Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. દુતિયસિક્ખત્તયસુત્તં

    10. Dutiyasikkhattayasuttaṃ

    ૯૧. ‘‘તિસ્સો ઇમા, ભિક્ખવે, સિક્ખા. કતમા તિસ્સો? અધિસીલસિક્ખા, અધિચિત્તસિક્ખા, અધિપઞ્ઞાસિક્ખા.

    91. ‘‘Tisso imā, bhikkhave, sikkhā. Katamā tisso? Adhisīlasikkhā, adhicittasikkhā, adhipaññāsikkhā.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, અધિસીલસિક્ખા? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સીલવા હોતિ…પે॰… સમાદાય સિક્ખતિ સિક્ખાપદેસુ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અધિસીલસિક્ખા.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, adhisīlasikkhā? Idha, bhikkhave, bhikkhu sīlavā hoti…pe… samādāya sikkhati sikkhāpadesu. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, adhisīlasikkhā.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, અધિચિત્તસિક્ખા? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ વિવિચ્ચેવ કામેહિ…પે॰… ચતુત્થં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અધિચિત્તસિક્ખા.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, adhicittasikkhā? Idha, bhikkhave, bhikkhu vivicceva kāmehi…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, adhicittasikkhā.

    ‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, અધિપઞ્ઞાસિક્ખા? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ આસવાનં ખયા અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અધિપઞ્ઞા સિક્ખા. ઇમા ખો, ભિક્ખવે, તિસ્સો સિક્ખા’’તિ.

    ‘‘Katamā ca, bhikkhave, adhipaññāsikkhā? Idha, bhikkhave, bhikkhu āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, adhipaññā sikkhā. Imā kho, bhikkhave, tisso sikkhā’’ti.

    ‘‘અધિસીલં અધિચિત્તં, અધિપઞ્ઞઞ્ચ વીરિયવા;

    ‘‘Adhisīlaṃ adhicittaṃ, adhipaññañca vīriyavā;

    થામવા ધિતિમા ઝાયી, સતો ગુત્તિન્દ્રિયો 1 ચરે.

    Thāmavā dhitimā jhāyī, sato guttindriyo 2 care.

    ‘‘યથા પુરે તથા પચ્છા, યથા પચ્છા તથા પુરે;

    ‘‘Yathā pure tathā pacchā, yathā pacchā tathā pure;

    યથા અધો તથા ઉદ્ધં, યથા ઉદ્ધં તથા અધો.

    Yathā adho tathā uddhaṃ, yathā uddhaṃ tathā adho.

    ‘‘યથા દિવા તથા રત્તિં, યથા રત્તિં તથા દિવા;

    ‘‘Yathā divā tathā rattiṃ, yathā rattiṃ tathā divā;

    અભિભુય્ય દિસા સબ્બા, અપ્પમાણસમાધિના.

    Abhibhuyya disā sabbā, appamāṇasamādhinā.

    ‘‘તમાહુ સેખં પટિપદં 3, અથો સંસુદ્ધચારિયં 4;

    ‘‘Tamāhu sekhaṃ paṭipadaṃ 5, atho saṃsuddhacāriyaṃ 6;

    તમાહુ લોકે સમ્બુદ્ધં, ધીરં પટિપદન્તગું.

    Tamāhu loke sambuddhaṃ, dhīraṃ paṭipadantaguṃ.

    ‘‘વિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેન, તણ્હાક્ખયવિમુત્તિનો;

    ‘‘Viññāṇassa nirodhena, taṇhākkhayavimuttino;

    પજ્જોતસ્સેવ નિબ્બાનં, વિમોક્ખો હોતિ ચેતસો’’તિ. દસમં;

    Pajjotasseva nibbānaṃ, vimokkho hoti cetaso’’ti. dasamaṃ;







    Footnotes:
    1. ઉપ્પત્તિન્દ્રિયો (ક॰)
    2. uppattindriyo (ka.)
    3. પાટિપદં (?) મ॰ નિ॰ ૨.૨૭ પસ્સિતબ્બં
    4. સંસુદ્ધચારણં (સી॰ પી॰), સંસુદ્ધચારિનં (સ્યા॰ કં॰)
    5. pāṭipadaṃ (?) ma. ni. 2.27 passitabbaṃ
    6. saṃsuddhacāraṇaṃ (sī. pī.), saṃsuddhacārinaṃ (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. દુતિયસિક્ખત્તયસુત્તવણ્ણના • 10. Dutiyasikkhattayasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૦. દુતિયસિક્ખાસુત્તાદિવણ્ણના • 7-10. Dutiyasikkhāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact