Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
૧૧. દુતિયસઙ્ઘભેદસિક્ખાપદવણ્ણના
11. Dutiyasaṅghabhedasikkhāpadavaṇṇanā
૪૧૭-૮. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવાતિ દુતિયસઙ્ઘભેદસિક્ખાપદં. તત્થ અનુવત્તકાતિ તસ્સ દિટ્ઠિખન્તિરુચિગ્ગહણેન અનુપટિપજ્જનકા. વગ્ગં અસામગ્ગિપક્ખિયવચનં વદન્તીતિ વગ્ગવાદકા. પદભાજને પન ‘‘તસ્સ વણ્ણાય પક્ખાય ઠિતા હોન્તી’’તિ વુત્તં, તસ્સ સઙ્ઘભેદાય પરક્કમન્તસ્સ વણ્ણત્થાય ચ પક્ખવુડ્ઢિઅત્થાય ચ ઠિતાતિ અત્થો. યે હિ વગ્ગવાદકા, તે નિયમેન ઈદિસા હોન્તિ, તસ્મા એવં વુત્તં. યસ્મા પન તિણ્ણં ઉદ્ધં કમ્મારહા ન હોન્તિ, ન હિ સઙ્ઘો સઙ્ઘસ્સ કમ્મં કરોતિ, તસ્મા એકો વા દ્વે વા તયો વાતિ વુત્તં.
417-8.Tena samayena buddho bhagavāti dutiyasaṅghabhedasikkhāpadaṃ. Tattha anuvattakāti tassa diṭṭhikhantiruciggahaṇena anupaṭipajjanakā. Vaggaṃ asāmaggipakkhiyavacanaṃ vadantīti vaggavādakā. Padabhājane pana ‘‘tassa vaṇṇāya pakkhāya ṭhitā hontī’’ti vuttaṃ, tassa saṅghabhedāya parakkamantassa vaṇṇatthāya ca pakkhavuḍḍhiatthāya ca ṭhitāti attho. Ye hi vaggavādakā, te niyamena īdisā honti, tasmā evaṃ vuttaṃ. Yasmā pana tiṇṇaṃ uddhaṃ kammārahā na honti, na hi saṅgho saṅghassa kammaṃ karoti, tasmā eko vā dve vā tayo vāti vuttaṃ.
જાનાતિ નોતિ અમ્હાકં છન્દાદીનિ જાનાતિ. ભાસતીતિ ‘‘એવં કરોમા’’તિ અમ્હેહિ સદ્ધિં ભાસતિ. અમ્હાકમ્પેતં ખમતીતિ યં સો કરોતિ, એતં અમ્હાકમ્પિ રુચ્ચતિ.
Jānātinoti amhākaṃ chandādīni jānāti. Bhāsatīti ‘‘evaṃ karomā’’ti amhehi saddhiṃ bhāsati. Amhākampetaṃ khamatīti yaṃ so karoti, etaṃ amhākampi ruccati.
સમેતાયસ્મન્તાનં સઙ્ઘેનાતિ આયસ્મન્તાનં ચિત્તં સઙ્ઘેન સદ્ધિં સમેતુ સમાગચ્છતુ, એકીભાવં યાતૂતિ વુત્તં હોતિ. સેસમેત્થ પઠમસિક્ખાપદે વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થત્તા ચ પાકટમેવ.
Sametāyasmantānaṃ saṅghenāti āyasmantānaṃ cittaṃ saṅghena saddhiṃ sametu samāgacchatu, ekībhāvaṃ yātūti vuttaṃ hoti. Sesamettha paṭhamasikkhāpade vuttanayattā uttānatthattā ca pākaṭameva.
સમુટ્ઠાનાદીનિપિ પઠમસિક્ખાપદસદિસાનેવાતિ.
Samuṭṭhānādīnipi paṭhamasikkhāpadasadisānevāti.
દુતિયસઙ્ઘભેદસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyasaṅghabhedasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧૧. ભેદાનુવત્તકસિક્ખાપદં • 11. Bhedānuvattakasikkhāpadaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૧. દુતિયસઙ્ઘભેદસિક્ખાપદવણ્ણના • 11. Dutiyasaṅghabhedasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧૧. દુતિયસઙ્ઘભેદસિક્ખાપદવણ્ણના • 11. Dutiyasaṅghabhedasikkhāpadavaṇṇanā