Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    ૨. દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનં

    2. Dutiyapārājikasamuṭṭhānaṃ

    ૨૫૯.

    259.

    અદિન્નં વિગ્ગહુત્તરિ, દુટ્ઠુલ્લા અત્તકામિનં;

    Adinnaṃ viggahuttari, duṭṭhullā attakāminaṃ;

    અમૂલા અઞ્ઞભાગિયા, અનિયતા દુતિયિકા.

    Amūlā aññabhāgiyā, aniyatā dutiyikā.

    અચ્છિન્દે પરિણામને, મુસા ઓમસપેસુણા;

    Acchinde pariṇāmane, musā omasapesuṇā;

    દુટ્ઠુલ્લા પથવીખણે, ભૂતં અઞ્ઞાય ઉજ્ઝાપે.

    Duṭṭhullā pathavīkhaṇe, bhūtaṃ aññāya ujjhāpe.

    નિક્કડ્ઢનં સિઞ્ચનઞ્ચ, આમિસહેતુ ભુત્તાવી;

    Nikkaḍḍhanaṃ siñcanañca, āmisahetu bhuttāvī;

    એહિ અનાદરિ ભિંસા, અપનિધે ચ જીવિતં.

    Ehi anādari bhiṃsā, apanidhe ca jīvitaṃ.

    જાનં સપ્પાણકં કમ્મં, ઊનસંવાસનાસના;

    Jānaṃ sappāṇakaṃ kammaṃ, ūnasaṃvāsanāsanā;

    સહધમ્મિકવિલેખા, મોહો અમૂલકેન ચ.

    Sahadhammikavilekhā, moho amūlakena ca.

    કુક્કુચ્ચં ધમ્મિકં ચીવરં, દત્વા 1 પરિણામેય્ય પુગ્ગલે;

    Kukkuccaṃ dhammikaṃ cīvaraṃ, datvā 2 pariṇāmeyya puggale;

    કિં તે અકાલં અચ્છિન્દે, દુગ્ગહી નિરયેન ચ.

    Kiṃ te akālaṃ acchinde, duggahī nirayena ca.

    ગણં વિભઙ્ગં દુબ્બલં, કથિનાફાસુપસ્સયં;

    Gaṇaṃ vibhaṅgaṃ dubbalaṃ, kathināphāsupassayaṃ;

    અક્કોસચણ્ડી મચ્છરી, ગબ્ભિની ચ પાયન્તિયા.

    Akkosacaṇḍī maccharī, gabbhinī ca pāyantiyā.

    દ્વેવસ્સં સિક્ખા સઙ્ઘેન, તયો ચેવ ગિહીગતા;

    Dvevassaṃ sikkhā saṅghena, tayo ceva gihīgatā;

    કુમારિભૂતા તિસ્સો ચ, ઊનદ્વાદસસમ્મતા.

    Kumāribhūtā tisso ca, ūnadvādasasammatā.

    અલં તાવ સોકાવાસં, છન્દા અનુવસ્સા ચ દ્વે;

    Alaṃ tāva sokāvāsaṃ, chandā anuvassā ca dve;

    સિક્ખાપદા સત્તતિમે, સમુટ્ઠાના તિકા કતા.

    Sikkhāpadā sattatime, samuṭṭhānā tikā katā.

    કાયચિત્તેન ન વાચા, વાચાચિત્તં ન કાયિકં;

    Kāyacittena na vācā, vācācittaṃ na kāyikaṃ;

    તીહિ દ્વારેહિ જાયન્તિ, પારાજિકં દુતિયં યથા.

    Tīhi dvārehi jāyanti, pārājikaṃ dutiyaṃ yathā.

    દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનં નિટ્ઠિતં.

    Dutiyapārājikasamuṭṭhānaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. કુક્કુચ્ચં ધમ્મિકં ચીવરં (સી॰), કુક્કુચ્ચં ધમ્મિકં દત્વા (સ્યા॰)
    2. kukkuccaṃ dhammikaṃ cīvaraṃ (sī.), kukkuccaṃ dhammikaṃ datvā (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact