Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. દુતિયસેખસુત્તવણ્ણના
10. Dutiyasekhasuttavaṇṇanā
૯૦. દસમે વિયત્તોતિ બ્યત્તો છેકો. કિંકરણીયેસૂતિ ઇતિ કત્તબ્બેસુ. ચેતોસમથન્તિ સમાધિકમ્મટ્ઠાનં. અનનુલોમિકેનાતિ સાસનસ્સ અનનુચ્છવિકેન. અતિકાલેનાતિ અતિપાતોવ. અતિદિવાતિ દિવા વુચ્ચતિ મજ્ઝન્હિકો, તં અતિક્કમિત્વા. આભિસલ્લેખિકાતિ અતિવિય કિલેસસલ્લેખિકા. ચેતોવિવરણસપ્પાયાતિ ચિત્તવિવરણસઙ્ખાતાનં સમથવિપસ્સનાનં સપ્પાયા. અપ્પિચ્છકથાતિ અપ્પિચ્છા હોથાતિ કથનકથા. સન્તુટ્ઠિકથાતિ ચતૂહિ પચ્ચયેહિ સન્તુટ્ઠા હોથાતિ કથનકથા. પવિવેકકથાતિ તીહિ વિવેકેહિ વિવિત્તા હોથાતિ કથનકથા. અસંસગ્ગકથાતિ પઞ્ચવિધેન સંસગ્ગેન અસંસટ્ઠા હોથાતિ કથનકથા. વીરિયારમ્ભકથાતિ દુવિધં વીરિયં આરભથાતિ કથનકથા. સીલકથાદીસુ સીલં આરબ્ભ કથા સીલકથા. સમાધિં આરબ્ભ, પઞ્ઞં આરબ્ભ, પઞ્ચવિધં વિમુત્તિં આરબ્ભ, એકૂનવીસતિપચ્ચવેક્ખણસઙ્ખાતં વિમુત્તિઞાણદસ્સનં આરબ્ભ કથા વિમુત્તિઞાણદસ્સનકથા. ન નિકામલાભીતિઆદીસુ ન ઇચ્છિતિચ્છિતલાભી, દુક્ખલાભી ન વિપુલલાભીતિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
90. Dasame viyattoti byatto cheko. Kiṃkaraṇīyesūti iti kattabbesu. Cetosamathanti samādhikammaṭṭhānaṃ. Ananulomikenāti sāsanassa ananucchavikena. Atikālenāti atipātova. Atidivāti divā vuccati majjhanhiko, taṃ atikkamitvā. Ābhisallekhikāti ativiya kilesasallekhikā. Cetovivaraṇasappāyāti cittavivaraṇasaṅkhātānaṃ samathavipassanānaṃ sappāyā. Appicchakathāti appicchā hothāti kathanakathā. Santuṭṭhikathāti catūhi paccayehi santuṭṭhā hothāti kathanakathā. Pavivekakathāti tīhi vivekehi vivittā hothāti kathanakathā. Asaṃsaggakathāti pañcavidhena saṃsaggena asaṃsaṭṭhā hothāti kathanakathā. Vīriyārambhakathāti duvidhaṃ vīriyaṃ ārabhathāti kathanakathā. Sīlakathādīsu sīlaṃ ārabbha kathā sīlakathā. Samādhiṃ ārabbha, paññaṃ ārabbha, pañcavidhaṃ vimuttiṃ ārabbha, ekūnavīsatipaccavekkhaṇasaṅkhātaṃ vimuttiñāṇadassanaṃ ārabbha kathā vimuttiñāṇadassanakathā. Na nikāmalābhītiādīsu na icchiticchitalābhī, dukkhalābhī na vipulalābhīti attho. Sesaṃ uttānatthamevāti.
થેરવગ્ગો ચતુત્થો.
Theravaggo catuttho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. દુતિયસેખસુત્તં • 10. Dutiyasekhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. દુતિયસેખસુત્તવણ્ણના • 10. Dutiyasekhasuttavaṇṇanā