Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૬. દુતિયપવારણસિક્ખાપદવણ્ણના

    6. Dutiyapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    ૨૪૨. છટ્ઠસિક્ખાપદે – અનાચારં આચરતીતિ પણ્ણત્તિવીતિક્કમં કરોતિ. ઉપનન્ધીતિ ઉપનાહં જનેન્તો તસ્મિં પુગ્ગલે અત્તનો કોધં બન્ધિ; પુનપ્પુનં આઘાતં જનેસીતિ અત્થો. ઉપનદ્ધો ભિક્ખૂતિ સો જનિતઉપનાહો ભિક્ખુ.

    242. Chaṭṭhasikkhāpade – anācāraṃ ācaratīti paṇṇattivītikkamaṃ karoti. Upanandhīti upanāhaṃ janento tasmiṃ puggale attano kodhaṃ bandhi; punappunaṃ āghātaṃ janesīti attho. Upanaddho bhikkhūti so janitaupanāho bhikkhu.

    ૨૪૩. અભિહટ્ઠું પવારેય્યાતિ અભિહરિત્વા ‘‘હન્દ ભિક્ખુ ખાદ વા ભુઞ્જ વા’’તિ એવં પવારેય્ય. પદભાજને પન ‘‘હન્દ ભિક્ખૂ’’તિઆદિં અનુદ્ધરિત્વા સાધારણમેવ અભિહટ્ઠું પવારણાય અત્થં દસ્સેતું ‘‘યાવતકં ઇચ્છસિ તાવતકં ગણ્હાહી’’તિ વુત્તં. જાનન્તિ પવારિતભાવં જાનન્તો. તં પનસ્સ જાનનં યસ્મા તીહાકારેહિ હોતિ, તસ્મા ‘‘જાનાતિ નામ સામં વા જાનાતી’’તિઆદિના નયેન પદભાજનં વુત્તં. આસાદનાપેક્ખોતિ આસાદનં ચોદનં મઙ્કુકરણભાવં અપેક્ખમાનો.

    243.Abhihaṭṭhuṃ pavāreyyāti abhiharitvā ‘‘handa bhikkhu khāda vā bhuñja vā’’ti evaṃ pavāreyya. Padabhājane pana ‘‘handa bhikkhū’’tiādiṃ anuddharitvā sādhāraṇameva abhihaṭṭhuṃ pavāraṇāya atthaṃ dassetuṃ ‘‘yāvatakaṃ icchasi tāvatakaṃ gaṇhāhī’’ti vuttaṃ. Jānanti pavāritabhāvaṃ jānanto. Taṃ panassa jānanaṃ yasmā tīhākārehi hoti, tasmā ‘‘jānāti nāma sāmaṃ vā jānātī’’tiādinā nayena padabhājanaṃ vuttaṃ. Āsādanāpekkhoti āsādanaṃ codanaṃ maṅkukaraṇabhāvaṃ apekkhamāno.

    પટિગ્ગણ્હાતિ આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ યસ્સ અભિહટં તસ્મિં પટિગ્ગણ્હન્તે અભિહારકસ્સ ભિક્ખુનો દુક્કટં. ઇતરસ્સ પન સબ્બો આપત્તિભેદો પઠમસિક્ખાપદે વુત્તો, ઇમસ્મિં પન સિક્ખાપદે સબ્બા આપત્તિયો અભિહારકસ્સેવ વેદિતબ્બા. સેસં પઠમસિક્ખાપદે વુત્તનયત્તા પાકટમેવ.

    Paṭiggaṇhātiāpatti dukkaṭassāti yassa abhihaṭaṃ tasmiṃ paṭiggaṇhante abhihārakassa bhikkhuno dukkaṭaṃ. Itarassa pana sabbo āpattibhedo paṭhamasikkhāpade vutto, imasmiṃ pana sikkhāpade sabbā āpattiyo abhihārakasseva veditabbā. Sesaṃ paṭhamasikkhāpade vuttanayattā pākaṭameva.

    તિસમુટ્ઠાનં – કાયચિત્તતો વાચાચિત્તતો કાયવાચાચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, કિરિયં, સઞ્ઞાવિમોક્ખં, સચિત્તકં, લોકવજ્જં, કાયકમ્મં, વચીકમ્મં, અકુસલચિત્તં, દુક્ખવેદનન્તિ.

    Tisamuṭṭhānaṃ – kāyacittato vācācittato kāyavācācittato ca samuṭṭhāti, kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, akusalacittaṃ, dukkhavedananti.

    દુતિયપવારણસિક્ખાપદં છટ્ઠં.

    Dutiyapavāraṇasikkhāpadaṃ chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૪. ભોજનવગ્ગો • 4. Bhojanavaggo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. દુતિયપવારણાસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Dutiyapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૬. દુતિયપવારણસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Dutiyapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૬. દુતિયપવારણાસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Dutiyapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬. દુતિયપવારણસિક્ખાપદં • 6. Dutiyapavāraṇasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact