na ca, bhikkhave, sabbamattikāmayā kuṭikā kātabbāti āyatiṃ tādisāya kuṭikāya karaṇaṃ paṭikkhipi; paṭikkhipitvā ca ‘‘yo kareyya āpatti dukkaṭassā’’ti sabbamattikāmayakuṭikākaraṇe āpattiṃ ṭhapesi. Tasmā yopi pathavīkhaṇanādinā pāṇesu pātabyataṃ anāpajjanto tādisaṃ kuṭikaṃ karoti, sopi dukkaṭaṃ āpajjati. Pathavīkhaṇanādīhi pana pāṇesu pātabyataṃ āpajjanto yaṃ yaṃ vatthuṃ vītikkamati, tattha tattha vuttameva āpattiṃ āpajjati. Dhaniyattherassa ādikammikattā anāpatti. Sesānaṃ sikkhāpadaṃ atikkamitvā karontānampi kataṃ labhitvā tattha vasantānampi dukkaṭameva. Dabbasambhāramissakā pana yathā vā tathā vā missā hotu, vaṭṭati. Suddhamattikāmayāva na vaṭṭati. Sāpi iṭṭhakāhi giñjakāvasathasaṅkhepena katā vaṭṭati. Evaṃ bhanteti kho…pe… taṃ kuṭiṃ bhindiṃsūti bhagavato vacanaṃ sampaṭicchitvā kaṭṭhehi ca pāsāṇehi ca taṃ kuṭikaṃ vikirantā bhindiṃsu.
અથ ખો આયસ્મા ધનિયોતિઆદિમ્હિ અયં સઙ્ખેપત્થો – ધનિયો એકપસ્સે દિવાવિહારં નિસિન્નો તેન સદ્દેન આગન્ત્વા તે ભિક્ખૂ ‘‘કિસ્સ મે તુમ્હે, આવુસો, કુટિં ભિન્દથા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ભગવા ભેદાપેતી’’તિ સુત્વા સુબ્બચતાય સમ્પટિચ્છિ.
Atha kho āyasmā dhaniyotiādimhi ayaṃ saṅkhepattho – dhaniyo ekapasse divāvihāraṃ nisinno tena saddena āgantvā te bhikkhū ‘‘kissa me tumhe, āvuso, kuṭiṃ bhindathā’’ti pucchitvā ‘‘bhagavā bhedāpetī’’ti sutvā subbacatāya sampaṭicchi.
કસ્મા પન ભગવા ઇમિના અતિમહન્તેન ઉસ્સાહેન અત્તનો વસનત્થં કતં કુટિકં ભેદાપેસિ, નનુ એતસ્સેત્થ વયકમ્મમ્પિ અત્થીતિ? કિઞ્ચાપિ અત્થિ, અથ ખો નં ભગવા અકપ્પિયાતિ ભિન્દાપેસિ, તિત્થિયધજોતિ ભિન્દાપેસિ. અયમેત્થ વિનિચ્છયો. અટ્ઠકથાયં પન અઞ્ઞાનિપિ કારણાનિ વુત્તાનિ – સત્તાનુદ્દયાય, પત્તચીવરગુત્તત્થાય, સેનાસનબાહુલ્લપઅસેધનાયાતિઆદીનિ. તસ્મા ઇદાનિપિ યો ભિક્ખુ બહુસ્સુતો વિનયઞ્ઞૂ અઞ્ઞં ભિક્ખું અકપ્પિયં પરિક્ખારં ગહેત્વા વિચરન્તં દિસ્વા તં છિન્દાપેય્ય વા ભિન્દાપેય્ય વા અનુપવજ્જો , સો નેવ ચોદેતબ્બો ન સારેતબ્બો; ન તં લબ્ભા વત્તું ‘‘મમ પરિક્ખારો તયા નાસિતો, તં મે દેહી’’તિ.
Kasmā pana bhagavā iminā atimahantena ussāhena attano vasanatthaṃ kataṃ kuṭikaṃ bhedāpesi, nanu etassettha vayakammampi atthīti? Kiñcāpi atthi, atha kho naṃ bhagavā akappiyāti bhindāpesi, titthiyadhajoti bhindāpesi. Ayamettha vinicchayo. Aṭṭhakathāyaṃ pana aññānipi kāraṇāni vuttāni – sattānuddayāya, pattacīvaraguttatthāya, senāsanabāhullapaasedhanāyātiādīni. Tasmā idānipi yo bhikkhu bahussuto vinayaññū aññaṃ bhikkhuṃ akappiyaṃ parikkhāraṃ gahetvā vicarantaṃ disvā taṃ chindāpeyya vā bhindāpeyya vā anupavajjo , so neva codetabbo na sāretabbo; na taṃ labbhā vattuṃ ‘‘mama parikkhāro tayā nāsito, taṃ me dehī’’ti.
પાળિમુત્તકવિનિચ્છયો
Pāḷimuttakavinicchayo
તત્રાયં પાળિમુત્તકો કપ્પિયાકપ્પિયપરિક્ખારવિનિચ્છયો – કેચિ તાલપણ્ણચ્છત્તં અન્તો વા બહિ વા પઞ્ચવણ્ણેન સુત્તેન સિબ્બન્તા વણ્ણમટ્ઠં કરોન્તિ, તં ન વટ્ટતિ. એકવણ્ણેન પન નીલેન વા પીતકેન વા યેન કેનચિ સુત્તેન અન્તો વા બહિ વા સિબ્બિતું છત્તદણ્ડગ્ગાહકં સલાકપઞ્જરં વા વિનન્ધિતું વટ્ટતિ. તઞ્ચ ખો થિરકરણત્થં, ન વણ્ણમટ્ઠત્થાય. છત્તપણ્ણકેસુ મકરદન્તકં વા અડ્ઢચન્દકં વા છિન્દિતું ન વટ્ટતિ. છત્તદણ્ડે ગેહથમ્ભેસુ વિય ઘટકો વા વાળરૂપકં વા ન વટ્ટતિ. સચેપિ સબ્બત્થ આરગ્ગેન લેખા દિન્ના હોતિ, સાપિ ન વટ્ટતિ. ઘટકમ્પિ વાળરૂપમ્પિ ભિન્દિત્વા ધારેતબ્બં. લેખાપિ ઘંસિત્વા વા અપનેતબ્બા, સુત્તકેન વા દણ્ડો વેઠેતબ્બો. દણ્ડબુન્દે પન અહિચ્છત્તકસણ્ઠાનં વટ્ટતિ. વાતપ્પહારેન અચલનત્થં છત્તમણ્ડલિકં રજ્જુકેહિ ગાહેત્વા દણ્ડે બન્ધન્તિ, તસ્મિં બન્ધનટ્ઠાને વલયમિવ ઉક્કિરિત્વા લેખં ઠપેન્તિ, સા વટ્ટતિ.
Tatrāyaṃ pāḷimuttako kappiyākappiyaparikkhāravinicchayo – keci tālapaṇṇacchattaṃ anto vā bahi vā pañcavaṇṇena suttena sibbantā vaṇṇamaṭṭhaṃ karonti, taṃ na vaṭṭati. Ekavaṇṇena pana nīlena vā pītakena vā yena kenaci suttena anto vā bahi vā sibbituṃ chattadaṇḍaggāhakaṃ salākapañjaraṃ vā vinandhituṃ vaṭṭati. Tañca kho thirakaraṇatthaṃ, na vaṇṇamaṭṭhatthāya. Chattapaṇṇakesu makaradantakaṃ vā aḍḍhacandakaṃ vā chindituṃ na vaṭṭati. Chattadaṇḍe gehathambhesu viya ghaṭako vā vāḷarūpakaṃ vā na vaṭṭati. Sacepi sabbattha āraggena lekhā dinnā hoti, sāpi na vaṭṭati. Ghaṭakampi vāḷarūpampi bhinditvā dhāretabbaṃ. Lekhāpi ghaṃsitvā vā apanetabbā, suttakena vā daṇḍo veṭhetabbo. Daṇḍabunde pana ahicchattakasaṇṭhānaṃ vaṭṭati. Vātappahārena acalanatthaṃ chattamaṇḍalikaṃ rajjukehi gāhetvā daṇḍe bandhanti, tasmiṃ bandhanaṭṭhāne valayamiva ukkiritvā lekhaṃ ṭhapenti, sā vaṭṭati.
ચીવરમણ્ડનત્થાય નાનાસુત્તકેહિ સતપદીસદિસં સિબ્બન્તા આગન્તુકપટ્ટં ઠપેન્તિ, અઞ્ઞમ્પિ યંકિઞ્ચિ સૂચિકમ્મવિકારં કરોન્તિ, પટ્ટમુખે વા પરિયન્તે વા વેણિં વા સઙ્ખલિકં વા, એવમાદિ સબ્બં ન વટ્ટતિ, પકતિસૂચિકમ્મમેવ વટ્ટતિ. ગણ્ઠિકપટ્ટકઞ્ચ પાસકપટ્ટઞ્ચ અટ્ઠકોણમ્પિ સોળસકોણમ્પિ કરોન્તિ, તત્થ અગ્ઘિયગયમુગ્ગરાદીનિ દસ્સેન્તિ, કક્કટક્ખીનિ ઉક્કિરન્તિ, સબ્બં ન વટ્ટતિ, ચતુકોણમેવ વટ્ટતિ. કોણસુત્તપિળકા ચ ચીવરે રત્તે દુવિઞ્ઞેય્યરૂપા વટ્ટન્તિ. કઞ્જિકપિટ્ઠખલિઆદીસુ ચીવરં પક્ખિપિતું ન વટ્ટતિ. ચીવરકમ્મકાલે પન હત્થમલસૂચિમલાદીનં ધોવનત્થં કિલિટ્ઠકાલે ચ ધોવનત્થં વટ્ટતિ. ગન્ધં વા લાખં વા તેલં વા રજને પક્ખિપિતું ન વટ્ટતિ.
Cīvaramaṇḍanatthāya nānāsuttakehi satapadīsadisaṃ sibbantā āgantukapaṭṭaṃ ṭhapenti, aññampi yaṃkiñci sūcikammavikāraṃ karonti, paṭṭamukhe vā pariyante vā veṇiṃ vā saṅkhalikaṃ vā, evamādi sabbaṃ na vaṭṭati, pakatisūcikammameva vaṭṭati. Gaṇṭhikapaṭṭakañca pāsakapaṭṭañca aṭṭhakoṇampi soḷasakoṇampi karonti, tattha agghiyagayamuggarādīni dassenti, kakkaṭakkhīni ukkiranti, sabbaṃ na vaṭṭati, catukoṇameva vaṭṭati. Koṇasuttapiḷakā ca cīvare ratte duviññeyyarūpā vaṭṭanti. Kañjikapiṭṭhakhaliādīsu cīvaraṃ pakkhipituṃ na vaṭṭati. Cīvarakammakāle pana hatthamalasūcimalādīnaṃ dhovanatthaṃ kiliṭṭhakāle ca dhovanatthaṃ vaṭṭati. Gandhaṃ vā lākhaṃ vā telaṃ vā rajane pakkhipituṃ na vaṭṭati.
ચીવરં રજિત્વા સઙ્ખેન વા મણિના વા યેન કેનચિ ન ઘટ્ટેતબ્બં. ભૂમિયં જાણુકાનિ નિહન્ત્વા હત્થેહિ ગહેત્વા દોણિયમ્પિ ન ઘંસિતબ્બં. દોણિયં વા ફલકે વા ઠપેત્વા અન્તે ગાહાપેત્વા હત્થેહિ પહરિતું પન વટ્ટતિ; તમ્પિ મુટ્ઠિના ન કાતબ્બં. પોરાણકત્થેરા પન દોણિયમ્પિ ન ઠપેસું. એકો ગહેત્વા તિટ્ઠતિ; અપરો હત્થે કત્વા હત્થેન પહરતિ. ચીવરસ્સ કણ્ણસુત્તકં ન વટ્ટતિ, રજિતકાલે છિન્દિતબ્બં. યં પન ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, કણ્ણસુત્તક’’ન્તિ (મહાવ॰ ૩૪૪) એવં અનુઞ્ઞાતં, તં અનુવાતે પાસકં કત્વા બન્ધિતબ્બં રજનકાલે લગ્ગનત્થાય. ગણ્ઠિકેપિ સોભાકરણત્થં લેખા વા પિળકા વા ન વટ્ટતિ, નાસેત્વા પરિભુઞ્જિતબ્બં.
Cīvaraṃ rajitvā saṅkhena vā maṇinā vā yena kenaci na ghaṭṭetabbaṃ. Bhūmiyaṃ jāṇukāni nihantvā hatthehi gahetvā doṇiyampi na ghaṃsitabbaṃ. Doṇiyaṃ vā phalake vā ṭhapetvā ante gāhāpetvā hatthehi paharituṃ pana vaṭṭati; tampi muṭṭhinā na kātabbaṃ. Porāṇakattherā pana doṇiyampi na ṭhapesuṃ. Eko gahetvā tiṭṭhati; aparo hatthe katvā hatthena paharati. Cīvarassa kaṇṇasuttakaṃ na vaṭṭati, rajitakāle chinditabbaṃ. Yaṃ pana ‘‘anujānāmi, bhikkhave, kaṇṇasuttaka’’nti (mahāva. 344) evaṃ anuññātaṃ, taṃ anuvāte pāsakaṃ katvā bandhitabbaṃ rajanakāle lagganatthāya. Gaṇṭhikepi sobhākaraṇatthaṃ lekhā vā piḷakā vā na vaṭṭati, nāsetvā paribhuñjitabbaṃ.
પત્તે વા થાલકે વા આરગ્ગેન લેખં કરોન્તિ, અન્તો વા બહિ વા ન વટ્ટતિ. પત્તં ભમં આરોપેત્વા મજ્જિત્વા પચન્તિ – ‘‘મણિવણ્ણં કરિસ્સામા’’તિ, ન વટ્ટતિ; તેલવણ્ણો પન વટ્ટતિ. પત્તમણ્ડલે ભિત્તિકમ્મં ન વટ્ટતિ, મકરદન્તકં પન વટ્ટતિ.
Patte vā thālake vā āraggena lekhaṃ karonti, anto vā bahi vā na vaṭṭati. Pattaṃ bhamaṃ āropetvā majjitvā pacanti – ‘‘maṇivaṇṇaṃ karissāmā’’ti, na vaṭṭati; telavaṇṇo pana vaṭṭati. Pattamaṇḍale bhittikammaṃ na vaṭṭati, makaradantakaṃ pana vaṭṭati.
ધમકરણછત્તકસ્સ ઉપરિ વા હેટ્ઠા વા ધમકરણકુચ્છિયં વા લેખા ન વટ્ટતિ, છત્તમુખવટ્ટિયં પનસ્સ લેખા વટ્ટતિ.
Dhamakaraṇachattakassa upari vā heṭṭhā vā dhamakaraṇakucchiyaṃ vā lekhā na vaṭṭati, chattamukhavaṭṭiyaṃ panassa lekhā vaṭṭati.
કાયબન્ધનસ્સ સોભનત્થં તહિં તહિં દિગુણં સુત્તં કોટ્ટેન્તિ, કક્કટચ્છીનિ ઉટ્ઠપેન્તિ, ન વટ્ટતિ. ઉભોસુ પન અન્તેસુ દસામુખસ્સ થિરભાવાય દિગુણં કોટ્ટેતું વટ્ટતિ. દસામુખે પન ઘટકં વા મકરમુખં વા દેડ્ડુભસીસં વા યંકિઞ્ચિ વિકારરૂપં કાતું ન વટ્ટતિ. તત્થ તત્થ અચ્છીનિ દસ્સેત્વા માલાકમ્મલતાકમ્માદીનિ વા કત્વા કોટ્ટિતકાયબન્ધનમ્પિ ન વટ્ટતિ. ઉજુકમેવ પન મચ્છકણ્ટકં વા ખજ્જુરિપત્તકં વા મટ્ઠપટ્ટિકં વા કત્વા કોટ્ટિતું વટ્ટતિ. કાયબન્ધનસ્સ દસા એકા વટ્ટતિ, દ્વે તીણિ ચત્તારિપિ વટ્ટન્તિ; તતો પરં ન વટ્ટન્તિ. રજ્જુકકાયબન્ધનં એકમેવ વટ્ટતિ. પામઙ્ગસણ્ઠાનં પન એકમ્પિ ન વટ્ટતિ. દસા પન પામઙ્ગસણ્ઠાનાપિ વટ્ટતિ. બહુરજ્જુકે એકતો કત્વા એકેન નિરન્તરં વેઠેત્વા કતં બહુરજ્જુકન્તિ ન વત્તબ્બં, તં વટ્ટતિ.
Kāyabandhanassa sobhanatthaṃ tahiṃ tahiṃ diguṇaṃ suttaṃ koṭṭenti, kakkaṭacchīni uṭṭhapenti, na vaṭṭati. Ubhosu pana antesu dasāmukhassa thirabhāvāya diguṇaṃ koṭṭetuṃ vaṭṭati. Dasāmukhe pana ghaṭakaṃ vā makaramukhaṃ vā deḍḍubhasīsaṃ vā yaṃkiñci vikārarūpaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Tattha tattha acchīni dassetvā mālākammalatākammādīni vā katvā koṭṭitakāyabandhanampi na vaṭṭati. Ujukameva pana macchakaṇṭakaṃ vā khajjuripattakaṃ vā maṭṭhapaṭṭikaṃ vā katvā koṭṭituṃ vaṭṭati. Kāyabandhanassa dasā ekā vaṭṭati, dve tīṇi cattāripi vaṭṭanti; tato paraṃ na vaṭṭanti. Rajjukakāyabandhanaṃ ekameva vaṭṭati. Pāmaṅgasaṇṭhānaṃ pana ekampi na vaṭṭati. Dasā pana pāmaṅgasaṇṭhānāpi vaṭṭati. Bahurajjuke ekato katvā ekena nirantaraṃ veṭhetvā kataṃ bahurajjukanti na vattabbaṃ, taṃ vaṭṭati.
કાયબન્ધનવિધે અટ્ઠમઙ્ગલાદિકં યંકિઞ્ચિ વિકારરૂપં ન વટ્ટતિ, પરિચ્છેદલેખામત્તં વટ્ટતિ. વિધકસ્સ ઉભોસુ અન્તેસુ થિરકરણત્થાય ઘટકં કરોન્તિ, અયમ્પિ વટ્ટતિ.
Kāyabandhanavidhe aṭṭhamaṅgalādikaṃ yaṃkiñci vikārarūpaṃ na vaṭṭati, paricchedalekhāmattaṃ vaṭṭati. Vidhakassa ubhosu antesu thirakaraṇatthāya ghaṭakaṃ karonti, ayampi vaṭṭati.
અઞ્જનિયં ઇત્થિપુરિસચતુપ્પદસકુણરૂપં વા માલાકમ્મ-લતાકમ્મમકરદન્તક-ગોમુત્તકઅડ્ઢચન્દકાદિભેદં વા વિકારરૂપં ન વટ્ટતિ. ઘંસિત્વા વા છિન્દિત્વા વા યથા વા ન પઞ્ઞાયતિ, તથા સુત્તેન વેઠેત્વા વળઞ્જેતબ્બા. ઉજુકમેવ પન ચતુરંસા વા અટ્ઠંસા વા સોળસંસા વા અઞ્જની વટ્ટતિ. હેટ્ઠતો પિસ્સા દ્વે વા તિસ્સો વા વટ્ટલેખાયો વટ્ટન્તિ. ગીવાયમ્પિસ્સા પિધાનકબન્ધનત્થં એકા વટ્ટલેખા વટ્ટતિ.
Añjaniyaṃ itthipurisacatuppadasakuṇarūpaṃ vā mālākamma-latākammamakaradantaka-gomuttakaaḍḍhacandakādibhedaṃ vā vikārarūpaṃ na vaṭṭati. Ghaṃsitvā vā chinditvā vā yathā vā na paññāyati, tathā suttena veṭhetvā vaḷañjetabbā. Ujukameva pana caturaṃsā vā aṭṭhaṃsā vā soḷasaṃsā vā añjanī vaṭṭati. Heṭṭhato pissā dve vā tisso vā vaṭṭalekhāyo vaṭṭanti. Gīvāyampissā pidhānakabandhanatthaṃ ekā vaṭṭalekhā vaṭṭati.
અઞ્જનિસલાકાયપિ વણ્ણમટ્ઠકમ્મં ન વટ્ટતિ. અઞ્જનિત્થવિકાયમ્પિ યંકિઞ્ચિ નાનાવણ્ણેન સુત્તેન વણ્ણમટ્ઠકમ્મં ન વટ્ટતિ. એસેવ નયો કુઞ્ચિકાકોસકેપિ. કુઞ્ચિકાય વણ્ણમટ્ઠકમ્મં ન વટ્ટતિ, તથા સિપાટિકાયં. એકવણ્ણસુત્તેન પનેત્થ યેન કેનચિ સિબ્બિતું વટ્ટતિ.
Añjanisalākāyapi vaṇṇamaṭṭhakammaṃ na vaṭṭati. Añjanitthavikāyampi yaṃkiñci nānāvaṇṇena suttena vaṇṇamaṭṭhakammaṃ na vaṭṭati. Eseva nayo kuñcikākosakepi. Kuñcikāya vaṇṇamaṭṭhakammaṃ na vaṭṭati, tathā sipāṭikāyaṃ. Ekavaṇṇasuttena panettha yena kenaci sibbituṃ vaṭṭati.
આરકણ્ટકેપિ વટ્ટમણિકં વા અઞ્ઞં વા વણ્ણમટ્ઠં ન વટ્ટતિ. ગીવાયં પન પરિચ્છેદલેખા વટ્ટતિ. પિપ્ફલિકેપિ મણિકં વા પિળકં વા યંકિઞ્ચિ ઉટ્ઠપેતું ન વટ્ટતિ. દણ્ડકે પન પરિચ્છેદલેખા વટ્ટતિ. નખચ્છેદનં વલિતકંયેવ કરોન્તિ, તસ્મા તં વટ્ટતિ. ઉત્તરારણિયં વા અધરારણિયં વા અરણિધનુકે વા ઉપરિપેલ્લનદણ્ડકે વા માલાકમ્માદિકં યંકિઞ્ચિ વણ્ણમટ્ઠં ન વટ્ટતિ, પેલ્લનદણ્ડકસ્સ પન વેમજ્ઝે મણ્ડલં હોતિ, તત્થ પરિચ્છેદલેખામત્તં વટ્ટતિ. સૂચિસણ્ડાસં કરોન્તિ, યેન સૂચિં ડંસાપેત્વા ઘંસન્તિ, તત્થ મકરમુખાદિકં યંકિઞ્ચિ વણ્ણમટ્ઠં ન વટ્ટતિ, સૂચિડંસનત્થં પન મુખમત્તં હોતિ, તં વટ્ટતિ.
Ārakaṇṭakepi vaṭṭamaṇikaṃ vā aññaṃ vā vaṇṇamaṭṭhaṃ na vaṭṭati. Gīvāyaṃ pana paricchedalekhā vaṭṭati. Pipphalikepi maṇikaṃ vā piḷakaṃ vā yaṃkiñci uṭṭhapetuṃ na vaṭṭati. Daṇḍake pana paricchedalekhā vaṭṭati. Nakhacchedanaṃ valitakaṃyeva karonti, tasmā taṃ vaṭṭati. Uttarāraṇiyaṃ vā adharāraṇiyaṃ vā araṇidhanuke vā uparipellanadaṇḍake vā mālākammādikaṃ yaṃkiñci vaṇṇamaṭṭhaṃ na vaṭṭati, pellanadaṇḍakassa pana vemajjhe maṇḍalaṃ hoti, tattha paricchedalekhāmattaṃ vaṭṭati. Sūcisaṇḍāsaṃ karonti, yena sūciṃ ḍaṃsāpetvā ghaṃsanti, tattha makaramukhādikaṃ yaṃkiñci vaṇṇamaṭṭhaṃ na vaṭṭati, sūciḍaṃsanatthaṃ pana mukhamattaṃ hoti, taṃ vaṭṭati.
દન્તકટ્ઠચ્છેદનવાસિયમ્પિ યંકિઞ્ચિ વણ્ણમટ્ઠં ન વટ્ટતિ, ઉજુકમેવ કપ્પિયલોહેન ઉભોસુ વા પસ્સેસુ ચતુરંસં વા અટ્ઠંસં વા બન્ધિતું વટ્ટતિ. કત્તરદણ્ડેપિ યંકિઞ્ચિ વણ્ણમટ્ઠં ન વટ્ટતિ, હેટ્ઠા એકા વા દ્વે વા વટ્ટલેખા ઉપરિ અહિચ્છત્તકમકુળમત્તઞ્ચ વટ્ટતિ.
Dantakaṭṭhacchedanavāsiyampi yaṃkiñci vaṇṇamaṭṭhaṃ na vaṭṭati, ujukameva kappiyalohena ubhosu vā passesu caturaṃsaṃ vā aṭṭhaṃsaṃ vā bandhituṃ vaṭṭati. Kattaradaṇḍepi yaṃkiñci vaṇṇamaṭṭhaṃ na vaṭṭati, heṭṭhā ekā vā dve vā vaṭṭalekhā upari ahicchattakamakuḷamattañca vaṭṭati.
તેલભાજનેસુ વિસાણે વા નાળિયં વા અલાબુકે વા આમણ્ડસારકે વા ઠપેત્વા ઇત્થિરૂપં પુરિસરૂપઞ્ચ અવસેસં સબ્બમ્પિ વણ્ણમટ્ઠકમ્મં વટ્ટતિ.
Telabhājanesu visāṇe vā nāḷiyaṃ vā alābuke vā āmaṇḍasārake vā ṭhapetvā itthirūpaṃ purisarūpañca avasesaṃ sabbampi vaṇṇamaṭṭhakammaṃ vaṭṭati.
મઞ્ચપીઠે ભિસિબિમ્બોહને ભૂમત્થરણે પાદપુઞ્છને ચઙ્કમનભિસિયા સમ્મુઞ્જનિયં કચવરછડ્ડનકે રજનદોણિકાય પાનીયઉળુઙ્કે પાનીયઘટે પાદકથલિકાય ફલકપીઠકે વલયાધારકે દણ્ડાધારકેપત્તપિધાને તાલવણ્ટે વીજનેતિ – એતેસુ સબ્બં માલાકમ્માદિવણ્ણમટ્ઠકમ્મં વટ્ટતિ. સેનાસને પન દ્વારકવાટવાતપાનકવાટાદીસુ સબ્બરતનમયમ્પિ વણ્ણમટ્ઠકમ્મં વટ્ટતિ.
Mañcapīṭhe bhisibimbohane bhūmattharaṇe pādapuñchane caṅkamanabhisiyā sammuñjaniyaṃ kacavarachaḍḍanake rajanadoṇikāya pānīyauḷuṅke pānīyaghaṭe pādakathalikāya phalakapīṭhake valayādhārake daṇḍādhārakepattapidhāne tālavaṇṭe vījaneti – etesu sabbaṃ mālākammādivaṇṇamaṭṭhakammaṃ vaṭṭati. Senāsane pana dvārakavāṭavātapānakavāṭādīsu sabbaratanamayampi vaṇṇamaṭṭhakammaṃ vaṭṭati.
સેનાસને કિઞ્ચિ પટિસેધેતબ્બં નત્થિ, અઞ્ઞત્ર વિરુદ્ધસેનાસના. વિરુદ્ધસેનાસનં નામ અઞ્ઞેસં સીમાય રાજવલ્લભેહિ કતસેનાસનં વુચ્ચતિ, તસ્મા યે તાદિસં સેનાસનં કરોન્તિ, તે વત્તબ્બા – ‘‘મા અમ્હાકં સીમાય સેનાસનં કરોથા’’તિ. અનાદિયિત્વા કરોન્તિયેવ, પુનપિ વત્તબ્બા – ‘‘મા એવં અકત્થ, મા અમ્હાકં ઉપોસથપવારણાનં અન્તરાયમકત્થ, મા સામગ્ગિં ભિન્દિત્થ, તુમ્હાકં સેનાસનં કતમ્પિ કતટ્ઠાને ન ઠસ્સતી’’તિ. સચે બલક્કારેન કરોન્તિયેવ, યદા તેસં લજ્જિપરિસા ઉસ્સન્ના હોતિ, સક્કા ચ હોતિ લદ્ધું ધમ્મિકો વિનિચ્છયો, તદા તેસં પેસેતબ્બં – ‘‘તુમ્હાકં આવાસં હરથા’’તિ. સચે યાવ તતિયં પેસિતે હરન્તિ, સાધુ; નો ચે હરન્તિ, ઠપેત્વા બોધિઞ્ચ ચેતિયઞ્ચ અવસેસસેનાસનાનિ ભિન્દિતબ્બાનિ, નો ચ ખો અપરિભોગં કરોન્તેહિ, પટિપાટિયા પન છદન-ગોપાનસી-ઇટ્ઠકાદીનિ અપનેત્વા તેસં પેસેતબ્બં – ‘‘તુમ્હાકં દબ્બસમ્ભારે હરથા’’તિ. સચે હરન્તિ, સાધુ; નો ચે હરન્તિ, અથ તેસુ દબ્બસમ્ભારેસુ હિમવસ્સવાતાતપાદીહિ પૂતિભૂતેસુ વા ચોરેહિ વા હટેસુ અગ્ગિના વા દડ્ઢેસુ સીમસામિકા ભિક્ખૂ અનુપવજ્જા, ન લબ્ભા ચોદેતું ‘‘તુમ્હેહિ અમ્હાકં દબ્બસમ્ભારા નાસિતા’’તિ વા ‘‘તુમ્હાકં ગીવા’’તિ વા. યં પન સીમસામિકેહિ ભિક્ખૂહિ કતં, તં સુકતમેવ હોતીતિ.
Senāsane kiñci paṭisedhetabbaṃ natthi, aññatra viruddhasenāsanā. Viruddhasenāsanaṃ nāma aññesaṃ sīmāya rājavallabhehi katasenāsanaṃ vuccati, tasmā ye tādisaṃ senāsanaṃ karonti, te vattabbā – ‘‘mā amhākaṃ sīmāya senāsanaṃ karothā’’ti. Anādiyitvā karontiyeva, punapi vattabbā – ‘‘mā evaṃ akattha, mā amhākaṃ uposathapavāraṇānaṃ antarāyamakattha, mā sāmaggiṃ bhindittha, tumhākaṃ senāsanaṃ katampi kataṭṭhāne na ṭhassatī’’ti. Sace balakkārena karontiyeva, yadā tesaṃ lajjiparisā ussannā hoti, sakkā ca hoti laddhuṃ dhammiko vinicchayo, tadā tesaṃ pesetabbaṃ – ‘‘tumhākaṃ āvāsaṃ harathā’’ti. Sace yāva tatiyaṃ pesite haranti, sādhu; no ce haranti, ṭhapetvā bodhiñca cetiyañca avasesasenāsanāni bhinditabbāni, no ca kho aparibhogaṃ karontehi, paṭipāṭiyā pana chadana-gopānasī-iṭṭhakādīni apanetvā tesaṃ pesetabbaṃ – ‘‘tumhākaṃ dabbasambhāre harathā’’ti. Sace haranti, sādhu; no ce haranti, atha tesu dabbasambhāresu himavassavātātapādīhi pūtibhūtesu vā corehi vā haṭesu agginā vā daḍḍhesu sīmasāmikā bhikkhū anupavajjā, na labbhā codetuṃ ‘‘tumhehi amhākaṃ dabbasambhārā nāsitā’’ti vā ‘‘tumhākaṃ gīvā’’ti vā. Yaṃ pana sīmasāmikehi bhikkhūhi kataṃ, taṃ sukatameva hotīti.
પાળિમુત્તકવિનિચ્છયો નિટ્ઠિતો.
Pāḷimuttakavinicchayo niṭṭhito.
૮૬. એવં ભિન્નાય પન કુટિકાય ધનિયસ્સ પરિવિતક્કઞ્ચ પુન કુટિકરણત્થાય ઉસ્સાહઞ્ચ દસ્સેતું ‘‘અથ ખો આયસ્મતો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ દારુગહે ગણકોતિ રઞ્ઞો દારુભણ્ડાગારે દારુગોપકો. દેવગહદારૂનીતિ દેવેન ગહિતદારૂનિ. રાજપટિગ્ગહિતભૂતાનિ દારૂનીતિ અત્થો. નગરપટિસઙ્ખારિકાનીતિ નગરસ્સ પટિસઙ્ખારૂપકરણાનિ. આપદત્થાય નિક્ખિત્તાનીતિ અગ્ગિદાહેન વા પુરાણભાવેન વા પટિરાજૂપરુન્ધનાદિના વા ગોપુરટ્ટાલકરાજન્તેપુરહત્થિસાલાદીનં વિપત્તિ આપદાતિ વુચ્ચતિ. તદત્થં નિક્ખિત્તાનીતિ વુત્તં હોતિ. ખણ્ડાખણ્ડિકં છેદાપેત્વાતિ અત્તનો કુટિયા પમાણં સલ્લક્ખેત્વા કિઞ્ચિ અગ્ગે કિઞ્ચિ મજ્ઝે કિઞ્ચિ મૂલે ખણ્ડાખણ્ડં કરોન્તો છેદાપેસિ.
86. Evaṃ bhinnāya pana kuṭikāya dhaniyassa parivitakkañca puna kuṭikaraṇatthāya ussāhañca dassetuṃ ‘‘atha kho āyasmato’’tiādi vuttaṃ. Tattha dārugahe gaṇakoti rañño dārubhaṇḍāgāre dārugopako. Devagahadārūnīti devena gahitadārūni. Rājapaṭiggahitabhūtāni dārūnīti attho. Nagarapaṭisaṅkhārikānīti nagarassa paṭisaṅkhārūpakaraṇāni. Āpadatthāya nikkhittānīti aggidāhena vā purāṇabhāvena vā paṭirājūparundhanādinā vā gopuraṭṭālakarājantepurahatthisālādīnaṃ vipatti āpadāti vuccati. Tadatthaṃ nikkhittānīti vuttaṃ hoti. Khaṇḍākhaṇḍikaṃ chedāpetvāti attano kuṭiyā pamāṇaṃ sallakkhetvā kiñci agge kiñci majjhe kiñci mūle khaṇḍākhaṇḍaṃ karonto chedāpesi.
૮૭. વસ્સકારોતિ તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ નામં. મગધમહામત્તોતિ મગધરટ્ઠે મહામત્તો, મહતિયા ઇસ્સરિયમત્તાય સમન્નાગતો, મગધરઞ્ઞો વા મહામત્તો; મહાઅમચ્ચોતિ વુત્તં હોતિ. અનુસઞ્ઞાયમાનોતિ તત્થ તત્થ ગન્ત્વા પચ્ચવેક્ખમાનો. ભણેતિ ઇસ્સરાનં નીચટ્ઠાનિકપુરિસાલપનં. બન્ધં આણાપેસીતિ બ્રાહ્મણો પકતિયાપિ તસ્મિં ઇસ્સાપકતોવ. સો રઞ્ઞો ‘‘આણાપેહી’’તિ વચનં સુત્વા યસ્મા ‘‘પક્કોસાપેહી’’તિ રઞ્ઞો ન વુત્તં, તસ્મા ‘‘નં હત્થેસુ ચ પાદેસુ ચ બન્ધં કત્વા આણાપેસ્સામી’’તિ બન્ધં આણાપેસિ. અદ્દસ ખો આયસ્મા ધનિયોતિ કથં અદ્દસ? સો કિર અત્તના લેસેન દારૂનં હટભાવં ઞત્વા ‘‘નિસ્સંસયં એસ દારૂનં કારણા રાજકુલતો વધં વા બન્ધં વા પાપુણિસ્સતિ, તદા નં અહમેવ મોચેસ્સામી’’તિ નિચ્ચકાલં તસ્સ પવત્તિં સુણન્તોયેવ વિચરતિ. તસ્મા તખણઞ્ઞેવ ગન્ત્વા અદ્દસ. તેન વુત્તં – ‘‘અદ્દસ ખો આયસ્મા ધનિયો’’તિ. દારૂનં કિચ્ચાતિ દારૂનં કારણા. પુરાહં હઞ્ઞામીતિ અહં પુરા હઞ્ઞામિ; યાવ અહં ન હઞ્ઞામિ, તાવ ત્વં એય્યાસીતિ અત્થો.