Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૮. દુતિયપટિસમ્ભિદાસુત્તં
8. Dutiyapaṭisambhidāsuttaṃ
૩૯. ‘‘સત્તહિ , ભિક્ખવે, ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સારિપુત્તો ચતસ્સો પટિસમ્ભિદા સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. કતમેહિ સત્તહિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સારિપુત્તો ‘ઇદં મે ચેતસો લીનત્ત’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ; અજ્ઝત્તં સંખિત્તં વા ચિત્તં ‘અજ્ઝત્તં મે સંખિત્તં ચિત્ત’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ; બહિદ્ધા વિક્ખિત્તં વા ચિત્તં ‘બહિદ્ધા મે વિક્ખિત્તં ચિત્ત’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ; તસ્સ વિદિતા વેદના ઉપ્પજ્જન્તિ, વિદિતા ઉપટ્ઠહન્તિ, વિદિતા અબ્ભત્થં ગચ્છન્તિ; વિદિતા સઞ્ઞા…પે॰… વિતક્કા ઉપ્પજ્જન્તિ, વિદિતા ઉપટ્ઠહન્તિ, વિદિતા અબ્ભત્થં ગચ્છન્તિ; સપ્પાયાસપ્પાયેસુ ખો પનસ્સ ધમ્મેસુ હીનપ્પણીતેસુ કણ્હસુક્કસપ્પતિભાગેસુ નિમિત્તં સુગ્ગહિતં સુમનસિકતં સૂપધારિતં સુપ્પટિવિદ્ધં પઞ્ઞાય. ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, સત્તહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો સારિપુત્તો ચતસ્સો પટિસમ્ભિદા સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતી’’તિ. અટ્ઠમં.
39. ‘‘Sattahi , bhikkhave, dhammehi samannāgato sāriputto catasso paṭisambhidā sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Katamehi sattahi? Idha, bhikkhave, sāriputto ‘idaṃ me cetaso līnatta’nti yathābhūtaṃ pajānāti; ajjhattaṃ saṃkhittaṃ vā cittaṃ ‘ajjhattaṃ me saṃkhittaṃ citta’nti yathābhūtaṃ pajānāti; bahiddhā vikkhittaṃ vā cittaṃ ‘bahiddhā me vikkhittaṃ citta’nti yathābhūtaṃ pajānāti; tassa viditā vedanā uppajjanti, viditā upaṭṭhahanti, viditā abbhatthaṃ gacchanti; viditā saññā…pe… vitakkā uppajjanti, viditā upaṭṭhahanti, viditā abbhatthaṃ gacchanti; sappāyāsappāyesu kho panassa dhammesu hīnappaṇītesu kaṇhasukkasappatibhāgesu nimittaṃ suggahitaṃ sumanasikataṃ sūpadhāritaṃ suppaṭividdhaṃ paññāya. Imehi kho, bhikkhave, sattahi dhammehi samannāgato sāriputto catasso paṭisambhidā sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharatī’’ti. Aṭṭhamaṃ.
Related texts:
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬-૧૧. દુતિયમિત્તસુત્તાદિવણ્ણના • 6-11. Dutiyamittasuttādivaṇṇanā