Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૨૫૯. ઇદં સમુટ્ઠાનં એકં સમુટ્ઠાનસીસન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘અદિન્નાદાન’’ન્તિ ઇમિના અદિન્નન્તિ એત્થ સમુદાયનામે એકદેસવોહારોતિ દસ્સેતિ. સેસાનીતિ દુતિયપારાજિકતો સેસાનિ એકૂનસત્તતિ સિક્ખાપદાનિ. તેનાતિ દુતિયપારાજિકેન. તત્થાતિ ‘‘વિગ્ગહુત્તરી’’તિઆદિવચને. વિગ્ગહુત્તરીતિઆદિપદાનં બ્યઞ્જને આદરમકત્વા અત્થમેવ દસ્સેતું વુત્તં ‘‘મનુસ્સવિગ્ગહઉત્તરિમનુસ્સધમ્મસિક્ખાપદાની’’તિ. અનિયતા દુતિયિકાતિ આપત્તિં અપેક્ખિત્વા પાળિયં ઇત્થિલિઙ્ગવસેન વુત્તં, અટ્ઠકથાયં પન સિક્ખાપદં અપેક્ખિત્વા નપુંસકલિઙ્ગવસેન દુતિયન્તિ વુત્તં.

    259. Idaṃ samuṭṭhānaṃ ekaṃ samuṭṭhānasīsanti sambandho. ‘‘Adinnādāna’’nti iminā adinnanti ettha samudāyanāme ekadesavohāroti dasseti. Sesānīti dutiyapārājikato sesāni ekūnasattati sikkhāpadāni. Tenāti dutiyapārājikena. Tatthāti ‘‘viggahuttarī’’tiādivacane. Viggahuttarītiādipadānaṃ byañjane ādaramakatvā atthameva dassetuṃ vuttaṃ ‘‘manussaviggahauttarimanussadhammasikkhāpadānī’’ti. Aniyatā dutiyikāti āpattiṃ apekkhitvā pāḷiyaṃ itthiliṅgavasena vuttaṃ, aṭṭhakathāyaṃ pana sikkhāpadaṃ apekkhitvā napuṃsakaliṅgavasena dutiyanti vuttaṃ.

    સમુટ્ઠાના તિકા કતાતિ એત્થ ‘‘તિકસમુટ્ઠાના’’તિ વત્તબ્બે પદવિપરિયાયવસેન કકારસ્સ દીઘવસેન સમુટ્ઠાના તિકાતિ વુત્તન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘તિકસમુટ્ઠાના કતા’’તિ.

    Samuṭṭhānā tikā katāti ettha ‘‘tikasamuṭṭhānā’’ti vattabbe padavipariyāyavasena kakārassa dīghavasena samuṭṭhānā tikāti vuttanti dassento āha ‘‘tikasamuṭṭhānā katā’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૨. દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનં • 2. Dutiyapārājikasamuṭṭhānaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દુતિયપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Dutiyapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact