Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૪. દુતિયસંવાસસુત્તં

    4. Dutiyasaṃvāsasuttaṃ

    ૫૪. ‘‘ચત્તારોમે, ભિક્ખવે, સંવાસા. કતમે ચત્તારો? છવો છવાય સદ્ધિં સંવસતિ, છવો દેવિયા સદ્ધિં સંવસતિ, દેવો છવાય સદ્ધિં સંવસતિ, દેવો દેવિયા સદ્ધિં સંવસતિ.

    54. ‘‘Cattārome, bhikkhave, saṃvāsā. Katame cattāro? Chavo chavāya saddhiṃ saṃvasati, chavo deviyā saddhiṃ saṃvasati, devo chavāya saddhiṃ saṃvasati, devo deviyā saddhiṃ saṃvasati.

    ‘‘કથઞ્ચ , ભિક્ખવે, છવો છવાય સદ્ધિં સંવસતિ. ઇધ, ભિક્ખવે, સામિકો હોતિ પાણાતિપાતી અદિન્નાદાયી કામેસુમિચ્છાચારી મુસાવાદી પિસુણવાચો ફરુસવાચો સમ્ફપ્પલાપી અભિજ્ઝાલુ બ્યાપન્નચિત્તો મિચ્છાદિટ્ઠિકો દુસ્સીલો પાપધમ્મો મચ્છેરમલપરિયુટ્ઠિતેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ અક્કોસકપરિભાસકો સમણબ્રાહ્મણાનં; ભરિયાપિસ્સ હોતિ પાણાતિપાતિની અદિન્નાદાયિની કામેસુમિચ્છાચારિની મુસાવાદિની પિસુણવાચા ફરુસવાચા સમ્ફપ્પલાપિની અભિજ્ઝાલુની બ્યાપન્નચિત્તા મિચ્છાદિટ્ઠિકા દુસ્સીલા પાપધમ્મા મચ્છેરમલપરિયુટ્ઠિતેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ અક્કોસિકપરિભાસિકા સમણબ્રાહ્મણાનં. એવં ખો, ભિક્ખવે, છવો છવાય સદ્ધિં સંવસતિ.

    ‘‘Kathañca , bhikkhave, chavo chavāya saddhiṃ saṃvasati. Idha, bhikkhave, sāmiko hoti pāṇātipātī adinnādāyī kāmesumicchācārī musāvādī pisuṇavāco pharusavāco samphappalāpī abhijjhālu byāpannacitto micchādiṭṭhiko dussīlo pāpadhammo maccheramalapariyuṭṭhitena cetasā agāraṃ ajjhāvasati akkosakaparibhāsako samaṇabrāhmaṇānaṃ; bhariyāpissa hoti pāṇātipātinī adinnādāyinī kāmesumicchācārinī musāvādinī pisuṇavācā pharusavācā samphappalāpinī abhijjhālunī byāpannacittā micchādiṭṭhikā dussīlā pāpadhammā maccheramalapariyuṭṭhitena cetasā agāraṃ ajjhāvasati akkosikaparibhāsikā samaṇabrāhmaṇānaṃ. Evaṃ kho, bhikkhave, chavo chavāya saddhiṃ saṃvasati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, છવો દેવિયા સદ્ધિં સંવસતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સામિકો હોતિ પાણાતિપાતી…પે॰… મિચ્છાદિટ્ઠિકો દુસ્સીલો પાપધમ્મો મચ્છેરમલપરિયુટ્ઠિતેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ અક્કોસકપરિભાસકો સમણબ્રાહ્મણાનં; ભરિયા ખ્વસ્સ હોતિ પાણાતિપાતા પટિવિરતા અદિન્નાદાના પટિવિરતા કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતા મુસાવાદા પટિવિરતા પિસુણાય વાચાય પટિવિરતા ફરુસાય વાચાય પટિવિરતા સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતા અનભિજ્ઝાલુની અબ્યાપન્નચિત્તા સમ્માદિટ્ઠિકા સીલવતી કલ્યાણધમ્મા વિગતમલમચ્છેરેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ અનક્કોસિકપરિભાસિકા સમણબ્રાહ્મણાનં. એવં ખો, ભિક્ખવે, છવો દેવિયા સદ્ધિં સંવસતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, chavo deviyā saddhiṃ saṃvasati? Idha, bhikkhave, sāmiko hoti pāṇātipātī…pe… micchādiṭṭhiko dussīlo pāpadhammo maccheramalapariyuṭṭhitena cetasā agāraṃ ajjhāvasati akkosakaparibhāsako samaṇabrāhmaṇānaṃ; bhariyā khvassa hoti pāṇātipātā paṭiviratā adinnādānā paṭiviratā kāmesumicchācārā paṭiviratā musāvādā paṭiviratā pisuṇāya vācāya paṭiviratā pharusāya vācāya paṭiviratā samphappalāpā paṭiviratā anabhijjhālunī abyāpannacittā sammādiṭṭhikā sīlavatī kalyāṇadhammā vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati anakkosikaparibhāsikā samaṇabrāhmaṇānaṃ. Evaṃ kho, bhikkhave, chavo deviyā saddhiṃ saṃvasati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, દેવો છવાય સદ્ધિં સંવસતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સામિકો હોતિ પાણાતિપાતા પટિવિરતો અદિન્નાદાના પટિવિરતો કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતો મુસાવાદા પટિવિરતો પિસુણાય વાચાય પટિવિરતો ફરુસાય વાચાય પટિવિરતો સમ્ફપ્પલાપા પટિવિરતો અનભિજ્ઝાલુ અબ્યાપન્નચિત્તો સમ્માદિટ્ઠિકો સીલવા કલ્યાણધમ્મો વિગતમલમચ્છેરેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ અનક્કોસકપરિભાસકો સમણબ્રાહ્મણાનં; ભરિયા ખ્વસ્સ હોતિ પાણાતિપાતિની…પે॰… મિચ્છાદિટ્ઠિકા દુસ્સીલા પાપધમ્મા મચ્છેરમલપરિયુટ્ઠિતેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ અક્કોસિકપરિભાસિકા સમણબ્રાહ્મણાનં. એવં ખો, ભિક્ખવે, દેવો છવાય સદ્ધિં સંવસતિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, devo chavāya saddhiṃ saṃvasati? Idha, bhikkhave, sāmiko hoti pāṇātipātā paṭivirato adinnādānā paṭivirato kāmesumicchācārā paṭivirato musāvādā paṭivirato pisuṇāya vācāya paṭivirato pharusāya vācāya paṭivirato samphappalāpā paṭivirato anabhijjhālu abyāpannacitto sammādiṭṭhiko sīlavā kalyāṇadhammo vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati anakkosakaparibhāsako samaṇabrāhmaṇānaṃ; bhariyā khvassa hoti pāṇātipātinī…pe… micchādiṭṭhikā dussīlā pāpadhammā maccheramalapariyuṭṭhitena cetasā agāraṃ ajjhāvasati akkosikaparibhāsikā samaṇabrāhmaṇānaṃ. Evaṃ kho, bhikkhave, devo chavāya saddhiṃ saṃvasati.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, દેવો દેવિયા સદ્ધિં સંવસતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, સામિકો હોતિ પાણાતિપાતા પટિવિરતો…પે॰… સમ્માદિટ્ઠિકો સીલવા કલ્યાણધમ્મો વિગતમલમચ્છેરેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ અનક્કોસકપરિભાસકો સમણબ્રાહ્મણાનં; ભરિયાપિસ્સ હોતિ પાણાતિપાતા પટિવિરતા…પે॰… સમ્માદિટ્ઠિકા સીલવતી કલ્યાણધમ્મા વિગતમલમચ્છેરેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ અનક્કોસિકપરિભાસિકા સમણબ્રાહ્મણાનં. એવં ખો, ભિક્ખવે, દેવો દેવિયા સદ્ધિં સંવસતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો સંવાસા’’તિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, devo deviyā saddhiṃ saṃvasati? Idha, bhikkhave, sāmiko hoti pāṇātipātā paṭivirato…pe… sammādiṭṭhiko sīlavā kalyāṇadhammo vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati anakkosakaparibhāsako samaṇabrāhmaṇānaṃ; bhariyāpissa hoti pāṇātipātā paṭiviratā…pe… sammādiṭṭhikā sīlavatī kalyāṇadhammā vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati anakkosikaparibhāsikā samaṇabrāhmaṇānaṃ. Evaṃ kho, bhikkhave, devo deviyā saddhiṃ saṃvasati. Ime kho, bhikkhave, cattāro saṃvāsā’’ti.

    ‘‘ઉભો ચ હોન્તિ દુસ્સીલા, કદરિયા પરિભાસકા;

    ‘‘Ubho ca honti dussīlā, kadariyā paribhāsakā;

    તે હોન્તિ જાનિપતયો, છવા સંવાસમાગતા.

    Te honti jānipatayo, chavā saṃvāsamāgatā.

    ‘‘સામિકો હોતિ દુસ્સીલો, કદરિયો પરિભાસકો;

    ‘‘Sāmiko hoti dussīlo, kadariyo paribhāsako;

    ભરિયા સીલવતી હોતિ, વદઞ્ઞૂ વીતમચ્છરા;

    Bhariyā sīlavatī hoti, vadaññū vītamaccharā;

    સાપિ દેવી સંવસતિ, છવેન પતિના સહ.

    Sāpi devī saṃvasati, chavena patinā saha.

    ‘‘સામિકો સીલવા હોતિ, વદઞ્ઞૂ વીતમચ્છરો;

    ‘‘Sāmiko sīlavā hoti, vadaññū vītamaccharo;

    ભરિયા હોતિ દુસ્સીલા, કદરિયા પરિભાસિકા;

    Bhariyā hoti dussīlā, kadariyā paribhāsikā;

    સાપિ છવા સંવસતિ, દેવેન પતિના સહ.

    Sāpi chavā saṃvasati, devena patinā saha.

    ‘‘ઉભો સદ્ધા વદઞ્ઞૂ ચ, સઞ્ઞતા ધમ્મજીવિનો;

    ‘‘Ubho saddhā vadaññū ca, saññatā dhammajīvino;

    તે હોન્તિ જાનિપતયો, અઞ્ઞમઞ્ઞં પિયંવદા.

    Te honti jānipatayo, aññamaññaṃ piyaṃvadā.

    ‘‘અત્થાસં પચુરા હોન્તિ, ફાસુકં ઉપજાયતિ;

    ‘‘Atthāsaṃ pacurā honti, phāsukaṃ upajāyati;

    અમિત્તા દુમ્મના હોન્તિ, ઉભિન્નં સમસીલિનં.

    Amittā dummanā honti, ubhinnaṃ samasīlinaṃ.

    ‘‘ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, સમસીલબ્બતા ઉભો;

    ‘‘Idha dhammaṃ caritvāna, samasīlabbatā ubho;

    નન્દિનો દેવલોકસ્મિં, મોદન્તિ કામકામિનો’’તિ. ચતુત્થં;

    Nandino devalokasmiṃ, modanti kāmakāmino’’ti. catutthaṃ;







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૪. દુતિયસંવાસસુત્તવણ્ણના • 4. Dutiyasaṃvāsasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૩-૪. પઠમસંવાસસુત્તાદિવણ્ણના • 3-4. Paṭhamasaṃvāsasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact